Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 19.5.

Moderné bývanie s vidieckym charakterom. Ako postaviť dom v CHKO?

Zverejnené: 3. 5. 2024

Architekt Lukáš Vetrovec si stavia rodinný dom a vlastný ateliér. Má obmedzený rozpočet, preto si projekt rozfázoval tak, aby ho postupne z vlastných zdrojov ufinancoval. Dôležitú úlohu v pláne hrá voľba jednovrstvového muriva HELUZ.

Vizualizácia rodinného domu a stodoly, ktorá bude slúžiť z časti ako ateliér a z časti ako miesto pre motorky a záhradnú techniku: Lukáš Větrovec

Lukáš Větrovec vyštudoval architektúru na Canterbury School of Architecture a na UMPRUM a vlastnej tvorbe sa venuje od roku 2010. Rodinný dom s ateliérom je pre neho dlhodobý projekt, ktorý začal už hľadaním pozemku pri Českej Kamenici. Pôvodný vyhliadnutý pozemok nakoniec v aukcii získali iní. Dobré vzťahy, ktoré medzitým v lokalite nazbieral, mu však prihrali ďalšiu parcelu. Dom a stodolu si nielen, že navrhol sám, ale aj vyprojektoval a dokonca si aj sám stavbu riadi. Betónové základové dosky a stropy kombinuje s jednovrstvovým murivom HELUZ, ktoré mu v priebehu stavby dáva viac slobody v plánovaní a praktickejší prístup.

Staviate dom pri Českej Kamenici. Čím je lokalita zaujímavá?

Pri Českej Kamenici je dedina, ktorú tvoria individuálne domčeky rozptýlené do krajiny. Predpísaný je dedinský charakter zástavby a minimálna veľkosť pozemku 1 200 m². Ten náš je dokonca trojnásobný. Linúce sa lúky tam prerušuje Rabštejnské údolie rieky Kamenice, ktoré je nielen krásnym miestom, ale aj historicky zaujímavé. Najskôr sa tu nachádzali továrne na výrobu bavlnenej a plátenej priadze, ktoré boli počas vojny prestavané na výrobu súčiastok pre letectvo, neskôr tu bol vybudovaný bohužiaľ aj pracovný tábor.

Čo s takým pozemkom spravíte? Vysadíte stromy, vpustíte zver?

Po prvej sezóne na pozemku sme museli celkom prehodnotiť, akým spôsobom budeme udržiavať záhradu. Starousadlíci sa smiali mojej snahe to štandardne pokosiť nakrátko malou kosačkou. Dnes už na to máme jednak poriadne vybavenie, ale tiež sme sa naladili na tú lokalitu. Necháme tam rôznu lúku s lúčnymi kvetmi; viac upravené a organizované to bude iba okolo domu. Plánujeme tiež veľa ovocných stromov – od každého aspoň dva.

Vďaka vykonzolovanému liatemu betónovému stropu budú mať majitelia nerušený výhľad do záhrady bez stĺpikov alebo rámu okien.
Vďaka vykonzolovanému liatemu betónovému stropu budú mať majitelia nerušený výhľad do záhrady bez stĺpikov alebo rámu okien.

Ako ste sa rozhodol dom na tak veľkom pozemku orientovať?

Pre mňa ako architekta, ktorý sa zaoberá predovšetkým rekonštrukciami, bolo veľmi náročné umiestiť dom na obrovský pozemok do voľnej krajiny bez zásadných limitov a indícii. Navyše pozemok nie je hranatý a celú jednu stranu tvorí zaoblenina pozdĺž cesty. Aby toho nebolo málo, domy som plánoval umiestniť dva; rodinný dom a stodolu. Mal som potrebu vytvoriť príjemný a súkromný dvor medzi budovami a ten dobre orientovať voči zvyšku záhrady. Išiel som na to starým spôsobom, vyrobil som si fyzický model, chodil dokola po pozemku a nakoniec aj nechával pri sekaní vysokú trávu v tvare budúcich pôdorysov.

Podľa čoho ste dom navrhol? Čo ste si od domu sľubovali?

Hlavné požiadavky boli tri – vidiecky charakter zovňajšku, funkčný súčasný interiér, nízka ekonomická náročnosť. Skĺbiť tieto tri veci na tomto projekte bolo veľmi náročné. Sme v CHKO a dom musel spĺňať konkrétne hmotové a materiálové náležitosti. My sme však chceli moderné bývanie. Súčasne s tým máme celkom obmedzený budget. Už po vymurovaní prízemia sa ale potvrdilo, že dom má potenciál splniť naše požiadavky. Keď sa vstúpilo, rozhodne to nepôsobilo ako dom na vidieku; jeden celý otvorený priestor s veľkorysými priehľadmi do záhrady.

Tie financie, to je celé len o prioritách – vykonzolovaný betónový strop síce umožní mať nerušený výhľad do záhrady bez stĺpikov alebo rámu okien, ale výmenou za celý rad vecí, ktoré musia byť v štandardnom prevedení.

Čo máte v pláne so stodolou? Bude to skutočne poľnohospodárska stodola alebo je to stodola iba typovo určená na niečo iné?

Hovorím tomu stodola, zvonku to tak pôsobí, ale polovica bude slúžiť ako môj budúci ateliér. V tej druhej potom bude miesto pre motorky a štandardné vybavenie, ako je napr. menší traktor a náradie.

Dom ste si navrhol a vyprojektoval. Prečo ste si vybral jednovrstvovú konštrukciu?

Tušil som, že nebudem mať generálneho dodávateľa a koordináciu výstavby zverím sám sebe. Čo sa týka náročnosti a rýchlosti výstavby, nie je veľký rozdiel medzi murovaním z bežného a jednovrstvového zatepleného muriva, ani sa to veľmi nepremieta do ceny od dodávateľa. Akonáhle mám murovanie hotové, nemusím premýšľať, v aký strategický moment budem riešiť zateplenie, zháňať, koordinovať a dozorovať ďalšiu partiu. Samozrejme toto zateplené murivo je potrebné ešte omietnuť tepelnoizolačnou omietkou, ale aj keď sa tak nestane hneď, dom je po uzavretí lepšie temperovateľný. Ten druhý dôvod je, že mám navrhnuté dva typy prevedenia fasády – bielo omietnuté priečelia a drevom obložené boky. Drevená prevetrávaná fasáda poskytuje okrem prírodného vzhľadu aj ochranu pred poveternostnými vplyvmi a tieni slnku, takže sa neohrieva priamo murivo. Kotvenie roštu do tohto muriva je jednoduchšie a tiež istejšie ako v prípade kombinácie roštu so zateplením.

Ako ďaleko ste so stavbou?

Máme hrubú stavbu, ktorá prečkala pod zafóliovaným krovom zimu a plánujeme dom na jar uzavrieť. Vďaka zateplenému murivu to znamená zatepliť už len strechu, vybaviť ju krytinou, osadiť drevohliníkové okná a dom omietnuť. Potom sa už po zvyšok roka sústredíme na úpravy vo vnútri.

Dom čaká ešte veľa stavebných prác, zatiaľ je hotová hrubá stavba, ktorá prečkala pod zafóliovaným krovom zimu.
Dom čaká ešte veľa stavebných prác, zatiaľ je hotová hrubá stavba, ktorá prečkala pod zafóliovaným krovom zimu.

Ako budete mať vykurovanie?

Plánujeme tepelné čerpadlo aj fotovoltiku, ale vzhľadom na to, kde sme, máme možnosť získať drevo z miestnych lesov. Ako sekundárny zdroj preto plánujeme kachle s akumulačnou obstavbou. Vďaka tomu budeme môcť čerpadlu v najchladnejšom období pomôcť. Navyše bol krb práve jednou z tých našich priorít.

Priali by sme si zaistiť nízke výdavky za energiu. Investujeme teraz do kvalitných a trvanlivých materiálov, ako sú drevo hliníkové okná s trojsklami a obvodové murivo z brúsených zateplených tehál HELUZ, aby sme neskôr mohli z týchto výhod dlhodobo čerpať.

Súvisiace články:

Ťažká šikmá strecha Heluz
Pokojný odpočinok zabezpečili Aku tehly Heluz
Tepelno-akumulačné vlastnosti muriva Heluz
S tehlovými blokmi Heluz nemusíte zatepľovať
Kompletný stavebný systém Heluz

Autor: Jan Gerych
Foto: Jiří Hloušek

Tagy

Tématické odbory

reklama

Nové

Podlahy na Zámočku zvládla až liata tepelná izolácia ThermoWhite

Podlahy na Zámočku zvládla až liata tepelná izolácia ThermoWhite

Zverejnené 18.5. Ide o objekt menom Zámoček v juhočeskej obci Újazd, ktorý dlho a mimo pozornosti len opustený chátral. Zámok ale budil záujem, ktorý nakoniec vyústil nielen do jeho architektonicky hodnotnej obnovy, ale aj do realizácie jeho kvalitnej a súčasnej… ísť na článok

Ako vybrať strešné okná?

Ako vybrať strešné okná?

Zverejnené 16.5. Strešné okná sú v súčasnosti populárne. Na trhu je veľké množstvo druhov strešných okien od rôznych známych aj menej známych výrobcov. Pri ich výbere musíme zvážiť nielen estetickú stránku, ale predovšetkým tú praktickú. Ohľad je potrebné brať na… ísť na článok

Metropolitná stanica v Lubline. Nový symbol mesta

Metropolitná stanica v Lubline. Nový symbol mesta

Zverejnené 13.5. V poľskom meste Lublin bolo v januári tohto roku otvorená nová metropolitná stanica predstavujúca pre mesto nielen architektonickú chválu, ale predovšetkým funkciu primárneho dopravného uzlu. Okrem toho hlavnou prednosťou stanice skutočnosť, že… ísť na článok

reklama