Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 3.5.

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené: 20. 4. 2024

Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte od 24. do 27. apríla brnenské výstavisko. Na jednom mieste sa uskutoční Stavebný veľtrh Brno, veľtrh Drevo a stavby Brno, Festival architektúry s výstavou Tiny Houses a projekt Záhrada ako Inšpirácia.

Na jednom mieste sa uskutoční Stavebný veľtrh Brno, veľtrh Drevo a stavby Brno, Festival architektúry s výstavou Tiny Houses a projekt Záhrada ako Inšpirácia.

Stavebný veľtrh Brno prezentuje prierez celou ponukou stavebného odvetvia. Vedľa seba vystavujú dodávatelia základných stavebných materiálov aj sofistikovaných technológií, stavební remeselníci aj realizátori kompletných stavieb. Medzi nimi napríklad spoločnosť Wienerberger, ktorá ukáže svoje novinky v murovacích materiáloch, strešných škridlách, dlažbách a ďalšom sortimente. K videniu bude aj tehlový systém Heluz pre celú hrubú stavbu čiže vzájomne previazané komponenty od tehál až po komíny na urýchlenie a zjednodušenie výstavby. Spoločnosť Saint Gobain Construction Products CZ predstaví technológie pre vetranie, vykurovanie aj chladenie domu a ponúkne aj poradenstvo energetických špecialistov. K významným vystavovateľom patrí aj spoločnosť PERI ako špecialista na debnenie, lešenie a ďalšie služby pre stavebníctvo. Kompletné riešenie riadeného vetrania s rekuperáciou predstaví spoločnosť ThermWet. So širokou ponukou okien a dverí na veľtrh prichádzajú firmy ako Pražák, FenStar alebo Termolux. K tradičným vystavovateľom patrí firma Tepelné čerpadlá Mach a chystá sa aj spoločná expozícia firiem organizovaná Slovenskou obchodnou a priemyselnou komorou. S energetickými úsporami a inštaláciou fotovoltiky aj tepelného čerpadla poradia spoločnosti E.ON alebo ČEZ. Návštevníci si tu prezrú aj ČEZ Battery Box Queen – moderné kompaktné batériové úložisko, ktoré pracuje s prebytočnou elektrinou vyrobenou zo slnka a múdro riadi spotrebu energií v domácnosti. Alebo sa pomocou okuliarov s virtuálnou realitou prenesú na prehliadku najstráženejších miest jadrovej elektrárne Temelín.

Popri sebe vystavujú dodávatelia základných stavebných materiálov aj sofistikovaných technológii, stavební remeselníci a realizátori kompletných stavieb.
Popri sebe vystavujú dodávatelia základných stavebných materiálov aj sofistikovaných technológii, stavební remeselníci a realizátori kompletných stavieb.

Drevo a stavby Brno

Súbežne konaný veľtrh Drevo a stavby Brno zdôrazní potenciál drevostavieb a osloví záujemcov o domy na kľúč. Návštevníci tu získajú informácie o správnych technických parametroch aj postupných krokoch potrebných k realizácii vysnívaného bývania. Vystavujú spoločnosti ako Vesper Frames, Domy D.N.E.S., Atrium, Moravské drevostavby, HK-Dřevstav, Profi-Gips, Dřevo-House, Netion, Evo House a ďalší.

Veľkou výhodou oboch veľtrhov je široká ponuka odborného poradenstva, ktoré je poskytované bezplatne, ale stavebníkom môže vo výsledku ušetriť veľké čiastky. Kto chce stavať, môže si prísť pre radu napríklad na stánok Centra pasívneho domu alebo Asociácie dodávateľov montovaných domov. Širokú škálu poradenských služieb ponúkne ČKAIT - Česká komora autorizovaných inžinierov a technikov činných vo výstavbe. Najaktuálnejšie informácie o dotačných programoch Nová zelená úsporám a možnostiach ich čerpania návštevníci získajú na stánku Štátneho fondu životného prostredia ČR.

Veľkou výhodou oboch veľtrhov je široká ponuka odborného poradenstva, ktoré je poskytované bezplatne, ale stavebníkom môže vo výsledku ušetriť veľké čiastky.
Veľkou výhodou oboch veľtrhov je široká ponuka odborného poradenstva, ktoré je poskytované bezplatne, ale stavebníkom môže vo výsledku ušetriť veľké čiastky.

Stavebníctvo potrebuje reštart

O aktuálnej kondícii stavebného odvetvia a možnostiach, ako dať výstavbe bývania a infraštruktúry nové impulzy, bude rokovať otváracia konferencia Stavebného veľtrhu Brno s podtitulom RESTART ČESKÉHO STAVEBNÍCTVA. Riešiť sa bude napríklad očakávaný nástup novej stavebnej legislatívy, príprava digitalizácie stavebného riadenia, adaptácia na zmenu klímy alebo zavádzanie BIM. Konferencia prebehne v Rotunde pavilóne A brnenského výstaviska vo štvrtok 25. apríla, kedy bezprostredne nadviaže na oficiálne začatie veľtrhu. Usporiadatelia očakávajú na 400 hostí na čele s členmi vlády, zástupcami krajov, miest a obcí, ministerstiev, verejnej správy, najväčších investorov, riaditeľov stavebných, projektových a developerských spoločností alebo zástupcov médií. Nadväzujúce Stretnutie lídrov digitalizácie 2024 predstavuje najväčšie tuzemské stretnutie odborníkov na digitalizáciu so zameraním na sektor stavebníctva. Organizátorom konferencie je analytická spoločnosť CEEC Research v spolupráci so spoločnosťou Veletrhy Brno.

Návštevníci môžu získať informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách.
Návštevníci môžu získať informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách.

Festival architektúry 2024

Brnenský veľtrh bude opäť sprevádzaný Festivalom architektúry – stretnutím profesionálov i zainteresovanej verejnosti nad aktuálnymi otázkami českej architektúry a staviteľstva. Tohtoročný 5. ročník Festivalu architektúry potrvá celé štyri dni a v nepretržitom prúde prednášok a besied predstaví najdôležitejšie trendy a vízie v odvetví. Tento rok sa zameria na štyri tematické okruhy. Prvým je digitálna prefabrikácia stavieb, ktorá umožňuje rýchlejší, presnejší a ekonomickejší proces výstavby. Prednášky sa budú venovať prefabrikácii stavieb z rôznych materiálov, chýbať nebude ani využitie 3D tlače alebo ukážky robotických technológií. Ďalším okruhom je modernizácia budov a domácností s fokusom na udržateľnosť a začleňovanie modro-zelenej infraštruktúry. V spolupráci s Národným centrom stavebníctva 4.0 prebehne aj prezentácia projektov technických univerzít a študentský hackathon, ktorý bude hľadať inovatívne prístupy k realizácii bytových domov.

Tohtoročný 5. ročník Festivalu architektúry potrvá celé štyri dni a v nepretržitom prúde prednášok a besied predstaví najdôležitejšie trendy a vízie v odvetví.
Tohtoročný 5. ročník Festivalu architektúry potrvá celé štyri dni a v nepretržitom prúde prednášok a besied predstaví najdôležitejšie trendy a vízie v odvetví.

Tiny houses ako rýchla cesta k bývaniu

K základným tematickým okruhom Festivalu architektúry opäť patrí aj modulárne bývanie a glamping. Už minuloročná premiéra výstavy Tiny Houses vzbudila u návštevníkov brnenského výstaviska obrovský záujem a ukázala, že modulárne malometrážne bývanie je pre Čechov veľmi aktuálnou témou. Nový stavebný zákon navyše počíta so zvýšením maximálnej výmery drobnej stavby zo súčasných 25 m² až na 40 m² zastavanej plochy. Pretože pri drobných stavbách nie je potrebné vybavovať stavebné povolenie, predstavujú tieto modulové domčeky administratívne najjednoduchšiu a najrýchlejšiu cestu k novému bývaniu.

Tiny Houses
Tiny Houses

Na výstave si návštevníci prezrú viac ako desať reálnych minidomov. Novinkou bude napríklad Baraczek Senior – dostupný koncept modulárneho bezbariérového bývania pre seniorov, ktorý je možné realizovať do 45 dní od objednania. Domeczech od brnenskej firmy Estetico ponúkne všetko potrebné na pohodlné bývanie na iba 15 m². Nízkoenergetická drevostavba Brescher od českého výrobcu HT Wood zase predvedie, ako na malom priestore spojiť udržateľnosť s luxusom smart domácnosti. Ponuka je naozaj široká a siaha napríklad až po designové záhradné domčeky pre deti, ktoré predstaví česká firma Domky Srdcom.

Na výstave si návštevníci prehliadnu viac než desať reálnych minidomčekov.
Na výstave si návštevníci prehliadnu viac než desať reálnych minidomčekov.

A pozor, tento rok dôjde aj na saunovanie! Tiny Houses má novo podtitul „výstava modulov pre bývanie, rekreáciu a saunovanie “ a predstaví tiež originálne designové sauny. Svoje know-how v oblasti otužovania a saunovania budú vystavovatelia prezentovať aj formou prednášky na hlavnom pódiu.

Záhrada ako Inšpirácia

Každé ročné obdobie je na záhrade kúzelné iným spôsobom a na Stavebnom veľtrhu Brno môžete zažiť niečo, čo nikde inde nie: všetky štyri obdobia naraz! V spolupráci Záhradníckej fakulty Mendelovej univerzity a výrobcu betónových prvkov Prefa Brno tu vzniknú štyri dokonalé aranžmány záhrad inšpirovaných štyrmi ročnými obdobiami. Tento zážitok si určite nenechajú ujsť obdivovatelia záhradného designu, ale ani ostatní návštevníci veľtrhu. A čaká vás toho ešte oveľa viac. V rámci sprievodného programu Stavebného veľtrhu Brno prebehnú napríklad učňovské súťaže. Aktuálne informácie o vystavovateľoch a sprievodných akciách sledujte na www.bvv.cz/stavebni-veletrh-brno.

Na výstave Tiny Houses si návštevníci prehliadnu viac než desať reálnych minidomov.
Na výstave Tiny Houses si návštevníci prehliadnu viac než desať reálnych minidomov.

Súvisiace články:

Autor: Tlačová správa Veletrhy Brno
Foto: Veletrhy Brno, a.s.

Tématické odbory

reklama

Nové

Moderné bývanie s vidieckym charakterom. Ako postaviť dom v CHKO?

Moderné bývanie s vidieckym charakterom. Ako postaviť dom v CHKO?

Zverejnené 3.5. Architekt Lukáš Vetrovec si stavia rodinný dom a vlastný ateliér. Má obmedzený rozpočet, preto si projekt rozfázoval tak, aby ho postupne z vlastných zdrojov ufinancoval. Dôležitú úlohu v pláne hrá voľba jednovrstvového muriva HELUZ. ísť na článok

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Zverejnené 30.4. Tieniace prvky nie sú len pomocníkom, ktorý bráni pohľadom zvonku, ale predovšetkým dokážu regulovať svetlo a teplo, ktoré preniká dovnútra vášho domu. K vhodným tieniacim prvkom dnes už nepatria len žalúzie a rolety, dnes sú mimoriadne pôsobivým,… ísť na článok

Chystáte sa stavať svojpomocne? Vyvarujte sa častých chýb!

Chystáte sa stavať svojpomocne? Vyvarujte sa častých chýb!

Zverejnené 28.4. S príchodom jari opäť začína narastať počet stavieb a rekonštrukcii. Zvažujete, že sa pustíte do realizácie domu vlastnými silami, ale nie ste si istí, či to zvládnete? Táto úloha rozhodne nie je pre každého, na druhej strane so sebou prináša popri… ísť na článok

reklama