Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 29.3.

Rozumná renovácia kuchyne, ktorá ušetrí peniaze

Zverejnené: 13. 1. 2021

Dobrá a kvalitná renovácia kuchyne nie je o rýchlych opravách, vďaka ktorým bude váš priestor vyzerať ako nový - ide o uvážené rozhodnutia a zodpovedné navrhovanie. Odborníci z Hornbachu prinášajú 4 tipy, ako renovovať kuchyňu so zreteľom na životné prostredie, váš komfort a v neposlednom rade na vašu peňaženku.

Zdroj: new africa, shutterstock

Renovujeme od základu

Od kuchynskej podlahy očakávame, že bude odolná a samozrejme ľahko čistiteľná. Preto je dôležité starostlivo sa zamyslieť nad výberom vhodnej podlahovej krytiny. Niekoľko posledných desaťročí bol obľúbenou podlahovou krytinou v kuchyniach predovšetkým vinyl. Staršie vinylové podlahy ale nemali parametre ako súčasné moderné materiály. Ak ste milovníkom týchto podláh pre ich širokú škálu vzorov a imitácií, určite vás poteší fakt, že dnešné PVC/vinylové podlahové krytiny sú vyrábané z neporovnateľne kvalitnejších a zdravotne nezávadných materiálov. Okrem širokého výberu vzorov poteší aj výhodná cenová ponuka.

Dnes už ale v moderných kuchyniach nájdete všetky typy podlahových krytín. Drevené podlahy sú síce cenovo náročnejšie, ale ich dlhá životnosť a široký výber domácich aj exotických drevín dodá vašej kuchyni jedinečné domáce teplo. Ak hľadáte lacnejšiu variantu, siahnite po laminátových podlahách.

„Laminátové podlahy sú vernou imitáciou odolných drevených podláh, avšak s nižšou cenovkou. Napríklad laminátové podlahy značky SKANDOR sú vďaka technológii Surface Resist až 10-krát odolnejšie ako bežné laminátové podlahy. Pre svoj mimoriadne nízky obsah VOC (prchavé organické látky) tiež získali certifikáciu Eco-INSTITUT pre zdravotnú nezávadnosť. Značka SKANDOR tiež ponúka drevené podlahy s certifikáciou FSC (zodpovedne obhospodarované lesy),“ radí Tadeáš Tenkl, odborník zo sveta bývania v projektových marketoch Hornbach.

K nestarnúcej klasike patrí kamenná dlažba. Dlažby a obklady z prírodného kameňa navodzujú elegantný dojem a kvalitný pocit z bývania. Sú veľmi odolné proti odretiu, nenáročné na údržbu a tiež minimálne náchylné na znečistenie. Čoraz viac priaznivcov si získavajú aj prírodné korkové podlahy, ktoré sú pocitovo teplé, veľmi odolné a hlavne ekologické. Široký sortiment nádherných farieb a dekorov uspokojí aj tých najnáročnejších.

Lepšie osvetlenie

Správne osvetlenie je kľúčové pre prakticky navrhnutú kuchyňu. Ide o jeden z najjednoduchších spôsobov, ako znížiť spotrebu energie,. Pre modernizáciu stropného osvetlenia môžete zvoliť zapustené svetlá alebo lustre, ktoré používajú LED žiarovky. LED žiarovky sú mimoriadne účinné a sú oveľa dostupnejšie ako kedysi. Na rozdiel od tradičných žiaroviek so životnosťou približne 1500 hodín majú LED predpokladanú životnosť 10 000 – 60 000 hodín. Môžete dokonca vyskúšať niekoľko farebných možností, ako meniť atmosféru v kuchyni. „Správne osvetlenie je nielen estetickou záležitosťou, ale je mimoriadne užitočné. Vyhýbajte sa príliš agresívnym svetlám, ktoré môžu spôsobiť bolesti hlavy. Pokúste sa zladiť LED svetlá s náladou, ktorú chcete v kuchyni dosiahnuť pomocou Smart LED žiaroviek. Okrem známych Phillips Hue žiaroviek, nájdete v Hornbachu tiež smart žiarovky FLAIR, ktoré ponúkajú výborný pomer ceny a kvality,“ hovorí Tadeáš Tenkl z Hornbachu.

Úsporné vodovodné batérie

Vodovodná batéria je oveľa viac, než len obyčajný funkčný predmet. V interiéri podporuje dizajnový akcent. Dizajn by však nemal byť prioritou výmeny batérie. Armatúra by mala byť vyrobená z kvalitných materiálov, ktoré zaručia dlhú životnosť a odolnosť. Moderné technológie tiež zabezpečia efektívne hospodárenie s vodou. „Aj voľba vhodnej batérie dokáže znížiť účty za energie. Ak chcete pákovú batériu, hľadajte takú, ktorá bude energeticky efektívna. Napríklad značka AVITAL ponúka armatúry s funkciou Eco Power. Táto funkcia zabezpečí, že ak je páka armatúry uprostred, tečie studená voda. V sortimente značky AVITAL nájdete armatúry vhodné nie len pre kuchyňu, ale aj vašu kúpeľňu. V predajniach Hornbach máme k dispozícii celý sortiment značky AVITAL. Stačí prísť a s pomocou odborníka vybrať sú pravú,“ dodáva Adéla Kadlečíková.

Interiérové farby bez toxínov

Pozornosť venujte aj výberu interiérových dekoračných náterov. Dnes každý túži po zdravej domácnosti, a preto si všímajte obsah týchto výrobkov, najmä obsah VOC (prchavých organických látok). Tieto zlúčeniny sa uvoľňujú pri schnutí farby a škodia prostrediu a tiež vášmu telu. Našťastie, dnes sú už dostupné farby s nízkym obsahom VOC. Takéto farby sú šetrné nielen k planéte, ale podporujú aj zdravé bývanie.

Zdroj: Gabi Moisa, shutterstock
Zdroj: Gabi Moisa, shutterstock

Súvisiace články:

Autor: Tlačová správa
Foto: Shutterstock, archív firmy Hornbach

Tématické odbory

reklama

Nové

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

Zverejnené 27.3. V Žiline sa podarilo realizovať stavbu, ktorá presviedča o tom, že administratívne budovy zvyšujú kvalitu urbanistického priestoru. A nielen to. NORDCITY Obchodná predstavuje vzorový ekologický prístup k modernej výstavbe. Kľúčovú úlohu pri tom… ísť na článok

Zateplením k uhlíkovej neutralite

Zateplením k uhlíkovej neutralite

Zverejnené 29.3. Dnes už nikto nepochybuje, že znižovanie spotreby energie zohráva kľúčovú úlohu v boji proti klimatickej kríze. Väčšina domácností však býva v starších a energeticky neefektívnych domoch. Z nich uniká veľké množstvo tepla, takže značná časť energie… ísť na článok

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Zverejnené 28.3. Plesne na stenách trápia najmä v zimnom období veľké množstvo domácností. Vznikajú na miestach, kde sa kvôli kombinácii vzdušnej vlhkosti a nízkej povrchovej teplote zráža voda. Príčinou môže byť nedostatočné vetranie, zlá izolácia, vykurovanie na… ísť na článok

reklama