Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 16.9.

Ako a kde všade sa dajú umiestniť fotovoltické panely aby pracovali čo najefektívnejšie?

Zverejnené: 30. 7. 2024

Premýšľate aj vy nad inštaláciou fotovoltických panelov? Možno vás ani nenapadlo, že fotovoltické panely sa dajú umiestniť aj na iné miesta okrem strechy domu. Predstavíme vám rôzne nápady na umiestnenie fotovoltických panelov, ktoré vám pomôžu maximalizovať zisk slnečnej energie, pretože iba výkonné a právne navrhnuté fotovoltické zariadenie umožní bezplatne, efektívne a bez negatívnych vplyvov na životné prostredie čerpať slnečnú energiu až do úrovne energetickej sebestačnosti.

Ideálne umiestnenie fotovoltickej elektrárne je na najslnečnejšej južnej strane. Zdroj: Henk Vrieselaar, shutterstock

Iba jeden meter štvorcový južne orientovanej strechy dokáže v našich zemepisných podmienkach ročne vyrobiť 100–200 kWh elektrickej energie alebo viac ako 500 kWh tepla pre ohrev vody. Ako tú energiu ale využiť?

Základné informácie o fotovoltických paneloch

Solárne panely sú ploché pasívne zariadenia vyrobené z fotovoltických PV článkov. Tie svojim povrchom zachytávajú kvantá elektromagnetického slnečného žiarenia (fotóny) a pomocou fotovoltického javu pracujúceho s polovodičovými materiálmi, ako je vhodne upravený kremík (potom aj kremíkové polovodičové doštičky na panely), transformujú slnečné žiarenie na jednosmernú elektrinu. Tú potom menič elektrárne premení na striedavé napätie (napr. 220 V).

Umiestnenie a orientácia fotovoltických panelov

V prvom rade budete zvažovať, kam fotovoltické panely na dome, prípadne na pozemku umiestniť, aby pracovali pre vás čo najefektívnejšie. V tomto prípade sú kľúčové tri prvky orientácia, sklon a dostupnosť.

Orientácia

Ideálne umiestnenie fotovoltickej elektrárne je na najslnečnejšej južnej strane. V praxi sa pri inštaláciách ale bežne stretávame s tým, že strecha rodinného domu nie je orientovaná priamo na juh. V našich podmienkach je ideálna orientácia 1° na juhozápad. Maximálna odchýlka, ktorá ešte nemá veľký vplyv na výkon kolektora, je 15 až 20° v smere na východ či západ.Panely je však vhodné umiestniť aj na juhozápadnú či juhovýchodnú stranu.

Sklon

Ideálny sklon panelov je okolo 30°, no v praxi sa dajú inštalovať aj v rôznych iných uhloch. Ideálny sklon však zabezpečuje to aby panely nepoškodil silný vietor alebo krupobitie.

Dostupnosť

Umiestnenie panelov by malo umožňovať jednoduchú údržbu a kontrolu, pretože panely budete musieť buď vy alebo technik občas kontrolovať, nielen počas montáže, ale aj po nej. Ak máte teda napríklad príliš vysokú strechu domu mali by ste kvôli bezpečnosti zvoliť inú možnosť.

Celková kapacita výkonu vašej malej domácej elektrárne je okrem orientácie a sklonu daná predovšetkým veľkosťou plochy, kam je možné umiestniť fotovoltické panely. Ďalej potom celoročnou slnečnou intenzitou danej lokality.

Ideálny sklon panelov je okolo 30°. Zdroj: Maria Symchych, shutterstock
Ideálny sklon panelov je okolo 30°. Zdroj: Maria Symchych, shutterstock

Možnosti umiestnenia fotovoltických panelov

Fotovoltické panely nie sú obmedzené len na inštaláciu na strechách domov. Ich využitie môže byť viacstranné a rozmanité, čo umožňuje využiť slnečnú energiu v rôznych prostrediach a aplikáciách. Tu sú niektoré z alternatívnych miest a spôsobov, ako využívať solárne panely:

Altánok

Ak máte na záhrade napríklad altánok alebo prístrešok na auto, môžete ho využiť práve na umiestnenie fotovoltických panelov. Vďaka šikmej streche altánku dosiahnu panely optimálny uhol na dopad slnečného žiarenia a vy tak získate maximálne množstvo energie.

Záhradný domček alebo prístrešok

Záhradný domček však môže slúžiť aj ako ideálne miesto pre umiestnenie fotovoltických panelov. Výhodou pri tomto umiestnení je najmä systém batérií. V prípade, že váš záhradný domček nie je pripojený na elektrickú sieť a nechctete to prerábať, nainštalujte na neho fotovoltické panely so systémom batérií. Ak budete potom energiu potrebovať, bude uložená v batériách a môžete ju využívať.

Zdroj: Gorodenkoff, shutterstock
Zdroj: Gorodenkoff, shutterstock

Terasa

Ak sa na vašom pozemku nachádza terasa s pevnou strieškou a má dobrý sklon, prípadne na ňu dopadá počas celého dňa dostatok slnečného svitu, môžete na ňu taktiež umiestniť fotovoltické panely. Cez letné večery vám fotovoltika s batériovým systémom môže poháňať napríklad osvetlenie.

Plot

Hľadáte originálne riešenie pre váš plot? Solárne oplotenie spája estetickú funkciu s výrobou energie. Fotovoltické panely zabudované do plotových stĺpikov vám dodajú elektrinu a zároveň vám poslúžia ako moderný a elegantný plot.

Zdroj: FOTOGRIN, shutterstock
Zdroj: FOTOGRIN, shutterstock

Solárne stĺpy a stožiare

V niektorých prípadoch sa solárne panely inštalujú na stĺpy alebo stožiare, čo umožňuje využitie vertikálneho priestoru. Tento typ inštalácie je užitočný, keď je obmedzený horizontálny priestor alebo keď je potrebné vytvoriť pružné a pohyblivé riešenia.

Balkóny

Ak bývate v bytovom dome s balkónom, môžete zvážiť umiestnenie menších fotovoltických panelov na balkónové zábradlie. Menšiu nevýhodu to bude mať v tom, že často budeme musieť voliť netypické rozmery fotovoltického panelu. Balkónové inštalácie si ľudia robia často aj svojpomocne, pričom sú limitovaní orientáciou aj veľkosťou balkóna. Často tak panely namontujú v 90-stupňovom uhle. Avšak pozor, pri orientácii panelov na juh majú tieto o 30 % nižší energetický výnos oproti panelom, ktoré sú ideálne sklonené. Ak ale balkón na juh orientovaný nie je, čo je pomerne časté, straty sa môžu pohybovať pokojne až na úrovni 50 %.

V každom prípade stále môžete fotovoltiku namontovať ešte aj na stenu vášho domu. Montážny systém ju bude držať pripevnenú priamo na stene domu. Dôležité pri každej montáži nie je priamo to kde je, ale či spĺňa atribúty na to aby bola vaša fotovoltika efektívna.

Využite výhod fotovoltiky

S narastajúcim počtom regeneratívnych energetických systémov rastie aj pripravenosť spotrebiteľov a koncových užívateľov na vlastnú výrobu elektriny. Výkonné fotovoltické zariadenia dnes poskytujú možnosť výhodne využiť slnečnú energiu. Inštaláciou fotovoltických panelov ich prevádzkovateľ signalizuje konanie zodpovedné aj k životnému prostrediu a aktívne prispieva k ochrane ovzdušia vďaka zníženiu emisií CO2.

Čítajte tiež:

Autor: Ing. Kateřina Kočická
Foto: Shutterstock

Tématické odbory

reklama

Nové

Budova ako umelecké dielo: Bytový dom Fragment

Budova ako umelecké dielo: Bytový dom Fragment

Zverejnené 15.9. Fragment je architektonicky unikátny projekt prémiového nájomného bývania investičnej spoločnosti Trigema, zasadený do najoriginálnejšej pražskej štvrti Karlín. Neobvyklý tvar parcely, ktorá tesne susedí s Invalidovňou, rozľahlými Kaizlovými sadmi a… ísť na článok

Retro vzory 70. a 80. rokov, hippies štýl a ďalšie interiérové trendy na jeseň 2024!

Retro vzory 70. a 80. rokov, hippies štýl a ďalšie interiérové trendy na jeseň 2024!

Zverejnené 11.9. S pomaly končiacim letom sa blíži čas, kedy začíname túžiť po teplom a útulnom domove, kde si budeme môcť vychutnať pokojné chvíle s knihou alebo šálkou horúceho čaju. Ak chcete držať krok s trendmi, nemali by vám doma chýbať hrejivé farby, prírodné… ísť na článok

Reštaurácia na Zámku so značkou Merida

Reštaurácia na Zámku so značkou Merida

Zverejnené 10.9. Pri našom každoročnom putovaní so značkou Merida sme sa tento rok vybrali do malého českého mesta Chrast. Nájdete ho v Pardubickom kraji necelých dvanásť kilometrov juhovýchodne od Chrudimi. A napriek tomu, že je malým mestom, ktoré má len niečo… ísť na článok

reklama