Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 5.10.

Chata v Českom raji

Zverejnené: 2. 10. 2024

Na malebnom okraji Hrubej Skaly vyrástol súčasný víkendový dom navrhnutý tak, aby harmonizoval s idylickou krajinou Chránenej krajinnej oblasti Český raj. Návrh rešpektuje historicky bohaté prostredie aj prírodné krásy regiónu, zatiaľ čo poskytuje pokojné útočisko v spojení s okolitou krajinou. Sofistikovaný dizajn tohto domu harmonicky kombinuje tradičné aj moderné prvky a spĺňa vysoké štandardy kladené na súčasné bývanie.

Foto: Petr Polák

Pozemok, situovaný na miernom svahu južne od centra obce Hrubá Skála, ponúka jedinečné plátno. Je obklopený zmesou historických a moderných rodinných domov, z ktorých každý prispieva k eklektickému čaru tejto oblasti. Dizajn čerpá inšpiráciu z tradičnej architektúry s dôrazom na integráciu domu do jeho prírodného a kultúrneho kontextu.

Pôdorys chaty má podobu do široko otvoreného písmena V, čo je zámerné rozhodnutie, ktoré odráža úzky tvar pozemku a maximalizuje panoramatické výhľady na krajinu Českého raja. Jednopodlažná stavba je vybavená sedlovou strechou, čo je odkaz na architektonické dedičstvo regiónu, avšak konfigurácia domu – pozdĺžna ohnutá hmota – dodáva domu moderný nádych.

Po vstupe zo severnej prístupovej cesty sa návštevníkovi naskytne rozsiahly výhľad na južne orientovanú panorámu, orámovanú ruinami stredovekého hradu Trosky. Obytné priestory, vrátane hlavnej spoločenskej miestnosti s vloženým poschodím, detskej izby a spálne, sú orientované smerom k tomuto úchvatnému výhľadu. Terasa rozširuje tieto obytné priestory do krajiny a vytvára fantastický zážitok na pomedzí interiéru a exteriéru.

Konštrukcia domu využíva tradičné materiály s drevenými CLT panelmi tvoriacimi hlavnú nosnú konštrukciu s dreveným krovom podporujúcim strechu. Suterén, nevyhnutný na umiestnenie technológií a skladovania, je postavený z betónových blokov a viditeľné časti sú obložené miestnym kameňom, čo umožňuje chate zapadnúť do svahovitého terénu. Strecha pokrytá tmavo sfarbenými štvorcovými kovovými šablónami položenými diagonálne zaisťuje trvanlivosť pri zachovaní rustikálnej estetiky.

Najväčšou výzvou pri riešení tohto projektu bolo nepochybne zakladanie stavby. Dom je umiestnený na svahu, ktorý bol celé roky považovaný za nezastaviteľný z dôvodu jeho výraznej nestability. Je založený na osemnástich pilotoch s priemerom 800 mm a predstavuje technický unikát svojho druhu.

Vo svojej podstate je tento architektonický projekt svedectvom o harmonickom spojení tradície a inovácie. Rešpektuje historický kontext a prírodnú krásu Českého raja, zatiaľ čo poskytuje moderný komfort a sofistikovaný design. Tento víkendový dom je majákom premysleného navrhovania, ktorý ponúka pokojné útočisko, ktoré oslavuje svoje okolie.

Štúdio: NEW HOW architekti
Autor: Ing. arch. David Zámečník
Umiestenie projektu: Hrubá Skála, Liberecký kraj, ČR
Rok dokončenia: 2023
Zastavaná plocha: 125 m²
Úžitková plocha: 114 m²

Súvisiace články:

Autor: Tlačová správa LINKA News
Foto: Petr Polák, petrpolakstudio.cz

Tématické odbory

reklama

Nové

Tepelné čerpadlo vzduch/voda ako náhrada kotla na fosílne palivá

Tepelné čerpadlo vzduch/voda ako náhrada kotla na fosílne palivá

Zverejnené 4.10. Hlavným dôvodom na obstaranie tepelného čerpadla sú očakávané zníženia nákladov na vykurovanie a ohrev vody. Nie vždy sa však tento cieľ podarí splniť. Poďme sa teda tejto problematike venovať podrobnejšie. V texte si predstavíme podstatu tepelného… ísť na článok

Renesancia pražského brownfieldu alebo príbeh Masaryčky s jedinečnou a úplne originálnou architektúrou

Renesancia pražského brownfieldu alebo príbeh Masaryčky s jedinečnou a úplne originálnou architektúrou

Zverejnené 3.10. „Masaryčka“ je zľudoveľý názov Masarykovej stanice, ktorá vznikla v 40. Rokoch 19. Storočia na okraji Nového Mesta Pražského. V tomto roku bola dokončená obnova okolitého brownfieldu. Autorom víťazného návrhu prvej fázy, ktorá zahŕňa výstavbu… ísť na článok

Chata v Českom raji

Chata v Českom raji

Zverejnené 2.10. Na malebnom okraji Hrubej Skaly vyrástol súčasný víkendový dom navrhnutý tak, aby harmonizoval s idylickou krajinou Chránenej krajinnej oblasti Český raj. Návrh rešpektuje historicky bohaté prostredie aj prírodné krásy regiónu, zatiaľ čo poskytuje… ísť na článok

reklama