vyhľadávanie
Dnes je 18.10.

Ako prejsť cez rozum rastúcej cene práce

Zverejnené: 13. 5. 2009

České stavebníctvo zaznamenáva v posledných rokoch prudký rast nákladov. Prakticky vo všetkých zainteresovaných odboroch je možné sledovať prudký nárast miezd, ktorý sa takisto odráža v stúpajúcich cenách nehnuteľností a môže do budúcnosti nepriaznivo ovplyvniť dynamiku stavebníctva. Množstvo stavebných firiem, ktoré sa cítia týmto trendom najviac ohrozené, hľadá už teraz nové a nové východiská, ako svoje budúce obraty a zisky zabezpečiť.

Mzdy v stavebníctve stúpli za posledných päť rokov takmer o 50 % a v konečnom dôsledku ich najvýraznejšie pociťujú stavebné firmy a koneční investori: podnikateľom sa znižuje obrat, pre investorov sa stala práca najvýraznejšou položkou v cene novostavby. Za zvyšovaním mzdových nákladov stoja aj zvyšujúce sa nároky na kvalitu práce.

Tie súvisia napríklad so sprísňovaním množstva stavebno-technických noriem pre všetky typy objektov. Prácu v českom stavebníctve predražuje aj permanentný nedostatok kvalifikovaných pracovných síl. Zväz podnikateľov v stavebníctve sa tak nedávno rozhodol množstvo stavebných robotníkov rozšíriť náborom piatich tisícov nových pracovných síl z Vietnamu a ďalších ázijských krajín.


Rozumné a rýchle stavebné technológie budú udávať takt budúceho stavebníctva.

Rozpočty šetria rýchle stavebné technológie

Pre stavebné firmy predstavuje určité východisko prehodnotenie stavebných technológií, ktorým dávali doposiaľ vo výstavbe prednosť. Medzi jednotlivými technológiami a stavebnými konštrukciami totiž existujú výrazné rozdiely, čo sa týka rýchlosti výstavby a produktivity práce. Tlak na optimalizáciu práce na stavbe je podľa výrobcov stavebných materiálov stále výraznejší a odráža sa aj vo výbere základných murovacích prvkov. „Prejavuje sa to na dynamickom raste predaja presného pórobetónového muriva, ktoré síce patrí medzi drahšie materiály, ale umožňuje extrémne rýchlu a lacnú výstavbu,” hovorí napríklad Ivana Havlíčková, marketingová špecialistka spoločnosti Xella CZ, výrobca murovacieho systému YTONG.

Náklady diktuje aj projektant

Je potrebné však podotknúť, že konečné náklady na výstavbu ovplyvňuje tiež projektant. Obrovskú výhodu majú preto stavebné firmy, ktoré si popri realizácii stavieb zastrešujú aj projekciu. Pre množstvo z nich je to potrebným predpokladom, aby postavili dom rýchlo a hlavne lacno. Nedostatok kvalifikovaných zamestnancov v stavebníctve stojí stále za pomerne nízkou priemernou kvalitou práce, napríklad v porovnaní so západnou Európou, kde je konkurenčný tlak oveľa vyšší. Na druhú stranu ale v dlhodobom meradle vedie k používaniu kvalitnejších materiálov, ktoré eliminujú ľudskú prácu a tým tiež ľudské chyby v procese výstavby. „Drahšia práca vo výsledku určite povedie tiež ku kvalitnejším projektom a k uplatneniu efektívnych moderných materiálov a technológií. Nedostatočná prepracovanosť projektov stále spôsobuje zbytočné plytvanie práce a obrovské náklady na stavbách. Podobné je to s použitím tradičných murovacích materiálov, ktoré umožňujú nízku produktivitu práce, navyše majú často už nevyhovujúce technické parametre,” dodáva Marek Dudák z poradenskej agentúry Deee Communication.

Zo skúseností prezieravej realizačnej firmy...

Aký dopad má pre majiteľov realizačných firiem nedostatok pracovných síl a rastúce mzdy v stavebníctve, nám referoval Ing. Daniel Kozel zo severomoravskej DK1, ktorá stavia takmer výlučne – a dalo by sa povedať, že aj prezieravo – z pórobetónového muriva. „Keď sme na začiatku 90. rokov začínali, tvoril podiel práce v celkovej hodnote domu 25 %, dnes je tento podiel dvojnásobný. Cena YTONGu za kubík v porovnaní s inými murovacími materiálmi nie je síce najnižšia, ale tiež porovnanie je zavádzajúce. Do kalkulácií je potrebné zahrnúť súvisiace náklady ako prácu, dopravu, vykonávanie rozvodov a drážok, spotrebu omietok... Pórobetón je stavebný materiál, ktorý v týchto položkách ušetrí. Rýchlosť výstavby a produktivita práce je tak vysoká, že náklady klesajú len pri hrubej stavbe zhruba o štvrtinu oproti inému murivu. Preto prakticky 100 % našich stavieb realizujeme z pórobetónu YTONG,” hovorí Ing. Kozel a ďalej upresňuje: „Mokrý proces u YTONGU je minimálny, výstavbu tak neblokujú žiadne technologické prestávky. V rozmedzí piatich až ôsmich mesiacov sa pohybuje stavba bežného rodinného domu, pričom časovo najnáročnejšie bývajú paradoxne najrôznejšie administratívne prieťahy.”

Na zvolenej stavebnej technológii oceňuje Ing. Kozel aj skutočnosť, že dokáže maximálne eliminovať ľudské chyby a nepresnosti murárov. To je pre podnikateľov v stavebníctve obzvlášť dôležité, pretože si nesú zodpovednosť za výslednú stavbu najčastejšie sami. „Stavebný systém je jednoduchý – vystačíte si s niekoľkými základnými formátmi a akýkoľvek atypický prvok vytvoríte jednoducho priamo na stavbe. Homogénna štruktúra materiálu vo všetkých smeroch a jeho ľahká opracovateľnosť zaisťuje rýchle a presné murovanie bez zbytočných odpadov a bez typických tepelných mostov,” dodáva Ing. Kozel, za ktorého hovoria nepochybne aj niekoľkoročné skúsenosti s pórobetónom.

Svojpomocne na protest proti drahým a nešikovným murárom

O svojich skúsenostiach so zháňaním slušného remeselníka by nám mohlo rozprávať aj množstvo individuálnych investorov. Drobný investor rodinného domu má pritom len obmedzené možnosti, ako dosiahnuť svojich predstáv a požiadaviek, respektíve ako si postrážiť realizáciu svojho domu.

Radikálne vyriešil svoju nedôveru v kvalifikovaný personál v stavebníctve Peter Norek z juhomoravských Vranovíc, ktorý je profesiou automechanik: Svoj dom sa rozhodol postaviť vlastnými silami. Do stavby svojpomocne sa pustil nielen kvôli finančným úsporám, ale tiež kvôli presnosti, ktorú by u bežnej firmy neustrážil. Pre zaujímavosť – murivo domu o rozlohe 180 m² ho vyšlo na necelých 300 tisíc korún českých. Více v článku Svojpomocne k dokonalosti?.

Autor: Daniela Richterová
Foto: Archiv firmy Xella CZ s.r.o.

Tématické odbory

reklama

Nové

Slnečné termické kolektory by ste si mali zaobstarať ešte tento rok. Nečakajte na zvýšenú DPH a vyčerpanie poukážok

Slnečné termické kolektory by ste si mali zaobstarať ešte tento rok. Nečakajte na zvýšenú DPH a vyčerpanie poukážok

Zverejnené 15.10. Ak chcete mať ešte tento rok teplú vodu takmer zadarmo, je najvyšší čas dať si nainštalovať solárnu zostavu na čele so slnečnými kolektormi. Nečakajte na budúci rok - príde zvýšená DPH, zvýšené mzdy za prácu a to všetko sa odrazí na cenách… ísť na článok

Fasády a zateplenie – mýty a legendy

Fasády a zateplenie – mýty a legendy

Aktualizované 14.10. V dnešnej uponáhľanej dobe sa u fasád domov kladie dôraz na cenu a rýchlosť zhotovenia a často sa zabúda na jej estetický výraz. Ide však o vizitku obyvateľov domu, práve na fasáde totiž najčastejšie spočíva oko náhodného okoloidúceho a podľa nej je… ísť na článok

Archetypálny objekt školy a družiny so šupinatou fasádou

Archetypálny objekt školy a družiny so šupinatou fasádou

Aktualizované 13.10. Objekt družiny v mestečku Otterswiller, neďaleko Štrasburgu vychádza zo súťažného návrhu ateliéru Urbane Kultur. Tvorbu štrasburského kolektívu, ktorý vedú architekti Dominique Cornaert a Philippe Dahan už od 90. rokov minulého storočia… ísť na článok

reklama