vyhľadávanie
Dnes je 8.9.

Ako sa správne starať o drevenú podlahu

Zverejnené: 11. 7. 2024

Drevená podlaha je jednou z najkrajších a najtrvalejších podlahových krytín. Či už zvolíte masívne drevené podlahy alebo dvoj alebo trojvrstvovú drevenú podlahu, pri správnej údržbe vám budú slúžiť desiatky rokov. Prirodzená textúra drevenej podlahy, farba a vzhľad prinášajú do interiéru teplý a príjemný pocit. Drevená podlaha však vyžaduje špeciálnu starostlivosť a údržbu, aby si zachovala svoj vzhľad a funkciu po mnoho rokov.

Pre dlhú životnosť drevených podláh je kľúčová správna údržba. Foto: triocean, shutterstock

Drevené podlahy sú nádherným interiérovým prvkom, ktorý si nemožno nezamilovať. Pre dlhú životnosť a zachovaný vzhľad je zásadná správna údržba. Treba priznať, že pri drevenej podlahe starostlivosť nie je taká ľahká ako napríklad pri takmer bezúdržbovej vinylovej podlahe. Ale pri dodržiavaní pár základných krokov a tipov zostane drevená podlaha krásna a funkčná niekoľko desiatok rokov, nech už má akúkoľvek povrchovú úpravu. Jej údržba musí byť primárne pravidelná.

Drevené podlahy môžu byť rozdelené do niekoľkých kategórií v závislosti od ich povrchovej úpravy a materiálu. Každý typ vyžaduje špecifickú starostlivosť.

Lakované drevené podlahy

Lakované drevené podlahy sú pokryté vrstvou laku, ktorý chráni drevo pred poškriabaním a opotrebovaním. Tento typ podlahy je odolný voči vlhku a pomerne ľahko sa čistí. Na čistenie používajte čistiace prostriedky určené pre lakované povrchy a mäkký mop alebo handru. Lakované podlahy sú ideálne pre obytné priestory, kde je vyššia prevádzka ako obývacie izby, chodby alebo napríklad izby penziónov či priestory butikov, salónov.

Pri vytieraní nesmie byť mop príliš vlhký, aby drevo nenasalo vlhkosť. Foto: New Africa, Shutterstock
Pri vytieraní nesmie byť mop príliš vlhký, aby drevo nenasalo vlhkosť. Foto: New Africa, Shutterstock

Olejované a voskované drevené podlahy

Olejované a voskované podlahy sú ošetrené špeciálnymi olejmi či voskami, ktoré mierne prenikajú aj do dreva a chránia ho. Tieto podlahy vyžadujú pravidelnú údržbu a špeciálne čistiace prostriedky, ktoré neodstránia ochrannú vrstvu. Je dôležité vyvarovať sa používania prílišného množstva vody pri čistení, aby sa olej alebo vosk nenarušil. Olejované a voskované podlahy sú vhodné pre spálne, domáce izby pre hostí a iné menej frekventované priestory, kde je skôr dôraz kladený na estetiku. Veľkou výhodou drevenej olejovanej podlahy je to, že sa dá pomerne ľahko renovovať. Lokálne opravy vykonáte pomocou tvrdých voskových olejov. Chvíľu po oprave bude síce miesto viac viditeľné, ale vďaka postupnej oxidácii sa čoskoro zjednotí. Hlboké vrypy alebo ryhy je možné vyplniť tmelom, vytvoriť tmelený suk a potom miesto preolejovať.

Ideálna starostlivosť o drevenú podlahu v skratke

• Denne alebo ob deň: zametanie alebo vysávanie viditeľných nečistôt (prachu, omrviniek a pod.)

• Niekoľkokrát za mesiac: vytieranie (pri malom znečistení cca 1× až 2× za mesiac) vlhkou vyžmýkanou handrou, vytieranie by sa malo vykonávať v smere tzv. vlákien dreva.

• 1× za mesiac: vytieranie vodou s prídavkom univerzálneho čističa na olejované drevené podlahy.

• Každé 2 až 3 roky: olejovanie špeciálnymi ošetrovacími olejmi. Pred olejovaním podlahu vyčistite, až potom aplikujte olej. Olej vyplní póry a suché miesta a vytvorí novú ochrannú vrstvu.

• Nepoužívať strapcové mopy, prostredníctvom ktorých sa na podlahu nanáša príliš veľa vlhkosti, ktorá môže drevo poškodiť.

• Nepoužívať bežné saponáty. Nevytvárajú na povrchu dreva ochrannú vrstvu, ktorá je pre drevo dôležitá, naopak – svojou agresivitou môžu spôsobiť zbavenie dreva ochranného oleja.

• Pokiaľ je pod drevenou podlahou podlahové kúrenie, neklaďte už na ňu žiadne koberce. Mohlo by dôjsť k nahromadeniu tepla, ktoré by v extrémnom prípade mohlo viesť až k poškodeniu podlahy.

Dôležitá je prevencia

Kľúčovou súčasťou starostlivosti o drevenú podlahu je prevencia opotrebovania. Nohy nábytku sa odporúčajú opatriť špeciálnymi filcovými podložkami zabraňujúcim poškodeniu povrchu podlahy. Drevu sa tiež darí v určitom prostredí. Ako úplne optimálne sa pre drevené podlahy (aj masívny nábytok) javí teplota 20 °C a relatívna vlhkosť 50 až 60 %. Výkyvy teplôt nie sú príliš žiaduce, viacvrstvová drevená podlaha je stála a zmeny teplôt a vlhkosti ju nijako zvlášť neohrozujú. Pozor je treba dávať na piesok a abrazívne čistidlá. Tieto materiály poškriabu povrch podlahy. Vždy je nutné pred vytretím najskôr povysávať alebo pozametať podlahu. Piesok a abrazívne čistidlá spôsobujú trvalé poškodenie drevenej podlahy, ktoré môže vyžadovať jej renováciu. Pri vytieraní potom nesmie byť mop príliš vlhký. Drevo môže prílišnú vlhkosť mopu nasať, čo potom vedie k narušeniu štruktúry. Ideálny je len ľahko vlhký mop, poriadne vyžmýkaný. Príliš mokrý mop tiež spôsobí, že voda prenikne do škár podlahy, čo vedie k jej narušeniu alebo dokonca k postupnej hnilobe. Vhodný nie je ani parný čistič. Vysoká teplota a vlhkosť môžu spôsobiť odlupovanie, praskanie a zakalenie povrchu drevených podláh. Naopak, napríklad väčšina moderných robotických vysávačov je vhodná aj pre drevené podlahy. Ich mäkké kefy a inteligentná navigácia zaisťujú, že podlaha bude čistá a bez poškriabania. Avšak musí byť určený a navrhnutý priamo pre drevené podlahy a nesmie sa zabúdať na pravidelné kontroly kefy a kolieska z dôvodu prípadného zanesenia špinou, ktorá by mohla podlahu poškodiť.

Zabúdať by sa nemalo ani na jedno základné pravidlo a tým je vyzúvanie. Zabráni sa tým zaneseniu nečistôt zvonku. Aj rohožka predo dvermi pomáha, zachytí nečistoty a piesok, ktoré by mohli drevenú podlahu poškriabať. A samozrejme v neposlednom rade je potrebné, aby bolo upratovanie (vysávanie a vytieranie) pravidelné.

Ako postupovať pri ušpinení drevenej podlahy

„Podarilo“ sa vám na podlahu vyliať víno, spadla vám na zem čokoláda a roztiekla sa? Rýchla reakcia je dôležitá. Ak sa na podlahu rozleje tekutina, okamžite ju vysajte papierovým obrúskom alebo handrou. Potom použite čistiaci prostriedok určený pre váš typ podlahy, aby na nej nevznikla škvrna. Rýchla reakcia zabráni prenikaniu tekutiny do dreva a uľahčí vyčistenie škvrny. Nižšie sú uvedené základné rady:

• Víno: Keď sa na podlahu rozleje víno, vysajte ho papierovým obrúskom a potom použite čistiaci prostriedok určený pre drevené podlahy.

• Čokoláda: Odstráňte pevnú časť čokolády a použite čistiaci prostriedok.

• Žuvačka: Ak sa žuvačka prilepí na podlahu, zmrazte ju pomocou ľadových kociek zabalených v plastovom vrecúšku a následne opatrne odstráňte. Ak to bude potrebné, dočistite miesto čističom na podlahy.

Ak sa na podlahu rozleje tekutina, okamžite ju vysajte papierovým obrúskom alebo handrou. Foto: Victoria 1, Shutterstock
Ak sa na podlahu rozleje tekutina, okamžite ju vysajte papierovým obrúskom alebo handrou. Foto: Victoria 1, Shutterstock

Použitie prírodných čističov

Prírodné čističe, spravidla na báze bieleho octu alebo jedlej sódy, môžu byť pre niektoré typy drevených podláh vhodné. Zmiešajte ich s vodou v pomere, ktorý odporúča ich výrobca, použite mäkký mop alebo handru. Prírodné ingrediencie bývajú k podlahám šetrné a neobsahujú chemikálie, ktoré by mohli poškodiť ich povrch. Prírodné čističe sú ideálne pre tých, ktorí hľadajú ekologickú alternatívu k bežným čistiacim prostriedkom. Výrobcovia drevených podláh však radšej odporúčajú svoje značkové prípravky. Pokiaľ sa rozhodnete použiť ocot alebo sódu na čistenie aj iných povrchov, bežné pomery na zmiešanie s vodou sú:

• Ocot: Na bežné čistenie môžete zmiešať 1 diel bieleho octu s 1 dielom vody. Tento pomer môže byť upravený podľa potreby, ale 1:1 je bežný pomer pre väčšinu upratovacích prác.

• Jedlá sóda: Jedlá sóda sa často používa ako abrazívne čistidlo. Môže byť zmiešaná s vodou do pasty, ktorú potom použijete na veľmi špinavé povrchy. Bežný pomer môže byť 1 časť jedlej sódy na 3 časti vody, ale toto je možné upraviť podľa potreby. Ale pozor, tu už hrozí poškriabanie podlahy, zvlášť pri silnej koncentrácii sódy. Lepšie je preto použiť prípravky určené priamo na podlahy.

Pri výbere vhodného čistiaceho prípravku je dôležité si vždy prečítať etiketu a pokyny výrobcu.

Pre dlhú životnosť drevených podláh je kľúčová správna údržba. Foto: Artazum, Shutterstock
Pre dlhú životnosť drevených podláh je kľúčová správna údržba. Foto: Artazum, Shutterstock

Zdroje:
[1] Údržba drevených podláh.www.podlahy.com
[2] Ako sa starať o olejovanú drevenú podlahu. www.floorwood.cz
[3] Ako udržiavať a renovovať drevené podlahy. www.ceskestavby.cz
[4] Ako sa starať o drevenú podlahu. www.i-podlahy.cz
[5] Správna údržba predĺži životnosť drevenej podlahy. www.idnes.cz
[6] Hardwood Flooring.www.homedepot.com

Čítajte tiež:

Terasa s dlažbou z prírodného kameňa
Tipy ako vybrať vhodnú terasu

Autor: Mgr. Zuzana Fajfrová
Foto: Shutterstock

Tématické odbory

reklama

Nové

5 dôvodov, prečo sa remeselníkom a vývojárom oplatí nakupovať okná cez e-shop

5 dôvodov, prečo sa remeselníkom a vývojárom oplatí nakupovať okná cez e-shop

Zverejnené 6.9. Ste remeselník alebo vývojár a obávate sa nedodržania termínov kvôli oneskoreným dodávkam? Okná alebo dvere sú jedným z tovarov, na ktoré sa v poslednom čase čaká celé mesiace. Ako sa s tým vysporiadať? Skúste spolupracovať s e-shopom namiesto… ísť na článok

Ako si doma udržať akustickú pohodu

Ako si doma udržať akustickú pohodu

Zverejnené 6.9. V uzatvorených priestoroch trávime väčšinu života, preto je dôležité vytvoriť si doma dobrú akustickú pohodu. Nadmerný hluk v interiéri nielenže zhoršuje a zvyšuje hladinu stresu, ale v dlhodobom meradle môže viesť k rozvoju chronických ochorení.… ísť na článok

Veľtrh FOR ARCH poradí s optimalizáciou nákladov a predstaví to najlepšie naprieč stavebnými odbormi

Veľtrh FOR ARCH poradí s optimalizáciou nákladov a predstaví to najlepšie naprieč stavebnými odbormi

Zverejnené 5.9. Medzinárodný stavebný veľtrh FOR ARCH tento rok oslavuje už 35 rokov svojej existencie a v septembri predstaví to najlepšie naprieč stavebnými odbormi. V termíne 17. až 21. septembra v PVA EXPO PRAHA ponúkne inšpiráciu a cenné tipy na stavbu,… ísť na článok

reklama