vyhľadávanie
Dnes je 8.9.

Ako zariadiť terasu, aby čo najlepšie splnila svoj účel

Zverejnené: 22. 5. 2024

Terasa je miesto, kde trávime voľný čas, kde si oddýchnete, posedíte s priateľmi alebo strávite spoločné chvíle s rodinou. Tomu by malo zodpovedať aj jej celkové vybavenie a zariadenie. Na čo si dať pozor pri zariaďovaní terasy? A prečo je dôležité nezabudnúť ani na jej zastrešenie? Inšpirujte sa našimi tipmi, ako si zariadiť funkčnú a estetickú terasu pri dome.

Veľkosť terasy a jej rozloženie by malo zodpovedať vašim preferenciám. Niektorým ľuďom postačí menšia terasa na vychutnávanie rannej kávy, iní budú chcieť na terase grilovať alebo leňošiť. Zdroj: karelnoppe,shutterstock

Výber správnej terasy vyžaduje starostlivú a premyslenú prípravu. Radi by ste si vychutnávali rannú kávu na slnečnej terase alebo skôr oceníte večernú pohodu pri západe slnka? Čo všetko bude súčasťou terasy a pre koľko ľudí má vlastne byť? To sú prvé otázky, na ktoré je dobré si odpovedať skôr, ako začnete vyberať konkrétny materiál pre svoju budúcu terasu.

Správne umiestnenie

Pred samotnou realizáciou terasy je potrebné si takisto dobre premyslieť, na akú svetovú stranu bude situovaná. Pri umiestnení terasy smerom na juhozápad si slnečný svit užijete od neskorého dopoludnia do večera. Pri situovaní na juh vás čaká najviac hodín slnečného svitu, teda od rána až do neskorého popoludnia. Na terase so severovýchodnou polohou si užijete ranné slnko a popoludňajší tieň. K večeru sa terasa opäť preslní.

Ďalším kritériom, ktoré by pri hľadaní vhodného miesta pre terasu malo hrať veľkú úlohu, je bezprostredná blízkosť stromov. Umiestnenie terasy priamo pri stromoch nie je vhodné a mali by ste sa mu skôr vyvarovať, pretože sa tu častejšie môže hromadiť vlhkosť.

Pri situovaní terasy na juh vás čaká najviac hodín slnečného svitu, teda od rána až do neskorého popoludnia. Zdroj: Gorodenkoff, shutterstock
Pri situovaní terasy na juh vás čaká najviac hodín slnečného svitu, teda od rána až do neskorého popoludnia. Zdroj: Gorodenkoff, shutterstock

Ideálna veľkosť

Veľkosť terasy a jej rozloženie by malo zodpovedať vašim preferenciám. Niektorým ľuďom postačí menšia terasa na vychutnávanie rannej kávy, iní budú chcieť na terase grilovať alebo leňošiť. Samozrejme, musíte zohľadniť aj vaše priestorové možnosti.

Na docielenie optimálnej veľkosti terasy je na mieste rešpektovať niektoré pravidlá. Jedným z nich je fakt, že terasa by sa nemala oddeľovať od zvyšku záhrady, opticky sa vďaka tomu zväčší. Druhé pravidlo pre správnu veľkosť terasy je naplánovať si taký rozmer, ktorý dovolí pohodlne umiestniť jedálenský stôl, gril, slnečník, prípadne i ležadlá, rôzne dekorácie a rastliny. Štandardná veľkosť terasy pre štyri až šesť ľudí je teda minimálne 20 až 25 m². Ďalším takým nepísaným pravidlom, je zakomponovať terasu do celkovej záhradnej architektúry, bude tak s ňou pekne ladiť.

Zdroj: JRP Studio, shutterstock
Zdroj: JRP Studio, shutterstock

Výber vhodného materiálu na stavbu terasy

Finálny vzhľad terasy nezáleží len na vkuse, dôležité sú aj vlastnosti jednotlivých materiálov. Napríklad drevo je prírodný materiál, ktorý na záhradnú terasu skrátka patrí. Nevýhodou je však jeho vrtkavá životnosť podmienená náročnejšou údržbou v podobe každoročného náteru vrstvou špeciálneho oleja. Kompromisom medzi drevom a technickými materiálmi je WPC, ktorý je na rozdiel od dreva odolný voči UV žiareniu, vlhkosti a poveternostným vplyvom. Pokiaľ chcete zvoliť bezúdržbový materiál, potom vyberajte medzi prírodným kameňom, betónovou či keramickou dlažbou. O akékoľvek čistenie sa takto postará dážď, prípadne metla. Nevýhodou je však pri celoplošnom lepení riziko odmrznutia či odskočenia v prípade, že sa vám pod dlažbu dostane voda.

Výber vonkajšieho nábytku

Kľúčovým a zároveň na prvý pohľad najnápadnejším prvkom na terase je nábytok, ktorého správny výber je viac než dôležitý. Nábytok by mal zapadať do celkového dizajnu terasy a hlavne by mal byť kvalitný, neriaďte sa preto len cenou. Pred samotným zakúpením nábytku je vhodné zvážiť priestorové možnosti terasy tak, aby sa vám tam pekne vošiel a nezaberal príliš veľa priestoru.

Zdroj: Ilija Erceg, shutterstock
Zdroj: Ilija Erceg, shutterstock

Prečo sa rozhodnúť pre zastrešenie terasy

Zastrešenie terasy má niekoľko výhod. V prvom rade sa nebudete obmedzovať len na slnečné počasie, ale terasu budete môcť využívať aj počas nepriaznivejšieho počasia. Počas horúcich letných dní vám zasa prestrešenie sposkytne potrebný tieň.

Samotná strecha pritom nemusí byť jedinou súčasťou zastrešenia. Môžete sa rozhodnúť aj pre bočný systém zasklenia alebo tienenie pergoly. To vás ochráni pred vetrom, dažďom a ostrými slnečnými lúčmi a podporí tepelný komfort v chladnejšom počasí. Ak následne do priestoru umiestnite infražiarič alebo iné vykurovacie teleso, budete si môcť vonkajší priestor bez problémov užívať aj v zime. Pokiaľ ide o zastrešenie terasy, nemusíte sa obmedzovať len na klasickú strechu či obyčajnú drevenú pergolu. V posledných rokoch si získali popularitu aj bioklimatické hliníkové pergoly na terasu, ktoré sú úplne bezúdržbové. Naklápacie lamely umožňujú regulovať svetlo a prúdenie vzduchu na terase a môžu sa pochváliť inteligentnými senzormi, ktoré lamely automaticky zatvoria v prípade nepriaznivého počasia.

Zdroj: Amelly Twinsity, shutterstock
Zdroj: Amelly Twinsity, shutterstock

Doplnky dodajú miestu čaro

Celkový dizajn terasy je možné jednoducho dotvoriť doplnkami, tými môžu byť napríklad zavesené kvetináče, vodné fontány rôznych veľkostí, okrasné kamene, dekoratívne a závesné svetlá, ktorých kúzelnú atmosféru oceníte predovšetkým večer. A pokiaľ máte radi zastrešenú terasu, skúste na podlahu položiť pár väčších podsedákov alebo podušiek, tento dizajnový doplnok ocenia predovšetkým deti.

Čítajte tiež:

Autor: Ing. Kateřina Kočická
Foto: Shutterstock
reklama

Nové

5 dôvodov, prečo sa remeselníkom a vývojárom oplatí nakupovať okná cez e-shop

5 dôvodov, prečo sa remeselníkom a vývojárom oplatí nakupovať okná cez e-shop

Zverejnené 6.9. Ste remeselník alebo vývojár a obávate sa nedodržania termínov kvôli oneskoreným dodávkam? Okná alebo dvere sú jedným z tovarov, na ktoré sa v poslednom čase čaká celé mesiace. Ako sa s tým vysporiadať? Skúste spolupracovať s e-shopom namiesto… ísť na článok

Ako si doma udržať akustickú pohodu

Ako si doma udržať akustickú pohodu

Zverejnené 6.9. V uzatvorených priestoroch trávime väčšinu života, preto je dôležité vytvoriť si doma dobrú akustickú pohodu. Nadmerný hluk v interiéri nielenže zhoršuje a zvyšuje hladinu stresu, ale v dlhodobom meradle môže viesť k rozvoju chronických ochorení.… ísť na článok

Veľtrh FOR ARCH poradí s optimalizáciou nákladov a predstaví to najlepšie naprieč stavebnými odbormi

Veľtrh FOR ARCH poradí s optimalizáciou nákladov a predstaví to najlepšie naprieč stavebnými odbormi

Zverejnené 5.9. Medzinárodný stavebný veľtrh FOR ARCH tento rok oslavuje už 35 rokov svojej existencie a v septembri predstaví to najlepšie naprieč stavebnými odbormi. V termíne 17. až 21. septembra v PVA EXPO PRAHA ponúkne inšpiráciu a cenné tipy na stavbu,… ísť na článok

reklama