vyhľadávanie
Dnes je 18.10.

Aký bazén sa hodí do vašej záhrady

Zverejnené: 24. 7. 2024

Leto je v plnom prúde a túžba po osviežení počas horúcich dní je veľká. Ak máte záhradu, určite vás láka súkromie a pohodlie vlastného priestoru, kde si môžete užiť vodné radovánky a príjemné schladenie. Výber správneho bazéna môže byť kľúčom k vytvoreniu dokonalej letnej oázy. Ktorý bazén je však pre vás ten pravý? V tomto článku nájdete prehľad rôznych typov bazénov s ich výhodami a nevýhodami.

Nadzemné bazény

Základné rozdelenie bazénov je na nadzemné a zapustené. S nadzemnými bazénmi sa v záhradách stretávame častejšie. Hlavnými dôvodmi sú ich pomerne jednoduchá inštalácia, v podstate nulová potreba terénnych úprav a s tým spojené relatívne nízke náklady. "Nemusíte sa obávať zložitých stavebných prác a bazén môžete mať postavený za jedno popoludnie," dodáva Marek Benda, odborník z oddelenia záhrad v projektových marketoch Hornbach. Sú ideálne pre menšie a stredne veľké záhrady, kde je dôležitá flexibilita a rýchla inštalácia. Vhodné sú pre rodiny s deťmi a na príležitostné letné radovánky. Na druhej strane, nadzemné bazény môžu vyzerať menej esteticky a ich životnosť je zvyčajne kratšia ako životnosť zapustených variantov. Skrátka, nadzemné bazény sú skvelou voľbou pre tých, ktorí hľadajú rýchle a cenovo dostupné riešenie.

Zapustené bazény

Ak hľadáte trvalejšie a elegantnejšie riešenie, zapustený bazén je pre vás ideálnou voľbou. Tieto bazény ponúkajú vysokú estetickú hodnotu - pri správnej starostlivosti sú naozaj nielen funkčným, ale aj pekným doplnkom, ktorý zveľadí vonkajší priestor a môže tiež výrazne zvýšiť hodnotu vašej nehnuteľnosti. Sú pevne zakomponované do terénu a ponúkajú možnosť rôznych dizajnových úprav, ako je napríklad dlažba okolo bazéna alebo zabudované osvetlenie. Možností je veľa a všetky môžete prispôsobiť svojmu vkusu a vzhľadu okolia. Sú vhodné do väčších záhrad, kde sa počíta aj s priestorom pre bazénové príslušenstvo. Tento typ bazéna ponúka dlhodobé využitie na športové aktivity alebo pravidelný relax. "Inštalácia zapusteného bazéna je náročnejšia a nákladnejšia, vyžaduje si odborné stavebné práce a môže trvať niekoľko týždňov alebo mesiacov," hovorí Marek Benda. Ak to zhrnieme, zapustené bazény sú investíciou do komfortu a luxusu.

Foto: Hornbach
Foto: Hornbach

Nafukovacie bazény

Pre tých, ktorí hľadajú rýchle a flexibilné riešenie, môžu byť vhodné nafukovacie bazény. Tieto bazény sú ideálne pre rodiny s malými deťmi alebo pre tých, ktorí chcú bazén len sezónne. Sú ľahko prenosné, skladné a veľmi jednoducho sa inštalujú. Stačí ich nafúknuť a naplniť vodou. Sú vhodné do menších záhrad, kde nie je miesto na stály bazén, a hodia sa na príležitostné letné osvieženie. Nevýhodou môže byť ich nižšia odolnosť voči poškodeniu a kratšia životnosť. Údržba je veľmi jednoduchá, stačí pravidelné vypúšťanie a čistenie bazéna. Nafukovacie bazény sú skvelou voľbou pre tých, ktorí chcú bazén len na leto a nechcú sa zaoberať zložitou údržbou.

Drevené bazény

Ďalšou zaujímavou možnosťou sú drevené bazény, ktoré spájajú výhody nadzemných bazénov s luxusným vzhľadom. Drevená konštrukcia vyzerá prirodzene a harmonicky zapadá do prostredia záhrady. Tieto bazény sú odolnejšie ako bežné nadzemné verzie a môžu byť nadzemné aj čiastočne zapustené. Sú vhodné do záhrad s prírodným alebo rustikálnym vzhľadom, kde estetika hrá dôležitú úlohu. Drevené bazény si však vyžadujú pravidelnú údržbu na udržanie dobrého stavu dreva, ktorá zahŕňa ošetrenie dreva proti vlhkosti a škodcom. Odborník zo spoločnosti Hornbach dodáva: "Drevené bazény sú skvelým kompromisom medzi estetikou a funkčnosťou, ale musíte sa pripraviť na zvýšenú údržbu. Ak nemáte čas na pravidelnú údržbu drevených častí, vhodnou alternatívou pre vás môže byť nadzemný bazén s rámovou konštrukciou s dreveným dekorom."

Foto: Hornbach
Foto: Hornbach

Starostlivosť o bazény

Pri výbere bazéna je dôležité zvážiť nielen finančné náklady, ale aj priestorové možnosti vašej záhrasy, čas, ktorý ste ochotní investovať do údržby, a vaše špecifické potreby. Každý typ bazéna si vyžaduje určitú úroveň starostlivosti, ktorá zahŕňa pravidelné čistenie, kontrolu a údržbu filtračných systémov a chemickú úpravu vody. Dôležité je aj zaistenie bezpečnosti, najmä ak bazén používajú deti. Marek Benda pripomína: "Správna údržba bazéna je kľúčom k jeho dlhej životnosti a čistej vode. Nezabúdajte na pravidelnú kontrolu a ošetrovanie vody". Nech už si teda vyberiete akýkoľvek typ bazéna, nezabúdajte na kvalitné príslušenstvo, ako sú filtračné systémy, kryty bazénov a schodíky, vďaka ktorým bude používanie bazéna pohodlnejšie a bezpečnejšie. Užite si celý proces výberu a tešte sa na radosť, ktorú vám a vašej rodine bazén prinesie.

Súvisiace články:

Autor: Tlačová správa
Foto: Archív firmy Hornbach

Tématické odbory

reklama

Nové

Slnečné termické kolektory by ste si mali zaobstarať ešte tento rok. Nečakajte na zvýšenú DPH a vyčerpanie poukážok

Slnečné termické kolektory by ste si mali zaobstarať ešte tento rok. Nečakajte na zvýšenú DPH a vyčerpanie poukážok

Zverejnené 15.10. Ak chcete mať ešte tento rok teplú vodu takmer zadarmo, je najvyšší čas dať si nainštalovať solárnu zostavu na čele so slnečnými kolektormi. Nečakajte na budúci rok - príde zvýšená DPH, zvýšené mzdy za prácu a to všetko sa odrazí na cenách… ísť na článok

Fasády a zateplenie – mýty a legendy

Fasády a zateplenie – mýty a legendy

Aktualizované 14.10. V dnešnej uponáhľanej dobe sa u fasád domov kladie dôraz na cenu a rýchlosť zhotovenia a často sa zabúda na jej estetický výraz. Ide však o vizitku obyvateľov domu, práve na fasáde totiž najčastejšie spočíva oko náhodného okoloidúceho a podľa nej je… ísť na článok

Archetypálny objekt školy a družiny so šupinatou fasádou

Archetypálny objekt školy a družiny so šupinatou fasádou

Aktualizované 13.10. Objekt družiny v mestečku Otterswiller, neďaleko Štrasburgu vychádza zo súťažného návrhu ateliéru Urbane Kultur. Tvorbu štrasburského kolektívu, ktorý vedú architekti Dominique Cornaert a Philippe Dahan už od 90. rokov minulého storočia… ísť na článok

reklama