vyhľadávanie
Dnes je 18.10.

Archetypálny objekt školy a družiny so šupinatou fasádou

Aktualizováno: 13. 10. 2024

Objekt družiny v mestečku Otterswiller, neďaleko Štrasburgu vychádza zo súťažného návrhu ateliéru Urbane Kultur. Tvorbu štrasburského kolektívu, ktorý vedú architekti Dominique Cornaert a Philippe Dahan už od 90. rokov minulého storočia charakterizuje pragmatická estetika a dôraz na funkčné a trvácne riešenia s vlastným architektonickým rukopisom.

V spomínanom duchu sa nesie aj novostavba, nahrádzajúca pôvodný nevhodne komponovaný stavebný objem. Po novom nad úrovňou terénu plynie jasná, farebne zjednotená línia, ktorá vyniká na pozadí lúky s ovocnými stromami a zalesnenej plochy.

Foto: Croce & WIR
Foto: Croce & WIR

Základné kompozičné princípy podporuje výber materiálov. Prízemie základnej školy, zapustené do terénu, charakterizuje antracitový keramický obklad, zatiaľčo pri stavebných objemoch o poschodie vyššie siahli architekti po kontrastnej bielej farbe. Napriek tomu, že novostavby na úrovni terénu majú rôzne materiálové stvárnenie, zjednocuje ich práve spomínaná farebnosť. K fasádam archetypálneho objektu školy, s pohľadovou vrstvou bielych glazovaných bobroviek, zvolili architekti ako adekvátny povrch hliníkové šablóny. Architektúra geometricky rezaného objemu družiny vyniká vďaka precíznemu rastru hliníkových fasádnych šablón PREFA Aluminiumprodukte v bielej farbe P.10 s rozmerom 44 × 44cm. Krytina sa napriek svojej hnotnosti iba 2 ,6 kg/m² vyznačuje odolnosťou a minimálnou údržbou, ktorú zabezpečuje povrchoivá vrstva Coil-Coating, nanesená na 0,7mm hrubom hliníkovom plechu. Dojem kompaktného a jednoliateho bloku umocňujú minimalistické detaily oplechovania v úrovni strešnej roviny. Samozrejmosťou sú skryté žlaby a integrovaný systém exteriérového tienenia. Pri realizácii bolo využitých viac ako 300 m2 fasádneho materiálu.

Foto: Croce & WIR
Foto: Croce & WIR

Viditeľná jednopodlažná hmota družiny výrazne nevyčnieva nad úroveň striech okolitých rodinných domov. Výsledná architektonická kompozícia šikovne ukrýva rozsiahlu výmeru objektov. Ich optické členenie do vizuálne samostatných blokov formuje medzipriestory v exteriéri a súčasne zachováva prepojenie “suchou nohou”. Architekti pri návrhu zohľadnili požiadavky samospráv, aby základná škola a školská družina mali samostatné vstupy a dokázali fungovať v nezávislom režime. Hlavný vchod do školy je preto prístupný z nižšej úrovne parkoviska. Družina má vlastný prístup a prepojenie s exteriérovou zeleňou.

Dielo ateliéru Urbane Kultur nezostalo bez povšimnutia – architekti si zaň v roku 2021 odniesli ocenenie Prix de Facades2build.

Foto: Croce & WIR
Foto: Croce & WIR

Autori: Dominique Cornaert, Philippe Dahan
Plocha pozemku: 1735 m²
Realizácia: 2020 - 2020
Adresa: Otterswiller, Francúzsko

Súvisiace články:

Hliník - materiál 21. storočia
Futuristický dizajn budovy technologického centra s použitím strešných šindľov Prefa
Spojenie dobrého jedla a mimoriadnej architektúry zaistí komplexný zážitok
V Českej republike pristálo ufo
Chameleón medzi fasádami
Individuálny dizajn pre vašu fasádu

Autor: Tlačová správa PREFA Aluminiumprodukte
Foto: Croce & WIR

Tématické odbory

reklama

Nové

Slnečné termické kolektory by ste si mali zaobstarať ešte tento rok. Nečakajte na zvýšenú DPH a vyčerpanie poukážok

Slnečné termické kolektory by ste si mali zaobstarať ešte tento rok. Nečakajte na zvýšenú DPH a vyčerpanie poukážok

Zverejnené 15.10. Ak chcete mať ešte tento rok teplú vodu takmer zadarmo, je najvyšší čas dať si nainštalovať solárnu zostavu na čele so slnečnými kolektormi. Nečakajte na budúci rok - príde zvýšená DPH, zvýšené mzdy za prácu a to všetko sa odrazí na cenách… ísť na článok

Fasády a zateplenie – mýty a legendy

Fasády a zateplenie – mýty a legendy

Aktualizované 14.10. V dnešnej uponáhľanej dobe sa u fasád domov kladie dôraz na cenu a rýchlosť zhotovenia a často sa zabúda na jej estetický výraz. Ide však o vizitku obyvateľov domu, práve na fasáde totiž najčastejšie spočíva oko náhodného okoloidúceho a podľa nej je… ísť na článok

Archetypálny objekt školy a družiny so šupinatou fasádou

Archetypálny objekt školy a družiny so šupinatou fasádou

Aktualizované 13.10. Objekt družiny v mestečku Otterswiller, neďaleko Štrasburgu vychádza zo súťažného návrhu ateliéru Urbane Kultur. Tvorbu štrasburského kolektívu, ktorý vedú architekti Dominique Cornaert a Philippe Dahan už od 90. rokov minulého storočia… ísť na článok

reklama