vyhľadávanie
Dnes je 18.10.

Átriový dom v Čachticiach

Zverejnené: 22. 6. 2024

Stavebný pozemok sa nachádza v Čachticiach, v takej časti obce, akých sú typologicky a morfologicky na Slovensku tisíce – priestorová schéma = ulica + predzáhradka + dom + záhrada + sliepky/zajace. Okolitá zástavba je prevažne z 50-tych rokov 20. storočia, kde spôsob života "práca vo fabrike versus práca v záhrade" bol reflektovaný v individuálnej výstavbe výsostne vo forme samostatných nezávislých stavebných entít bez subjektívnej potreby priestorového vyjadrenia v architektúre. Vo vnímaní bežného pracujúceho modernistické motto "prepojenie interiéru s exteriérom" v rodinných domoch nejestvovalo, pretože nemalo racionálne opodstatnenie v reálnych životoch obyvateľov týchto domov.

Foto: Matej Hakár

Obyvateľmi novostavby átriového domu je mladá rodina s dieťaťom, ktorá je s miestom a spôsobom života v obci silne spätá. Paradoxne ich radikálne iný koncept bývania nie je revoltou voči lokálnej tradícii. Počas spolupráce sa architekt nevyhnutne dostane do užšieho kontaktu aj s ostatnými rodinnými príslušníkmi klienta a tak som sa aj v tomto prípade s stal súčasťou radostnej dynamickej koexistencie 3 generácií vrátane oboch rodín manželského páru. V kontexte spolunažívania generácií je zjavné, že nový a iný koncept bývania je prirodzenou potrebou "mladých" žiť po svojom (podporená zažitou skúsenosťou z "veľkého" sveta) tak, ako sa to deje v cyklicky sa opakujúcej generačnej výmene počas celej histórie obce a spoločenstva v nej.

Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár

Átriový koncept bol od začiatku favoritom priestorového riešenia. Napriek tomu nie je dom koncipovaný len sebastredne, ale v logickom pokračovaní dispozície má verejnú prístupovú časť bez oplotenia a aj otvorenú terasu do záhrady. Centrom priestorovej zostavy je átrium obkolesené krytým stojiskom pre dve autá, nadväzujúcim skladom a ďalšími dvoma krídlami domu, ktoré obsahujú dennú (južné a východné krídlo) a nočnú časť (západné krídlo). Dispozičným centrom domu je obytná časť s kuchyňou a jedálňou. Priestor je prestrešený valbovou strechou s vloženou klenbou.

Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár

Na predĺžení západného krídla je priestor s vlastným hygienickým zázemím samostatne prístupný z átria. V čase vzniku architektonického konceptu v roku 2019 sme netušili, ako sa nám v podmienkach C-19 epidémie bude hodiť a aj teraz v postcovidovom období ukazuje opodstatnenosť, pretože je využívaný dramaturgicky multifunkčne ako home office, hosťovské bývanie, karanténa, čokoľvek.

Foto: Archív autora
Foto: Archív autora

Dom je realizovaný ako montovaná drevostavba, valbová strecha nad hlavným obytným priestorom je konštrukciou z lepených väzníkov v kombinácii s drevostyčníkovými strešnými nosníkmi. Zdrojom tepla a chladu je tepelné čerpadlo. Dom je navrhovaný v súlade s princípmi aplikovanými pre pasívne domy (parametre tepelnej obálky, vzduchotesnosť). Napriek členitému tvaru stavby a adekvátnej tepelnej strate z ochladzovanej plochy je novostavba átriového domu vďaka aplikácií parametrov pre pasívne domy nadpriemerne energeticky úsporná – merná potreba tepla na vykurovanie je podľa PHPP 30,0 kWh/(m²a) a tepelná strata 20 W/m².

Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár

Pokorny architekti s.r.o. | Pavol Pokorný
Adresa: Čachtice, Slovensko
Projekt: 2019-20
Realizace: 2020-21
Užitná plocha: 215 m²
Zastavěná plocha: 273 m²

Spolupráca: Veronika Michalíková, Bjorn Kierulf | CREATERRA,
Hlavný inžinier projektu: Bjorn Kierulf | CREATERRA
Hlavný dodávateľ: KONTRAKTING STAVEBNÉ MONTÁŽE
Autor fotografií: Matej Hakár, Pavol Pokorný, Ivan Kolárik

Zdroj: https://www.archiweb.cz/b/atriovy-dom-cachtice

Autor: Pokorny architekti s.r.o. | Pavol Pokorný
Foto: Matej Hakár
reklama

Nové

Slnečné termické kolektory by ste si mali zaobstarať ešte tento rok. Nečakajte na zvýšenú DPH a vyčerpanie poukážok

Slnečné termické kolektory by ste si mali zaobstarať ešte tento rok. Nečakajte na zvýšenú DPH a vyčerpanie poukážok

Zverejnené 15.10. Ak chcete mať ešte tento rok teplú vodu takmer zadarmo, je najvyšší čas dať si nainštalovať solárnu zostavu na čele so slnečnými kolektormi. Nečakajte na budúci rok - príde zvýšená DPH, zvýšené mzdy za prácu a to všetko sa odrazí na cenách… ísť na článok

Fasády a zateplenie – mýty a legendy

Fasády a zateplenie – mýty a legendy

Aktualizované 14.10. V dnešnej uponáhľanej dobe sa u fasád domov kladie dôraz na cenu a rýchlosť zhotovenia a často sa zabúda na jej estetický výraz. Ide však o vizitku obyvateľov domu, práve na fasáde totiž najčastejšie spočíva oko náhodného okoloidúceho a podľa nej je… ísť na článok

Archetypálny objekt školy a družiny so šupinatou fasádou

Archetypálny objekt školy a družiny so šupinatou fasádou

Aktualizované 13.10. Objekt družiny v mestečku Otterswiller, neďaleko Štrasburgu vychádza zo súťažného návrhu ateliéru Urbane Kultur. Tvorbu štrasburského kolektívu, ktorý vedú architekti Dominique Cornaert a Philippe Dahan už od 90. rokov minulého storočia… ísť na článok

reklama