Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 19.9.

Budova ako umelecké dielo: Bytový dom Fragment

Zverejnené: 15. 9. 2024

Fragment je architektonicky unikátny projekt prémiového nájomného bývania investičnej spoločnosti Trigema, zasadený do najoriginálnejšej pražskej štvrti Karlín. Neobvyklý tvar parcely, ktorá tesne susedí s Invalidovňou, rozľahlými Kaizlovými sadmi a množstvom zelene, je takým ostrovom uprostred karlínskej zástavby. Navrhol ho ateliér Qarta v spolupráci s Davidom Černým.

Unikátny bytový dom Fragment v pražskej štvrti Karlín.

Pôvodne priemyselný Karlín prechádza dlhodobo transformáciou, ktorá určuje jeho rolu v súčasnom živote širšieho centra Prahy. Z hľadiska požiadaviek na súčasný život sa stal Karlín vyhľadávanou štvrťou na bývanie, pracovné príležitosti i trávenie voľného času. Budova Fragmentu nadväzuje na predošlú slávu susednej historickej budovy Invalidovne. Jej fasáda je tvorená netradičnými rozpixelovanými plochami blokov (teda fragmentov), ktoré ale vo výsledku tvoria kompaktný logický celok. „S plným rešpektom ku kvalitám Invalidovne a energie, ktorá je tomuto miestu vlastná, staviame Fragment do pozície kontrastnej, do role odtlačku dnešnej doby. Transformáciou Karlína prinášame rovnocenný dialóg súčasného a nového, ktorý chápeme ako logickú podmienku kvalitného vývoja,“ uvádzajú k projektu jeho autori.

Veľkoformátové plastiky Davida Černého robia z budovy skutočne umelecké dielo
Veľkoformátové plastiky Davida Černého robia z budovy skutočne umelecké dielo

Filozofia názvu

V názve Fragment sa odrážajú fragmenty času, teda spojenie prítomnosti, minulosti a budúcnosti, fragmenty životov obyvateľov, ktorí budovu zaplnia životom, aj fragmenty umenia. Unikátna stavba svojou podstatou zďaleka presahuje hranice obyčajného rezidenčného bývania. V spolupráci s architektmi Davidom Wittasskom a Jiřím Řezákom z prestížneho ateliéru Qarta a s umelcom Davidom Černým bol postavený jedinečný projekt prémiového nájomného bývania, ktorý je zároveň umeleckým dielom.

Kreatívne architektonické štúdio QARTA Architektúra sa už dvadsať rokov podieľa na kultivácii prostredia, v ktorom žijeme. Či už je to krajina našich miest alebo vnútorné prostredie domovov, k úlohám architektúry pristupuje vždy komplexne. Štúdio reaguje na premeny životného štýlu jednotlivcov i spoločnosti, ku ktorým dnes neodmysliteľne patrí požiadavka udržateľnosti. Kombináciou tradičných skúseností odboru a súčasných technologických inovácií navrhuje riešenia, ktoré naplnia súčasné potreby a pretrvajú v čase. Široké portfólio projektov spája jedno: dôraz na prepojenie estetických a funkčných riešení. QARTA považuje za veľmi dôležitý remeselne spracovaný detail aj funkčné naplnenie celku.

V interiéri protiľahlej barokovej Dientzenhoferovej Invalidovne sa nachádzajú fragmenty dochovaných sôch, ktoré David Černý symbolicky preniesol do exteriéru Fragmentu v podobe veľkoformátových plastík a ich častí. Veľkoformátové plastiky držia nad životmi obyvateľov tejto unikátnej stavby ochrannú ruku a zároveň rámujú myšlienku súdržnosti a spolupatričnosti, kde pre celkové vyznenie projektu záleží na každom detaile, ktorý ho dotvára.

Fasáda je tvorená netradičnými rozpixelovanými plochami blokov.
Fasáda je tvorená netradičnými rozpixelovanými plochami blokov.

Členenie budovy

Budova je navrhnutá inak vysoká a to v každej časti. Najvyššia, deväťposchodová, je smerom od metra Invalidovňa a vo svojej strednej časti. Výška sa znižuje smerom na západ k plánovanému pretiahnutiu Kaizlových sadov. Najnižšia, štvorposchodová, je južná časť orientovaná k Invalidovni. Striedanie výšky rozohráva efekty slnečného svetla a taktiež umožňuje výhľady ako na Invalidovňu, tak na Pražský hrad, s väzbou na vrch Vítkov v pozadí. Dom obsahuje 140 bytových jednotiek s dispozíciami od 1+kk až po veľkorysé mezonety s vlastnými strešnými terasami. V strede budovy sa nachádza krytý verejný priestor, ktorého zaujímavosťou je pohľadové napojenie na vstup do starej budovy Invalidovne. Fragment poskytne nielen svojim rezidentom, ale aj širokej verejnosti kultivované a príjemné miesto na stretávanie a trávenie voľného času. Podporí tak aktívne využívanie verejného priestoru v Prahe. V parteri domu sú umiestnené obchody a služby, ďalšie poschodia sú určené iba na bývanie. Parkovanie s 119 parkovacími miestami je zabezpečené v podzemí budovy.

Veľkoformátové plastiky majú držať nad životmi obyvateľov tejto stavby ochrannú ruku.
Veľkoformátové plastiky majú držať nad životmi obyvateľov tejto stavby ochrannú ruku.

Železobetónová konštrukcia

Dôležitým atribútom dynamickej stavby je pochopiteľne jej konštrukcia. Spočiatku bolo architektmi uvažované komplexné prefabrikované riešenie od koncepcie, optimalizácie až po dopravu a montáž na mieste, a to vrátane prefabrikovanej kúpeľne. Investor sa rozhodol pre konštrukciu zo železobetónu. „Na celom procese si veľmi ceníme, že od úvodných skíc až po finále nedošlo k zmene podoby domu a to nielen z dôvodov kompozičných, ale hlavne z dôvodov technických,“ hovorí David Wittassek, hlavný architekt projektu. Drobné korekcie sa týkali iba zefektívnenia konštrukcie. Pri obvodovom plášti pripadalo do úvahy niekoľko technických variantov. Určujúce bolo zachovať pôvodné tvarové a proporčné riešenie boxov vrátane lodžií. Detaily musia perfektne sedieť, byť pekné a byť funkčné. Stavebná výroba sa dnes preto presúva do dielní a stáva sa strojárinou, čo je aj prípad domu Fragment. Pri montáži sa potom z prevažne technických dôvodov pristúpilo k samostatnej montáži výplní otvorov a následnej montáži prevetrávaného plášťa.

V strede budovy sa nachádza krytý verejný priestor, ktorého zaujímavosťou je pohľadové napojenie na vstup do starej budovy Invalidovne.
V strede budovy sa nachádza krytý verejný priestor, ktorého zaujímavosťou je pohľadové napojenie na vstup do starej budovy Invalidovne.

Originálna fasáda

Fasáda Fragmentu je zložená z menších blokov, teda fragmentov, zjemňujúcich merítko domu a vychádzajúcich z modulov bytových jednotiek. Všetky byty sú zostavené z modulov o veľkosti 3,8 x 3,1 metra. Spájaním jednotlivých modulov potom vznikajú byty s podobnou štruktúrou a rôznym počtom izieb. Ide o symbolickú parafrázu mnohovrstevnatosti života skladajúceho sa z nekonečného množstva menších častí – od nepatrných zážitkov až po tie formujúce. Ako materiál bol zvolený hliníkový kompozitný panel. Pôsobenie poveternostných vplyvov spolu s členitosťou fasády domu podporuje dojem premenlivosti v čase, modus živej stavby.

Bytový dom Fragment

• Autori projektu: David Wittassek a Jiří Řezák, QARTA Architektúra
• Spoluautor: David Černý, sochárske dielo
• Lokalita: Praha-Karlín
• Dokončenie stavby: 2023
• Zastavaná plocha: 4 500 m²
• Hrubá podlahová plocha: 18 050 m²
• Úžitková plocha: 15 200 m² obytnej plochy, 2 600 m² retail
• Plocha pozemku: 8 200 m²
• Cena: 1,4 mld. Kč (takmer 56 mil. Eur)
• Investor: Trigema, www.trigema.cz
• Web projektu: www.frgmnt.cz

Najnovšie technológie štandardom

Technologické vybavenie je ďalšou vecou, ktorou Fragment na prvý pohľad vyniká. Súčasťou domu sú už dnes štandardné technológie 21. storočia ako zelené strechy, solárne panely, tepelné čerpadlá, nakladanie s dažďovou vodou či využívanie vlastných zdrojov podzemnej vody. Tepelné čerpadlá typu zem-voda disponujú sústavou 30 geotermálnych vrtov hĺbky 180 m. Vzduchotechnika s rekuperáciou, filtráciou a úpravou vlhkosti a teploty privádzaného vzduchu, vykurovanie aj chladenie bytov za využitia aktivovaných podhľadov je len ďalšou časťou moderného vybavenia. Studničná a dažďová voda sa potom využíva na pokrytie prevádzkovej spotreby (splachovanie toaliet a zalievanie zelene).

Ani interiér nezostáva pozadu. Všetky byty vo Fragmente ponúkajú dômyselné riešenie dispozícií, dizajnové vybavenie a opäť najmodernejšie technologické riešenia. Vybavenie bytov zahŕňa napríklad systém Smart home Loxone ovládajúci okrem iného tepelnú pohodu, intenzitu vetrania a predokenné rolety podľa pokynov meteostanice. Celá budova má spoločnú centrálnu recepciu slúžiacu všetkým obyvateľom. Každá časť rezidencie vlastní aj reprezentatívne lobby.

Vonkajšie priestory a okolie

Karlín predstavuje vďaka svojej vysokej občianskej vybavenosti, skvelej dopravnej dostupnosti aj veľkému množstvu okolitej zelene jednu z najlepších pražských lokalít pre bývanie. Na jednej strane sa vyrovnáva s dopravnou intenzitou Rohanského nábrežia, na strane druhej využíva všetky príjemné kvality prostredia, ako je bezprostredná nadväznosť na zeleň priľahlých Kaizlových sadov alebo výhľady k dominantám širšieho okolia, napríklad k Vítkovu. Neoddeliteľnú súčasť celého areálu tvorí okolitá prírodná relaxačná zóna s bohatou zeleňou a vodnými prvkami. Verejnosti slúži aj parter domu so službami a drobnými obchodíkmi. Átrium je potom pokojovým priestorom, čiastočne dláždeným a čiastočne zaplneným zeleňou a to vrátane strechy a prvého poschodia.

V parteri domu sa nachádzajú služby a drobné obchodíky pre verejnosť.
V parteri domu sa nachádzajú služby a drobné obchodíky pre verejnosť.

Záver

Projekt Fragment zďaleka presahuje hranice štandardného rezidenčného bývania. Ide o svojbytné umelecké dielo, ktoré svoj charakter vtláča do životov všetkých nájomcov. Tým sa stáva jedinečným rezidenčným projektom úžitkového umenia, ktorý prepíše kapitolu nájomného bývania v Českej republike. Nielen svojim názvom, ale aj originálnou architektúrou prepája Fragment minulosť s prítomnosťou, súčasnosť s budúcnosťou, umenie so životom a vo svojom presahu aj jednotlivé životy svojich obyvateľov.

1) Z podkladov arch. štúdia Qarta a za spolupráce Mgr. Venduly Tůmové, Ph.D.

Autor: Mgr. Zuzana Fajfrová 1)
Foto: BoysPlayNice, info@boysplaynice.com, www.boysplaynice.com
reklama

Nové

Radiátory EcoReviva Hybrid pre tepelné čerpadlá. Maximálny komfort aj zníženie nákladov na vykurovanie

Radiátory EcoReviva Hybrid pre tepelné čerpadlá. Maximálny komfort aj zníženie nákladov na vykurovanie

Zverejnené 17.9. Uvažujete o rekonštrukcii domu a chcete si do neho zaobstarať tepelné čerpadlo? Je to možné, ale nezabudnite ani na radiátory. Tie súčasné nemusia byť dostatočné, prejavia sa znížením sezónneho faktoru a nevyriešia chladenie. Existuje však aj… ísť na článok

Budova ako umelecké dielo: Bytový dom Fragment

Budova ako umelecké dielo: Bytový dom Fragment

Zverejnené 15.9. Fragment je architektonicky unikátny projekt prémiového nájomného bývania investičnej spoločnosti Trigema, zasadený do najoriginálnejšej pražskej štvrti Karlín. Neobvyklý tvar parcely, ktorá tesne susedí s Invalidovňou, rozľahlými Kaizlovými sadmi a… ísť na článok

Woven City: mesto ako zo sci-fi filmu na úpätí hory Fudži

Woven City: mesto ako zo sci-fi filmu na úpätí hory Fudži

Zverejnené 18.9. Predstavte si, že žijete v meste, ktoré vyzerá ako z filmu sci-fi – roboti vám nosia nákupy, autá jazdia samé a domy sa postarajú o vaše maximálne pohodlie. Práve také mesto budúcnosti stavia Toyota na úpätí hory Fudži v Japonsku. ísť na článok

reklama