vyhľadávanie
Dnes je 8.9.

Čas strávený v exteriéri môže mať rozličné podoby. Záhradný dom v Novom Meste nad Váhom

Zverejnené: 20. 5. 2024

Priestor pre sezónne aktivity v spojení so zázradou. Objekt, príkladne osadený do strmého svahu na hranici pozemku, charakterizuje surová materialita, subtílne detaily a rozsiahle zasklenie jedálenskej a pobytovej časti.

Foto: Adam Lukačovič

Realizáciu bližšie predstaví architekt Adam Lukačovič:

Idea

Čas strávený v exteriéri rodinného domu môže mať rozličné podoby. Najmä v teplejších mesiacoch vzniká intenzívna potreba doplnkových funkcií ako terasa, letná kuchyňou, bazén či wellness. Presúvame sa z interiéru domu, do interiéru záhrady, ktorá tiež stráda svoje zázemie pre aktívne užívanie v rámci celého dňa. Návrh záhradného domu napĺňa očakávania a zadania klienta, ktoré boli spojené v rámci multifunkčného priestoru nového objektu.

Foto: Adam Lukačovič
Foto: Adam Lukačovič

Nájsť správne miesto pre architektúru oddychu v stiesnených podmienkach zastavaného pozemku nebolo jednoduché. Jedným z hlavných cieľov bolo zachovať čo najväčšiu plochu zelene a osadiť objekt tak, aby bol prirodzeným doplnkom k existujúcemu rodinnému domu. Obmedzením sa javila blízkosť skalného kopca a zráz terénu, ktoré znemožňovali väčší odstup od domu. Z nevýhody sa však rýchlo stala príležitosť a umiestnením na hranici pozemku zastúpil nový objekt aj ďalšie funkcie. Tvarovanie a veľkosť hmoty ovplyvnili vonkajšie okolnosti. Dominantu na seba prebrali jednoduché horizontálne línie a elementárna materialita.

Foto: Adam Lukačovič
Foto: Adam Lukačovič

Riešenie

Kompaktný prízemný objem je tvorený krytou časťou z pohľadového betónu, a exteriérovými plochami s kamennou dlažbou. Minimalizovaním materiálového riešenia sa návrh sústreďuje na vytvorenie lapidárnych a funkčných priestorov. Akcent preberajú rozličné doplnky mobiliáru a premenlivosť materiálov v čase.

Foto: Adam Lukačovič
Foto: Adam Lukačovič

Hlavnou časťou objektu je sezónna kuchyňa, ktorá je uzatvárateľná posuvnou sklenenou stenou. Vnútorný priestor je variabilný. Krytou chodbou je hlavná miestnosť prepojená s wellness časťou, kde sa nachádza sauna so zázemím, odpočivárňou a toaletou. Pod objektom sa nachádza aj menší pivničný priestor. Exteriéru dominuje vonkajší bazén s možnosťou prekrytia a samozrejme rozľahlá terasa. Na streche objektu je zelená extenzívna strecha, ktorá plynulo prechádza do pôvodného terénu.

Foto: Adam Lukačovič
Foto: Adam Lukačovič

Autori: Ing. arch. Adam Lukačovič
Plocha pozemku: 1078 m²
Zastavaná plocha: 103 m²
Podlažná plocha: 83 m²
Obostavaný objem: 350 m³
Návrh: 2020 - 2021
Realizácia: 2021 - 2023

Zdroj:

https://www.archinfo.sk/diela/rodinny-dom/zahradny-dom-nove-mesto-nad-vahom.html

Čítajte tiež:

Autor: Adam Lukačovič
Foto: Adam Lukačovič

Tématické odbory

reklama

Nové

5 dôvodov, prečo sa remeselníkom a vývojárom oplatí nakupovať okná cez e-shop

5 dôvodov, prečo sa remeselníkom a vývojárom oplatí nakupovať okná cez e-shop

Zverejnené 6.9. Ste remeselník alebo vývojár a obávate sa nedodržania termínov kvôli oneskoreným dodávkam? Okná alebo dvere sú jedným z tovarov, na ktoré sa v poslednom čase čaká celé mesiace. Ako sa s tým vysporiadať? Skúste spolupracovať s e-shopom namiesto… ísť na článok

Ako si doma udržať akustickú pohodu

Ako si doma udržať akustickú pohodu

Zverejnené 6.9. V uzatvorených priestoroch trávime väčšinu života, preto je dôležité vytvoriť si doma dobrú akustickú pohodu. Nadmerný hluk v interiéri nielenže zhoršuje a zvyšuje hladinu stresu, ale v dlhodobom meradle môže viesť k rozvoju chronických ochorení.… ísť na článok

Veľtrh FOR ARCH poradí s optimalizáciou nákladov a predstaví to najlepšie naprieč stavebnými odbormi

Veľtrh FOR ARCH poradí s optimalizáciou nákladov a predstaví to najlepšie naprieč stavebnými odbormi

Zverejnené 5.9. Medzinárodný stavebný veľtrh FOR ARCH tento rok oslavuje už 35 rokov svojej existencie a v septembri predstaví to najlepšie naprieč stavebnými odbormi. V termíne 17. až 21. septembra v PVA EXPO PRAHA ponúkne inšpiráciu a cenné tipy na stavbu,… ísť na článok

reklama