Záhradné kuchyne sa začali dostávať do väčšieho povedomia iba pred niekoľkými rokmi, no okamžite si získali srdcia mnohých kulinárov. Či už radi grilujete, milujete dobrú pizzu čerstvo vytiahnutú z pece alebo jednoducho potrebujete viac priestoru v kuchyni, varenie vonku je tou správnou voľbou. Ak aj vy po záhradnej kuchyni túžite, možno sa zamýšľate, kde a ako začať. V nasledujúcich riadkoch sa dozviete, na čo všetko by ste mali myslieť pri jej zariaďovaní.
Vhodné umiestnenie a rozloženie
Pri výbere vhodného miesta je dôležité myslieť na dostatok priestoru a poveternostné podmienky. Rovnako ako kuchyňa v interiéri, aj vonkajšia kuchyňa si vyžaduje funkčný dizajn, ktorý zabezpečí bezproblémové varenie a zábavu. „Vyhnite sa umiestneniu kuchyne pri múroch domu, pretože vám vaši hostia budú pozerať iba na chrbát a vy sa nebudete cítiť pri varení súčasťou záhradnej párty. Dbajte na to, aby ste mali dostatok priestoru na prípravu jedla, servírovanie a skladovanie, ako aj na priestory na upratovanie po skončení. V tom najlepšom prípade bude vaša vonkajšia kuchyňa v blízkosti vnútornej kuchyne, tak aby sa umožnilo ich plynulé spojenie,“ radí David Benda, odborník z oddelenia záhrady v projektových marketoch Hornbach.
Výber vhodných materiálov
Vzhľadom na rastúcu popularitu vonkajších obytných priestorov sa mnohí majitelia domov snažia zladiť farbu a dizajn svojej záhradnej kuchyne s interiérom. Iní si chcú naopak vytvoriť obytný priestor, ktorý by bol jedinečný. Kreativite sa medze nekladú. Záhradná kuchyňa by mala byť umiestnená pod prístreškom, ktorý vám umožní využívať ju aj v prípade nepriaznivého počasia. Iba dobrý prístrešok ale nepostačí, a preto by mala byť záhradná kuchyňa postavená z odolnejších materiálov, ako tá interiérová. Najvhodnejšími materiálmi sú tehla, dlažby a prírodné kamene, ktoré sú odolné ako voči prírodným živlom, tak aj vysokým teplotám ohnísk a grilov. „Do vonkajšej kuchyne je vhodný akýkoľvek málo porézny materiál. Hľadajte materiály odolné voči vode, korózii a mastnote. Čím ľahšie sa bude vaša kuchyňa udržiavať, tým viac času budete chcieť stráviť jej používaním,“ hovorí David Benda.
Premyslené a praktické zariadenie
Čo sa týka materiálov zariadenia vyberajte také, ktoré sú určené pre použitie vonku. Najobľúbenejšiu sú funkčné skrinky z nehrdzavejúcej ocele, v ktorých sú umiestnené spotrebiče, riady a iné kuchynské príslušenstvo. Majú špeciálny náter, ktorý znižuje koróziu a zafarbenie spôsobené vysokými teplotami. Neoddeliteľnou súčasťou je pracovná doska, ktorá by mala byť dostatočne veľká. „Spotrebiče zvyšujú hodnotu vonkajších kuchýň. Plynové, elektrické grily, grily na drevené uhlie, grily s údiarňami či pece na pizzu podporujú kreativitu každého kuchára - amatéra alebo profesionála. Mimoriadne praktické sú aj záhradné drezy, ktoré si ale vyžadujú prívod k vode a k odvodu odpadovej vody,“ dodáva odborník z Hornbachu.
Aby zábava pokračovala aj večer
Záhradné oslavy sa často natiahnu až do neskorých večerných hodín, a preto je potrebné myslieť aj na možnosti osvetlenia. Zóny na prípravu jedla, varenie a jedenie by mali byť dobre osvetlené. Zvážte aj pracovné osvetlenie okolo alebo pod pultmi. Inštalácia svetla zvyšuje nielen funkčnosť celého priestoru, ale zlepší aj dizajn. Zaujímavým tipom môže byť použitie stropného osvetlenia s ventilátormi, ktoré bude plniť dvojitú funkciu. Počas horúceho dňa môžete zapnúť iba ventilátory a tým umožniť lepšie prúdenie vzduchu, čo ocení predovšetkým domáci šéfkuchár.
Na dotvorenie atmosféry alebo zlepšenie navigácie v tme sa najviac využívajú stĺpikové svietidlá, bodové spoty a reflektory, či svetlá na solárnu energiu.
Bez posedenia to nepôjde
Žiaden záhradný priestor nie je úplný bez miesta, kde si môžete vychutnať svoje kulinárske výtvory a pobaviť priateľov a rodinu. V súčasnosti sú obľúbené predovšetkým nižšie sedenia a záhradné obývacie sety. Trendy sú nižšie stoly, na ktoré si hostia môžu pri spoločenskom posedení položiť nápoje a taniere. V blízkosti varných pracovných priestorov umiestnite pult s barovými stoličkami na neformálne stretnutia. Pokiaľ to dovoľuje priestor, nebojte sa vytvoriť viacero priestorov na jedenie, pitie či relax.
Čítajte tiež: