GROHE RAPID SLX – PRIPRAVENÝ NA ZAJTRAJŠOK. UŽ DNES.
vyhľadávanie
Dnes je 22.10.

Dvojdom budúcnosti: Udržateľnosť a inovácie s PREFA strechou

Zverejnené: 19. 10. 2024

V malebnej dedine blízko Lyonu vznikol pod taktovkou architekta Youriho Favreho originálny projekt – dom pre dve rodiny, ktorý vyčnieva svojím nevšedným dizajnom aj udržateľnými princípmi.

Dvojdom v stredovýchodnom Francúzsku, ktorého súčasťou je strecha od PREFY.

Tri výrazné hliníkové strechy, pokryté bielymi panelmi PREFA FX.12, tvoria nielen vizuálnu dominantu stavby, ale spájajú prvky modernej architektúry s funkčnými, ekologicky uvedomelými riešeniami. Dom je navrhnutý tak, aby flexibilne reagoval na potreby obyvateľov, čím podporuje myšlienku zdieľaného a udržateľného bývania.

Harmónia medzi súkromím a komunitou

Favre sa odklonil od tradičného dvojdomu a navrhol dom s dvoma identickými jednotkami, ktoré fungujú vedľa seba pod jednou strechou. Tento koncept nielen poskytuje rodinám dostatok súkromia, ale tiež ich nabáda k zdieľaniu a spoločným aktivitám. Približne štvrtina celkovej plochy je vyčlenená pre spoločné zóny, čo podporuje prirodzenú interakciu medzi obyvateľmi a napĺňa myšlienku komunitného bývania. Stredom celého domu je centrálny spoločenský priestor - srdce stavby prepájajúce obe rodiny.

Cieľom architekta bolo, okrem iného, dosiahnuť komunitné bývanie a zároveň chcel dopriať obyvateľom dostatok súkromia.
Cieľom architekta bolo, okrem iného, dosiahnuť komunitné bývanie a zároveň chcel dopriať obyvateľom dostatok súkromia.

Dizajn plný energie a špičkových materiálov

Exteriér domu žiari vďaka hliníkovým panelom PREFA FX.12, ktoré oživujú nielen strechu, ale aj fasádu od druhého poschodia vyššie. Dynamika a štruktúra panelov vytvára živý kontrast k prírodným dreveným prvkom na prízemí, kde lamely dodávajú pocit tepla a útulnosti. Bezproblémové prepojenie strechy a fasády, bez viditeľných presahov, potom podčiarkuje minimalistický charakter stavby. Ten vyniká čistými líniami a elegantnou jednoduchosťou.

Udržateľná výstavba s osobný prístupom

Bratia, ktorí dom vlastnia, sa rozhodli väčšinu stavebných prác vykonať sami a dokončili viac ako polovicu projektu vlastnými silami. Drevo pre konštrukciu čerpali z lokálnych zdrojov v okruhu 50 kilometrov, čo významne znížilo ich ekologickú stopu. Na zateplenie použili regeneračnú celulózovú izoláciu, ktorá je šetrná k prírode. V dome bol navyše inštalovaný systém vykurovania na drevené pelety, čo doplnilo ich snahu o energeticky šetrnú domácnosť. Solárne panely a systém na recykláciu dažďovej vody uzatvárajú tento ekologický kruh. Vďaka otvorenému a prispôsobiteľnému pôdorysu môže dom ľahko reagovať na zmeny v životných potrebách rodín. To prináša dlhodobú udržateľnosť nielen z environmentálneho, ale aj sociálneho hľadiska. Flexibilita dizajnu tak zaisťuje stabilný a komfortný domov pre budúce generácie.

Väčšinu stavebných prác zvládli sami majitelia.
Väčšinu stavebných prác zvládli sami majitelia.

Udržateľnosť ako dlhodobá hodnota

Favreho vízia udržateľnosti ďaleko presahuje obyčajnú ekologickú rovnováhu – zahŕňa aj trvanlivosť a emocionálnu hodnotu stavby. Skutočne udržateľný dom je podľa neho ten, ktorý poskytuje obyvateľom radosť, pohodlie a dlhodobú spokojnosť. Tento projekt v Saint-Didier-de-Formans dokazuje, že kvalitná architektúra môže byť zároveň inovatívna, ekologická aj esteticky príťažlivá a prinášať trvalú hodnotu pre svojich obyvateľov.

Architekt Youri Favre.
Architekt Youri Favre.

Stavba ukazuje, ako je možné spojiť moderné technológie a materiály ako PREFA na vytvorenie domova, ktorý je nielen krásny a funkčný, ale aj šetrný k životnému prostrediu a pripravený slúžiť po generácie.

O projekte

• Krajina: Francúzsko
• Objekt, miesto: rodinný dvojdom, Saint-Didier-de-Formans
• Typ stavby: novostavba
• Architekti: Youri Favre Architecture
• Realizácia: Lanzetii
• Typ strechy: strešný panel FX.12
• Farba strechy: P.10 prefa biela
• Typ fasády: fasádny panel FX.12
• Farba fasády: P.10 prefa biela
• FOTOGRAFIE: Croce & WIR

Autor: Kristian Hanko
Foto: Croce & WIR
reklama

Nové

Dvojdom budúcnosti: Udržateľnosť a inovácie s PREFA strechou

Dvojdom budúcnosti: Udržateľnosť a inovácie s PREFA strechou

Zverejnené 19.10. V malebnej dedine blízko Lyonu vznikol pod taktovkou architekta Youriho Favreho originálny projekt – dom pre dve rodiny, ktorý vyčnieva svojím nevšedným dizajnom aj udržateľnými princípmi. ísť na článok

Rozšírenie lodžií a balkónov novou metódou nevyžadujúcou mokré procesy

Rozšírenie lodžií a balkónov novou metódou nevyžadujúcou mokré procesy

Zverejnené 22.10. Je vaša lodžia malá? Rozšírte si bývanie smerom von. Jedinečné riešenie českej spoločnosti ALUMISTR umožňuje až o meter zväčšiť hĺbku lodžie bez mokrých procesov, teda jednoduchšie a rýchlejšie. Predsunutú oceľovú konštrukciu dopĺňa zasklenie, vďaka… ísť na článok

Trápia vás plesne okolo okien?

Trápia vás plesne okolo okien?

Zverejnené 21.10. Ak ste si na stenách či okolo vašich okien všimli zelené, sivé či čierne škvrny, máte problém, ktorý si vyžaduje vašu okamžitú pozornosť. Ide totiž o plesne. Tie môžu poškodiť nielen váš domov, ale najmä negatívne ovplyvniť vaše zdravie či zdravie… ísť na článok

reklama