Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 16.9.

Elipsoid pripomínajúci hadiu kožu. Terapeutické centrum na predmestí Paríža

Zverejnené: 13. 4. 2023

Napriek istej miere extravagancie novostavba liečebno-terapeutického centra La Dubiniere striktne dodržiava históriou inšpirované stavebné predpisy pre rekonštrukcie a novostavby mestečka Marly-le-Roi. Zmyslom farebného a materiálového kánonu pre fasády, vchodové dvere a okenice je zviditeľniť historicky založenú vizuálnu súdržnosť miestnej architektúry a zabrániť extrovertným výstrelkom.

Štúdio 2AD Architecture sa neobvyklým spôsobom pohráva s tradičným farebným kódexom na predmestí Paríža. Novopostavené liečebné centrum pokryli tzv. šupou z hliníkových kosoštvorcových šablón PREFA v troch rôznych odtieňoch zelenej a realizovali architektúru, ktorá pôsobí vľúdne nielen na jeho klientov. Na zákazku vyrobené farby – šedozelená, reseda zelená a mätovo zelená – sú takmer rovnomerne rozložené po celej ploche fasády.

Nielenže tým rešpektujú mestské predpisy, ale budova tým získala akúsi hadiu kožu. Tá slúži ako odkaz na spirituálne silové zviera - hada a tiež na Asklépia, gréckeho boha lekárstva. Touto symbolikou poukazuje na jej primárnu liečebnú funkciu. Architektom sa navyše podarilo, že budova je vďaka svojej fasáde vizuálne dokonale integrovaná do okolitých záhrad. Svojimi zelenými farbami a zmiešaným usporiadaním kosoštvorcových šablón vstupuje do dialógu so svojim prírodným okolím.

Dve samostatné štruktúry

Myšlienka pavilónovej budovy v úhľadnom parku bola stredobodom vízie 2AD Architecture pre stavebnú parcelu v Marly-le-Roi, ktorá sa nachádza medzi pôsobivým kostolom zo 60. rokov, niekoľkými panelovými bytovými domami z približne rovnakej doby a súčasnou školskou budovou. Ich víťazný projekt bol vybraný v rámci developerskej súťaže a zahŕňa ďalších 3500 m² zastavanej plochy vrátane zariadení starostlivosti o deti za terapeutickým centrom. Architekt Martin Armingeat spolu so svojim tímom dokázal presvedčiť niekoľkými jasnými projektovými rozhodnutiami. Stavebný priestor rozdelili na dve samostatné budovy podľa požadovaných funkcií. Najprv realizovali budovu ponúkajúcu 60 bytov a zariadení starostlivosti o deti, ktoré kompaktne umiestnili na severný okraj pozemku. Potom prišla na rad samostatne stojaca budova v tvare elipsy, v ktorej sa nachádza liečebné terapeutické centrum La Dubiniere. Usadená je trochu bokom, na južnej strane záhrady, aby bola prístupná priamo z parkoviska a mohli ju tak využívať všetci obyvatelia Marly-le-Roi.

Od materiálu k udržateľnosti

Pretože centrum nemá vďaka svojmu elipsoidnému tvaru jasnú prednú ani zadnú stranu, musela byť hliníková fasáda navrhnutá aj priebežne. Dvere a okná sú umiestnené v hlbokom ostení a naznačujú tak geometrickú zložitosť zakrivenej fasády aj jej spodnej konštrukcie. Polomer zaoblenia, ktorý zohráva úlohu pri zostavovaní fasádnych šablón, sa priebežne mení v závislosti na polohe jednotlivých šablón v ploche. Podľa Armingeata by ťažko nejaký iný materiál dokázal lepšie vyhovieť požiadavkám ich architektúry. "Výrobky PREFA Aluminiumprodukte môžu nasledovať akékoľvek architektonické nápady a vízie. Hliník je navyše udržateľný a úplne recyklovateľný materiál," upresňuje Armingeat. Tento aspekt sa postupom času stal pre kanceláriu, ktorá bola založená v roku 1974, nesmierne dôležitým.

O projekte:

Objekt, miesto: zdravotnícke stredisko, Marly-le-Roi, Francúzsko
Typ stavby: novostavba
Architekti: 2AD Architecture, Vanves
Realizácia: Raimond SAS
Typ fasády: fasádne šablóny PREFA
Farba fasády: farba na prianie - šedozelená, reseda zelená, mätovo zelená

Súvisiace články:

Hliník - materiál 21. storočia
Futuristický dizajn budovy technologického centra s použitím strešných šindľov Prefa
Spojenie dobrého jedla a mimoriadnej architektúry zaistí komplexný zážitok
V Českej republike pristálo ufo
Chameleón medzi fasádami
Individuálny dizajn pre vašu fasádu

Autor: Tlačová správa PREFA Aluminiumprodukte
Foto: Croce & WIR
reklama

Nové

Budova ako umelecké dielo: Bytový dom Fragment

Budova ako umelecké dielo: Bytový dom Fragment

Zverejnené 15.9. Fragment je architektonicky unikátny projekt prémiového nájomného bývania investičnej spoločnosti Trigema, zasadený do najoriginálnejšej pražskej štvrti Karlín. Neobvyklý tvar parcely, ktorá tesne susedí s Invalidovňou, rozľahlými Kaizlovými sadmi a… ísť na článok

Retro vzory 70. a 80. rokov, hippies štýl a ďalšie interiérové trendy na jeseň 2024!

Retro vzory 70. a 80. rokov, hippies štýl a ďalšie interiérové trendy na jeseň 2024!

Zverejnené 11.9. S pomaly končiacim letom sa blíži čas, kedy začíname túžiť po teplom a útulnom domove, kde si budeme môcť vychutnať pokojné chvíle s knihou alebo šálkou horúceho čaju. Ak chcete držať krok s trendmi, nemali by vám doma chýbať hrejivé farby, prírodné… ísť na článok

Reštaurácia na Zámku so značkou Merida

Reštaurácia na Zámku so značkou Merida

Zverejnené 10.9. Pri našom každoročnom putovaní so značkou Merida sme sa tento rok vybrali do malého českého mesta Chrast. Nájdete ho v Pardubickom kraji necelých dvanásť kilometrov juhovýchodne od Chrudimi. A napriek tomu, že je malým mestom, ktoré má len niečo… ísť na článok

reklama