Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 14.9.

Fotovoltika a energeticky sebestačné budovy

Zverejnené: 27. 8. 2024

V súčasnej dobe je veľký tlak na nízku energetickú náročnosť budov. Stretávame sa tak s termínmi ako NZEB (2), pasívne domy a podobne. Teraz sa zameranie upína dokonca k plne energeticky nezávislým budovám. Ako to ale docieliť? Pomôcť by v tom mali rôzne zdroje primárnej energie.

Moduly Wevolt X-Tile sú navrhnuté tak, aby sa harmonicky začlenili do strešných krytín a poskytovali efektívne a esteticky príjemné riešenie pre výrobu solárnej energie.

Energeticky sebestačné budovy predstavujú koncepciu, ktorá sa snaží maximalizovať energetickú efektivitu a minimalizovať potrebu externých energetických zdrojov. Tieto budovy využívajú obnoviteľné zdroje energie a pokročilé technologické inovácie, aby boli schopné produkovať toľko energie, koľko spotrebujú. Cieľom je znížiť závislosť na fosílnych palivách, obmedziť emisie skleníkových plynov a zvýšiť energetickú sebestačnosť.

Sebestačné budovy a NZEB 2

Budovy s takmer nulovou spotrebou energie (NZEB, Nearly Zero-Energy Buildings) sú charakterizované ako budovy s veľmi vysokou energetickou účinnosťou, kde prevažná časť spotreby energie je pokrytá obnoviteľnými zdrojmi. Koncept NZEB 2 rozširuje tento prístup a zahŕňa budovy, ktoré nielenže majú minimálny ekologický dopad počas svojho životného cyklu, ale tiež implementujú sofistikované systémy riadenia spotreby energie, využívajú pasívne solárne zisky a sú vybavené vysoko účinnou izoláciou pre minimalizáciu energetických strát.

Zdroje primárnej energie

Primárne zdroje energie pre energeticky sebestačné budovy zahŕňajú širokú škálu obnoviteľných zdrojov. Medzi kľúčové patria:

Vodné elektrárne využívajú kinetickú energiu tečúcej vody na výrobu elektrickej energie. Tento spôsob výroby energie je jedným z najstarších a najspoľahlivejších. Vodné elektrárne môžu byť veľkokapacitné (napr. priehradné elektrárne) alebo malokapacitné (mikroelektrárne) a poskytujú stabilné a kontinuálne dodávky energie, čo je kľúčové pre zabezpečenie energetickej stability.

Veterné elektrárne premieňajú kinetickú energiu vetra na elektrickú energiu prostredníctvom veterných turbín. Veterná energia je veľmi variabilná a závisí od miestnych podmienok, avšak moderné technológie umožňujú efektívne využitie tejto energie aj v oblastiach s nižšími priemernými rýchlosťami vetra. Existujú veterné elektrárne umiestnené na pevnine (onshore) a na mori (offshore), pričom každá má svoje špecifické výhody.

Fotovoltické elektrárne využívajú fotovoltické panely na premenu slnečného žiarenia na elektrickú energiu. Fotovoltika je jedným z najrýchlejšie rastúcich sektorov obnoviteľnej energie, čo je dôsledkom poklesu cien a zvyšovania ich účinnosti. Fotovoltické systémy môžu byť inštalované na strechách budov, na voľných plochách alebo integrované priamo do stavebných materiálov.

Integrovaná fotovoltika

Integrovaná fotovoltika, označovaná ako BIPV (Building-Integrated Photovoltaics), predstavuje technológiu, ktorá zakomponováva fotovoltické moduly priamo do stavebných prvkov budov, ako sú strechy, fasády či okná. Táto technológia ponúka niekoľko kľúčových výhod oproti tradičným fotovoltickým systémom vrátane estetického vzhľadu, úspor na stavebných materiáloch a lepšej integrácie do architektonického návrhu budovy. Integrované fotovoltické systémy významne prispievajú k energetickej sebestačnosti budov tým, že maximalizujú využitie slnečnej energie priamo na mieste jej potreby. Okrem toho môžu BIPV systémy poskytovať dodatočné výhody, ako je tepelná izolácia, čím sa znižujú náklady na vykurovanie a chladenie budov.

Wevolt X-Tile od spoločnosti Wienerberger

Jedným z inovatívnych riešení v oblasti BIPV sú integrované fotovoltické moduly Wevolt X-Tile od spoločnosti Wienerberger. Tieto moduly sú navrhnuté tak, aby sa harmonicky začlenili do strešných krytín a poskytovali efektívne a esteticky príjemné riešenie na výrobu solárnej energie.

Vlastnosti Wevolt X-Tile

Estetický dizajn: Wevolt X-Tile moduly sú prispôsobené vzhľadu a tvaru strešných škridiel, čo ich robí ideálnou voľbou pre rezidenčné a komerčné budovy, kde je dôležitý estetický vzhľad strechy. Vysoká účinnosť: Moduly Wevolt X-Tile využívajú pokročilú fotovoltickú technológiu k maximálnemu využitiu slnečnej energie, čo zabezpečuje vysokú energetickú výťažnosť.

Jednoduchá inštalácia: Vďaka modulárnemu dizajnu a kompatibilite so strešnými škridlami je inštalácia Wevolt X-Tile jednoduchá a rýchla.

Odolnosť a dlhá životnosť: Moduly sú navrhnuté tak, aby odolali nepriaznivým poveternostným podmienkam (napr. krupobitiu) a poskytovali dlhodobý a spoľahlivý výkon.

Výhody použitia Wevolt X-Tile

Energetická sebestačnosť: Integráciou fotovoltických modulov priamo do strechy je možné dosiahnuť významné zníženie závislosti na externých zdrojoch energie a zvýšenie energetickej autonómie budovy.

Zníženie nákladov na energiu: Vlastná výroba elektrickej energie prináša dlhodobé úspory na nákladoch za elektrinu, čo je výhodné ako pre rezidenčné, tak komerčné objekty.

Ekologický prínos: Použitie obnoviteľnej energie výrazne prispieva k ochrane životného prostredia a znižovaniu emisií skleníkových plynov, čo je kľúčové pre boj proti klimatickým zmenám.

Záver

Fotovoltické moduly Wevolt X-Tile od spoločnosti Wienerberger predstavujú krok smerom k udržateľnému a energeticky sebestačnému bývaniu. Vďaka svojej vysokej efektivite, estetickému vzhľadu a jednoduchej inštalácii sú ideálnym riešením pre modernú architektúru, ktorá kladie dôraz na energetickú účinnosť a ekologickú zodpovednosť. Tento prístup zabezpečuje, že budovy nielen spĺňajú súčasné energetické štandardy, ale tiež aktívne prispievajú k udržateľnému rozvoju.

Čítajte tiež:

Autor: Mgr. Daniel Frejvald 1)produktový manažér Wevolt
Foto: Wienerberger

Tématické odbory

reklama

Nové

Retro vzory 70. a 80. rokov, hippies štýl a ďalšie interiérové trendy na jeseň 2024!

Retro vzory 70. a 80. rokov, hippies štýl a ďalšie interiérové trendy na jeseň 2024!

Zverejnené 11.9. S pomaly končiacim letom sa blíži čas, kedy začíname túžiť po teplom a útulnom domove, kde si budeme môcť vychutnať pokojné chvíle s knihou alebo šálkou horúceho čaju. Ak chcete držať krok s trendmi, nemali by vám doma chýbať hrejivé farby, prírodné… ísť na článok

Reštaurácia na Zámku so značkou Merida

Reštaurácia na Zámku so značkou Merida

Zverejnené 10.9. Pri našom každoročnom putovaní so značkou Merida sme sa tento rok vybrali do malého českého mesta Chrast. Nájdete ho v Pardubickom kraji necelých dvanásť kilometrov juhovýchodne od Chrudimi. A napriek tomu, že je malým mestom, ktoré má len niečo… ísť na článok

Vínna pivnička s kaviarňou v pálavskej oblasti. Sklep 38

Vínna pivnička s kaviarňou v pálavskej oblasti. Sklep 38

Zverejnené 13.9. V tomto projekte sa jedná o skutočne výnimočnú dostavbu trojpodlažného objektu vínnej pivnice s kaviarňou a ubytovaním v obci Veľké Bílovice. Cieľom návrhu bolo nadviazať sa na tradíciu vínnych pivničiek v malých obciach pálavskej oblasti, využiť… ísť na článok

reklama