vyhľadávanie
Dnes je 8.9.

Je možné zriadiť na dome dodatočne lodžie?

Zverejnené: 7. 1. 2020

Bývanie v bytovom dome bez lodžií môže byť komfortné, napriek tomu sa byt s lodžiou umiestňuje v rebríčku popularity na vyšších priečkach. Vyjsť len tak von na čerstvý vzduch, pokochať sa výhľadom na panorámy, zaliať kvety alebo si čítať v kresle pod slnečnými lúčmi je na nezaplatenie. Výstavba bytových domov, najmä v rokoch minulých, však mnohokrát prebehla bez lodžií.

Čo je v prvom rade dôležité povedať? To, že absencia lodžií v bytovom dome nemusí byť definitívnym stavom. Vďaka technologickému pokroku je možné zriadiť ich (doinštalovať) aj dodatočne. Konštrukcia pozostávajúca zo stenových panelov, vodorovného podlahového dielu a zábradlia sa totiž k pôvodne rovnej fasáde budovy montuje pomerne ľahko. Dom vo výsledku lepšie vyzerá, ale hlavne obytná plocha je väčšia, rovnako ako komfort a pohoda bývania. Realizáciou sa samozrejme zvýši aj hodnota bytu.

Konštrukčné typy

Lodžia môže byť z hľadiska svojej konštrukcie zapustená, polozapustená alebo predsadená. Zapustené a polozapustené sú ale z dvoch dôvodov nevýhodné - "ukrajujú" z vnútornej plochy bytu a zhoršujú jeho presvetlenie. U predsadenej lodžie je tomu naopak. Úžitkovú plochu bytu nezmenšuje, neuberá na svetle a k tomu ponúka lepší výhľad. Je skrátka komfortnejšia a preto je tiež inštalovaná najčastejšie.

Založenie

Nosné betónové konzoly, na ktoré sa lodžie pripevňujú, sa zakladajú buď na vlastný samostatný základ do zeme, alebo sú opreté o už existujúci základ budovy, prípadne je nová konštrukcia nad zemou zavesovaná na budovu. Založenie nad zemou je výhodné preto, že nie je potrebné zabezpečiť preklad inžinierskych sietí (vodovodu, kanalizácie, plynu a ďalších) a niekedy ani odkupovať pozemok okolo domu v prípadoch, kedy má iného majiteľa, než je SVJ alebo bytové družstvo.

Realizačná firma s dobrým menom

Neratovická spoločnosť KASTEN si počas dvadsiatich piatich rokov dobrej práce získala na stavebnom trhu skutočné renomé. V oblasti rekonštrukcií a modernizácií budov patrí k tým najlepším. Zakladá si na profesionalite, na odvedenej práci v tej najvyššej kvalite a precíznom vykonaní všetkých detailov. Preto je o ňu záujem. Klienti, ktorým pred rokmi dom revitalizovala a zatepľovala, sa na ňu dnes obracajú s prianím, aby im inštalovala predsadené lodžie. A to sú zrejme tie najlepšie referencie.

Autor: PhDr. Václav Chaloupecký
Foto: Archív Kasten

Tématické odbory

reklama

Nové

5 dôvodov, prečo sa remeselníkom a vývojárom oplatí nakupovať okná cez e-shop

5 dôvodov, prečo sa remeselníkom a vývojárom oplatí nakupovať okná cez e-shop

Zverejnené 6.9. Ste remeselník alebo vývojár a obávate sa nedodržania termínov kvôli oneskoreným dodávkam? Okná alebo dvere sú jedným z tovarov, na ktoré sa v poslednom čase čaká celé mesiace. Ako sa s tým vysporiadať? Skúste spolupracovať s e-shopom namiesto… ísť na článok

Ako si doma udržať akustickú pohodu

Ako si doma udržať akustickú pohodu

Zverejnené 6.9. V uzatvorených priestoroch trávime väčšinu života, preto je dôležité vytvoriť si doma dobrú akustickú pohodu. Nadmerný hluk v interiéri nielenže zhoršuje a zvyšuje hladinu stresu, ale v dlhodobom meradle môže viesť k rozvoju chronických ochorení.… ísť na článok

Veľtrh FOR ARCH poradí s optimalizáciou nákladov a predstaví to najlepšie naprieč stavebnými odbormi

Veľtrh FOR ARCH poradí s optimalizáciou nákladov a predstaví to najlepšie naprieč stavebnými odbormi

Zverejnené 5.9. Medzinárodný stavebný veľtrh FOR ARCH tento rok oslavuje už 35 rokov svojej existencie a v septembri predstaví to najlepšie naprieč stavebnými odbormi. V termíne 17. až 21. septembra v PVA EXPO PRAHA ponúkne inšpiráciu a cenné tipy na stavbu,… ísť na článok

reklama