GROHE RAPID SLX – PRIPRAVENÝ NA ZAJTRAJŠOK. UŽ DNES.
vyhľadávanie
Dnes je 22.10.

Kompletný systém HELUZ a jeho vhodnosť pre svojpomocnú výstavbu

Zverejnené: 24. 9. 2024

Väčšina z nás, ktorí si chcú obstarať vlastný dom, chce mať postavené rýchlo, kvalitne a za dobré peniaze. Je to možné aj svojpomocne. Je potrebné si však uvedomiť, že dom je podobný živému organizmu. Teda potrebuje, aby jednotlivé bunky (stavebné diely) spolu bezchybne komunikovali a zapadali do seba. Inými slovami tvorili funkčný celok. Predovšetkým na túto skutočnosť pamätala firma HELUZ. Ideálne riešenie pre tých, ktorí hľadajú kvalitu, spoľahlivosť a nízke prevádzkové náklady.

Systémové riešenie HELUZ sa dá prirovnať k stavebnici umožňujúcej stavať individuálne projekty bez potreby riešiť kompatibilitu jednotlivých súčastí.

Potenciálni stavebníci sa nás často pýtajú na názor ohľadom systémových riešení ponúkaných výrobcami stavebných materiálov. Náš postoj je taký, že pokiaľ je niekto profesionálom v odbore, potom si môže dovoliť kompletizovať stavbu z výrobkov i radu firiem, pričom si musí samozrejme naštudovať a postrážiť vzájomnú kompatibilitu, doriešiť detaily atď.

V ostatných prípadoch a predovšetkým pri stavbách realizovaných svojpomocne, sa jednoznačne oplatí ísť do systémového riešenia, ktoré sa dá prirovnať k stavebnici umožňujúcej stavať individuálne projekty bez potreby riešiť kompatibilitu jednotlivých súčastí. Od výrobcu je k dispozícii podrobný návod, alebo technická príručka. Sú vyriešené a popísané všetky detaily, môžeme sa obrátiť na technickú podporu atď. Nemenej dôležitou výhodou je aj to, že rovnaké (systémové riešenie) využíva (využilo) množstvo ďalších stavebníkov, od ktorých je možné čerpať skúsenosti. Ak narazíte na nejaký problém, je veľká pravdepodobnosť, že ho pred vami už niekto vyriešil.

Kompletný systém HELUZ v skratke

Pod pojmom kompletný (komplexný) systém HELUZ sa skrývajú nielen tehly pre obvodové aj vnútorné murivo, ale aj preklady, komíny, stropy, murovacie malty, omietky atď. V zásade teda všetky súčasti hrubej stavby rodinného domu nad základovou doskou s výnimkou strešnej konštrukcie a strešnej krytiny. Stavba zo systému HELUZ nevyžaduje zložité alebo drahé nástroje. Základné bežne dostupné náradie a nástroje postačia na väčšinu prác, čo stavebníkom znižuje náklady na vybavenie a zjednodušuje organizáciu práce.

Aj takto môže vyzerať dom z tehlového systému HELUZ. Na zábere rodinný dom v Řenčích pri Plzni navrhnutý architektom Václavom Kosnarem. Základ obvodového muriva tvorí tehla HELUZ FAMILY 30, od rovnakej značky sú tiež priečky a okenné preklady. Foto: Jiří Hloušek
Aj takto môže vyzerať dom z tehlového systému HELUZ. Na zábere rodinný dom v Řenčích pri Plzni navrhnutý architektom Václavom Kosnarem. Základ obvodového muriva tvorí tehla HELUZ FAMILY 30, od rovnakej značky sú tiež priečky a okenné preklady. Foto: Jiří Hloušek

Pasívny dom bez zateplenia

Hlavným bodom ponuky HELUZ sú samozrejme tehly. Pre obvodové konštrukcie si možno vyberať z hrúbok od 25 do 50 cm, variantov vyplnených izoláciou alebo bez nej, obyčajných alebo brúsených. Všetky tehly sú navrhnuté pre rýchlu a efektívnu výstavbu a vyberú si aj tí, ktorí požadujú pasívny dom a nechcú realizovať dodatočné zateplenie. K rýchlosti a kvalite murovania neprispievajú iba brúsené varianty tehál. Dôležité sú predovšetkým tehly doplnkové určené na riešenie konštrukčných detailov ako sú rohy, ostenia aj parapety. Poznamenajme, že hoci doplnkové tehly tvoria len cca desatinu objemu obvodovej konštrukcie domu, dokážu vám ušetriť až tretinu práce [1].

Na obvodové murivo (ale už so zateplením) či na vnútornej nosnej časti domu sa výborne hodia akustické tehly. Tie nielen významne redukujú prenos konštrukčného hluku, ale sú tiež tenšie (úspora miesta) a lepšie akumulujú teplo. Pamätá sa tiež na vnútorné murivo a priečky a s tehlami súvisiace zakladacie malty, murovacie malty v bežnom i tenkovrstvovom variante, murovacie peny, malty na tenkú škáru HELUZ SIDI [2] a pod. Nechýba riešenie pre zimné murovanie. Ako tip na obvodové murivo pre vás vyberáme tehlu HELUZ Family 50. Kvalitný dom z hľadiska tepelnej izolácie je možné postaviť (bez zatepľovania) už z varianty HELUZ FAMILY 44 brúsená (bez integrovanej tepelnej izolácie. Prémiový variant HELUZ FAMILY 55 2in1 brúsená (s integrovanou tepelnou izoláciou) je potom to najlepšie, čo súčasný trh ponúka – stena z tejto tehly má súčiniteľ prestupu tepla U = 0,11 W/(m2K).

V porovnaní s cementovými maltami má HELUZ SIDI iný základ. Jedná sa o maltu na báze vodného skla a alkalivzodrnej polymérnej disperzii.
V porovnaní s cementovými maltami má HELUZ SIDI iný základ. Jedná sa o maltu na báze vodného skla a alkalivzodrnej polymérnej disperzii.

Stropy a vence

Pri stropných systémoch si stavebníci môžu vyberať z prefabrikovaných keramických panelov [3], ktoré sú navrhnuté na jednoduchú a rýchlu montáž. Dodávajú sa v šírkach 600, 900 a 1 200 mm a v dĺžkach od 1 500 do 7 250 mm. Doplnkovo aj v šírkach 700 a 1000 mm, vo verziách s prestupmi (komínové), ako balkónové panely atď. Pri rekonštrukciách, ako aj novostavbách sú u zákazníkov pre svoju variabilitu, presnosť a jednoduchú montáž využívané tiež keramické trámčekové stropy HELUZ MIAKO [4]. Tie sa skladajú z keramicko-betónových nosníkov a medzi ne vkladaných keramických stropných vložiek. Výhoda MIAKO stropov je variabilita a možnosť stavby bez ťažkej techniky.

Pamätalo sa tiež na vencové tehly vrátane nedávno uvedenej tepelnoizolačnej varianty HELUZ RAPID [5]. Tá je vhodná predovšetkým pre bungalovy a to z toho dôvodu, že vďaka integrovanej tepelnej izolácii zostane viac priestoru na stužujúci veniec, ktorý je pri týchto typoch stavieb nesmierne dôležitý.

Keramické trámčekové stropy HELUZ MIAKO sa skladajú zo stropných nosníkov, medzi ktoré sa vkladajú keramické stropné vložky.
Keramické trámčekové stropy HELUZ MIAKO sa skladajú zo stropných nosníkov, medzi ktoré sa vkladajú keramické stropné vložky.

Príjemne v zime aj v lete

Ak sa rozhodneme do domu inštalovať kachle, krb či kotol – okrem elektrokotla samozrejme – potom musíme zaistiť bezpečný a spoľahlivý odvod spalín z ohniska. Komínové systémy HELUZ sú vhodné ako pre palivá pevné, tak aj plynné a kvapalné (nie každý pre všetky druhy súčasne). Majú stavebnicový charakter, jednotlivé prvky systému do seba presne zapadajú a rýchlo sa zostavujú. V súčasnej dobe sú v ponuke systémy HELUZ IZOSTAT, HELUZ KLASIK a HELUZ PLYN. Pri všetkých variantoch je obvodový komínový plášť realizovaný z brúsených tehlových komínových tvaroviek, čo zaisťuje (oproti iným materiálom) vyšší tepelný odpor. Komíny z tehlových tvaroviek ideálne dopĺňajú tehlové murivo, pretože obe časti majú rovnakú tepelnú rozťažnosť.

Preklady, ktoré sú samozrejme tiež súčasťou kompletného systému HELUZ, zaraďujeme, trochu netradične, do časti venujúcej sa tepelnej pohode. HELUZ vyrába ako preklady nosné, tak aj nenosné a to v šírkach zodpovedajúcich šírkam stien (50 cm, 44 cm, 38 cm atď.) a v dĺžkach od 1 000 do 4 250 mm. A čo majú preklady spoločného s príjemnou klímou v dome? Jednoducho to, že už pri realizácii hrubej stavby je vhodné pamätať na vonkajšie tienenie, teda na PREKLAD HELUZ FAMILY 3in1, ktorý umožňuje inštaláciu žalúzií či roliet. Vonkajšie tienenie je totiž zásadné pre zamedzenie prehrievania interiéru v lete [6] a v zime naopak prispieva k udržaniu tepla v dome.

Vencovky HELUZ RAPID sú vyrobené z extrudovaného polystyrénu, na ktorý je nalepený tehlový obklad.
Vencovky HELUZ RAPID sú vyrobené z extrudovaného polystyrénu, na ktorý je nalepený tehlový obklad.

HELUZ pamätal aj na ďalšie príslušenstvo, medzi ktoré patria stavebné komponenty, ako sú soklové polystyrény, vencové izolácie, lícové tehly, vínovky, tehlová dlažba atď.

Technická podpora a návody

Kompletný systém HELUZ predstavuje ideálne riešenie pre tých, ktorí hľadajú kvalitu, spoľahlivosť a energetickú účinnosť. Vďaka integrácii všetkých stavebných prvkov je aj svojpomocne možné dosiahnuť vyššiu kvalitu výstavby, znížiť riziko chýb a skrátiť dobu výstavby. Navyše, s ohľadom na rastúci dôraz na udržateľnosť, ponúka HELUZ také produkty, ktoré spĺňajú náročné ekologické štandardy a prispievajú k zníženiu energetickej náročnosti budov.

Kvalitný materiál sám o sebe nie je automaticky zárukou kvalitne prevedenej stavby, nemenej dôležité je správne prevedenie. Firma HELUZ si je toho vedomá a preto poskytuje rozsiahlu technickú podporu, ktorá zahŕňa návody na montáž, technické poradenstvo a dokonca aj možnosť školenia. Pre stavbu svojpomocne slúžia nielen katalóg, podrobné návody a videá zverejnené vo verejnej časti stránok www.heluz.cz. Po zaregistrovaní a prihlásení sa do sekcie Môj HELUZ sú dostupné individuálne informácie ako napríklad kompletný súhrn výkazov výmer, sledovanie stavu objednávok, príručky a certifikáty k zakúpenému materiálu alebo dôležité dokumenty požadované na kolaudáciu.

Preklad HELUZ FAMILY 3in1 umožňuje inštaláciu žalúzií či roliet.
Preklad HELUZ FAMILY 3in1 umožňuje inštaláciu žalúzií či roliet.

Záver

Firma HELUZ oslovuje pomocou kompletného systému HELUZ každého, kto hľadá spoľahlivého partnera na stavbu svojho domu. Či už plánuje malý rodinný dom alebo veľký rezidenčný projekt, HELUZ ponúka riešenia, ktoré splnia vaše očakávania. Hoci stavebný systém HELUZ otvára možnosť stavať aj laikom, je dobré pred rozhodnutím o realizácii stavby svojpomocne zvážiť svoje skúsenosti a znalosti v oblasti stavebníctva, pamätať na riadnu prípravu a plánovanie, uvedomiť si, že stavanie je celkom fyzicky náročné a tiež to, že sa počas neho musíme vyhnúť extrémnym poveternostným podmienkam, ktoré by mohli ovplyvniť kvalitu práce či bezpečnosť stavby.

Zdroje:

[1] Eliška Smolová: Doplňkové cihly jsou nenápadné, ale ohromně důležité. Stavebnictví a interiér7–8/2023
[2] RNDr. Jiří Hejhálek: Malta HELUZ SIDI: zdění s válečkem jako při malování, www.stavebnictvi3000.cz
[3] RNDr. Jiří Hejhálek: Keramické stropní panely HELUZ. Řešení poskytující okamžitou únosnost, www.stavebnictvi3000.cz
[4] RNDr. Jiří Hejhálek: Keramické stropy HELUZ MIAKO se hodí pro novostavby i rekonstrukce. Stavebnictví a interiér 5–6/2023
[5] Eliška Smolová: HELUZ RAPID: Inovace od HELUZu posune rychlost a jednoduchost stavby o kus dál, Stavebnictví a interiér3–4/2023
[6] RNDr. Jiří Hejhálek: Letní přehřívání budov aneb Praha versus Arrecife, Stavebnictví a interiér 2/2019

Súvisiace články:

Tehly Heluz zvyšujú akustický komfort v bytoch aj kanceláriách
Murovanie s maltou Heluz SIDI je rýchlejšie a úspornejšie
Tehlový dom sa prehol ako luk
Nový preklad Heluz Family 3in1 nosný má variabilný priestor na vonkajšiu tieniacu techniku

Autor: RNDr. Jiří Hejhálek
Foto: HELUZ a viď popisky

Tagy

reklama

Nové

Dvojdom budúcnosti: Udržateľnosť a inovácie s PREFA strechou

Dvojdom budúcnosti: Udržateľnosť a inovácie s PREFA strechou

Zverejnené 19.10. V malebnej dedine blízko Lyonu vznikol pod taktovkou architekta Youriho Favreho originálny projekt – dom pre dve rodiny, ktorý vyčnieva svojím nevšedným dizajnom aj udržateľnými princípmi. ísť na článok

Rozšírenie lodžií a balkónov novou metódou nevyžadujúcou mokré procesy

Rozšírenie lodžií a balkónov novou metódou nevyžadujúcou mokré procesy

Zverejnené 22.10. Je vaša lodžia malá? Rozšírte si bývanie smerom von. Jedinečné riešenie českej spoločnosti ALUMISTR umožňuje až o meter zväčšiť hĺbku lodžie bez mokrých procesov, teda jednoduchšie a rýchlejšie. Predsunutú oceľovú konštrukciu dopĺňa zasklenie, vďaka… ísť na článok

Trápia vás plesne okolo okien?

Trápia vás plesne okolo okien?

Zverejnené 21.10. Ak ste si na stenách či okolo vašich okien všimli zelené, sivé či čierne škvrny, máte problém, ktorý si vyžaduje vašu okamžitú pozornosť. Ide totiž o plesne. Tie môžu poškodiť nielen váš domov, ale najmä negatívne ovplyvniť vaše zdravie či zdravie… ísť na článok

reklama