GROHE RAPID SLX – PRIPRAVENÝ NA ZAJTRAJŠOK. UŽ DNES.
vyhľadávanie
Dnes je 22.10.

Návrat k drevu: žalúzie z exotickej vŕby

Zverejnené: 21. 7. 2021

Vyrábať tieniacu techniku z prírodných materiálov znamená vrátiť sa k počiatkom tohto výrobného odvetvia. Prvé, drevené žalúzie s pevnými lamelami sa objavili na juhu Európy v 16. storočí a hoci dnes drevu konkurujú mnohé iné materiály, dopyt po žalúziách v prírodnom prevedení je stále veľký. Firma Bematech na túto požiadavku reagovala žalúziami z exotickej dreviny.

Drevené žalúzie predstavujú v interiéri neprehliadnuteľný dekoratívny prvok, čo je oproti tým bežnejším hliníkovým, ktorú sú skôr nenápadnou súčasťou okna, ich hlavná pridaná hodnota. Ako je to ale s ich vlastnosťami, ako napríklad životnosť alebo tvarová stálosť?

Špeciálna drevina z Afriky

To, čo platí pre jeden druh dreva, nemusí platiť pre drevo všeobecne. Niektoré drevá sa využívajú ako stavebný materiál, z iných sa vyrába nábytok, z ďalších dekoratívne či úžitkové predmety. Rovnako tak sú niektoré druhy vhodnejšie do interiéru, iné ustoja aj menej priaznivé vonkajšie podmienky. K výrobe lamiel žalúzii firmy Bematech sa využíva exotické drevo Abachi, pochádzajúce z africkej vŕby. Pretože tento strom rastie po celý rok v stálych prírodných podmienkach, nemá jeho drevo letokruhy, zato sa vyznačuje zaujímavou vlasovou kresbou. Drevo Abachi je mäkké a teda veľmi tvárne, ľahké a po spracovaní má hladký povrch. Navyše nie je sukovité ani náchylné k prasklinám. Ak je dobre vysušené, nemá tendenciu spätne vstrebávať vlhkosť, vďaka čomu sa nedeformuje toľko ako ostatné dreviny.

Ďalšou jeho výhodou je veľmi nízka tepelná vodivosť, a preto sa tiež používa napríklad na výrobu lavíc a opierok do sáun. Vďaka tejto a ďalším fyzikálnym vlastnostiam môžu byť drevené žalúzie významnou súčasťou tepelnej ochrany miestnosti a priaznivo pôsobiť na pocit takzvanej tepelnej pohody. Vnútorný povrch drevenej žalúzie totiž nekopíruje vonkajšie teplotné extrémy prenášané oknom a udržuje si teplotu blízku interiéru. Žalúzie v stiahnutom stave tak v lete aj v zime prispievajú k stabilizácii vnútornej teploty a nižšej spotrebe energie za vykurovanie alebo chladenie.

Rôzne typy povrchovej úpravy

Niektoré vlastnosti dreva môžu byť posilnené - alebo naopak tie nežiaduce potlačené - vhodnou povrchovou úpravou. Firma Bematech ponúka tri hlavné kolekcie horizontálnych žalúzii vyrobených z dreva abachiBe One, Be Wood a Be Noble – ktoré sa od sebe líšia práve predovšetkým povrchovou úpravou. Popri tom by sme v ich portfóliu našli tiež lamely z lipového dreva alebo bambusu. Be One zahŕňa lamely lakované (v ľubovoľnej farbe zo vzorkovníka RAL či NCS), Be Wood morené a lamely Be Noble sú kartáčované, aby sa zvýraznila ich povrchová štruktúra a následne sú morené jedným zo 125 odtieňov. Tieto produktové rady boli ešte rozšírené o podkategórie Be Wood Light a Be Noble Light, ktoré ponúkajú svetlé odtiene lamiel a Be Wood Dark a Be Noble Dark zahŕňajú tmavé odtiene. Žalúzie je tak možné vhodne zladiť prakticky s akýmkoľvek interiérom.

Žalúzie môžu byť vyrobené v maximálnom rozmere 420 × 350 cm (šírka × výška). Šírka jednotlivých lamiel môže byť buď 35, 50 alebo 70 milimetrov, ich hrúbka je tri milimetre. Žalúzie je možné ovládať manuálne aj motoricky, avšak u žalúzii väčších rozmerov odporúča výrobca ovládanie motorické.

Súvisiace články:

Sky systémy - účinné tienenie ateliérových okien
Nová kolekcia Bematech pre tieniace prvky
Luxusné závesy Bematech pre dokonalý vzhľad okna
Zmyselná tieniaca technika Bematech
Nová kolekcia látok Bematech pre tieniace prvky

Autor: Kolektív autorov
Foto: Archív firmy Bematech

Tagy

Tématické odbory

reklama

Nové

Dvojdom budúcnosti: Udržateľnosť a inovácie s PREFA strechou

Dvojdom budúcnosti: Udržateľnosť a inovácie s PREFA strechou

Zverejnené 19.10. V malebnej dedine blízko Lyonu vznikol pod taktovkou architekta Youriho Favreho originálny projekt – dom pre dve rodiny, ktorý vyčnieva svojím nevšedným dizajnom aj udržateľnými princípmi. ísť na článok

Rozšírenie lodžií a balkónov novou metódou nevyžadujúcou mokré procesy

Rozšírenie lodžií a balkónov novou metódou nevyžadujúcou mokré procesy

Zverejnené 22.10. Je vaša lodžia malá? Rozšírte si bývanie smerom von. Jedinečné riešenie českej spoločnosti ALUMISTR umožňuje až o meter zväčšiť hĺbku lodžie bez mokrých procesov, teda jednoduchšie a rýchlejšie. Predsunutú oceľovú konštrukciu dopĺňa zasklenie, vďaka… ísť na článok

Trápia vás plesne okolo okien?

Trápia vás plesne okolo okien?

Zverejnené 21.10. Ak ste si na stenách či okolo vašich okien všimli zelené, sivé či čierne škvrny, máte problém, ktorý si vyžaduje vašu okamžitú pozornosť. Ide totiž o plesne. Tie môžu poškodiť nielen váš domov, ale najmä negatívne ovplyvniť vaše zdravie či zdravie… ísť na článok

reklama