GROHE RAPID SLX – PRIPRAVENÝ NA ZAJTRAJŠOK. UŽ DNES.
vyhľadávanie
Dnes je 22.10.

Omietky očami odborníkov. Trendom sú hladké povrchy!

Zverejnené: 31. 7. 2024

Vnútorné omietky majú zásadný vplyv na vzhľad aj funkčnosť interiéru. Ako ich správne vybrať, čomu sa vyhnúť pri ich aplikácii a aké omietky sú medzi slovenskými zákazníkmi aktuálne najobľúbenejšie? Spýtali sme sa ich popredných výrobcov!

Pôsobivá omietka spoločnosti Picas, vyrobená z prírodných farebných ílov, mramorov a organických vlákien a zmesí bylín.

Vnútorné omietky dodávajú stropom a stenám základ na maľovanie, tapetovanie či pokládku obkladov, preto nie je dobré ich výber podceniť. Na trhu dnes nájdeme celý rad druhov vnútorných omietok, od tradičných vápenných a cementových, cez dizajnové s kreatívnymi prvkami až po udržateľné hlinené varianty, ktoré začínajú byť stále obľúbenejšie. Na najčastejšie otázky týkajúce sa výberu a nanášania vnútorných, ale aj vonkajších omietok sme sa spýtali popredných výrobcov u nás. Na odpovede nám odpovedali Ing. Petr Štěpnička zo spoločnosti CEMIX, Ing. Peter Zlámal, Ph. D. zo spoločnosti KM Beta a Vít Navrátil zo spoločnosti Picas, ktorá sa zameriava na výrobu hlinených omietok. A chýbať nebudú ani poznatky od skúseného omietkara!

1. Ako správne vybrať vnútornú omietku? Aké faktory zobrať pri výbere do úvahy?

Ing. Petr Štěpnička, CEMIX

Existuje mnoho druhov omietok, každá s inými vlastnosťami a výhodami. Správny výber omietky môže výrazne ovplyvniť nielen vizuálnu stránku, ale aj funkčnosť interiéru. Preto je dobré si položiť niekoľko otázok. Nie sú to úplne všetky, ale jedná sa o tie, podľa môjho, základné otázky. Jednou z prvých otázok je, pre akú miestnosť omietku vyberáme. Lebo jedným z dôležitých faktorov, čo ovplyvňujú výber materiálu, z ktorého sa omietka skladá, je vlhkosť v miestnosti. Nie je dobré použitie omietky na báze sadry v miestnostiach, ako sú napríklad kúpeľne, kde môže byť aj 90% vlhkosť vzduchu alebo pivničných priestorov. Sadra je hydrofilný materiál, tzn. ľudovo povedané priťahuje vodu. To potom môže viesť k degradácii a problémom. Napríklad vápennocementové omietky sú vhodnejšie do týchto priestorov, zatiaľ čo hlinené alebo sadrové omietky sa dobre uplatnia v obývacích izbách a spálňach. Ďalšou otázkou je, pre akú rovinnosť vymurovania sa omietka má použiť. Buď sú to už moderné presné bloky, ktoré sú murované na veľkú presnosť, alebo ešte klasické pálené tehly, ktoré treba vyrovnať väčšou vrstvou. Táto skutočnosť má vplyv následne taktiež na voľbu materiálu ohľadom aplikačných hr. vrstvy v jednom kroku alebo na voľbu systému. Či chceme jednovrstvový omietkový systém (jedna vrstva súčasne a finálne upravená) alebo viacvrstvový systém (dve a viac vrstiev – jadrová vrstva alebo vyrovnávacia vrstva a následne finálna vrstva – štuková, pohľadová vrstva.) Voľba systému je spojená taktiež s otázkou rýchlosti výstavby. Tzn. jednovrstvový systém je rýchlejší pri vykonávaní ako prestoje spojené s dvojvrstvovým, alebo viacvrstvovým systémom. Ďalej je otázka, za akým účelom sa omietky majú použiť. Napríklad sú špeciálne sanačné omietky na opravy vlhkých múrov alebo tepelnoizolačné omietky na zlepšenie teplotnej pohody v miestnosti a úspore nákladov. Musíme si taktiež položiť otázku vnútornej mikroklímy v miestnosti. Pre elimináciu pachov, cigaretového dymu sú najlepšie hlinené omietky, ale zase je otázka akú hrúbku použiť, aby bola táto vrstva funkčná spolu s reguláciou klímy vo vnútri miestnosti. V neposlednom rade do toho vstupujú otázky dizajnu povrchov, ktoré sa v dnešnej dobe veľmi často objavujú. Ako je vyššie popísané, táto jednoduchá otázka neposkytuje jednoduchú odpoveď a to som ešte podľa môjho názoru nepoložil ďalšie a ďalšie otázky (napr. zlepšujúcu zvukovú izoláciu, ľahčený materiál, lokálne vyspravenie a pod.), ktoré je dobré pri výbere zohľadniť.

Ing. Petr Zlámal, Ph. D., KM Beta

Najskôr je potrebné sa rozhodnúť, čo od omietky očakávame. V tejto súvislosti sa ponúkajú tieto otázky:

• Bude omietka použitá v interiéru alebo exteriéri?
• Na aký podklad bude omietka aplikovaná? Na vápenopieskové bloky, pálené tehly alebo iný materiál?
• Bude vystavená bežnému zaťaženiu alebo bude potrebná vyššia mechanická záťaž (športovisko) alebo vlhkostná odolnosť ( bazény, kúpeľne)?
• Ako bude prebiehať jej aplikácia? Ručne alebo strojovo?
• Má plniť tepelno izolačnú funkciu?
• Očakávam od nej vyššiu pevnosť?
• Má zanechať hladký alebo preferujem skôr hrubší povrch steny?
• Uvažujem o odstránení vlhkosti z muriva?

Potom, čo máme zodpovedané predchádzajúce otázky a vybraný typ omietky, je čas sa zamyslieť nad skladbou jednotlivých omietok a podľa podkladu zvoliť správnu penetračnú (adhéznu) vrstvu, samotnú vrstvu omietky (alebo omietok) a farebný náter/finálna úprava steny. V technickej príručke suchých maltových zmesí od KM Beta, ktorá je na stiahnutie tu, nájdete jednoduchý návod, ako postupovať pri nahadzovaní omietok. Postup je rozdelený do jednotlivých krokov doplnený prehľadnou grafikou. Pre väčšinu stavieb je vhodná vápennocementová omietka, ktorá je pevná a je ju možné použiť aj v exteriéri. Ponúka sa ako jednovrstvová aj dvojvrstvová – jadrová a štuková omietka.

Vlhkomer je možné použiť na meranie vlhkosti dreva aj omietok. Na tému odstránenia vlhkého muriva vypracovali KM Beta článok, kde sa dozviete, ako odstrániť vlhkosť s pomocou sanačných omietok, ako tieto omietky fungujú aj ako ich správne aplikovať. Zdroj: KM Beta, www.kmbeta.cz
Vlhkomer je možné použiť na meranie vlhkosti dreva aj omietok. Na tému odstránenia vlhkého muriva vypracovali KM Beta článok, kde sa dozviete, ako odstrániť vlhkosť s pomocou sanačných omietok, ako tieto omietky fungujú aj ako ich správne aplikovať. Zdroj: KM Beta, www.kmbeta.cz

Vít Navrátil, Picas

Pri výbere správnej hlinenej omietky je pre zákazníka dôležité si stanoviť, či je pre neho dôležitá funkcia alebo vzhľad samotnej omietky. Na zachovanie kladných vlastností hlinenej omietky na klímu interiérovej miestnosti, ako je napríklad regulácia vlastnosti, je z našej skúsenosti dôležité naniesť ako podklad pod finálnu omietku 1,5 cm vrstvu hrubej omietky. V prípade, že je pre zákazníka dôležitý iba vzhľad omietky, je možné naniesť iba tenkú vrstvu finálnej omietky. V Picase vyrábame tri série finálnych omietok a každá z týchto sérií je vhodná do iného druhu interiéru. Omietky vyrábame predovšetkým z farebných ílov a vďaka tomu omietky v interiéri pôsobia veľmi prirodzene. Majú tlmené farby a tým v interiéri nedominujú. Ďalšou veľkou výhodou je ich veľmi matný vzhľad, ktorý nemožno docieliť žiadnym náterom. Omietky odporúčame nanášať predovšetkým vo vykurovaných priestoroch.

2. O aké vnútorné omietky majú vaši zákazníci v poslednej dobe najväčší záujem? Pozorujete napríklad nejaké konkrétne trendy alebo štýly, ktoré v súčasnosti ovplyvňujú výber materiálu od farebných schém vašich klientov?

Ing. Petr Štěpnička, CEMIX

Faktorov, ktoré ovplyvňujú výber, je mnoho, avšak ľudia sa vo väčšine prípadov rozhodujú podľa hladkosti povrchu omietky, jej estetickosti (dizajnového riešenia) a príliš neriešia, z čoho sa skladá. Trend je v hladkých povrchoch (gletovaných) s čo najmenšou zrnitosťou. Preto sa darí klasickým finálnym štukovým omietkam s veľmi jemnou zrnitosťou na vápennej báze, ako je Cemix 4411 a ďalej potom sadrovým omietkam, napr. Cemix 4230 alebo 4240, ktoré poskytujú už vyššie spomínaný hladký a jemný povrch. Ľudia tieto hladké povrchy majú spojené práve so sadrovými gletovanými omietkami a aj s tým, že sa jedná o zdravé bývanie (omietky). Tento povrch totiž následne umožňuje aplikáciu dizajnových tapiet, bodového osvetlenia a pod. Pozorujeme tiež trend, že sa ľudia začínajú zaujímať aj o hlinené omietky, ako je rad Cemix 4600, pretože sú ekologickejšie a podporujú udržateľnosť. Tieto omietky sú však viac populárnejšie v iných štátoch ako u nás, kde ešte stále prevláda spojenie hlinených omietok a nejakých ekologických domov, namiesto napríklad spojenia s klasickou novostavbou či rekonštrukciou. Ďalšou skupinou omietok sú disperzné stierkové hmoty či omietky, ako je napr. Cemix 4440. Tieto hmoty sú už pripravené na priame použitie a ich rozšírenie je spojené hlavne s rozvojom suchej výstavby a rekonštrukciami. Umožňujú elimináciu neporiadku pri miešaní suchej zmesi s vodou a tým, že sú už pripravené na použitie, sú veľmi obľúbené hlavne pri vyššie uvedených činnostiach (napr. rekonštrukcia v bytoch). V neposlednom rade vzrastá aj trend spojenia omietok s kreatívnymi technikami. U nás je to napr. rad MAGIC DECOR (napr. 2791, 2792, 2793).

Kreatívne omietky sú medzi zákazníkmi podľa Ing. Petra Štěpničku zo spoločnosti CEMIX stále obľúbenejšie. Sprava vidíte imitáciu povrchu s textúrou dreva, imitáciu jemného betónového povrchu a kartáčovaný povrch s trblietkami. Zdroj: CEMIX, www.cemix.cz
Kreatívne omietky sú medzi zákazníkmi podľa Ing. Petra Štěpničku zo spoločnosti CEMIX stále obľúbenejšie. Sprava vidíte imitáciu povrchu s textúrou dreva, imitáciu jemného betónového povrchu a kartáčovaný povrch s trblietkami. Zdroj: CEMIX, www.cemix.cz

Ing. Petr Zlámal, Ph. D., KM Beta

Z ponuky omietok KM Beta je najväčší záujem o produkt Jednovrstvová omietka ručná a strojná vápennocementová, známa pod označením JM-303. Medzi jej výhody patrí použitie v interiéri a exteriéri a jej vhodnosť na všetky typy muriva za súčasného vykonávania vyrovnávacej a finálnej úpravy povrchu v jednom kroku. Tým odpadá technologická prestávka medzi vykonávaním jadrovej a finálnej vrstvy čo urýchli omietkarske práce. Pri rekonštrukcii sú obľúbené sanačné (odvlhčovacie) omietky od KM Beta, ponúkané pod označením OS-401.

Podľa materiálu, na ktorý sa strojová omietka nanáša, je potrebné zvoliť správny technický postup,“ vysvetľuje omietkar Roman Burša z ROBU omítky s.r.o., ktorá sa na aplikáciu strojových omietok špecializuje. Na fotografiách od KM Beta môžete vidieť očistený  podklad (vľavo) a postrek z Jadrovej sanačnej odvlhčovacej omietky (OS-401). Zdroj: KM Beta, www.kmbeta.cz
Podľa materiálu, na ktorý sa strojová omietka nanáša, je potrebné zvoliť správny technický postup,“ vysvetľuje omietkar Roman Burša z ROBU omítky s.r.o., ktorá sa na aplikáciu strojových omietok špecializuje. Na fotografiách od KM Beta môžete vidieť očistený podklad (vľavo) a postrek z Jadrovej sanačnej odvlhčovacej omietky (OS-401). Zdroj: KM Beta, www.kmbeta.cz

Vít Navrátil, Picas

Všeobecne v posledných mesiacoch zaznamenávame u našich zákazníkov záujem o menej nákladné materiály. Naši zákazníci preferujú omietky v prírodných farbách, ako je hnedá. Medzi najobľúbenejšie druhy omietky u našich zákazníkov dlhodobo patrí séria ECONOM, pretože si tieto omietky zachovávajú prírodný vzhľad a charakter typický pre hlinenú omietku. Druhou početnou skupinou zákazníkov sú tí, ktorí preferujú biely vzhľad omietky zo série ART. Vďaka špeciálnym prímesiam sa nám podarilo vyrobiť najbelšiu hlinenú omietku bez použitia chemických prísad. Na výrobu napríklad používame najbelšie mramory v Európe, tzv. Carrarské mramory. Z tohto mramoru bola vytvorená socha Davida od Michelangela.

3. Ako je možné pri nanášaní zabrániť následnému praskaniu a opadávaniu omietky?

Ing. Petr Štěpnička, CEMIX

Dalo by sa povedať, že bude taktiež jednoduché odpovedať. Avšak nie je. Rozhodne by sa mal dodržiavať pracovný postup, technický list, technologický predpis a pod. Na prvý pohľad je zrejmé, že tých podmienok a odporúčaní je celé množstvo. Pokiaľ to budem chcieť veľmi, ale veľmi zjednodušiť, tak by sa mal klásť dôraz na pomer vody, hr. aplikovaných vrstiev, dodržiavanie technologických prestávok, poveternostných podmienok (priamy slnečný osvit, teplota, prievan, a iné), stabilitu podkladu, prípravu podkladu a pod. Praskaniu omietky sa úplne vyhnúť podľa môjho názoru a skúseností, nie je úplne možné. Vždy vám tam môžu vzniknúť tzv. vlásočnicové trhliny. Tieto trhliny nie sú v chránených priestoroch na závadu a nemajú vplyv na funkciu. Sú však mnohokrát estetické. Tieto praskliny sa dajú prekryť špeciálnym náterom, takže by som sa o nich ani nezmieňoval, avšak sú celkom častým predmetom zvarov. Takže späť, praskanie omietok môže byť zapríčinené okrem už spomínaného vyššieho pomeru vody a ďalšími príčinami uvedenými vyššie, ako aj nerovnomernou hrúbkou vrstvy, ktorá pri následnom tvrdnutí a vysychaní môže spôsobiť nerovnomerné vysychanie a následné praskanie povrchu. Ďalej je dôležité, aby podklad bol dostatočne a správne upravený podľa hrúbky či pracovného postupu. Tzn. musí byť dobre napenetrovaný alebo dostatočne zvlhčený, prípadne možno použiť tzv. podhod. Táto vrstva (príprava podkladu) je veľmi dôležitá, pretože ovplyvňuje následnú priľnavosť súvrstvia k podkladu a eliminuje sa aj rôznorodosť savosti podkladu a následné praskanie či odpadávanie. Pre klasické cementovápenné omietkové systémy je stále podľa môjho najbezpečnejšie použitie podhodu. U týchto systémov je dôležité aj dodržanie technologických prestávok (napr. aby jadro tzv. vypráskalo pred nanášaním finálnej vrstvy). Ďalším dôležitým faktorom je aj objemová stálosť podkladu. Toto sa najviac rieši hlavne pri pórobetóne. Tu dochádza často ešte počas výstavby k dotvarovaniu. Skrátka je hrozne veľa vplyvov ovplyvňujúcich následné prípadné praskanie omietkového súvrstvia. Z typu a tvaru prasklín sa následne dá v mnohých prípadoch aj určiť, o akú chybu išlo.

Ing. Petr Zlámal, Ph. D., KM Beta

Tu je potrebné venovať pozornosť pri výbere správnej omietky a zohľadniť, na aký typ muriva bude omietka aplikovaná. Pokiaľ je murivo vyzreté a už dotvarované od zaťaženia stačí použiť cementový postrek. To platí pre klasické pálené prvky. Pokiaľ sa jedná o murivo z vápennopieskových tehál, cementovláknitých dosiek alebo betónu, použite adhézny mostík na úpravu podkladu pred omietaním. Ak ide o murivo zmiešané alebo murivo, ktoré nie je dotvarované alebo dostatočne vyschnuté (napr. Pórobetón) a môže u neho dôjsť k zmršteniu vplyvom dotvarovania, je nutné do 1/3 hrúbky vrstvy omietky vložiť sieťovinu tzv. perlinku.

Vít Navrátil, Picas

Skladba hlinenej omietky sa skladá z dvoch typov omietok, hrubej a jemnej. Pri hrubej omietke je praskanie prirodzený a žiaduci jav, vzhľadom na fakt, že hlinená omietka pri zmene vlhkosti mení svoj objem. Praskliny jej umožňujú dilatáciu. Štandardné praskanie (do 20 cm) sa na následnej finálnej vrstve jemnej omietky neprejaví. Hlinená omietka sa k stene viaže iba mechanicky – to znamená, že je dôležité zaistiť drsný povrch pre správne prichytenie k podkladu. Na drevené podklady sa používa rákosová rohož, na ktorú sa následne nanáša hrubá omietka v hrúbke 1,5 cm. Na pálené tehly sa zase musí používať cementový špric, ktorý zaistí maximálnu prídržnosť hrubej omietky. Súčasné pálené tehly sú bohužiaľ veľmi hladké a hlinená omietka sa na nich nedokáže dlhodobo udržať.

4. Ako vidíte budúcnosť interiérových omietok a chystáte sa v budúcnosti predstaviť nejaké nové produkty?

Ing. Petr Štěpnička, CEMIX

Ako som už vyššie napísal, budúcnosť interiérových omietok vidíme podľa súčasných trendov v niekoľkých smeroch. Prvá je jemnosť štruktúry finálnej vrstvy, tzn. čo najhladší povrch. Ďalej budúcnosť vidím vo vopred pripravených disperzných stierkach, ktoré sú vhodné ako na rekonštrukcie povrchov pred tapetovaním, nátery a pod., tak na suchú výstavbu (sadrokartóny a pod.) V neposlednom rade vidíme smer v materiáloch nahrádzajúcich a umožňujúcich rovnaké vlastnosti ako sadrové omietky a vo vysoko hladkom povrchu. A taktiež v materiáloch na čisto prírodnej báze (hlinené omietky). Práve v týchto spomínaných oblastiach by sme v budúcnosti chceli predstaviť ďalšie nové výrobky.

Obľubu hladkých omietok pozoruje u zákazníkov aj omietkar Roman Burša: „V posledných rokoch obľuba sadrových omietok s gletovaným povrchom výrazne stúpa. Zákazníci si stále častejšie vo svojich domoch nechávajú usadiť bezobložkové skryté zárubne a podlahové lišty, ku ktorým je gletovaná sadrová omietka najlepšia voľba.“ Zdroj: CEMIX, www.cemix.cz
Obľubu hladkých omietok pozoruje u zákazníkov aj omietkar Roman Burša: „V posledných rokoch obľuba sadrových omietok s gletovaným povrchom výrazne stúpa. Zákazníci si stále častejšie vo svojich domoch nechávajú usadiť bezobložkové skryté zárubne a podlahové lišty, ku ktorým je gletovaná sadrová omietka najlepšia voľba.“ Zdroj: CEMIX, www.cemix.cz

Ing. Petr Zlámal, Ph. D., KM Beta

Ambíciou KM Beta je uľahčiť stavebníkom cestu k spokojnému bývaniu. Samozrejmosťou je pre nás výroba hlavných konštrukčných prvkov – murovacích blokov, strešnej krytiny, stropných systémov a suchých maltových zmesí. Naše produktové portfólio maltovín chceme ďalej rozširovať o sadrové omietky a stierky. Obrovský potenciál vidíme v rýchlosti aplikácie, úsporách materiálu, v možnosti aplikácie tenkej vrstvy a jednoduchom použití na naše presné tehly Sendwix. Zákazníka často zaujíma, koľko naše produkty budú stáť. A tak vyvíjame bezplatnú a nezáväznú webovú službu Kalkulačku materiálu, v ktorej užívateľ na 3 kliknutia zistí cenu a spotrebu materiálu. Pokiaľ už má zákazník hotový projekt, môže využiť našu Kalkulačku materiálu na základe projektu. Tú už na mieru spracováva naše výpočtové oddelenie KM Beta.

Vít Navrátil, Picas

Hlinené omietky pri svojej výrobe nezaťažujú prírodu toľko ako väčšina iných stavebných materiálov. V Európe sa čoraz viac dbá na to, aby nové budovy zaťažovali prírodu čo najmenej a s touto filozofiou sú hlinené omietky v harmónii. Pokiaľ sa ale zbavíme ekologického hľadiska, tak hlinené omietky v sebe skrývajú mnoho iných pozitív, ktoré môžu byť prospešné človeku. V tejto chvíli sa okrem rozširovania existujúceho sortimentu zameriavame primárne na výskum a zdokonaľovanie existujúcich omietok. Hlinená omietka je živý materiál v pravom slova zmysle. Je v nej množstvo pôdnych mikroorganizmov, ktoré majú vplyv na zdravie človeka. Pôdne mikroorganizmy sa s človekom vyvíjali od počiatku vzniku Zeme a patria prirodzene do nášho ekosystému. Náš výskum zameriavame práve týmto smerom.

Zdroje:

Za poskytnutie odpovedí ďakujeme:
• Ing. Petrovi Štěpničkovi zo spoločnosti CEMIX, www.cemix.cz
• Ing. Petru Zlámalovi, Ph. D., KM Beta, KM Beta zo spoločnosti KM Beta, www.kmbeta.cz a Mgr. Michaele Galušové za sprostredkovanie odpovedí
• Vítu a Michalovi Navrátilovým zo spoločnosti Picas, www.picas.cz
• Romanu Buršovi z ROBU omietky s.r.o., omitkyrobu.cz

Autor: Mgr. Kateřina Saidl
Foto: Viď popisky
reklama

Nové

Dvojdom budúcnosti: Udržateľnosť a inovácie s PREFA strechou

Dvojdom budúcnosti: Udržateľnosť a inovácie s PREFA strechou

Zverejnené 19.10. V malebnej dedine blízko Lyonu vznikol pod taktovkou architekta Youriho Favreho originálny projekt – dom pre dve rodiny, ktorý vyčnieva svojím nevšedným dizajnom aj udržateľnými princípmi. ísť na článok

Rozšírenie lodžií a balkónov novou metódou nevyžadujúcou mokré procesy

Rozšírenie lodžií a balkónov novou metódou nevyžadujúcou mokré procesy

Zverejnené 22.10. Je vaša lodžia malá? Rozšírte si bývanie smerom von. Jedinečné riešenie českej spoločnosti ALUMISTR umožňuje až o meter zväčšiť hĺbku lodžie bez mokrých procesov, teda jednoduchšie a rýchlejšie. Predsunutú oceľovú konštrukciu dopĺňa zasklenie, vďaka… ísť na článok

Trápia vás plesne okolo okien?

Trápia vás plesne okolo okien?

Zverejnené 21.10. Ak ste si na stenách či okolo vašich okien všimli zelené, sivé či čierne škvrny, máte problém, ktorý si vyžaduje vašu okamžitú pozornosť. Ide totiž o plesne. Tie môžu poškodiť nielen váš domov, ale najmä negatívne ovplyvniť vaše zdravie či zdravie… ísť na článok

reklama