GROHE RAPID SLX – PRIPRAVENÝ NA ZAJTRAJŠOK. UŽ DNES.
vyhľadávanie
Dnes je 22.10.

PRE stavia na Sokolovsku svoju najväčšiu fotovoltickú elektráreň takmer za 16 mil. Eur

Zverejnené: 29. 9. 2024

Pražská energetika, a. s., (PRE) začala v Novom Sedle na Sokolovsku stavbu svojej doposiaľ najväčšej fotovoltickej elektrárne (FVE). Bezemisnú elektrinu tam bude na ploche 19 hektárov vyrábať takmer 38.000 solárnych panelov s celkovým výkonom viac ako 22 megawatt peak (MWp). Stavba začala tento rok v lete, uvedenie do prevádzky je v pláne na jar 2025. Elektráreň vzniká na mieste bývalého lomu Družba spoločnosti Sokolovská uhoľná a počíta aj s ekologickými opatreniami, ktoré majú zachovať miestny ekosystém. Ide o investíciu zhruba za 400 miliónov českých korún (teda takmer 16 mil. Eur), oznámili dnes firmy v tlačovej správe.

Nové Sedlo

"Stratégia Skupiny PRE počíta s tým, že do roku 2030 bude inštalovaný výkon našich obnoviteľných zdrojov dosahovať 300 megawattov. Projekt v Novom Sedle je tak ďalším krokom k naplneniu tohto ambiciózneho cieľa," uviedol generálny riaditeľ PRE Pavel Elis.

Vznikajúci solárny park sa radí medzi najväčšie v Českej republike. Bezemisnú elektrinu v ňom bude vyrábať 37.622 veľkoformátových solárnych panelov s bifaciálnou technológiou a celkovým inštalovaným výkonom cez 22 MWp. Fotovoltaická elektráreň Nové Sedlo tak dokáže vyrobiť ročne až 24 gigawatthodín (GWh) čistej elektriny. To môže úplne pokryť celkovú ročnú spotrebu zhruba 16 000 pražských domácností.

PRE navyše v areáli vyťaženého lomu Družba vybuduje kompenzačnú plochu, ktorá pomôže zachovať ekosystém a prispeje k rozvoju biodiverzity. Počas trvania projektu na to vynaloží takmer šesť miliónov korún.

FVE Nové Sedlo vzniká v rámci rekultivácie a opätovného využitia pozemkov po ťažbe, ktoré patrí spoločnosti Sokolovská uhoľná. "Z nášho pohľadu ide o ideálny spôsob, ako využiť rekultivované vyťažené územie. Obnovou krajina po ťažbe sa Sokolovská uhoľná a SUAS Group zaoberá už od 90. rokov minulého storočia a za tú dobu sme vložili do rekultivácií celkom 5,5 miliardy korún. Na realizáciu investície sa taktiež podieľajú zamestnanci skupiny SUAS Group. Solárny park navyše vzniká s ohľadom na zachovanie podmienok pre život niektorých vzácnych druhov živočíchov v oblasti,“ uviedol predseda dozornej rady Sokolovskej uhoľnej a SUAS Group Pavel Tomek. zaviazala k tomu, že bude na vlastné náklady spravovať zhruba šesťhektárové územie, kde postavia napríklad kamenné snosy, tône alebo hmyzie domčeky.

Náklady PRE spojené s výstavbou solárneho parku a výdavkami za údržbu ekosystému sú vyčíslené takmer na 400 miliónov korún. PRE počíta s prevádzkou solárnej elektrárne po dobu 40 rokov. Kompletnú inštaláciu na kľúč zaisťuje špecializovaná spoločnosť SOLAR INVEST – GREEN ENERGY zo Skupiny PRE. PRE v spolupráci so Sokolovskou uhoľnou vyhodnocuje možnosti, ako v budúcnosti FVE Nové Sedlo rozšíriť o ďalších 12 hektárov, čo by zvýšilo inštalovaný výkon približne o 15 MWp.

Svoje vlastné solárne elektrárne buduje na svojich pozemkoch aj SUAS Group. Hotová je už elektráreň Lipnice I, chystajú sa aj FVE Márie s predpokladaným výkonom MWp, elektráreň Smolnice II s predpokladaným výkonom 30 MWp a elektráreň Jiří Severozápad s predpokladaným výkonom 11 MWp alebo Lipnica II s predpokladaným výkonom 4,5 MWp.

Čítajte tiež:

Autor: ČTK
Foto: Pavel Schauer, CC BY-SA 3.0, zdroj: www.wikipedia.org

Tématické odbory

reklama

Nové

Dvojdom budúcnosti: Udržateľnosť a inovácie s PREFA strechou

Dvojdom budúcnosti: Udržateľnosť a inovácie s PREFA strechou

Zverejnené 19.10. V malebnej dedine blízko Lyonu vznikol pod taktovkou architekta Youriho Favreho originálny projekt – dom pre dve rodiny, ktorý vyčnieva svojím nevšedným dizajnom aj udržateľnými princípmi. ísť na článok

Rozšírenie lodžií a balkónov novou metódou nevyžadujúcou mokré procesy

Rozšírenie lodžií a balkónov novou metódou nevyžadujúcou mokré procesy

Zverejnené 22.10. Je vaša lodžia malá? Rozšírte si bývanie smerom von. Jedinečné riešenie českej spoločnosti ALUMISTR umožňuje až o meter zväčšiť hĺbku lodžie bez mokrých procesov, teda jednoduchšie a rýchlejšie. Predsunutú oceľovú konštrukciu dopĺňa zasklenie, vďaka… ísť na článok

Trápia vás plesne okolo okien?

Trápia vás plesne okolo okien?

Zverejnené 21.10. Ak ste si na stenách či okolo vašich okien všimli zelené, sivé či čierne škvrny, máte problém, ktorý si vyžaduje vašu okamžitú pozornosť. Ide totiž o plesne. Tie môžu poškodiť nielen váš domov, ale najmä negatívne ovplyvniť vaše zdravie či zdravie… ísť na článok

reklama