V minulosti bol takmer každý rodinný dom podpivničený. Dôvod je zrejmý - tieto priestory slúžili (a stále slúžia) na uskladnenie zeleniny a ovocia, ktorých trvanlivosť by v iných podmienkach bola minimálna. V posledných tridsiatich rokoch však význam súkromnej pivnice v súvislosti s rastúcou dostupnosťou rozmanitých čerstvých, častokrát aj exotických potravín, upadal, stavebníci sa pivníc za účelom maximalizácie úspor radšej vzdávali a investovali do výstavby jednoduchých objektov typu nepodpivničeného bungalovu.
V súčasnosti však ľudia začínajú znovu preferovať lokálne suroviny a čím ďalej viac sa oddávajú zdravému životnému štýlu, ktorého súčasťou je často vlastná rastlinná produkcia. Zemiaky, koreňová zelenina, jablká a ďalšie ovocie, rôzne kompóty, kvasená zelenina, či dokonca nápoje ako mušty a sirupy - to všetko je potrebné uskladniť v adekvátnej špajzi a súkromná pivnica je na tento účel ideálna.
Výhody vlastnej pivnice ocenia aj milovníci vína. Možno pritom vybudovať či už pivnicu mokrú, tak suchú, či dokonca oboje v jednom, takže tam víno či potraviny môžu byť nielen uskladnené, ale taktiež konzumované - napríklad v dobrej spoločnosti priateľov a rodiny. Pivnicu je samozrejme možné využiť aj ako sklad náradia alebo záhradného nábytku. Za určitých podmienok do nej možno umiestniť aj saunu.
Výstavbu záhradnej pivnice si možno uľahčiť aj objednávkou prefabrikovaných železobetónových oblúkových prekladov, vďaka ktorým sa projekt stane jednoduchou a rýchlou záležitosťou, ktorej sa možno zhostiť aj svojpomocne.
Spôsob výstavby
Pre uskladnenie ovocia, zeleniny či okopanín je potrebné, aby bola v pivnici prirodzená vlhkosť. To môžeme dosiahnuť podlahou bez izolácie. Pokiaľ naopak chceme pivnicu určenú na posedenie, je vhodné podlahu odizolovať. V rámci jednej pivnice je možné obe tieto možnosti kombinovať - vlhký priestor od toho suchého oddelíme priečkou. V každom priestore by sme potom mali mať zvlášť prívod čerstvého vzduchu a odvetranie. Najmä pri skladovaní zemiakov treba myslieť na to, že sú aromatické a je teda potrebné umiestniť ich oddelene.
Pri plánovaní výstavby pivnice sa ponúka viac možností. Pivnicu je možné zapustiť do zeme úplne, alebo v prípade nepriazne geologických podmienok, napríklad vysokej spodnej vody, ju môžeme zahĺbiť len sčasti a následne obklopiť zeminou. Ďalšou možnosťou je pivnicu postaviť zapustenú do svahu. V každom prípade je vhodné, aby bolo nad klenbou aspoň 90 centimetrov zeminy a to z dôvodu zaistenia správnej teploty vovnútri.
Konštrukcia klenby
Klenba je konštrukčný prvok známy od nepamäti. Jej výhodou je nielen dobrá nosnosť, ale tiež schopnosť navodiť unikátnu mikroklímu. Železobetónové oblúkové nosníky sú vyrábané v najrôznejších rozmeroch v rozpätí od 60 centimetrov do 4,5 metra. Táto variabilita umožňuje vytvoriť priestor presne podľa predstáv investora a tiež vybudovať prístupové chodby a schodisko.
Medzi oblúkové nosníky položené v danej osovej vzdialenosti sa najčastejšie vkladá výplň tvorená stropnými Miako vložkami, tehlami alebo špeciálnymi tvarovými doskami. Vzniknutú klenbu je potrebné zhora prebetónovať betónom s kari rohožou a následne vybaviť hydroizoláciou a nopovou fóliou či geotextíliou. Pri výstavbe pivnice je dôležité počítať s odvetrávaním, čo znamená zaistiť odvod použitého vzduchu vo vrchole klenby a pri podlahe nasávanie vzduchu čerstvého. Práve systém odvetrania spoločne s klenbou nám umožní získať unikátnu mikroklímu, ktorej nie je možné pri rovnom strope dosiahnuť (v rohoch aj pod stropom sa hromadí použitý vzduch, ktorý nie je možné vyvetrať).
Súvisiace články: