Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 16.9.

Príklad konštrukcie s akumuláciou tepla

Zverejnené: 14. 6. 2019

Ak chceme v našich domoch nielen šetriť za vykurovanie a chladenie, ale aj žiť v celoročne príjemnom prostredí so stabilnou teplotou, potom si len s tepelnou izoláciou, nech už je akákoľvek hrubá, nevystačíme. Musíme zapojiť aj tepelnú akumuláciu. Ukážeme si to na príklade materiálov na báze betónu a pórobetónu. Podobných výsledkov je možné dosiahnuť ale aj s inými "ťažkými" materiálmi, napríklad s tehlou.

Čím je murivo domu a jeho strecha ťažšia, tým lepšie a dlhšie dom v lete chladí a v zime naopak drží teplo a pomalšie chladne. Dôležité pritom je umiestnenie a mohutnosť tepelných izolácii. Tie by sa mali realizovať ideálne na vonkajšej strane obvodových stien alebo strechy domu, hneď pod fasádou, resp. strešnou krytinou. Tým najlepšie zabránime zimnému ochladzovaniu a ešte viac nepríjemnému letnému prehrievaniu nášho domu.

Prax však nie je vždy taká. O výhodu tepelnej akumulácie domu, ktorá účinkuje spolu so schopnosťou obvodových konštrukcií izolovať teplo, sa ľahko zbavíme nevhodným umiestnením tepelnej izolácie, montážou ľahkej drevenej strechy, o veľmi ľahkých drevostavbách ani nehovoriac. Nasledujúce tvrdenia sú založené na stacionárnom teplotnom modeli, ktorý predpokladá, že priebeh teploty v obvodových konštrukciách vždy zodpovedá ustáleným podmienkam. V skutočnosti môže byť ustálenie teplôt rýchlejšie, než v modeli, rozvrhnutie ustálených teplôt je však totožné v realite aj v modeli.

Podobným spôsobom ako tvárnice Silka je možné použiť aj tehly vo variante "AKU". Tie sa v kombinácii s tepelným izolantom tiež hodia na vnútornú nosnú časť vrstveného muriva.
Podobným spôsobom ako tvárnice Silka je možné použiť aj tehly vo variante "AKU". Tie sa v kombinácii s tepelným izolantom tiež hodia na vnútornú nosnú časť vrstveného muriva.

Vonkajšie zateplenie

Myšlienku o lepšom fungovaní vonkajšej tepelnej izolácie dokladá priložená tabuľka. Obvodové murivo z tvárnic Silka Tempo S20-1500 s vonkajším zateplením pomocou tepelnej izolácie Multipor hrúbky 150 mm na úroveň U = 0,208 W/(m2K) sa po 120 hodinách po vypnutí vykurovacej sústavy ochladí z 25 °C na 10,2 °C! Uvažujeme pritom s konštantnou vonkajšou teplotu –15 °C. Ešte lepšia je Silka zateplená na vonkajšej strane penovým polystyrénom (EPS) rovnakej hrúbky 150 mm na úroveň U = 0,178 W/(m2K). Tá po 120 hodinách vykazuje vnútornú povrchovú teplotu 11,9 °C.

Nezateplené termoizolačné murivo

Veľmi populárne, hlavne v oblasti výstavby rodinných domov s prvkami svojpomocnej aktivity, je rýchla jednovrstvá výstavba s využitím murovacích blokov s vysokou tepelnou izoláciou. Príkladom je výstavba z „obvodových” tvárnic Lambda YQ, ktoré ponúkajú súčiniteľ prechodu tepla U = 0,161 W/(m2K). Táto hodnota suverénne postačuje na výstavbu pasívneho domu. Čo sa týka stability vnútorných povrchových teplôt, nachádzame sa podľa očakávaní približne uprostred medzi vnútorne a zvonku zatepleným murivom z tvárnic Silka Tempo S20-1500.

Úvodná fáza z montáže ťažkej šikmej strechy zo systému YTONG
Úvodná fáza z montáže ťažkej šikmej strechy zo systému YTONG

Vnútorné zateplenie: v zime chladí, v lete príliš ohrieva

Keď rovnakou tvárnicou Silku Tempo S20-1500 zateplíme zvnútra, potom sa jej vnútorné povrchové teploty budú po vypnutí kúrenia vyvíjať odlišne: pri zateplení Multiporom schladne po 120 hodinách povrch z 25 °C na –9,8 °C (!) pri trvalej vonkajšej teplote –15 °C.

Ešte horšie to dopadne, keď Silku zateplíme zvnútra pomocou EPS. Aj keď EPS izoluje lepšie, než Multipor, vnútorný povrch tejto steny schladne za rovnaký čas až na –12,4 °C. Tento výsledok plynie z extrémne nízkej tepelnej kapacity EPS a hlavne z faktu, že ťažká obvodová stena za vnútorným zateplením sa teplotne viac blíži vonkajšej teplote. Je možné to zhrnúť, že vnútorné zateplenie akumuluje do obvodovej konštrukcie v zime chlad a v lete zasa horko, čo najviac pocítime pri vypnutí kúrenia, resp. chladenia. Vôbec najhoršie dopadá ľahká strecha v zložení: betónová skladaná krytina, vzduchová medzera, fólia, tepelná izolácia, fólia, medzera, sadrokartón. Tá na vnútornom povrchu ochladne po 120 hodinách na –13 °C. Naopak v lete, keď Slnko rozpáli čiernu strechu na 70 °C, sa vnútorný povrch strechy prehrieva vôbec najrýchlejšie a na ťažko akceptovateľné teploty nad 40 °C.

Dôležité doplnenie

Z toho, že vnútorne tepelne izolované steny po vypnutí vykurovania rýchlejšie chladnú, neplynie, že je vnútorné zateplenie nevhodné alebo že vedie k vyšším stratám tepla. Vnútornému zatepleniu musíme ale prispôsobiť režim vykurovania: ten musí včas a citlivo reagovať či už na pokles vnútornej teploty, tak na jej rast. Teplotne stabilizačný účinok majú ťažké vnútorné steny, podlahy, stropy a podobne.

Poznámka

Príroda volí pre svoje dejstvá často najrýchlejšiu cestu, ktorá je ale komplikovaná, ak ju chceme popísať fyzikálnymi vzorcami. V tom duchu je aj tento popis rýchlosti chladnutia vnútorných povrchov po vypnutí vykurovania. Je síce jednoduchý, avšak príroda pracuje takmer istotne rýchlejšie, než naznačuje tabuľka.

Tabuľka: Priebeh chladnutia vnútorného povrchu obvodovej steny postavenej z vápenopieskových veľkoformátových tvárnic Silka Tempo S20-1500 po vypnutí vykurovacej sústavy v takto teplotne ustálených podmienkach: vnútorná teplota je 25 °C a vonkajšia -15 °C. Stena je zateplená na vonkajšej alebo vnútornej strane pomocou tepelnej izolácie Multipor alebo polystyrénom EPS: O vplyve ťažkých konštrukcií a hmôt v zateplenom priestore sa neuvažuje. Na porovnanie je uvedená tiež rýchlosť chladnutia vnútorného povrchu jednovrstvého muriva z materiálu Lambda YQ a ľahkej strechy za rovnakých podmienok.

Záver

Ak chcete mať celoročne príjemné prostredie, stavajte z ťažkých hmôt, ťažké steny, stropy a hlavne ťažké strechy. A izolujte zvonku.

Súvisiace články:

Systém lambda YQ priateľský svojpomocnej výstavbe
Ytong systémové riešenia vrátane zateplenia a akustiky
Ytong nám na jeseň predstaví inovácie v technológiách rýchlej výstavby
Ytong - rýchle a presné riešenie pre viacpodlažné domy
Bývanie pod Tatrami - keď sa spojí krásne miesto, vkus a šikovnosť
Suomi Hloubětín a Ytong
Veľkoformátové tvárnice v systéme Ytong
Pasívne domy z Ytongu - rýchlo, kvalitne, lacno a natrvalo

Autor: RNDr. Jiří Hejhálek
Foto: Archív redakcie
reklama

Nové

Budova ako umelecké dielo: Bytový dom Fragment

Budova ako umelecké dielo: Bytový dom Fragment

Zverejnené 15.9. Fragment je architektonicky unikátny projekt prémiového nájomného bývania investičnej spoločnosti Trigema, zasadený do najoriginálnejšej pražskej štvrti Karlín. Neobvyklý tvar parcely, ktorá tesne susedí s Invalidovňou, rozľahlými Kaizlovými sadmi a… ísť na článok

Retro vzory 70. a 80. rokov, hippies štýl a ďalšie interiérové trendy na jeseň 2024!

Retro vzory 70. a 80. rokov, hippies štýl a ďalšie interiérové trendy na jeseň 2024!

Zverejnené 11.9. S pomaly končiacim letom sa blíži čas, kedy začíname túžiť po teplom a útulnom domove, kde si budeme môcť vychutnať pokojné chvíle s knihou alebo šálkou horúceho čaju. Ak chcete držať krok s trendmi, nemali by vám doma chýbať hrejivé farby, prírodné… ísť na článok

Reštaurácia na Zámku so značkou Merida

Reštaurácia na Zámku so značkou Merida

Zverejnené 10.9. Pri našom každoročnom putovaní so značkou Merida sme sa tento rok vybrali do malého českého mesta Chrast. Nájdete ho v Pardubickom kraji necelých dvanásť kilometrov juhovýchodne od Chrudimi. A napriek tomu, že je malým mestom, ktoré má len niečo… ísť na článok

reklama