V minulosti bol podpivničený takmer každý rodinný dom. Dôvod je zrejmý – tieto priestory slúžili (a stále slúžia) na uskladnenie zeleniny a ovocia, ktorých trvanlivosť by v iných podmienkach bola oveľa kratšia. V posledných tridsiatich rokoch sa však význam privátnej pivnice oslabil a to v súvislosti s rastúcou dostupnosťou rozmanitých čerstvých, mnohokrát aj exotických potravín. Stavebníci sa za účelom maximalizácie úspor pivníc radšej vzdávali a investovali do výstavby jednoduchých objektov typu nepodpivničený bungalov.
V súčasnosti však ľudia začínajú znovu uprednostňovať lokálne suroviny a čím ďalej viac vyznávať zdravý životný štýl, ktorého súčasťou je často tiež vlastná rastlinná produkcia. Zemianky, koreňová zelenina, jablká a ďalšie ovocie, kompóty, kvasená zelenina, či dokonca nápoje ako mušty a sirupy – to všetko je potrebné uskladniť v adekvátnej špajzke a súkromná pivnica je na tento účel ideálna.
Výhody vlastnej pivnice ocenia tiež milovníci vína. Je možné pritom vybudovať či už pivnicu mokrú, tak suchú, či dokonca oboje v jednom, takže tam víno či potraviny môžu byť nielen uskladnené, ale takisto konzumované – napríklad v dobrej spoločnosti priateľov a rodiny. Pivnicu je samozrejme možné využiť tiež ako sklad náradia alebo záhradného nábytku. Za určitých podmienok do neho je možné umiestniť aj saunu.
Adekvátne vlhkostné podmienky
Výstavbu záhradnej pivnice je možné si uľahčiť aj objednávkou prefabrikovaných železobetónových oblúkových prekladov, vďaka ktorým sa realizácia projektu stane jednoduchou a rýchlou záležitosťou, ktorej sa môžete zhostiť aj svojpomocne.
Na uskladnenie ovocia či zeleniny je potrebné mať v pivnici prirodzenú vlhkosť, čo môžeme dosiahnuť podlahou bez izolácie. Pokiaľ naopak chceme pivnicu určenú na posedenie, je vhodné podlahu odizolovať. V rámci jednej pivnice je možné obe tieto varianty kombinovať a vlhký priestor od toho suchého oddeliť priečkou. V každej časti by sme pritom mali mať zvlášť prívod čerstvého vzduchu a odvetrania. Najmä pri skladovaní zemiakov treba myslieť na to, že sú aromatické, a je teda potrebné ich umiestniť oddelene.
Spôsob budovania
Pri plánovaní výstavby pivnice sa ponúka viacero možností. Pivnicu možno zapustiť do zeme úplne, alebo v prípade menej priaznivých geologických podmienok, napríklad vysokej spodnej vody, ju môžeme zahĺbiť len sčasti a následne zasypať hlinou. Ďalšou možnosťou je postaviť pivnicu zapustenú do svahu. V každom prípade je vhodné, aby bolo nad klenbou aspoň 90 centimetrov zeminy, a to z dôvodu zaistenia správnej vnútornej teploty.
Sloboda voľby
Klenba je konštrukčný prvok známy od nepamäti. Jej výhodou je nielen dobrá nosnosť, ale aj schopnosť vytvoriť unikátnu mikroklímu. Železobetónové oblúkové nosníky sú vyrábané v najrôznejších rozmeroch v rozpätí od 60 centimetrov do 4,5 metra. Táto variabilita umožňuje vytvoriť priestor presne podľa predstáv investora a taktiež vybudovať prístupové chodby a schodisko.
Možnosti výplne
Medzi oblúkové nosníky položené v danej osovej vzdialenosti sa najčastejšie vkladá výplň tvorená stropnými Miako vložkami, tehlami alebo špeciálnymi tvarovými doskami. Vzniknutú klenbu je potrebné zhora prebetónovať jednoduchým betónom s kari sieťou a následne opatriť hydroizoláciou a nopovou fóliou či geotextíliou. Pri výstavbe pivnice je dôležité počítať s odvetraním, čo znamená zaistiť odvod odpadného vzduchu vo vrchole klenby a pri podlahe nasávania čerstvého vzduchu. Práve systém odvetrania spoločne s klenbou vytvorí unikátnu mikroklímu, ktorú pri rovnom strope nie je možné dosiahnuť (v jeho rohoch aj pod stropom sa hromadí odpadový vzduch, ktorý nemožno vyvetrať).
Pokiaľ Vás klenuté pivnice zaujali, neváhajte navštíviť naše webové stránky www.zahradniklenutesklepy.cz, kde nájdete ďalšie informácie a veľa inšpirácii v podobe fotogalérie.
Čítajte tiež: