Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 19.9.

Radiátory EcoReviva Hybrid pre tepelné čerpadlá. Maximálny komfort aj zníženie nákladov na vykurovanie

Zverejnené: 17. 9. 2024

Uvažujete o rekonštrukcii domu a chcete si do neho zaobstarať tepelné čerpadlo? Je to možné, ale nezabudnite ani na radiátory. Tie súčasné nemusia byť dostatočné, prejavia sa znížením sezónneho faktoru a nevyriešia chladenie. Existuje však aj riešenie, pomocou ktorého je možné využiť všetky benefity tepelného čerpadla bez potreby búrania a nákladnej realizácie podlahového vykurovania.

Rozmermi a spôsobom pripojenie sú radiátory EcoReviva Hybrid zhodné s pôvodnými vykurovacími telesami. Výmena je preto jednoduchá.

Tepelné čerpadlá inštalované do starších stavieb s doskovými či článkovými vykurovacími telesami nemôžu väčšinou pracovať v ideálnom režime, teda s čo najvyššou účinnosťou (vysokým vykurovacím faktorom). Dôvodom je fakt, že pôvodné radiátory boli navrhnuté pre kotol poskytujúci oveľa vyššiu teplotu vody (60 °C, 65 °C, ale aj viac), než ktorá je optimálna pre vykurovanie tepelným čerpadlom.

Ak chceme na existujúce vykurovacie telesá pripojiť tepelné čerpadlo, musíme väčšinou siahnuť po nejakej prémiovej variante vyznačujúcej sa či už schopnosťou ohrievať vodu na vyššiu teplotu, tak aj poskytujúcej lepší vykurovací faktor. Základné tepelné čerpadlá systému vzduch/voda (prípadne tie s chladivom R32) buď na požadovanú teplotu vodu vôbec nedokážu vyhriať, alebo dokážu, ale za cenu značne horšieho vykurovacieho faktora (COP). Každopádne, ak zvolíme akékoľvek tepelné čerpadlo, je vhodné – pri požiadavke na jeho maximálnu sezónnu účinnosť – dbať na čo najnižšiu teplotu vody do vykurovacích telies [1]. Tu si dovolím malé odbočenie. Osobne máme s vykurovaním pomocou tepelného čerpadla v radovom dome s pôvodnými radiátormi viac ako dvojročné skúsenosti. Vďaka výmene okien, predokenným roletám a dostatočne izolovanej streche je prevádzka tepelného čerpadla počas väčšiny vykurovacej sezóny výhodná, ale pri vonkajších teplotách pod cca –2 °C, kedy je potrebné ohrievať vodu do radiátorov nad 40 °C, sa už oplatí „prepnúť“ na plynový kotol. Pokiaľ by už plynový kotol nebol funkčný, alebo sme sa ho z nejakého dôvodu rozhodli nepoužívať, bolo by vhodné nájsť spôsob, ako znížiť potrebnú teplotu vykurovacej vody. Pre podlahové kúrenie nie je miesto, zostáva teda zatepliť alebo použiť účinnejšie vykurovacie telesá.

Radiátory EcoReviva Hybrid odovzdávajú vďaka kvalitnému výmenníku voda/vzduch doplnenom o ventilátory do okolia pre rovnakej teplote vykurovacej vody oveľa viac tepla, než tradičné vykurovacie telesá.
Radiátory EcoReviva Hybrid odovzdávajú vďaka kvalitnému výmenníku voda/vzduch doplnenom o ventilátory do okolia pre rovnakej teplote vykurovacej vody oveľa viac tepla, než tradičné vykurovacie telesá.

EcoReviva hravo nahradí existujúce telesá

Výborným riešením problému s vysokou teplotou vykurovacej vody sú tzv. konvektorové vykurovacie telesá, ktoré vďaka výmenníku voda/vzduch doplnenom o ventilátor(y) umožňujú odovzdávať do okolia pri rovnakej teplote vykurovacej vody oveľa viac tepla, než tradičné radiátory založené predovšetkým na zdieľaní tepla sálaním. V kombinácii s tepelným čerpadlom zníženie teploty vykurovacej vody zároveň vedie k vyššiemu sezónnemu vykurovaciemu faktoru a až o desiatky percent, nižším nákladom na energie.

Špeciálne na rekonštrukcie vyvinuli konštruktéri firmy JAGA N.V. vykurovacie teleso EcoReviva Hybrid, ktoré je výbornou náhradou za existujúce doskové alebo článkové vykurovacie telesá. Tento radiátor zaistí dokonalý komfort aj pri nižších teplotách systému a čo je podstatné, jeho inštalácia je jednoduchá. Z mnohých ponúkaných variantov si možno vybrať presne ten, ktorého rozmery a pripojenie zodpovedá existujúcim prípojkám a potrubiam.

Výfuk teplého vzduchu môžete mať zhora (na zábere), alebo vpredu. Záleží na vás, aký variant potrebujete a zvolíte.
Výfuk teplého vzduchu môžete mať zhora (na zábere), alebo vpredu. Záleží na vás, aký variant potrebujete a zvolíte.

Tiež na to, kam sa teleso bude inštalovať (nahradzovať existujúce), výrobca pamätal. Ak bude miestom výklenok, máte k dispozícii teleso s výfukom vzduchu vpredu. Pre teleso umiestnené na stene pod oknami je určený výfuk vzduchu zhora. K dispozícii sú rôzne široké (108, 158 a 208 mm) a vysoké (40–100 cm po 5 cm) varianty v bežných dĺžkach začínajúcich na 55 cm a končiacich na 235 cm. Ak zachováme pri výmene rozmery výhrevného telesa, dostaneme s teplotným spádom 35/30 °C rovnaký výkon, ako pri pôvodnom radiátore so spádom 70/55 °C.

Výhody vykurovacieho telesa EcoReviva

  • Rozmery pripojenia môžete vybrať podľa súčasných prípojok a potrubia, takže vás nečaká žiadne veľké búranie.
  • Rýchlosť odozvy a výkon hybridného systému vám zabezpečí dokonalý tepelný komfort, pri najnižších teplotách systému.
  • Získate energeticky úsporné nekondenzačné chladenie v kombinácii s každým reverzibilných tepelných čerpadlom.
  • Zlepší vám sezónnu účinnosť každého vykurovacieho telesa.
  • Pri všetkých teplotách teplej aj studenej vody budete mať vysokú účinnosť a výkon.

Vysoký komfort s možnosťou letného chladenia

Vykurovacie telesá EcoReviva poskytujú komfort nielen v zime, ale aj počas letných tropických dní. V kombinácii s každým reverzibilným tepelným čerpadlom (umožňujúcim kúriť aj chladiť) ponúkajú tiež možnosť energeticky úsporného chladenia. A čo je podstatné: Rýchlosť odozvy a vysoký výkon hybridného systému dovoľujú chladiť pomocou vody s len nepatrne nižšou teplotou, než je teplota okolitého vzduchu. Teda bez obáv z kondenzácie vodnej pary na chladnom povrchu kúrenia. Viac informácií nájdete na stránkach www.jagacz.com. Ak sa chystáte navštíviť veľtrh FOR ARCH, navštívte určite expozíciu firmy JAGA N.V. (hala 1, stánok B24), na ktorej sa o výhodách ich technológií budete môcť presvedčiť na vlastné oči.

Zdroje:
[1] RNDr. Jiří Hejhálek: Tepelné čerpadlo a jak mu rozumět, Stavebnictví a interiér 11/2016, www.jagacz.com

Autor: Mgr. Helena Hejhálková
Foto: JAGA N.V.
reklama

Nové

Rezidencia Diorit ponúkne vďaka tvárniciam Silka perfektnú akustiku

Rezidencia Diorit ponúkne vďaka tvárniciam Silka perfektnú akustiku

Zverejnené 19.9. Bytový dom Diorit v Brne nesie názov stavebného kameňa, ktorý sa v lome, v ktorom táto stavba vzniká, ťažil po dlhé desaťročia. Práve v lome vyrástol unikátny projekt, navrhnutý architektmi zo štúdia DRNH. Na obvodovom múre a medzibytových stenách… ísť na článok

Radiátory EcoReviva Hybrid pre tepelné čerpadlá. Maximálny komfort aj zníženie nákladov na vykurovanie

Radiátory EcoReviva Hybrid pre tepelné čerpadlá. Maximálny komfort aj zníženie nákladov na vykurovanie

Zverejnené 17.9. Uvažujete o rekonštrukcii domu a chcete si do neho zaobstarať tepelné čerpadlo? Je to možné, ale nezabudnite ani na radiátory. Tie súčasné nemusia byť dostatočné, prejavia sa znížením sezónneho faktoru a nevyriešia chladenie. Existuje však aj… ísť na článok

Budova ako umelecké dielo: Bytový dom Fragment

Budova ako umelecké dielo: Bytový dom Fragment

Zverejnené 15.9. Fragment je architektonicky unikátny projekt prémiového nájomného bývania investičnej spoločnosti Trigema, zasadený do najoriginálnejšej pražskej štvrti Karlín. Neobvyklý tvar parcely, ktorá tesne susedí s Invalidovňou, rozľahlými Kaizlovými sadmi a… ísť na článok

reklama