Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 5.10.

Renesancia pražského brownfieldu alebo príbeh Masaryčky s jedinečnou a úplne originálnou architektúrou

Zverejnené: 3. 10. 2024

„Masaryčka“ je zľudoveľý názov Masarykovej stanice, ktorá vznikla v 40. Rokoch 19. Storočia na okraji Nového Mesta Pražského. V tomto roku bola dokončená obnova okolitého brownfieldu. Autorom víťazného návrhu prvej fázy, ktorá zahŕňa výstavbu komplexu budov Masaryčka, je renomované a svetovo preslávené štúdio Zaha Hadid Architects.

Kancelársky a obchodný komplex Masaryčky je kompozične rozdelený do dvoch budov so spoločným dvojposchodovým suterénom.

Investorom, pre ktorého je Masaryčka novou vlajkovou loďou, je spoločnosť Penta Real Estate, ktorá tu má aj svoje nové sídlo. Kancelársky a obchodný komplex Masaryčky je kompozične rozdelený do dvoch budov so spoločným dvojposchodovým suterénom. Na západnej strane má budova tvar veže. Už pri pohľade z diaľky budí budova pozornosť svojou originálnou fasádou, ktorá je nápadne zdobená zlatým rebrovaním s motívmi koľajiska. Zatiaľ čo spoločné priestory v objekte sú dielom architektonického návrhu štúdia, jednotlivé fit-outy boli navrhované až na základe požiadaviek konkrétnych nájomcov. Je teda jasné, že sa líšia architektúrou aj spracovaním vrátane nárokov na akustické vlastnosti kancelárií. Pri svojich projektoch využíva Penta Real Estate v interiéri dlhodobo suchú výstavbu Knauf, pričom realizátorom bola tento raz firma Farrao, s.r.o.

Na jednotlivých poschodiach sú umiestnené kancelárie nájomníkov.
Na jednotlivých poschodiach sú umiestnené kancelárie nájomníkov.

KNAUF Diamant v kombinácii s KNAUF White

Konštrukčné riešenie oboch objektov predstavuje železobetónový monolitický stĺpový skelet so systémom vnútorných komunikačných jadier. Na vstup do budovy sú k dispozícii dve recepcie, ktorých dizajn formujú organické kontúry. Prevažne sú vyrobené z Corianu, ktorý bol modelovaný do konkávnych aj konvexných kriviek, na ktoré nadviazal Barrisol a sadrokartónové konštrukcie. V oboch budovách je tridsať lobby priestorov. Sú v nich komunikačné chodby, schodiská a výťahy. Všetky lobby sú obložené sadrokartónom vrátane podhľadov, v ktorých sú zapustené LED svietidlá. Povrch sadrokartónových konštrukcií bol navrhnutý v kvalite Q2, ale v skutočnosti sa blíži kvalite Q3, pretože nároky na prevedenie detailov boli u Masaryčky veľké.

Na jednotlivých poschodiach umiestnené kancelárie nájomníkov sú oddelené bezpečnostnými a súčasne požiarnymi priečkami, pretože vždy ide o odlišný požiarny úsek. Vo fit-outoch nájdeme zaujímavo tvarované priečky a steny, vrátane oblúkov s priemerom až 1,5 metra. Všetky priečky, ktoré sú upevnené v strope a v betónovej podlahe, sú napospol štandardné. Viac pozornosti si zaslúžia priečky zakončené sklom zvesené zo stropu smerom k podlahe. Tým pádom tvoria tzv. „nadsvetlík“. Ako to už v podobných situáciách býva, napojenie sadrokartónových priečok na presklenú fasádu je klzné, pričom veľa pozornosti bolo venovanej akustickým vlastnostiam týchto priečok. Preto sú napríklad stĺpiky fasády obložené sadrokartónom z oboch strán. Ako už bolo povedané, nároky na akustiku u jednotlivých nájomcov boli rozdielne a tak tu v mnohých prípadoch figurujú priečky postavené kompletne z modrých dosiek Knauf Diamant.

Použitie modrej sadrokartónovej dosky Knauf Diamant je jedným z najúčinnejších a najlacnejších prostriedkov ako redukovať hluk.
Použitie modrej sadrokartónovej dosky Knauf Diamant je jedným z najúčinnejších a najlacnejších prostriedkov ako redukovať hluk.

Na doplnenie nároky na stavebnú vzduchovú nepriezvučnosť sa pohybovali v rozmedzí od 38 do cca 52 dB. Tradičným orieškom pri tak zložitej budove je vtesnať do podhľadov aj priečok všetky inštalácie a dodržať predpisy. Preto musí dôjsť k vzájomnému konsenzu medzi realizátorom, architektom a investorom. Precízne riešením je potom také, kedy je ku klasickej priečke postavená navyše predstena, ktorá nielenže všetko dokonale ukryje, ale navyše je vzduchová nepriezvučnosť takejto skladby takmer dokonalá, pretože akustické vlastnosti nenarúšajú žiadne rozvody. Na túto predstenu boli napríklad inštalované televízie.

Dizajn dvojice vstupných recepcii formujú organické kontúry. Sú prevažne vyrobené z Corianu, ktorý bol modelovaný do konkávnych aj konvexných kriviek, na ktorý nadviazal Barrisol a sadrokartónové konštrukcie.
Dizajn dvojice vstupných recepcii formujú organické kontúry. Sú prevažne vyrobené z Corianu, ktorý bol modelovaný do konkávnych aj konvexných kriviek, na ktorý nadviazal Barrisol a sadrokartónové konštrukcie.

Požiarna odolnosť riešená sadrokartónom KNAUF

Bezpečnosť je tiež často skloňované slovo pri podobne koncipovaných administratívnych budovách. To je dôvod, aby boli medzi všetkými fit-outmi predpísané bezpečnostné priečky kategórie RC3 (BT3). Tým to ale nekončí. Samostatnou témou bola požiarna odolnosť. V časti suterénu bolo potrebné kvôli požadovanej odolnosti 90 až 120 minút využiť vlastnosti protipožiarnych dosiek Knauf Fireboard (dve vrstvy po 25 mm). Na poschodiach sa vystačilo buď s bielymi doskami Knauf White, alebo červenými RED Piano (len 60 minút). Zvýšená odolnosť voči vlhkosti sa týkala iba sociálneho zariadenia a umyvární pre cyklistov, kde hrozí predsa len vyššie vlhkostné zaťaženie. Impregnované dosky Knauf Green sa naopak vo väčšej miere uplatnili na začiatku stavby, teda v čase, keď bola ešte otvorená a hrozilo nebezpečenstvo poškodenia vplyvom počasia, respektíve dažďom a vetrom. Je logické, že sa tak nenápadne jedinečná a úplne originálna architektúra stala predmetom mnohých diskusií. Lenže keď sa to vezme okolo, je to iba dobre. Praha bola obohatená o nový projekt svetovo presláveného štúdia, ktorý vzbudzuje emócie. A slovo emotion (emócie) je odvodené od slova motion (pohyb) a ten Praha celkom iste potrebuje v architektúre aj mysliach návštevníkov.

Autor: Tlačová správa
Foto: KNAUF

Tagy

reklama

Nové

Tepelné čerpadlo vzduch/voda ako náhrada kotla na fosílne palivá

Tepelné čerpadlo vzduch/voda ako náhrada kotla na fosílne palivá

Zverejnené 4.10. Hlavným dôvodom na obstaranie tepelného čerpadla sú očakávané zníženia nákladov na vykurovanie a ohrev vody. Nie vždy sa však tento cieľ podarí splniť. Poďme sa teda tejto problematike venovať podrobnejšie. V texte si predstavíme podstatu tepelného… ísť na článok

Renesancia pražského brownfieldu alebo príbeh Masaryčky s jedinečnou a úplne originálnou architektúrou

Renesancia pražského brownfieldu alebo príbeh Masaryčky s jedinečnou a úplne originálnou architektúrou

Zverejnené 3.10. „Masaryčka“ je zľudoveľý názov Masarykovej stanice, ktorá vznikla v 40. Rokoch 19. Storočia na okraji Nového Mesta Pražského. V tomto roku bola dokončená obnova okolitého brownfieldu. Autorom víťazného návrhu prvej fázy, ktorá zahŕňa výstavbu… ísť na článok

Chata v Českom raji

Chata v Českom raji

Zverejnené 2.10. Na malebnom okraji Hrubej Skaly vyrástol súčasný víkendový dom navrhnutý tak, aby harmonizoval s idylickou krajinou Chránenej krajinnej oblasti Český raj. Návrh rešpektuje historicky bohaté prostredie aj prírodné krásy regiónu, zatiaľ čo poskytuje… ísť na článok

reklama