Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 16.5.

Rodinný dom Villa Mia – vzhľad a funkcie v harmónii

Zverejnené: 30. 3. 2024

Rodinný dom s malebným názvom Villa Mia bol postavený v IV. bratislavskom okrese, teda na okraji mesta, v blízkom susedstve chráneného prírodného lesa Národná prírodná rezervácia Devínska Kobyla. Na celú oblasť dozerá jeden z najstarších a najnavštevovanejších slovenských kamenných hradov Devín.

Rodinný dom Villa Mia - otvorená kuchyňa s jedálňou

Majitelia domu, mladý manželský pár, sa na základe presvedčivých referencií obrátil na architektonický ateliér Salpietra & Gajdos Architects (SAGA) s požiadavkou na návrh a realizáciu interiéru nového domu. Po niekoľkých konzultáciách vykryštalizovalo pre architektov presné zadanie, ktoré plne odrážalo súčasný trend minimalistického a moderného designu. V požiadavkách nechýbalo ani spojenie s okolitou prírodou, funkčné a užívateľsky logické sekvenovanie priestoru a prirodzene vyzerajúce materiály v kombinácii so špičkovými technológiami.

Šatňa/obklad aj nábytkové doplnky zo systému EFEKTA
Šatňa/obklad aj nábytkové doplnky zo systému EFEKTA

Návrh interiéru, ktorý mladí manželia akceptovali, sa nerodil ľahko, ale bohaté skúsenosti s podobnými realizáciami nasmerovali architektov k originálnemu výsledku. "Riešením pre nás bolo kontrastné obloženie stien. Z mnohých variantov bola vybraná atraktívna kombinácia kamenných obkladov a panelov z orechového dreva. Do obkladov stien bolo potrebné včleniť dverné otvory s nadštandardnou výškou. Použili sme variabilný a viacúčelový systém EFEKTA od firmy JAP FUTURE, ktorý zvládol bezo zvyšku realizovať náš zámer. Skryté zárubne, dvere a obklad stien sú vymyslené tak, že umožňujú splynutie dverí do jednej roviny s obkladom," približuje jeden zo spoluzakladateľov ateliéru SAGA, pán Andrej Gajdoš.

Otvorená kuchyňa a jedáleň tvorí jeden obytný priestor. Spodné kuchynské skrinky sú čiastočne obložené kamennými dlaždicami, čo plne kontrastuje s vrchnými skrinkami, ktoré sú v drevenom dekore. V obývacej izbe je rozmiestnený len voľne stojaci nábytok, aby bola zachovaná pohodlná rozľahlá priestorová kvalita. Detská izba je tiež v tvrdých povrchoch, ale zjemnená svetlejšími farebnými odtieňmi.

Kúpeľňa/dvere IDEA v zárubni GARDE
Kúpeľňa/dvere IDEA v zárubni GARDE

Veľkorysá kúpeľňa na druhom poschodí domu je prepojená so spálňou bez akejkoľvek bariéry, čím vznikol kompletne otvorený priestor. Zvolené priestorové riešenie umožňuje pocitovo plynulejší pohyb. To je navyše zdôraznené použitím sklenených dverí pre vstup do sprchy a toalety. Aj tu je použitá kombinácia dekoru dreva a veľkoformátových kamenných obkladov, čo je charakteristický a zjednocujúci prvok celého domu.

Schodisko BOX
Schodisko BOX

Andrej Gajdoš upozorňuje na originalitu pri vstupe do domu: „Ide o pohľad na plávajúce konzolové schodisko, ktoré je ústredným bodom tohto priestoru a možno ho vnímať takmer ako sochársky prvok. Schodisko BOX navyše svojou kvalitou ergonomického dizajnu, ktorý spoločne JAP FUTURE a SAGA doladili pre tento projekt, zapadá do dynamiky priestoru vstupu a chodby." Je zložené z jednotlivých zváraných boxov, odtiaľ názov a v tomto konkrétnom prípade sú boxy v antracitovej farbe. Nášľapné stupne sú drevené a zábradlie supluje sklenená stena až k stropu. Výsledkom je moderné schodisko pôsobiace ľahkým dojmom.

„Práca na projekte bola náročná a dovolím si vyjadriť spokojnosť s výsledkom, ktorý určite stojí za to. Rád by som poďakoval celému realizačnému tímu, ktorý sa na práci podieľal a tiež firme JAP FUTURE, ktorá dodala rôznorodý interiérový sortiment dotiahnutý do všetkých detailov. Rodinný dom Villa Mia je dôkazom symbiózy jasnej vízie a šikovnosti tímu dizajnérov, ktorí dokázali prepojiť oddelené priestory v kompaktnom a elegantnom rodinnom zázemí. Vďaka čistému a modernému dizajnu, citlivému začleneniu prírodných materiálov a funkčnému priestorovému spracovaniu tento dom potvrdzuje, aké sú možnosti, keď vzhľad a funkcie fungujú v harmónii," hodnotí na záver spoluzakladateľ architektonického ateliéru SAGA, pán Andrej Gajdoš.

Čítajte tiež:

Autor: Tlačová správa
Foto: Archív firmy JAP FUTURE
reklama

Nové

Metropolitná stanica v Lubline. Nový symbol mesta

Metropolitná stanica v Lubline. Nový symbol mesta

Zverejnené 13.5. V poľskom meste Lublin bolo v januári tohto roku otvorená nová metropolitná stanica predstavujúca pre mesto nielen architektonickú chválu, ale predovšetkým funkciu primárneho dopravného uzlu. Okrem toho hlavnou prednosťou stanice skutočnosť, že… ísť na článok

Unikátna inovácia od HELUZu posunie rýchlosť a jednoduchosť stavby zasa o kus ďalej

Unikátna inovácia od HELUZu posunie rýchlosť a jednoduchosť stavby zasa o kus ďalej

Aktualizované 11.5. Najčerstvejšia produktová novinka tehlového systému HELUZ privíta do rodiny zmysluplného celku inovatívnu vencovku nesúcu príhodný názov RAPID. Oproti bežným vencovkám sa vyznačuje nadštandardnou tepelnou izoláciou a významným zrýchlením a… ísť na článok

Jedinečná architektúra materskej školy GALAXIE eR Varnsdorf

Jedinečná architektúra materskej školy GALAXIE eR Varnsdorf

Zverejnené 15.5. Nová materská škôlka GALAXIA eR pre 50 detí (eR ako RADOST) reaguje na rastúcu potrebu nových predškolských kapacít v meste Varnsdorfe v Šluknovskom výbežku. Objekt sa nachádza na nároží vymedzenom komunikáciou Západnou a cestou vedúcou k škole… ísť na článok

reklama