Už od nepamäti je známe, že klenutá pivnica vytvára tú najlepšiu klímu pre uskladnenie ovocia a zeleniny alebo k uskladneniu vína, u ktorého potom môžeme v útulnom prostredí posedieť s priateľmi. Stavba menšej pivnice v záhrade pritom nemusí byť vôbec zložitá, mnoho ľudí ju stavia aj svojpomocne.
Správne umiestnenie na pozemku
Je dôležité vopred si premyslieť umiestnenie pivnice. Hoci ju možno hĺbiť aj na rovnom pozemku, ideálne umiestnenie je zarezanie do svahu. Na čo je potrebné si dať pozor, je podložie. Jeho stav tak rozhodne vopred preverte. Vyhnite sa budovanie na miestach podmáčaných, kde hrozia problémy so spodnou vodou a zvýšenou zemnou vlhkosťou.
Jeden náš kolega sa rozhodol pre vybudovanie takejto pivničky a tak vám prinášame postup krok po kroku ako pri výstavbe postupovali.
Na pivnicu sme vykopali jamu 1x 3,5 x5 m. My sme zvolili dĺžku pivnice 5 metrov (vy si môžete zvoliť ľubovoľnú dĺžku). Hlinu z výkopu použijeme na zasypanie pivnice vo finálnej fáze. Čím väčšiu jamu na pivnicu vykopete, tým viac hliny budete mať na zasypanie. Počítajte však s tým, že na pivnicu budete potrebovať minimálne 50 cm hliny, aby vám v zime nepremŕzala.
Do hotovej jamy sme vykopali ešte dodatočný základ hlboký 20 cm, do ktorého sme dali oceľové prúty/roxory hrúbky 8mm. Po zatvrdnutí betónu sme uložili betónové tvárnice so šírkou 20cm na ktoré budeme pokladať prefabrikované diely.
Do každej tretej betónovej zalievačky (betónovej tvánice) sme navŕtali do základu roxory. Po uložení zlievačiek sme ich ešte previazali oceľovým prútom tej istej hrúbky aký sme dali do základu.
Diely pivnice sme skladali a osádzali pomocou teleskopického manipulátora JCB. Pred položením každého dielu medzi základ a pivnicu sme naniesli studničnú penu. Keď boli diely pivnice uložené na správnom mieste, odrezali sme prepravné oká a zvarili diely dokopy. (Oblúky majú už z výroby pripravené plocháče, ktoré je potrebné zvariť dokopy).
Takisto aj pivnica bola už z vonku napenetrákovaná a každý spoj bolo potrebné ešte zataviť lepenkou. Použili sme 50 centimetrový pás lepenky na spoj. Celú pivnicu sme prekryli nopovou (bublinkovu) fóliou aby sme zabránili či už poškodeniu lepenky, tak aj priesaku vlhkosti.
Nakoniec sme vyviedli odvetrávanie a oblúky zasypali zvyšnou zeminou.
Podlahu nebudeme betónovať, ale použijeme prírodný lomový triedený kameň; frakcia 16 – 32 mm.
Vybrali sme triedu betónu na prefabrikovanú pivnicu pod označením STN EN 206-1 – C 20/25 – XC2 (SK) – Cl 0,2 – Dmax16 – S2
-
STN EN 206-1 : odkaz na EÚ normu
- C 20/25 : pevnostná trieda v tlaku. Obsahuje jeden meter kubický približne 280 kg cementu, 170 litrov vody a 1 950 kg kameniva.
- XC2(SK) : mokré, občas suché povrchy betónu vystavené dlhodobému pôsobeniu vody alebo vysokej (≥85) vlhkosti vzduchu, častí vodných nádrží; väčšina základových prvkov budov; vnútorné priestory s vysokou vlhkosťou vzduchu (napr. kuchyne na hromadné stravovanie, kúpeľne, veľké práčovne, priestory krytých bazénov a maštalí).
- Cl 0,2 : maximálny obsah chloridov
- Dmax16 : maximálny rozmer kameniva
- S2 : stupeň konzistencie
Súvisiace články:
Záhradná klenutá pivnica
Vybudujte si záhradnú pivnicu a užívajte si čerstvej zeleniny a ovocia ešte dlho po zbere
Záhradná pivnica – tipy a odporúčania na výstavbu