vyhľadávanie
Dnes je 8.9.

Tehlový systém HELUZ je odpoveďou na každú otázku

Zverejnené: 13. 6. 2024

Ak chystáte hrubú stavbu rodinného domu, môže vás tento text obohatiť, inšpirovať a dobre nasmerovať. Váš budúci dom nie je len strecha nad obvodovými stenami a oknami. Je to organizmus, ktorý už v „plienkach“, tj. pred zahájením výstavby, žije s vami a pre vás. A to isté platí aj o vlastnej výstavbe a hlavne potom užívaní domu.

Komplexný stavebný systém HELUZ predstavuje riešenie vyladené do posledného detailu.

Stokrát nič umorilo osla, hovorí príslovie, čo pre výstavbu platí mnohonásobne. Aj z toho dôvodu je vhodné v rámci hrubej stavby siahnuť po komplexnom riešení, teda po takzvanom stavebnom systéme. Tejto skutočnosti si sú vedomí aj samotní výrobcovia, preto systémové riešenie pre hrubú stavbu nielen ponúkajú, ale aj zdokonaľujú a predovšetkým odporúčajú. V prípade firmy HELUZ je stavebný systém vypracovaný do všetkých detailov. Vďaka jeho kompletnosti, kvalitným riešeniu detailov a realizačnej jednoduchosti je výstavba rýchla a presná. To isté platí aj pre iné uhly pohľadu. Menujme predovšetkým koncepčnosť výstavby a ekologickú udržateľnosť, s ktorou súvisí trvanlivosť a homogenita obálky budovy na jednej strane a zdravé vnútorné prostredie na strane druhej.

Jednovrstvé obvodové murovanie a teplo

Pre niekoho prekvapivou vlastnosťou stavebných systémov je skutočnosť, že najväčší výrobcovia murovacích materiálov či už v Českej, tak Slovenskej republike vsádzajú na jednovrstvové murovanie obálkových konštrukcií murovacími blokmi bez dodatočného fasádneho zateplenia a firma HELUZ toto stavanie propaguje mnoho rokov. Niet sa čomu čudovať, pretože z tepelnotechnického hľadiska vyhovie vo väčšine prípadov dnešným požiadavkám už jej tehlové obvodové murivo hrúbky 44 cm (HELUZ FAMILY 44), ďalej je k dispozícii „päťdesiatka“ (HELUZ FAMILY 50) a obidve verzie s integrovanou tepelnou izoláciou z penového polystyrénu (HELUZ FAMILY 44 2in1, respektíve HELUZ FAMILY 50 2in1). Uvedené riešenie zrýchli a zlacní výstavbu a zároveň prispieva k trvanlivosti tepelnoizolačnej obálky budúcej stavby. Všetky konštrukčné detaily (sokel, veniec, otvory, napojenie stropov a strechy atď.) sú jednak jednoduché na realizáciu a zároveň vyhovujú pre nízkoenergetické či energeticky pasívne stavby.

Firma HELUZ propaguje jednovrstvové murovanie bez dodatočného zateplenia mnoho rokov. Foto: HELUZ
Firma HELUZ propaguje jednovrstvové murovanie bez dodatočného zateplenia mnoho rokov. Foto: HELUZ

Puntičkár by mohol povedať, že jednovrstvové riešenie obálkovej steny môže mať negatívny vplyv na tepelnú akumuláciu a viac prenášať teplotné zmeny medzi interiérom a exteriérom, čiže znížiť (pri rovnakom termoizolačnom účinku) jej teplotne stabilizačný účinok. V praxi však nie je pozorované, že by pri realizácii jednovrstvového muriva dochádzalo k vyššiemu rozkolísaniu vnútornej povrchovej teploty. Jednovrstvová tehlová stena (predovšetkým tá s integrovanou tepelnou izoláciou) ponúka keď nie porovnateľnú, tak lepšiu teplotnú stabilitu interiéru, ako stena s dodatočne realizovanou vonkajšou tepelnou izoláciou.

Bývanie v tehlových domoch je príjemné, pohodlné a zdravotne prívetivé. Foto poskytol Ing. Jakub Kratochvíl.
Bývanie v tehlových domoch je príjemné, pohodlné a zdravotne prívetivé. Foto poskytol Ing. Jakub Kratochvíl.

Zdravé vnútorné prostredie

Generáciami preverenou skutočnosťou je, že bývanie v tehlových domoch je príjemné, pohodlné a zdravotne prívetivé. Stavby vydržia desiatky aj stovky rokov, možno ich v budúcnosti rekonštruovať, pristavovať, meniť u nich vnútorné dispozície atď. Súčasné technológie navyše, ako bolo už naznačené, dokážu tehlovým tvárniciam dať do vienka tiež výborné tepelnoizolačné parametre, čo je faktor, ktorý šetrí peňaženku a zvyšuje vnútornú tepelnú pohodu.

Systémové riešenie ponúka nielen tehly pre obvodové a vnútorné murivo, ale aj materiály pre murovanie (tenkovrstvé malty, peny atď)
Systémové riešenie ponúka nielen tehly pre obvodové a vnútorné murivo, ale aj materiály pre murovanie (tenkovrstvé malty, peny atď)

Systém a služby

Poďme sa ale hlbšie pozrieť na samotnú hrubú stavbu. Ak má prebiehať presne, rýchlo, ľahko a jednoducho, nestačí len stavebný pozemok a architektonická projektová dokumentácia s výkresmi. Dôležitá je aj materiálna stránka veci, skrátka rozhodnutie, z čoho sa bude stavať a s akým náradím či nástrojmi. Vyššie spomínaná spoločnosť HELUZ preto v rámci uceleného a do detailu vyladeného systému ponúka nielen tehly pre obvodové a vnútorné murivo, ale aj materiály na murovanie (tenkovrstvové malty, peny atď.), preklady, stropy (Miako či stropné panely), komíny a pod.

Uvedené materiály, konštrukčné prvky a nástroje umožňujú realizovať hrubú výstavbu domu v podstate z jedného zásobovacieho miesta bez nutnosti precestovať krížom – krážom celú republiku. Možno ešte dôležitejšie je, že tu zákazník kupuje systémové prvky, materiály a nástroje, ktoré umožňujú rýchlu a kvalitnú prácu bez zbytočných kompromisov a ústupkov alebo nadpráce. Nielen svojpomocní stavebníci potom pri realizácii môžu využiť podarenú technickú príručku a nestavať štýlom „panička to sa tak robí“.

Ťažká šikmá strecha HELUZ s vysokou tepelnou akumuláciou je ďalším príspevkom spoločnosti HELUZ nielen k tepelnej ochrane budov, ale tiež k ich príjemnej vnútornej klíme.
Ťažká šikmá strecha HELUZ s vysokou tepelnou akumuláciou je ďalším príspevkom spoločnosti HELUZ nielen k tepelnej ochrane budov, ale tiež k ich príjemnej vnútornej klíme.

Služby

Kvalita obchodnej a dodávateľskej organizácie sa nerozpozná len podľa ponuky výrobkov, ale najmä podľa úrovne starostlivosti o zákazníkov. A organizácia HELUZ sa o svojich zákazníkov stará nielen nákupom a pri ňom, ale aj pred a po nákupe. Zákazníci môžu využiť aj širokú škálu sprievodných služieb, ako je výpočet spotreby materiálu, blower door test, sekciu Môj HELUZ 24/7 s objednávkami, stavmi zákaziek a dôležitými dokumentmi na stiahnutie atď. Nechýba možnosť návrhu plánu pokládky, technická pomoc na stavbe, požičovňa pomôcok či konzultácie na stavbe. V rámci projektovania a stavebného riadenia HELUZ ponúka služby statika, požiarno-bezpečnostné riešenie, spracovanie preukazu energetickej náročnosti budovy a mnoho programov a výpočtových nástrojov vrátane výpočtu spalinovej cesty.

Zákazníci môžu využiť aj širokú škálu sprievodných služieb ako je napr. blower door test.
Zákazníci môžu využiť aj širokú škálu sprievodných služieb ako je napr. blower door test.

Projektant investorom

Na záver si dovolíme citovať Ing. Jakuba Kratochvíla, investora a projektanta v jednej osobe, ktorý vysvetľuje, prečo sa pre systém HELUZ rozhodol a aké skúsenosti s ním má. „Pokiaľ ide o stavebné konštrukcie, tam som nechcel poľaviť, naopak som si chcel vybrať to najlepšie. Robil som si preto porovnanie. S klasickou nezateplenou tridsiatkou tehlou plus vonkajší polystyrén som sa dostával viacmenej na cenu zateplenej tehly HELUZ FAMILY 50 2in1. Navyše u jednovrstvového muriva sa mi páčilo, že dostávam bonus v podobe pevnej tvrdej fasády zvonku, do ktorej keď dieťa napr. narazí riadítkom bicykla, tak sa nič nestane, pretože pod omietkou nie je mäkký polystyrénový podklad. Ďalšou výhodou jednovrstvovej konštrukcie je dlhšia životnosť než v prípade vonkajšieho zatepľovacieho systému, zdravší vzduch v interiéri, pretože murivo bez vonkajšieho zateplenia lepšie dýcha, takže to bola jasná voľba.“

Z ďalších konštrukčných prvkov si pán Kratochvíl pochvaľuje roletové preklady HELUZ: „Je to opäť systémové riešenie, ktoré veľmi bráni prehrievaniu interiéru v lete. V keramobetónovom preklade s vloženou izoláciou z polystyrénu je osadený návin na rolete, ktorá je potom v preklade skrytá a na fasáde nie je vidieť. Navyše je to systémový prvok; osadíte ho mini-žeriavom a máte vyriešený preklad aj schránku.“

Najčerstvejším prírastkom tehlového systému HELUZ je inovatívna vencovka nosiaca príhodný názov RAPID. Je to ideálne riešenie pre jednopodlažné rodinné domy.
Najčerstvejším prírastkom tehlového systému HELUZ je inovatívna vencovka nosiaca príhodný názov RAPID. Je to ideálne riešenie pre jednopodlažné rodinné domy.

Súhrn

Ako už bolo vyššie spomenuté, pre potreby jednovrstvovej konštrukcie a splnenie normy nie je vždy potrebné používať len zateplené tehly 2in1, ale je možné použiť aj tehly, ktoré nemajú integrovanú izoláciu. Napríklad vtedy, keď nemá investor vyložene nevýhodnú svetovú orientáciu pozemku, mu na splnenie nZEB1) postačí s prehľadom aj obvod z HELUZ FAMILY 44 (bez integrovanej tepelnej izolácie) a ani tak nebude potrebné zatepľovať. Plnené tehly sú však super, keď investor potrebuje kompenzovať nejaké znevýhodňujúce faktory (môžu nimi byť napríklad zlá orientácia pozemku, alebo nekompaktný tvar budovy) či skrátka má vyššie ambície, než len splniť nZEB a požaduje to najlepšie, čo je možné na trhu v súčasnosti dostať. Pre väčšinu stavieb a pre tých, čo uprednostňujú pomer cena/výkon, je však ideálnym riešením HELUZ FAMILY 44 alebo 50 neplnená.

1) NZEB (Nearly Zero Energy Building) je skratka pre budovu s takmer nulovou spotrebou energií.

Súvisiace články:

Tehly Heluz zvyšujú akustický komfort v bytoch aj kanceláriách
Murovanie s maltou Heluz SIDI je rýchlejšie a úspornejšie
Nový preklad Heluz Family 3in1 nosný má variabilný priestor na vonkajšiu tieniacu techniku

Autor: RNDr. Jiří Hejhálek
Foto: Archív firmy HELUZ

Tagy

Tématické odbory

reklama

Nové

5 dôvodov, prečo sa remeselníkom a vývojárom oplatí nakupovať okná cez e-shop

5 dôvodov, prečo sa remeselníkom a vývojárom oplatí nakupovať okná cez e-shop

Zverejnené 6.9. Ste remeselník alebo vývojár a obávate sa nedodržania termínov kvôli oneskoreným dodávkam? Okná alebo dvere sú jedným z tovarov, na ktoré sa v poslednom čase čaká celé mesiace. Ako sa s tým vysporiadať? Skúste spolupracovať s e-shopom namiesto… ísť na článok

Ako si doma udržať akustickú pohodu

Ako si doma udržať akustickú pohodu

Zverejnené 6.9. V uzatvorených priestoroch trávime väčšinu života, preto je dôležité vytvoriť si doma dobrú akustickú pohodu. Nadmerný hluk v interiéri nielenže zhoršuje a zvyšuje hladinu stresu, ale v dlhodobom meradle môže viesť k rozvoju chronických ochorení.… ísť na článok

Veľtrh FOR ARCH poradí s optimalizáciou nákladov a predstaví to najlepšie naprieč stavebnými odbormi

Veľtrh FOR ARCH poradí s optimalizáciou nákladov a predstaví to najlepšie naprieč stavebnými odbormi

Zverejnené 5.9. Medzinárodný stavebný veľtrh FOR ARCH tento rok oslavuje už 35 rokov svojej existencie a v septembri predstaví to najlepšie naprieč stavebnými odbormi. V termíne 17. až 21. septembra v PVA EXPO PRAHA ponúkne inšpiráciu a cenné tipy na stavbu,… ísť na článok

reklama