vyhľadávanie
Dnes je 7.7.

Teplá voda v bazéne môže byť s menšími nákladmi

Zverejnené: 4. 7. 2024

Sezóna vonkajšieho kúpania je v plnom prúde. Tí čo majú nainštalované slnečné kolektory na ohrev bazénov sa tešia, že ušetria pri terajších cenách energií značné sumy. A keď energie zdražejú, ušetria ešte viac. Ostatní majú šancu zaobstarať si slnečné kolektory ešte toto leto a predĺžiť si tak bazénovú sezónu ešte viac. S podporou dostatočne dimenzovaných slnečných kolektorov a pri použití vhodného prekrytia bazéna, sa dá kúpacia sezóna predĺžiť až do konca septembra či polovice októbra. Informuje o tom Alfréd Gottas, riaditeľ THERMO|SOLARU Žiar.

,,Bazén je permanentným žrútom energie, vyžadujúcim si často náklady na ohrev presahujúce 1000 až 1500 EUR za sezónu. Väčšinu z toho ušetria práve slnečné kolektory. Najlepším spojením je kombinácia podpory ústredného kúrenia a ohrevu bazéna tými istými kolektormi. Sezóny kúrenia a bazénového ohrevu tak na seba plynulo nadväzujú. Popri tom sa celoročne pripravuje kolektormi aj teplá voda pre rodinný dom,“ vysvetľuje A.Gottas.

Dodáva, že čím viac vykurovanej plochy a osôb využívajúcich teplú vodu, tým efektívnejšie je využívanie OZE. Pri veľkom dome s veľkou rodinou, s obytnou plochou cca 180 m² a 6 bývajúcimi osobami, je už bazén príjemným doplnkom životnej úrovne za prijateľnú cenu.

Kedy termické slnečné kolektory a kedy fotovoltické panely?

Večná otázka, ktorý spôsob využívania je efektívnejší, závisí na mnohých premenných. Okrem iného na cenách energií, stálych platbách za využívanie elektrickej prípojky, spotrebe energií, dimenzovaní batériového úložiska, existencii podpory od štátu, atď. Pre tých, ktorí zvažujú využitie slnečnej energie, ktorá je zadarmo, poskytujeme zjednodušenú radu. Solárny systém by mal mať plochu slnečných kolektorov na úrovni cca 50% z plochy bazéna, interiérový na úrovni 80 až 100%. Takže 6 slnečných kolektorov (každý s plochou 2 m2) postačí pre rodinný bazén, keď je priaznivé slnečné počasie, až na 7 mesačnú kúpaciu sezónu. V tomto prípade sú slnečné kolektory výhodnejšie.

,,Na druhej strane fotovoltické panely dodávajú elektrickú energiu v určitom množstve aj pri zamračenej oblohe a ak sa kombinujú s batériovým úložiskom, tak môžu byť celoročne využiteľné a po čase za zaplatia - hlavne ak boli získané so štátnou podporou napr. prostredníctvom poukážok SIEA. Existuje aj možnosť používať oba spôsoby ohrevu súbežne. Určite nedemontujte slnečné kolektory, ak si idete dať fotovoltiku - dajú sa zladiť a ušetríte na investícii,“ naznačuje A.Gottas.

Účinnosť termických kolektorov je násobne vyššia

Neustály rast cien zemného plynu a elektrickej energie pomáha racionálnemu hospodáreniu s energiou. Ak potrebujeme ohrievať len vodu a nie napájať spotrebiče alebo osvetlenie budovy elektrickou energiou, termické kolektory sú stále výhodnejšie oproti fotovoltickým panelom.

,,V prvom rade je potrebné uvedomiť si s akou účinnosťou pracujú jednotlivé zariadenia. Fotovoltické panely dosahujú maximálnu účinnosť premeny žiarenia na úrovni okolo 17-22%, zatiaľ čo termické kolektory aj viac ako 80%. V prípade budov, kde sme často limitovaní miestom na streche, nám na dosiahnutie podobného energetického zisku pri použití termických kolektorov stačí 4x menšia plocha ako v prípade použitia FV panelov,“ hovorí A.Gottas.

>h2>Životnosť hrá v prospech slnečných kolektorov

Poukazuje aj na to, že nezanedbateľným faktorom, ktorý hrá v prospech použitia termických kolektorov na ohrev vody, je životnosť zariadenia a takisto konštantný výkon počas celej doby prevádzky. Kvalitné termické kolektory vyrobené na Slovensku so svojím 4mm tvrdeným sklom odolajú aj naozaj veľmi krutým podmienkam aké vládnu napr. v Alpách alebo Patagónii v Južnej Amerike. Prežijú aj krupobitie o veľkosti golfových loptičiek. Vzhľadom na odlišnú konštrukciu týchto zariadení je jasné, že FV panely takéto extrémne počasie nemôžu vydržať.

,,Najstaršie v Žiari vyrábané kolektory pracujú už vyše 40 rokov, pričom ich výkonové parametre sú stále na úrovni novo vyrobených kolektorov. Pri FV paneloch sami výrobcovia deklarujú počas svojej životnosti, ktorá je odhadovaná na cca 25 rokov, pokles výkonu o takmer 20%. V rodinnom dome majú svoj význam termické kolektory aj fotovoltické panely alebo tepelné čerpadlá. Dôležité však je, aby boli použité rozumným spôsobom. Čo v prípade termických kolektorov a FV panelov znamená inštalovať také veľké systémy, že nimi vyrobenú energiu majiteľ ekonomicky zmysluplne využije.

Ekonomická zmysluplnosť

,,Ekonomická zmysluplnosť FV systému v bežnej domácnosti je často podmienená tým, že musíme presmerovať inak nevyužitú elektrinu do ohrevu TÚV. Prečo teda rovno neinštalovať zariadenie, ktoré ročne pokryje 50-70 % energie na ohrev TÚV v domácnosti, ušetrí tým 1 500-2 000 kWh energie, používa kolektory so životnosťou nad 40 rokov a navyše je vyrobené na Slovensku? Záujemcovia o fotovoltické systémy často zabúdajú aj na fakt, že fotovoltika vám nezníži tzv. fixnú časť platenej sumy za elektrinu, teda pevnú mesačnú platbu a pevnú zložku za distribúciu (za istič, za rezervovanú kapacitu). Tieto nezávisia od toho, koľko kWh ste spotrebovali, resp. ušetrili vďaka fotovoltike. Zníži sa vám iba variabilná zložka vašich nákladov,“ uzatvára A.Gottas.

Súvisiace články:

SIEA doplní 10,8 mil. EUR na poukážky OZE v rámci Zelenej domácnostiam II
Oplatia sa slnečné kolektory?
Od budúceho roka sa musia stavať domy v energetickej triede A0

Autor: Tlačová správa
Foto: archív firmy THERMO/SOLAR

Tématické odbory

reklama

Nové

Slnko a fotovoltika ako základ energetickej nezávislosti

Slnko a fotovoltika ako základ energetickej nezávislosti

Aktualizované 5.7. S rýchlym rozširovaním obnoviteľných zdrojov energie stúpa aj pripravenosť koncových spotrebiteľov na výrobu vlastnej elektriny. Výkonné a správne navrhnuté fotovoltické zariadenie na rodinnom dome, ako aj na iných objektoch, umožní bezplatne,… ísť na článok

Teplá voda v bazéne môže byť s menšími nákladmi

Teplá voda v bazéne môže byť s menšími nákladmi

Zverejnené 4.7. Sezóna vonkajšieho kúpania je v plnom prúde. Tí čo majú nainštalované slnečné kolektory na ohrev bazénov sa tešia, že ušetria pri terajších cenách energií značné sumy. A keď energie zdražejú, ušetria ešte viac. Ostatní majú šancu zaobstarať si… ísť na článok

Priečka z vápennopieskových tvárnic Silka ponúka akustický útlm a výbornú akumuláciu tepla

Priečka z vápennopieskových tvárnic Silka ponúka akustický útlm a výbornú akumuláciu tepla

Zverejnené 3.7. Vápennopieskové tvárnice Silka sú vedľa Ytongu a tepelnoizolačných dosiek Multipor jednou zo značiek výrobkov spoločnosti Xella. Tvárnice a priečky Silka zodpovedajú mimoriadnym požiadavkám na statiku a zvukovú izoláciu a vynikajú aj svojou… ísť na článok

reklama