Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 5.10.

Vďaka veľkoformátovým tvárniciam získal bytový dom podlahovú plochu navyše

Zverejnené: 12. 6. 2024

Moderný úsporný bytový dom na ulici Francúzska v Brne vyrástol v lokalite, ktorá sa za posledné roky výrazne premenila a ktorá dnes láka na bývanie v tesnej blízkosti centra Brna. Novostavba je unikátna svojim úzkym tvarom (šírka je len 7,5 m), pretože vznikla na preluke, kde stál kedysi starý jednopodlažný rodinný dom. Aj tu sa prejavili výhody veľkoformátových tvárnic Silka Tempo a Ytong Jumbo služieb Kompetenčného centra Xella.

Obr.:Moderný a úsporný bytový dom na ulici Francúzska v Brne vyrástol v lokalite, ktorá sa za posledné roky výrazne premenila a ktorá dnes láka na bývanie v tesnej blízkosti centra Brna.

V bezprostrednej blízkosti historického centra Brna, kam sa dá prechádzkou prísť do 15-tich minút, vznikol projekt moderného bývania Rezidencia Francúzska. Nový sedempodlažný bytový dom ponúka presvetlené byty s dispozíciou 1+kk a 3+kk s obytnou plochou 31 až 72 m². Súčasťou všetkých bytov je balkón a pivničné priestory tzv. kóje. Parkovanie je možné v podzemnej garáži vybavenej automatickým zakladacím systémom. Rezidentom je k dispozícii bicykláreň a spoločná záhrada, ktorá sa nachádza vo vnútrobloku. Pre najnáročnejších klientov bol na poslednom poschodí vybudovaný nadštandardný byt s obytnou plochou 100 m² a veľkou terasou ponúkajúcou pôsobivý výhľad na Brno. Byt je pripravený na inštaláciu klimatizácie a vírivky (na terase). Dom je realizovaný ako energeticky úsporná stavba. Samozrejmosťou je kvalitné zateplenie vrátane izolačných trojskiel.

Premyslené do najmenšieho detailu

Investor projektu efektívne využil služby Xella blue.sprint, ktoré zahŕňali statické posúdenie, optimalizáciu zvolených materiálov a vizualizáciu finálnej ponuky v BIM modele.

„Pôvodne bolo v projekte navrhnuté prvé podzemné a prvé nadzemné podlažie zo železobetónu, od druhého podlažia boli vyprojektované obvodové steny hrúbky 450 mm. V našom návrhu sme použili na vnútorné nosné a medzibytové steny vápennopieskové veľkoformátové tvárnice Silka Tempo hrúbky 240 mm, ktoré majú výborné pevnostné a akustické vlastnosti (vzduchová nepriezvučnosť Rw = 57 dB). Tieto tvárnice sme pri nižších podlažiach použili aj do obvodových múrov. Vo vyšších podlažiach sme už mohli použiť veľkoformátové pórobetónové tvárnice Ytong Jumbo hrúbky 250 mm. Konkrétne išlo o tvárnice Ytong Jumbo Univerzal s pevnosťou P3-450 a Ytong Jumbo Statik s pevnosťou P4-550,“ hovorí Jakub Podešť, technický poradca – statik spoločnosti Xella CZ.

Obr.: Nový sedempodlažný bytový dom ponúkne presvetlené byty s dispozíciou 1+kk a 3+kk s obytnou plochou 31 až 72 m².
Obr.: Nový sedempodlažný bytový dom ponúkne presvetlené byty s dispozíciou 1+kk a 3+kk s obytnou plochou 31 až 72 m².

Pavel Červík, manažér pre kľúčové projekty spoločnosti Xella CZ k tomu dodáva: „Toto statické odporúčanie bolo potom projektantom zahrnuté do projektovej dokumentácie. Následne sme vytvorili BIM model so vzorovým rozvrhnutím prvkov v stenách. Každá stena bola rozpracovaná do detailu, čo následne uľahčilo prácu na stavbe. Okrem toho sme pripravili aj nákres, kde presne sa má pohybovať minižeriav. Vďaka zámene za štíhlejšie murivo získal developer navyše podlahovú plochu o výmere 55 m². Keď si uvedomíme orientačnú cenu tejto plochy v Brne 100 000 Kč/m² (tj. cca 4 tisíc eur/m²), každý si môže dopočítať, čo táto zmena developerovi projektu priniesla.

Obr.: Vo vyšších poschodiach boli použité veľkoformátové pórobetónové tvárnice Ytong Jumbo hrúbky 250 mm.
Obr.: Vo vyšších poschodiach boli použité veľkoformátové pórobetónové tvárnice Ytong Jumbo hrúbky 250 mm.

Nechýbali ani minižeriavy

Detailne pripravený projekt umožnil optimalizovať aj logistiku výstavby a zásobovania staveniska v tak náročnej lokalite, akou ulica Francúzska v Brne je. Ďalšou výhodou veľkoformátových stavebných prvkov Silka a Ytong je aj využitie minižeriavov, ktoré si zákazník môže v spoločnosti Xella zapožičať. Ich obsluhu zaistia dvaja pracovníci, jeden z nich ovláda minižeriav a druhý ukladá jednotlivé tvárnice. Vďaka tomu sú schopní dvaja pracovníci vymurovať 2× väčšiu plochu ako štyria pracovníci s klasickými tvárnicami. Pri stavbe boli využité dva typy minižeriavov – MK 300 s dlhým dosahom až 5 metrov a Spider, ktorý sa osvedčil na murovanie v stiesnenom priestore. Viac informácii o veľkoformátovej výstavbe a digitálnom plánovaní Xella blue.sprint nájdete na www.xella.cz.

Obr.:Pri stavbe boli použité veľkoformátové tvárnice Silka Tempo a Ytong Jumbo. Byt na poslednom poschodí s obytnou plochou 100 m² a veľkou terasou ponúkajúci pôsobivý výhľad na Brno.
Obr.:Pri stavbe boli použité veľkoformátové tvárnice Silka Tempo a Ytong Jumbo. Byt na poslednom poschodí s obytnou plochou 100 m² a veľkou terasou ponúkajúci pôsobivý výhľad na Brno.

Súvisiace články:

Veľkoformátové tvárnice v systéme Ytong
Nové veľkoformátové tvárnice Ytong, priečkový panel Ytong Jumbo a Silka Tempo

Autor: Peter Šovčík
Foto: Archív firmy Xella

Tagy

Tématické odbory

reklama

Nové

Tepelné čerpadlo vzduch/voda ako náhrada kotla na fosílne palivá

Tepelné čerpadlo vzduch/voda ako náhrada kotla na fosílne palivá

Zverejnené 4.10. Hlavným dôvodom na obstaranie tepelného čerpadla sú očakávané zníženia nákladov na vykurovanie a ohrev vody. Nie vždy sa však tento cieľ podarí splniť. Poďme sa teda tejto problematike venovať podrobnejšie. V texte si predstavíme podstatu tepelného… ísť na článok

Renesancia pražského brownfieldu alebo príbeh Masaryčky s jedinečnou a úplne originálnou architektúrou

Renesancia pražského brownfieldu alebo príbeh Masaryčky s jedinečnou a úplne originálnou architektúrou

Zverejnené 3.10. „Masaryčka“ je zľudoveľý názov Masarykovej stanice, ktorá vznikla v 40. Rokoch 19. Storočia na okraji Nového Mesta Pražského. V tomto roku bola dokončená obnova okolitého brownfieldu. Autorom víťazného návrhu prvej fázy, ktorá zahŕňa výstavbu… ísť na článok

Chata v Českom raji

Chata v Českom raji

Zverejnené 2.10. Na malebnom okraji Hrubej Skaly vyrástol súčasný víkendový dom navrhnutý tak, aby harmonizoval s idylickou krajinou Chránenej krajinnej oblasti Český raj. Návrh rešpektuje historicky bohaté prostredie aj prírodné krásy regiónu, zatiaľ čo poskytuje… ísť na článok

reklama