vyhľadávanie
Dnes je 18.10.

Vila Pod Vŕškom. Autenticita a historický charakter zostali nedotknuté

Zverejnené: 8. 7. 2024

Predmestie Prahy vždy lákalo k noblesnému bývaniu. Prvorepubliková vila Pod Vrškom, ktorá sa práve tu nachádza, pôvodne však k luxusnému bývaniu mala ďaleko. Jakub Filip Novák a jeho tím zo štúdia No Architects urobili jej citlivú rekonštrukciu, zachovali pôvodný historický charakter a zároveň ho dokázali skĺbiť s moderným interiérom.

Prvorepubliková vila Pod Vŕškom stojí na predmestí Prahy.

Vily tu sú viac než storočie, vyrástlo v nich mnoho generácií. Zo živoriacich sadeníc v uliciach sú mohutné stromoradia. Záhrady kypia životom, ploty sa strácajú pod vlnobitím vegetácie. A pritom je dnes možné aj tieto domy zatepliť, osadiť tepelným čerpadlom s podlahovým vykurovaním, rekuperáciou odtieniť nebezpečný radón unikajúci z podložia, injektážou stabilizovať kapilárne vzlínanie vlhkosti atď. Presne to sa podarilo odborníkom zo štúdia No Architects.

Po prvej návšteve domu sa architekti rozhodli pre kompletnú rekonštrukciu. Došlo aj k zmene dispozície, k prepojeniu kuchyne so záhradou a rozšíreniu prístavby o ďalšie dve izby a kúpeľňu. Rekonštrukcia zahŕňala aj opravu strechy a nový krov s škridlami nad prístavbou. Každý detail interiéru, od farebných portálov až po dizajnový nábytok a dverné kovania z českých dielní, je starostlivo zladený. Renovácia zdôrazňuje pôvodný charakter domu a taktiež zahŕňa súčasné prvky pre moderné pohodlie. Napriek tomu, že dom prešiel technickou modernizáciou a zmenou dispozície, jeho autenticita a historický charakter zostávajú nedotknuté. Vila ponúka cestu do minulosti, oživenú eleganciou a komfortom súčasného dizajnu. Celá rekonštrukcia trvala asi rok.

Okná sú lemované bielymi tehlami, ozdobné historické detaily na fasáde domu. Spolu s tehlovo červenou strechou podčiarkujú štýl prvej republiky.
Okná sú lemované bielymi tehlami, ozdobné historické detaily na fasáde domu. Spolu s tehlovo červenou strechou podčiarkujú štýl prvej republiky.

Keď sme prvýkrát prišli a videli túto vilku, nepôsobila nijako výnimočne. Nevyhnutná bola dôkladná renovácia, ale snažili sme sa zachovať pôvodný charakter domu aj záhrady,“ opisuje priebeh obnovy architekt Jakub Filip Novák zo Štúdia No Architects a ďalej pokračuje: „Cieľom bolo obnoviť a harmonizovať niektoré nezjednotené časti a prispôsobiť dom aktuálnym štandardom."

V interiéri je neprehliadnuteľná inšpirácia klientov jednak Japonskom, jednak Veľkou Britániou. Ako poctu pôvodným stavebníkom pridali architekti zo štúdia No Architects jedny špeciálne dvere do detského sveta fantázie, kam môže každý dospelý len pokorne na kolenách. „V celom interiéri sa nielen odráža vizionárstvo pôvodného architekta, ale aj osobné skúsenosti a inšpirácie majiteľov. Japonská estetika je tu harmonicky spojená s britským šarmom, čo vytvára jedinečnú atmosféru,“ dodáva Daniela Baráčková zo štúdia No Architects.

Kuchyňa a obývacia izba sa nachádzajú na prvom poschodí.
Kuchyňa a obývacia izba sa nachádzajú na prvom poschodí.

Dispozícia a členenie a vily

V objekte dominuje kuchyňa prepojená so záhradou. Pôvodná stavba bola rozšírená prístavbou, v ktorej sa nachádza na prízemí izba s vlastnou kúpeľňou, na poschodí potom izba. Na prvom poschodí nájdeme predsieň, halu so schodiskom, obývaciu izbu a už spomínanú kuchyňu. Ďalej toaletu a špajzu. Na poschodí sa rozkladajú dve spálne, z toho rodičovská so šatňou, samostatné wc a kúpeľňa. A potom jedna tajná miestnôstka s malými dverami. Pivnica disponuje technickou miestnosťou, telocvičňou a zázemím.

Kuchyňa je ladená do tyrkysových farieb a disponuje najmodernejšími technológiami.
Kuchyňa je ladená do tyrkysových farieb a disponuje najmodernejšími technológiami.

Rôzna paleta materiálov

V dome sa objavujú tradičné materiály, kameň, ražné tehly, masívne drevo, dyha, lakované povrchy, oceľ atď. Už pri vstupe na nás dýchne atmosféra minulého storočia a nikto nezostane na pochybách, že tu prešla bohatá história lemovaná príbehmi jeho obyvateľov. Predovšetkým vďaka pôvodnej zachovalej dláždenej podlahe s drobným vzorom. Drevený dekor vstupných dverí naplno korešponduje s dreveným obložením stien a poličkami slúžiacimi ako botník. Silné steny zdobia veľké portály zárubní v tyrkysovej farbe. V hale sa nachádza schodisko s drevenými nášľapmi, ktorého farba sa mení v odtieňoch olivovej, čo priestoru dodáva útulný charakter. Celé prvé poschodie má podlahu z parkiet. Taktiež okná sú drevené so zachovaním dobových malých rozmerov s častým členením.

Schodisko sa nachádza v hale. Drevené nášľapy meniace sa v olivovej farbe dodávajú priestoru útulný charakter.
Schodisko sa nachádza v hale. Drevené nášľapy meniace sa v olivovej farbe dodávajú priestoru útulný charakter.

Biela a tyrkysová v hlavnej úlohe

Hrejivé drevo dopĺňajú ľadové odtiene farieb v celom priestore. Dvere aj zárubne zostávajú tyrkysové, väčšina stien nesie bielu. Dvere zdobí výrazná kľučka z nerezovej ocele. V kuchyni sa spája celý dom. Nielen, že je zariadená v retro štýle, ale je v tyrkysovej farbe ako všetky dvere a portály. Na poschodie vedie olivovo farebne ladené schodisko a tento odtieň sa znovu objavuje na dverách, obložení stien a kúrení.

Pre vstupné dvere bol zvolený drevený dekor, aby korešpondoval s dreveným obložením stien a poličkami slúžiacimi ako botník.
Pre vstupné dvere bol zvolený drevený dekor, aby korešpondoval s dreveným obložením stien a poličkami slúžiacimi ako botník.

Farebná logika nechýba ani exteriéru vily. Dvojité okná, lemované bielymi tehlami, ozdobné historické detaily na fasáde domu spolu s tehlovo červenou strechou podčiarkujú štýl prvej republiky. Vonkajší priestor je obklopený zeleňou podobnou džungli a pozdĺž domu vedie cesta až k terase z červených tehál.

Vila Pod Vŕškom

  • Projekt: 2020
  • Dokončenie realizácie: 2022
  • Zastavaná plocha: 173 m²
  • Úžitková plocha: 175 m²
  • Plocha pozemku: 750 m²
  • Spôsob vykurovania: tepelné čerpadlo vzduch voda, v prízemí podlahové vykurovanie, v suteréne a na poschodí individuálne a rýchla regulácia vykurovacími telesami.
  • Autori: MgA. Jakub Filip Novák, Mgr. MgA. Daniela Baráčková, Ing. arch. Lenka Juráčková, Studio No Architects

Ekológia, komfort a udržateľnosť

Hlavný zdroj vykurovania tu zabezpečuje tepelné čerpadlo vzduch voda, to tiež zaisťuje teplú vodu na umývanie v troch kúpeľniach. Tepelná stabilita a komfort prízemnej časti domu je riešená podlahovým vykurovaním, zatiaľ čo v suteréne s fitness a na poschodí so spálňami a šatňou je možná individuálna a rýchla regulácia vykurovacími telesami. Samozrejmosťou je potom hospodárenie so zachytávanou dažďovou vodou alebo sofistikovaná elektroinštalácia zahŕňajúca bezpečnosť aj užívateľský komfort.

V dome sú použité štandardné súčasné technológie od zabezpečenia po riadenie podlahového vykurovania a efektívnej spotreby. Pán architekt Novák s nadsadením dodáva, že napríklad rúra v kuchyni pečie bábovky prakticky úplne sama.

Osvetlenie je riešené LED zdrojmi podľa návrhu architektov zo štúdia No Architects. Vnútorné tienenie na oknách je úplne dostačujúce a pôvodné dvojsklá neprinášajú tepelné straty.

Pán architekt MgA. Jakub Filip Novák ochotne odpovedal našej redakcii na mnoho otázok týkajúcich sa vily Pod Vrškom. Tu je výber niektorých z nich:

Čo pre vás bolo v priebehu realizácie najnáročnejšie?

V priebehu realizácie prepukol ruský útok na Ukrajinu a majiteľ stavebnej firmy a stavbyvedúci v jednej osobe sa v očakávaní jadrovej apokalypsy zobral a zmizol v Brazílskom dažďovom pralese. Museli sme toho potom veľa riešiť priamo s každým jedným remeselníkom, to bolo asi trochu neštandardné, obvykle máte projekt a neriešite so všetkými všetko.

Štýlová kúpeľňa. Tepelnú pohodu priestoru a vody tu zabezpečuje tepelné čerpadlo.
Štýlová kúpeľňa. Tepelnú pohodu priestoru a vody tu zabezpečuje tepelné čerpadlo.

Ako dlho celá renovácia vily trvala a koľko firiem sa na projekte podieľalo?

Rekonštrukcia trvala asi rok, stavebná firma to bola jedna, ku koncu rozpadnutá skôr na mnoho solitérnych dodávateľov, viď útek do Brazílie vyššie. Stolárske výrobky potom robila ďalšia firma Čo sa najviac podarilo a kde by naopak bolo ešte čo vylepšovať? Podarilo sa všetko ako bolo potrebné, pretože úspešné navrhovanie je nastavovanie priorít, nejaké autorské absolútno je chyméra. Mohol by som napríklad povedať, že sa nepodarilo zohnať rovnaký kamenný obklad sokla na prístavbu, ale my sme to vzali ako fakt a použili sme zbúraný sokel z dvornej časti na obloženie sokla v uličnej časti. Vzadu to nechýba, vpredu to funguje.

Akými úpravami si prešla záhrada?

Zarastená záhrada bola preorganizovaná, vznikol na nej nový prístup z novo vzniknutej kuchyne, bola vydláždená terasa a drobná záhradná architektúra. Záhrada postupne dorastá do svojej pôvodnej vízie, ku ktorej sme prizvali kolegyne z ateliéru Living in Green. Tie odviedli skvelú prácu - ale ako to býva, záhrada ešte musí trochu vyrásť, aby sa plne predstavila.

Aj záhrada bola preorganizovaná a postupne dorastá do svojej budúcej podoby.
Aj záhrada bola preorganizovaná a postupne dorastá do svojej budúcej podoby.

Štúdio No Architects

Štúdio No Architects je plodom spolupráce medzi skúseným architektom a talentovanou vizuálnou umelkyňou. Spolu s tímom odborníkov sa špecializujú na citlivé a detailne prepracované riešenia, ktoré odrážajú jedinečné príbehy a potreby každého klienta. Kreativita, inovácia a precíznosť sú kľúčovými slovami, ktorými sa riadi ich prístup k dizajnu a realizácii architektonických projektov. Viac o štúdiu nájdete na webových stránkach www.noarchitects.cz.

1) V spolupráci s MgA. Jakubom Filipom Novákom.

Autor: Mgr. Zuzana Fajfrová 1)
Foto: Studio Flusser
reklama

Nové

Slnečné termické kolektory by ste si mali zaobstarať ešte tento rok. Nečakajte na zvýšenú DPH a vyčerpanie poukážok

Slnečné termické kolektory by ste si mali zaobstarať ešte tento rok. Nečakajte na zvýšenú DPH a vyčerpanie poukážok

Zverejnené 15.10. Ak chcete mať ešte tento rok teplú vodu takmer zadarmo, je najvyšší čas dať si nainštalovať solárnu zostavu na čele so slnečnými kolektormi. Nečakajte na budúci rok - príde zvýšená DPH, zvýšené mzdy za prácu a to všetko sa odrazí na cenách… ísť na článok

Fasády a zateplenie – mýty a legendy

Fasády a zateplenie – mýty a legendy

Aktualizované 14.10. V dnešnej uponáhľanej dobe sa u fasád domov kladie dôraz na cenu a rýchlosť zhotovenia a často sa zabúda na jej estetický výraz. Ide však o vizitku obyvateľov domu, práve na fasáde totiž najčastejšie spočíva oko náhodného okoloidúceho a podľa nej je… ísť na článok

Archetypálny objekt školy a družiny so šupinatou fasádou

Archetypálny objekt školy a družiny so šupinatou fasádou

Aktualizované 13.10. Objekt družiny v mestečku Otterswiller, neďaleko Štrasburgu vychádza zo súťažného návrhu ateliéru Urbane Kultur. Tvorbu štrasburského kolektívu, ktorý vedú architekti Dominique Cornaert a Philippe Dahan už od 90. rokov minulého storočia… ísť na článok

reklama