vyhľadávanie
Dnes je 18.10.

Vila Stiassni hostila prezidentov a zahrala si v oceňovaných filmoch

Zverejnené: 26. 12. 2023

Dňa 11. júla 2023 ubehlo presne 100 rokov od chvíle, keď sa preslávenému továrnikovi Alfredovi Stiassnimu a jeho žene Hermine narodila dcérka Susanne. Vplyvná rodina žila v okúzľujúcej vile, ktorú si nechala postaviť od jedného z najlepších brnenských medzivojnových architektov Ernsta Wiesnera. Na prvý pohľad funkcionalistická stavba v sebe ukrýva honosné zámocké priestory.

Brno sa na začiatku 20. storočia rozrastá do nových štvrtí a geniálni architekti majú zelenú. V tejto dobe vzniká aj Vila Stiassni architekta Ernsta Wiesnera. Zdroj: Jan Zabrodsky, Shutterstock

Na rozdiel od svojej slávnej „sestry” Tugendhat nie je vila Stiassni taká známa. Honosný dom v brnenských Pisárkach je pritom v mnohých ohľadoch výnimočný. Či už svojou rozlohou, zastavanou plochou presahujúcou 900 m², či celkovým architektonickým riešením. „Vila je podpivničená, má prízemie, poschodie a používala sa aj strecha. Pre trojčlennú rodinu ponúkala skutočne veľmi luxusné priestory. Už len to, že v dome sú štyri kúpeľne, bolo na prvorepublikový dom výnimočné,“ vysvetľuje kastelánka Kateřina Konečná v rozhovore pre Český rozhlas. Noblesné sídlo nechal pre manželku Hermine a dcérku Susanne postaviť brnenský továrnik Alfred Stiassni. Poďme bližšie nahliadnuť do tajov vily, ktorá sa po rokoch socialistickej degradácie opäť vylúpla do svojej pôvodnej krásy.

Štýl domu, luxusné interiéry aj rozľahlý pozemok odrážali postavenie postavenie rodiny

Už za čias rakúskej monarchie si Brno získalo vďaka podnikavým rodinám židovského a nemeckého pôvodu prezývku moravský Manchester. Rody, ako boli Tugendhatovi, Löw-Beerovi alebo práve Stiassni, premenili mesto na modernú metropolu – rástli tu nielen priemyselné objekty, ale aj obytné domy a majestátne vily. Prvorepubliková mestská vila manželov Stiassnych patrí k perlám medzinárodného významu brnenskej medzivojnovej architektúry. Rodina vlastnila v Brne množstvo víl aj nájomných domov, toto sídlo však oplýva spojením dokonalej architektonickej koncepcie s meštianskou tradíciou. Vila sa dokonca ocitla niekoľkokrát na striebornom plátne. Vidieť ste ju mohli napríklad vo filmoch Lída Baarová (2016), Bohéma (2017), Tonight the world (2018) alebo Sklenená izba (2019).

Objekt obklopený parkovo upravenou záhradou (32 174 m²) predstavuje kvalitnú ukážku medzivojnovej architektúry na princípoch funkcionalizmu v štýle tzv. viedenskej moderny. Zdroj: Vila Stiassni (© RAKO Lasselsberger)
Objekt obklopený parkovo upravenou záhradou (32 174 m²) predstavuje kvalitnú ukážku medzivojnovej architektúry na princípoch funkcionalizmu v štýle tzv. viedenskej moderny. Zdroj: Vila Stiassni (© RAKO Lasselsberger)

V luxusnom dome žili iba 9 rokov

Vila Stiassni bola postavená v rokoch 1927-1929 podľa návrhu slávneho brnenského architekta Ernsta Wiesnera. Architekt dostal k dispozícii veľkorysý rozpočet, ktorý sa napokon vyšplhal až k 4 miliónom korún. Z účtovných záznamov potom vyplýva, že na projekte rodinnej vily sa podieľali obaja manželia, čo nebolo na vtedajšiu dobu tak vídané. Stiassnych si ale vily príliš dlho neužili. Už v roku 1938 utiekli pred hroziacou okupáciou do Londýna a následne cez Brazíliu do Kalifornie. V roku 1939 zabavili objekt nacisti a z vily sa stalo dôstojnícke kasíno.

Po 2. sv. vojne vila slúžila ako luxusný hotel

Krátko po 2. svetovej vojne navštívil slávnu vilu Edvard Beneš. Odvtedy sa tu začali ubytovávať významné návštevy, vrátane prvého indonézskeho prezidenta Sukarna, egyptského prezidenta Násira či kubánskeho vodcu Fidela Castra. Údajne tu bola ubytovaná aj speváčka Eva Pilařová. Medzi miestnymi tak dostala budova prezývku „vládna vila”, ktorú si zachováva dodnes. Po revolúcii sa začali priestory prenajímať na oslavy narodenín alebo svadieb. V roku 2009 vilu prevzal Národný pamiatkový ústav, ktorý sa pustil do rozsiahlej rekonštrukcie budovy, záhrady aj bazénu. Pre širokú verejnosť bola slávnostne otvorená v roku 2014. Súčasťou areálu je teraz bádateľské zázemie Metodického centra modernej architektúry.

Areál tvoria hneď 3 stavebné objekty: vstupný objekt, samotná obytná vila a dom záhradníka s garážami. Zdroj: Vila Stiassni (© RAKO Lasselsberger)
Areál tvoria hneď 3 stavebné objekty: vstupný objekt, samotná obytná vila a dom záhradníka s garážami. Zdroj: Vila Stiassni (© RAKO Lasselsberger)

Tenisové kurty aj oddelené priestory pre služobníctvo

Pre svoj dom si manželia vybrali v Brne v Pisáreckom údolí majestátnu trojhektárovú parcelu, ktorá bola vtedy prestížnou zónou mesta. Stupňovitá hmota vily, tvorená dvoma kvádrami na pôdoryse písmena L, je usadená hlboko vo svahovitej záhrade. Wiesnerov projekt rozdeľoval dom na obytné a prevádzkové priestory, aby rodina nebola rušená služobníctvom, ale zároveň boli všetky priestory dokonale prepojené. Na prízemí sa nachádzali izby pre služobníctvo, kuchyňa s prípravňou a výťahom na jedlo. Na poschodí potom samostatné spálne, detská izba s herňou a izba vychovávateľky. Vo vile nechýbali miestnosti pre batožinu a skladovanie kožuchov alebo tzv. žehliareň. Pretože bola rodina športovo založená, bol tu aj bazén, tenisový kurt a veľká telocvičňa. Rodina vlastnila aj kone so stajňami priamo na rozľahlej záhrade.

Hoci zvonku budova zodpovedá puristickému štýlu architekta Wiesnera, vo vnútri si rodina presadila prvorepublikový luxus. Zdroj: Vila Stiassni (© Filip Šlapal)
Hoci zvonku budova zodpovedá puristickému štýlu architekta Wiesnera, vo vnútri si rodina presadila prvorepublikový luxus. Zdroj: Vila Stiassni (© Filip Šlapal)

Vila je rozdelená architektonickými prvkami

Za zvláštnu pozornosť stojí nielen architektúra domu, ale aj spomínaná záhrada, ktorá bola zakladaná paralelne so stavbou vily a ďalších objektov v záhrade. Súčasťou terasy je predsadená lavica umožňujúca pohodlné posedenie s neustále sa meniacimi výhľadmi na záhradu. Základnú kompozičnú schému záhrady stanovil taktiež Ernst Wiesner. Vysoko reprezentatívnu záhradu z neho potom vytvoril záhradný architekt, ktorý naňho nadviazal. Pred priečeliami boli založené obytné terasy stvárnené geometricky s kvetinovými záhonmi. Od ulice bola do nádvoria privedená lipová alej. V roku 2009 prešla záhrada rozsiahlou obnovou a v jej hornej časti vznikla podľa architekta Milana Raka nová budova s prednáškovou sálou.

Skladba záhrady Stiassni predstavuje jeden z príkladov možného stvárnenia vilových záhrad, ktoré u nás vznikali medzi svetovými vojnami. Zdroj: Vila Stiassni (© Filip Šlapal a David Židlický)
Skladba záhrady Stiassni predstavuje jeden z príkladov možného stvárnenia vilových záhrad, ktoré u nás vznikali medzi svetovými vojnami. Zdroj: Vila Stiassni (© Filip Šlapal a David Židlický)

Café Ernst: Ochutnajte atmosféru prvej republiky

Pokiaľ do vily zavítate na prehliadku, nezabudnite sa zastaviť v kaviarni Café Ernst. Tá vznikla v roku 2022. Kaviareň je poctou architektovi Ernstovi Wiesnerovi a pripomienkou legendárnej prvorepublikovej kaviarne Esplanade, ktorá patrí medzi najlepšie interiéry architektovej tvorby. Projekt Café Ernst vznikol pod vedením RAW architektov Rusína a Wahly. Vytvorili tu originálnu výstavnú expozíciu a pojali ju ako funkčnú kaviareň. A ako prebiehala premena pôvodnej kuchyne na kaviareň? „Miestnosť sa využívala pre spoločenské akcie, mala teda všetky potrebné prípojky a zásahy boli z hľadiska pamiatkovej starostlivosti minimálne. Zostali tu aj pôvodné dubové parkety. Za barom sa nachádza čierna stena s posuvnými dverami, za ktorou je schovaná servisná časť. Môžete tadiaľto prejsť aj k nádhernému schodisku na obsluhu so svetlíkom. Za zmienku stojí aj kachľové obloženie okolo radiátorov: To je typický detail pre 30. roky. Z takého kúrenia môžete krásne utrieť prach bez toho, aby ste ušpinili stenu okolo,” vysvetľuje architekt Tomáš Rusín. V ponuke Café Ernst nájdete dobové dezerty, ktoré vychádzajú zo zákuskov éry prvej republiky. Pracuje sa tu s plodinami, ktoré sa u rodiny Stiassni pestovali.

Kaviareň  nájdete uprostred záhrad Vily Stiassni. Elegantný interiér a impozantná prvorepubliková terasa vám z posedenia pri káve vytvoria nezabudnuteľný zážitok. Zdroj: Vila Stiassni
Kaviareň nájdete uprostred záhrad Vily Stiassni. Elegantný interiér a impozantná prvorepubliková terasa vám z posedenia pri káve vytvoria nezabudnuteľný zážitok. Zdroj: Vila Stiassni

Zdroje:
[1] Vila Stiassni. Kudy z nudy [online]. [cit. 2023-08-19]. Dostupné z: www.kudyznudy.cz
[2] Brněnská vila rodiny Stiassni. Deník [online]. Dostupné z: www.denik.cz
[3] Vila Stiassni. Národní památkový ústav [online]. Dostupné z: pamatkovykatalog.cz
[4] Vila Stiassni (Vládní vila) [online]. Dostupné z: www.bam.brno.cz
[5] Stiassni Alfred. Židovská obec Brno [online]. Dostupné z: www.zob.cz
[6] Stiassni Vila. Czech Film Commission [online]. Dostupné z: filmcommission.cz
[7] Stiassni Vila. Rozhlas.cz [online]. Dostupné z: region.rozhlas.cz
[8] Café Ernst [online]. Dostupné z: www.cafeernst.cz
[9] Svěží káva: Café Ernst a šťastný Wiesner [online]. Dostupné z: www.cafeernst.cz
[10] Vila Stiassni patří do čtveřice slavných brněnských rodinných staveb. Artrmagazine.eu [online]. Dostupné z: artmagazin.eu

Autor: Markéta Mašková
Foto: Viď popisky
reklama

Nové

Slnečné termické kolektory by ste si mali zaobstarať ešte tento rok. Nečakajte na zvýšenú DPH a vyčerpanie poukážok

Slnečné termické kolektory by ste si mali zaobstarať ešte tento rok. Nečakajte na zvýšenú DPH a vyčerpanie poukážok

Zverejnené 15.10. Ak chcete mať ešte tento rok teplú vodu takmer zadarmo, je najvyšší čas dať si nainštalovať solárnu zostavu na čele so slnečnými kolektormi. Nečakajte na budúci rok - príde zvýšená DPH, zvýšené mzdy za prácu a to všetko sa odrazí na cenách… ísť na článok

Fasády a zateplenie – mýty a legendy

Fasády a zateplenie – mýty a legendy

Aktualizované 14.10. V dnešnej uponáhľanej dobe sa u fasád domov kladie dôraz na cenu a rýchlosť zhotovenia a často sa zabúda na jej estetický výraz. Ide však o vizitku obyvateľov domu, práve na fasáde totiž najčastejšie spočíva oko náhodného okoloidúceho a podľa nej je… ísť na článok

Archetypálny objekt školy a družiny so šupinatou fasádou

Archetypálny objekt školy a družiny so šupinatou fasádou

Aktualizované 13.10. Objekt družiny v mestečku Otterswiller, neďaleko Štrasburgu vychádza zo súťažného návrhu ateliéru Urbane Kultur. Tvorbu štrasburského kolektívu, ktorý vedú architekti Dominique Cornaert a Philippe Dahan už od 90. rokov minulého storočia… ísť na článok

reklama