Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 18.9.

Vínna pivnička s kaviarňou v pálavskej oblasti. Sklep 38

Zverejnené: 13. 9. 2024

V tomto projekte sa jedná o skutočne výnimočnú dostavbu trojpodlažného objektu vínnej pivnice s kaviarňou a ubytovaním v obci Veľké Bílovice. Cieľom návrhu bolo nadviazať sa na tradíciu vínnych pivničiek v malých obciach pálavskej oblasti, využiť tradičné materiály i tvary a pracovať s nimi v súčasnom štýle tak, aby výsledný objekt nenarušil genia loci miesta a zároveň pôsobil súčasne. A si myslíme, že sa podarilo.

Foto: Ivan Mladenov

Archetyp pivnice vychádza hmotou a členením z rôznorodej orientácie striech v danej oblasti. Pozemok s existujúcou stavbou sa nachádza v rade pivníc z obdobia 2. svetovej vojny. Uličná fasáda je severozápadná. Stavba je riešená v module murovaných stavieb. Objekt je obložený murovanými lícovými tehlami s perforáciou v oblasti okien uličnej fasády. Sedlová strecha ctí ráz tradičných dedinských stavieb.

Formálnosť uličného rastra ulíc obce Veľké Bílovice rozbíja rôznorodo orientované strešné roviny jednotlivých objektov. V priebehu posledných 80. rokov prístavby nových objektov k existujúcim vytvorili jedinečný prierez prístupov k stavbe vínnych pivníc. Od tradičnej vápennej omietky, ktorá sa v nich nachádza, cez vápencové alebo režné murivo, brizolit až k oveľa výraznejším farbám.

Riešená stavba harmonicky dotvára uličný pohľad zapustením štítu a dynamickou orientáciou hrebeňa odkazujúcou na existujúcu strešnú krajinu obce. Koncept predstavuje zásadnú funkčnú zmenu oproti vnímaniu klasickej pivnice na výrobu vína. Charakter vínneho baru a veľkorysé otvorenie do ulice vnáša vizuálne atraktívny prvok pri pohľade z ulice, odkiaľ je pohľad zdôraznený jednoliatosťou fasády.

Výsledná hmota stále odráža tradičnú predstavu o dedinskej vínnej pivnici, použité technológie však čerpajú zo súčasného staviteľstva. Tradičný konštrukčný systém aj materiál sú citlivo prepojené so súčasnou technológiou bez toho, aby spolu kolidovali. Plné tehly sú tu zastúpené tehlovými tvárnicami, železobetón sa stal nosným materiálom pre stropné klenby. Formálna výrazovosť režného muriva však zostáva.

Hostia vínnej pivnice – resp. Sklepa 38 sú pomyselne rozdelení po poschodiach, na verejnosť navštevujúcu prízemný vínny bar tridsať osmičky počas bežnej dennej otváracej doby a na uzavretú spoločnosť využívajúcu pohostinstvo v podzemnej pivnici aj počas večerných a nočných hodín. Práve táto súkromná spoločnosť ďalej využíva služby ubytovania na druhom nadzemnom podlaží.

Dispozície zodpovedajú nárokom kladeným na priestor s plánovanou prevádzkou. Hlavnou komunikačnou osou v objekte je kruhové schodisko zostupujúce z prízemia do pivnice a sprístupňujúce nadzemné podlažie. Podzemné podlažie je tvorené pivnicou s priestorom na posedenie hostí penziónu a degustáciu vín. Je vybavené hygienickým zázemím pre hostí a kuchynkou s hygienou pre personál. Z pivnice je prístupný súčasný kvelb – vínna pivnica. Na prízemí sa nachádza hlavná spoločenská časť - vínny bar, recepcia s posedením a zázemím pre personál. Druhé nadzemné podlažie poskytuje priestory pre ubytovanie hostí. Tri izby s lôžkami majú každá vlastné hygienické zázemie. Pod sedlovou strechou je po rebríku prístupná podkrovná skladovacia časť.

Interiéry sú pojaté súdobo, s presahom, vizuálne atraktívne. Koncepcia interiéru vychádza z využitia prírodných materiálov s dlhodobou životnosťou odkazujúcou na lokálne tradície.

Prírodné neutrálne tóny sú v jednotlivých miestnostiach dopĺňané farebnými akcentmi s pozitívnou symbolikou a vplyvom na človeka na vytvorenie osobitej atmosféry každej jednotlivej miestnosti. V priestore je citeľná prítomnosť vinárskeho umu a remesla. Detaily sú riešené v štýle vinárskej symboliky, často je pracované s motívom fľaše na víno.

Pobytový priestor je navrhnutý ako elegantný multifunkčný priestor s dominantným schodiskom, kovovými aj drevenými funkčnými detailmi a textilnými materiálmi navodzujúcimi útulnú atmosféru.

Zázemie je riešené s ohľadom na praktickosť, jednoduchú obsluhu a funkčnosť. Jeho štandard zodpovedá úrovni zariadenia ostatných miestností objektu.

Interiérovým šperkom sú nástenné motívy v pivnici slúžiace ako nástenky alebo vešiaky, ktorých podsvietenie spolu s doplnkovým osvetlením dizajnovými lustrami vnáša do priestoru príjemnú a intímnu atmosféru. Hlavné osvetlenie komplexne presvetľuje všetky časti objektu v potrebných hodnotách na výkon navrhovaných činností. Regulácia osvetlenia napomáha tvorbe rôznorodých atmosfér podčiarkujúcich rozličné akcie organizované v Sklepe 38.

Čítajte tiež:

Autor: HUA HUA ARCHITECTS s.r.o.
Foto: Ivan Mladenov

Tématické odbory

reklama

Nové

Radiátory EcoReviva Hybrid pre tepelné čerpadlá. Maximálny komfort aj zníženie nákladov na vykurovanie

Radiátory EcoReviva Hybrid pre tepelné čerpadlá. Maximálny komfort aj zníženie nákladov na vykurovanie

Zverejnené 17.9. Uvažujete o rekonštrukcii domu a chcete si do neho zaobstarať tepelné čerpadlo? Je to možné, ale nezabudnite ani na radiátory. Tie súčasné nemusia byť dostatočné, prejavia sa znížením sezónneho faktoru a nevyriešia chladenie. Existuje však aj… ísť na článok

Budova ako umelecké dielo: Bytový dom Fragment

Budova ako umelecké dielo: Bytový dom Fragment

Zverejnené 15.9. Fragment je architektonicky unikátny projekt prémiového nájomného bývania investičnej spoločnosti Trigema, zasadený do najoriginálnejšej pražskej štvrti Karlín. Neobvyklý tvar parcely, ktorá tesne susedí s Invalidovňou, rozľahlými Kaizlovými sadmi a… ísť na článok

Woven City: mesto ako zo sci-fi filmu na úpätí hory Fudži

Woven City: mesto ako zo sci-fi filmu na úpätí hory Fudži

Zverejnené 18.9. Predstavte si, že žijete v meste, ktoré vyzerá ako z filmu sci-fi – roboti vám nosia nákupy, autá jazdia samé a domy sa postarajú o vaše maximálne pohodlie. Práve také mesto budúcnosti stavia Toyota na úpätí hory Fudži v Japonsku. ísť na článok

reklama