GROHE RAPID SLX – PRIPRAVENÝ NA ZAJTRAJŠOK. UŽ DNES.
vyhľadávanie
Dnes je 22.10.

Víťazi CE ZA AR 2024: bodoval drevodom v Devíne aj prístavba školy

Zverejnené: 9. 10. 2024

Vo štvrtok 3. októbra 2024 boli v Starej tržnici v Bratislave slávnostne vyhlásení laureáti Ceny za architektúru CE ZA AR 2024. Spomedzi 24 nominácií medzinárodná odborná porota vybrala víťazov v každej zo šiestich kategórií.

Víťaz v kategórii Exteriér. Foto: Pavel Meluš

Porota v aktuálnom ročníku súťažnej prehliadky hodnotila v 116 prihlásených diel, z ktorých v užšom výbere počas cesty naprieč Slovenskom osobne navštívila 24 realizácií. Tak ako v uplynulých ročníkoch sú nominácie rozdelené do piatich typologických kategórií: Rodinné domy, Bytové domy, Občianske a priemyselné budovy, Interiér a Exteriér. Šiestou kategóriou sú Fenomény architektúry, ktoré umožňujú porote vyzdvihnúť rôzne aspekty architektonickej kvality bez typologických obmedzení.

Odborná porota v zložení: Petra Kunarová (predsedníčka), Samppa Lappalainen, Jan Schindler, Lucie Vogelová, Doris Wälchli, Zuzana Zacharová, Ján Hoffstädter a Matúš Pajor (náhradník) rozhodla o laureátoch XXII. ROČNÍKA CE ZA AR nasledovne:

Kategória RODINNÉ DOMY

Drevodom Devín, Bratislava

Rok realizácie: 2023
Ateliér: plusminusarchitects
Architektúra: Maroš Fečík, Filip Kandravý, Katarína Rojková

Dom je situovaný na juhozápadnom okraji Devína. Pozemok ma priamy kontakt s Devínskou lesostepou, ktorá bola spolu s morfológiou terénu a výhľadom na hrad určujúcim prvkom pri tvorbe konceptu. Denná časť domu sa otvára od juhovýchodu po juhozápad a cez vykonzolované drevené terasy plynulo predlžuje interiér do vzrastlých stromov. Pocit bývania v korunách stromov umocňuje dvojpodlažné vysklenie obytného priestoru v kontakte s náprotivným zalesneným svahom. Juhozápadná terasa je doplnená o malý bazén s napnutou vodnou hladinou a pororoštové stupne smerujúce do terénne usporiadanej záhrady. Dom výškovo prepája oceľové schodisko zakončené preskleným východom na vyhliadkovú pobytovú strechu.

Foto: Maroš Fečík
Foto: Maroš Fečík
Foto: Maroš Fečík
Foto: Maroš Fečík

Kategória BYTOVÉ DOMY:

PODUN, Bratislava

Rok realizácie: 2024
Ateliér: kuklicasmerek+
Architektúra: Peter Kuklica, Martin Smerek
Iné: Michal Bajan - stavebné riešenie, Peter Šlachta - koncepčný vklad investora, Klaudia Ganderák Matiaško - spoluautor interiérov

Koncept malého bytového domu prezentuje náš pohľad, ako vytvoriť kvalitné mestské bývanie. Rešpektovanie mierky urbanizmu, komunikácia objektu so svojím okolím, kultivovaná zeleň pre obyvateľov, rovnako pre okoloidúcich, svetlé a racionálne dispozície s orientáciou na dve svetové strany a spoločné pobytové priestory sú základnými prvkami návrhu. Urbanisticky objekt artikuluje a dopĺňa kompozične nedopovedanú Podunajskú ulicu a nadväzuje na vznikajúcu uličnú čiaru. Vizuálne je zložený z dvoch hmôt “komína a boxu”, ktoré vychádza z umiestnenia a orientácie rôznych typov bytov. Veríme, že veľkosť objektu, záhrada napojená na altánok a skladba bytov podnieti vytvorenie komunitnej formy bývania.

Foto: Alex Shoots Buildings
Foto: Alex Shoots Buildings

Kategória OBČIANSKE A PRIEMSELNÉ BUDOVY:

PRÍSTAVBA A NADSTAVBA ZÁKLADNEJ ŠKOLY V DEVÍNSKEJ NOVEJ VSI, Bratislava

Rok realizácie: 2023
Ateliér: AtomStudio
Architektúra: Martin Hudec, Katarína Bergerová
Iné: Daniel Kubiš - spolupráca pri realizácii

Požiadavka na rozšírenie existujúcej stavby základnej školy z roku 1984 vznikla z dôvodu dlhodobého kapacitného nedostatku. Po analyzovaní interiérových a exteriérových dispozično-prevádzkových väzieb a statických podkladov bol návrh tried rozložený do formy nadstavby a prístavby. Komplex školy tak dostáva ďalší pavilón, ktorým formálne uzatvára kompaktný tvar pôvodnej štruktúry. Forma dostavby je hmotovo odsadená od existujúceho objektu, čím je čitateľná pôvodná figúra. Vizuálne a materiálovo je plocha dostavby a nadstavby odlíšená od pôvodných bielych, omietkových fasád pomocou trapézového fasádneho plechu. Doplnené štruktúry majú materiálový základ postavený na drevených konštrukciách.

Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár

Kategória FENOMÉNY ARCHITEKTÚRY:

Apartmány v Rožňavskom kláštore, Rožňava

Rok realizácie: 2022
Ateliér: Sadovsky & Architects
Architektúra: Oliver Sadovsky, Martin Červienka

Občianske združenie OZ Kláštor a lokálni aktivisti sa rozhodli transformovať chátrajúci františkánsky kláštor zo začiatku 18.stor. na kultúrno-kreatívne centrum s rôznorodými funkciami. Citlivá a rešpektujúca obnova kláštorných priestorov prebiehala v spolupráci s lokálnym združením s cieľom zachovať historickú hodnotu diela a vytvoriť priestory zodpovedajúce súčasným potrebám na ubytovanie. Návrh dvojice apartmánov je minimalistický, podčiarkujúci myšlienku asketického prostredia kláštora. Dôraz sa kládol na použitie tradičných a dostupných materiálov. Drevo v kombinácii so zreštaurovanými vrstvami pôvodných omietok prispievajú k útulnosti a vytvoreniu príjemnej atmosféry pre hostí.

Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár

Kategória INTERIÉR:

BAZÉN BYT, Bratislava

Rok realizácie: 2023
Ateliér: GRAU
Architektúra: Andrej Olah, Filip Marčák, Matej Kurajda

V súčasnej dobe veľkého dopytu a malej ponuky s nehnuteľnosťami, ľudia hľadajú v centre Bratislavy alternatívne formy bývania. Zadanie pre tento projekt vzniklo z potreby využiť na bývanie nepoužívanú bazénovú halu v rodinnom dome, a vytvoriť tak ďalšiu bytovú jednotku, ktorá vie fungovať samostatne v rámci domu, napriek tomu zostáva prepojená aj s pôvodným bytom na podlaží. Vzniká tak viacgeneračné bývanie mladého páru s rodičmi, s dostatkom súkromia avšak výhodou vzájomnej blízkosti.

Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár

Kategória EXTERIÉR:

URBAN RESIDENCE - OBYTNÝ DVOR, Bratislava

Rok realizácie: 2021
Ateliér: Compass Architekti, Ateliér DIVO
Architektúra: Juraj Benetin, Matej Grébert, Peter Janeček, Juraj Česelský, Samuel Korbeľa, Daniel Paulík
Krajinná architektúra: Ján Augustín, Iveta Augustínová

Základnú urbanistickú myšlienku novej štvrte tvorí vnútroblok s veľkorysým parkom. Prirodzene za¬padá do mestského prostredia Račianskej ulice, ktorú obohatil o novú mestskú vybavenosť v partri a vyhľadávanom verejnom priestore. Rušná ulica s rozšíreným chodníkom a cyklotrasou je prepojená s izolovaným vnútroblokom pasážami. Charakteristickým prvkom vnútrobloku je terénne zvlnenie, ktoré okrem zintenzívnenia zelene umožňuje výsadbu stromov na podzemnej garáži. Blok je tvorený troma samostatnými bytovými domami, dvoma líniovými a jedným vežovitým, ktorého orientácia nadväzuje na susedný projekt. Ambíciou bolo obe územia prepojiť, tak aby vznikla nová fungujúca a ucelená štvrť.

Foto: Pavel Meluš
Foto: Pavel Meluš
Foto: Pavel Meluš
Foto: Pavel Meluš

Patrón architektúry: OZ Čierne diery

Cena verejnosti: Drevodom Devín

Zdroj: https://www.archinfo.sk/sutaze/vyhodnotene-archiv/vysledky-ce-za-ar-2024.html

Čítajte tiež:

Autor: Kolektív autorov
Foto: Viď popisky
reklama

Nové

Dvojdom budúcnosti: Udržateľnosť a inovácie s PREFA strechou

Dvojdom budúcnosti: Udržateľnosť a inovácie s PREFA strechou

Zverejnené 19.10. V malebnej dedine blízko Lyonu vznikol pod taktovkou architekta Youriho Favreho originálny projekt – dom pre dve rodiny, ktorý vyčnieva svojím nevšedným dizajnom aj udržateľnými princípmi. ísť na článok

Rozšírenie lodžií a balkónov novou metódou nevyžadujúcou mokré procesy

Rozšírenie lodžií a balkónov novou metódou nevyžadujúcou mokré procesy

Zverejnené 22.10. Je vaša lodžia malá? Rozšírte si bývanie smerom von. Jedinečné riešenie českej spoločnosti ALUMISTR umožňuje až o meter zväčšiť hĺbku lodžie bez mokrých procesov, teda jednoduchšie a rýchlejšie. Predsunutú oceľovú konštrukciu dopĺňa zasklenie, vďaka… ísť na článok

Trápia vás plesne okolo okien?

Trápia vás plesne okolo okien?

Zverejnené 21.10. Ak ste si na stenách či okolo vašich okien všimli zelené, sivé či čierne škvrny, máte problém, ktorý si vyžaduje vašu okamžitú pozornosť. Ide totiž o plesne. Tie môžu poškodiť nielen váš domov, ale najmä negatívne ovplyvniť vaše zdravie či zdravie… ísť na článok

reklama