vyhľadávanie
Dnes je 8.9.

Zatienenie veľkých presklených plôch s ohľadom na architektonický zámer

Zverejnené: 30. 11. 2021

Súvislé presklené plochy bez priečok vytvárajú dojem nekonečného priestoru. S veľkoformátovými oknami sa však často spája ťažší výber vhodnej tieniacej techniky. Riešením môžu byť rolety zodpovedajúcej veľkosti, ktoré interiér zatienia bez toho, aby narušili celistvosť veľkých okenných výplní a ktoré si zároveň zachovávajú tvarovú stálosť.

FUSION je najnovším prírastkom do portfólia Bematech. Priesvitné varianty látok (na snímke) zaručujú, v porovnaní s transparentnými, lepšiu ochranu pred slnkom a viac súkromia.

Ak navrhne architekt v rámci stavby veľkú presklenú plochu, ktorú potom opticky rozdelí niekoľko tieniacich prvkov, môže to zmariť jeho zámer. Ideálny spôsob, ako veľkorysé okenné výplne zatieniť, je zvoliť veľkoformátovú roletu. Existujú však také, ktoré aj napriek svojim rozmerom budú pôsobiť subtílne a pritom zostanú tvarovo stále?

ZOOMTECH: tajomstvo patentovanej technológie

U roliet väčšej šírky bežne dochádza – pôsobením gravitácie – k vychyľovaniu rúrky navíjacej hriadele a následne k deformácii látky. To však neplatí pre rolety ZOOMTECH, ktoré môžu vďaka špeciálnej technológii dosahovať šírku až päť metrov a súčasne disponovať navíjacím hriadeľom s priemerom iba päť centimetrov namiesto bežných pätnástich. Vnútri navíjacej hriadele je na špeciálnom mechanizme predopnutý kovový nosník, ktorý zamedzuje prehýbaniu rúrky, takže nedochádza k takzvanému V efektu. Látka sa nedeformuje a zostáva rovná v celej svojej ploche. Za týmto riešením stojí výrobca tieniacej techniky Bematech, ktorý je v tomto ohľade celosvetovo unikátny. Použitie tenkého navíjacieho hriadeľa vracia roletám ich pôvodnú najväčšiu výhodu, a síce možnosť umiestniť ich do malého priestoru bez toho, aby na seba strhávali nežiaducu pozornosť a pôsobili robustne. Rolety ZOOMTECH je momentálne možné dostať v maximálnych rozmeroch 5 × 3 metre (s hriadeľom s priemerom 5 centimetrov) a 7 × 3 metre (s hriadeľom s priemerom 7,5 centimetra). Môžu byť vybavené motorickým pohonom, ktorý je možné komfortne ovládať prostredníctvom smartfónu, a pre tých, ktorí preferujú ručné ovládanie, ponúka Bematech aj variant s klasickou retiazkou.

Multifunkčné využitie

Rolety vytvárajú v interiéri takzvanú zdravú komfortnú zónu. Nielen, že obmedzujú prienik svetla a tepla, čím počas leta znižujú tepelné zisky a počas zimy tepelné straty, ale tiež sa podieľajú na tlmení hluku v miestnosti a sú aj zaujímavým dizajnovým doplnkom. Popri tradičnom umiestnení – teda nad okenný otvor – je možné roletu ZOOMTECH využiť tiež ako deliacu stenu alebo premietacie plátno (pri použití špeciálnej projekčnej látky).

Dôraz na detail a udržateľnosť

S rastúcimi požiadavkami na kvalitu a dizajn výrobkov sa firma Bematech zamerala aj na tie najmenšie detaily a vytvorila množstvo drevených doplnkov z kolekcie INFINITY, ktorá je so systémom ZOOMTECH plne kompatibilná. Mechanizmy roliet sú štandardne dodávané v bielej, šedej a čiernej farbe, za príplatok je však možné nalakovať ich do farieb vzorkovníka RAL, prípadne konzoly vybaviť krytkami v rôznych odtieňoch dreva či kovov. Remeselne spracované záťažové lišty, garniže alebo krytky konzolí sú vyrobené z exotického dreva abachi pochádzajúceho zo zdrojov s certifikátom FSC. Bematech pri výbere látok myslí aj na zdravie a prírodu, takže sú tieto látky vyrábané bez škodlivých ťažkých kovov, neobsahujú halogény, antimóny, zmäkčovadlá ani nezdravé farbivá. Pri výrobe sa dodržujú prísne normy týkajúce sa energie a životného prostredia a všetky procesy sú založené na vodnej báze. Práve príroda bola pre výrobcov pri navrhovaní ZOOMTECH veľkou inšpiráciou spolu s minimalizmom a eleganciou. Prírodné odtiene látok napomáhajú preniesť do interiéru rovnováhu a vytvárajú pokojnú atmosféru vhodnú na načerpanie energie, ktorú v každodennom zhone všetci toľko potrebujeme.

Inovácie za hranicami Európy a výhľad do budúcnosti

V tomto roku chce Bematech pokračovať vo vývoji roliet a v spolupráci s firmami napríklad aj v USA, Japonsku a ďalších krajinách. Výrobca tiež zareagoval na svetovú pandemickú situáciu a uviedol na trh rolety so špeciálnou antivirálnou, antibakteriálnou a antimikrobiálnou povrchovou úpravou, ktorá dokáže výrazne eliminovať baktérie a vírusy spôsobujúce napríklad ochorenie covid-19. „Dúfame, že tým dokážeme vytvárať bezpečnejšie prostredie, inšpirovať a pomáhať tam, kde je treba,“ hovorí Petr Kříž, obchodný riaditeľ spoločnosti Bematech.

Súvisiace články:

Sky systémy - účinné tienenie ateliérových okien
Nová kolekcia Bematech pre tieniace prvky
Luxusné závesy Bematech pre dokonalý vzhľad okna
Zmyselná tieniaca technika Bematech

Autor: Kolektív autorov
Foto: Archív firmy Bematech
reklama

Nové

5 dôvodov, prečo sa remeselníkom a vývojárom oplatí nakupovať okná cez e-shop

5 dôvodov, prečo sa remeselníkom a vývojárom oplatí nakupovať okná cez e-shop

Zverejnené 6.9. Ste remeselník alebo vývojár a obávate sa nedodržania termínov kvôli oneskoreným dodávkam? Okná alebo dvere sú jedným z tovarov, na ktoré sa v poslednom čase čaká celé mesiace. Ako sa s tým vysporiadať? Skúste spolupracovať s e-shopom namiesto… ísť na článok

Ako si doma udržať akustickú pohodu

Ako si doma udržať akustickú pohodu

Zverejnené 6.9. V uzatvorených priestoroch trávime väčšinu života, preto je dôležité vytvoriť si doma dobrú akustickú pohodu. Nadmerný hluk v interiéri nielenže zhoršuje a zvyšuje hladinu stresu, ale v dlhodobom meradle môže viesť k rozvoju chronických ochorení.… ísť na článok

Veľtrh FOR ARCH poradí s optimalizáciou nákladov a predstaví to najlepšie naprieč stavebnými odbormi

Veľtrh FOR ARCH poradí s optimalizáciou nákladov a predstaví to najlepšie naprieč stavebnými odbormi

Zverejnené 5.9. Medzinárodný stavebný veľtrh FOR ARCH tento rok oslavuje už 35 rokov svojej existencie a v septembri predstaví to najlepšie naprieč stavebnými odbormi. V termíne 17. až 21. septembra v PVA EXPO PRAHA ponúkne inšpiráciu a cenné tipy na stavbu,… ísť na článok

reklama