GROHE RAPID SLX – PRIPRAVENÝ NA ZAJTRAJŠOK. UŽ DNES.
vyhľadávanie
Dnes je 22.10.

Detský hospic Dom pre Júliu v Brne zvíťazil ako komunitný projekt roka

Zverejnené: 11. 10. 2024

Vnútorný pokoj, vyrovnanosť, pokora a harmónia. To sú pocity, ktoré chceli architekti do návrhu detského hospicu prepísať. Dom pre Juliu je aj napriek svojej veľkosti celkom nenápadný, citlivo zasadený do prírodného amfiteátra pôvodného parku a otočený do chráneného vnútorného átria so zachovanými pôvodnými stromami. Do neho sa obracajú spoločné miestnosti aj súkromné ​​izby pre deti. Na vegetačnej streche bol navrhnutý vyhliadkový chodník vedúci k miestu na rozjímanie na vrcholku svahu. Z izieb rodičov v hornom podlaží sa naň dá vyjsť o ktorúkoľvek dennú i nočnú hodinu. Detský hospic Dom pre Júliu v Brne sa stal absolútnym víťazom tohto ročníka celoštátnej súťaže Komunálny projekt roka. V ankete, ktorá sa koná od roku 2015, uspel v konkurencii ďalších 98 projektov z celej republiky.

Dom pre Juliu - detský hospic v Brne. Foto: Alex Shoots Buildings

Hlavné podlažie je rozdelené na štyri časti s rôznym účelom

Vpravo od vstupu je veľká spoločenská časť s jedálňou a pobytovými terasami. Je to jedáleň, veľká obývačka a miesto pre všetky spoločné aktivity návštevníkov a klientov domu. Okolo menšieho átria vľavo je poskladaná časť pre denné a rehabilitačné aktivity - fyzioterapia, arteterapia, muzikoterapia, bazén pre watsu terapiu alebo snoezelen a malá kinosála. Treťou časťou je dlhé pobytové krídlo obtáčajúce veľké átrium. V pobytovom krídle sú izby detí s terasami, sesterská izba a samostatný byt poslednej rozlúčky s malým pietnym átriom. Okruh okolo átria uzatvára veľkoryso presklená pobytová chodba, z ktorej sú krásne výhľady a na ktorej strope sa mihotajú odrazy z hladiny jazierka.

Okružný charakter chodieb s pobytovými zákutiami a mnohými priehľadmi von je jedným z najdôležitejších prvkov návrhu. Domom sa môžete pohybovať pešo, s kočíkom aj na vozíku, striedať prostredie a tráviť čas osamote aj v spoločnosti. Môžete mať kontakt s prírodou, výhľad na stromy, oblohu aj na vodu v jazierku, a to všetko za akéhokoľvek počasia a bez ohľadu na prevádzku v okolitom parku.

Schodisko a výťah zo vstupnej haly vedú hore na poschodie pre rodičov a dole do administratívnej časti

Poschodie pre rodičov je zámerne oddelené od zvyšku prevádzky hospica. Ponúka súkromie a oddych s pocitom, že o dieťa je na chvíľu dobre postarané. Na poschodí sú rodinné izby s terasami a výhľadmi do okolitého parku aj spoločná miestnosť pre neformálne stretnutie s ostatnými rodičmi. Tým, že dom dobre využíva okolitý terén, je z poschodia rodičov priamy výstup von, ale aj na pobytovú strechu s vyhliadkovým chodníkom a veľkou terasou s panoramatickým výhľadom na Brno. Tá bude slúžiť spoločenským akciám organizovaným Domom pre Júliu, ale aj pre cvičenie, pozorovanie hviezd alebo jednoducho len ako miesto na relaxáciu.

Administratívna časť v podzemnom podlaží je výrazne zapustená do terénu, má vlastný vstup aj zásobovací príchod a zaisťuje prevádzku Domu pre Juliu. Nájdete v nej kancelárie, rokovacie miestnosti, technické zázemie aj sklady. Pozdĺž východnej fasády domu je nenápadný vonkajší prístup do pietneho átria a izby poslednej rozlúčky.

Stavba domu je z veľkej časti zapustená do terénu, takže hlavným konštrukčným materiálom je monolitický železobetón. Jeho estetika sa prepisuje do interiéru aj na fasádu domu, kde betónovo šedé brúsené omietky dopĺňajú drevené obklady smrekovcovými biodoskami a veľkoformátové presklenie v drevených rámoch. Výrazné presahy monolitických stropov kryjú pobytové terasy, vytvárajú závetrie pri každom vstupe zvonku a zároveň slúžia ako pasívne tienenie proti prehrievaniu interiéru.

Vykurovanie aj chladenie budovy riešia rozvody skryté v betónových stropoch a sadrovláknitých podhľadoch. Zdrojom tepla i chladu je sústava troch tepelných čerpadiel vzduch-voda skrytých v nikách fasády podzemného podlažia. Strechu sme navrhli ako zelenú – vegetačnú, aby dom ľahko splynul s terénnou vlnou, do ktorej je zasadený. Vegetačná strecha zároveň bráni prehrievaniu interiéru, akumuluje dažďovú vodu a spomaľuje jej odtok. Prebytok dažďovej vody zbiera podzemn8 nádrž, z ktorej dopúšťame záhradné jazierko a zavlažujeme stromy a trávnik v átriu.

Detský hospic Dom pre Júliu

Autor: ČTYŘSTĚN | Tomáš Págo, Milan Joja, Karel Kubza
Spoluautor: Marek Holán, krajinárska architektúra, exteriéry
Dizajn tím: Martina Fojtíková, Nikola Korábová – architektúra, Tereza Minárová, Monika Mozolová – interiéry
Roman Koplík – architektonicko-stavebné riešenie
Adresa: Trtílkova 297/5, Sadová, Brno, Česká republika
Projekt: 2019-2021
Realizácia: 2024
Úžitková plocha: 2101 m²
Zastavaná plocha: 1841 m²
Plocha pozemku: 7146 m²
Náklady: 184 500 000 CZK (cca 7,3 mil. Eur)

Čítajte tiež:

Autor: ČTYŘSTĚN | Tomáš Págo, Milan Joja, Karel Kubza
Foto: Alex Shoots Buildings, Pavel Barták
reklama

Nové

Dvojdom budúcnosti: Udržateľnosť a inovácie s PREFA strechou

Dvojdom budúcnosti: Udržateľnosť a inovácie s PREFA strechou

Zverejnené 19.10. V malebnej dedine blízko Lyonu vznikol pod taktovkou architekta Youriho Favreho originálny projekt – dom pre dve rodiny, ktorý vyčnieva svojím nevšedným dizajnom aj udržateľnými princípmi. ísť na článok

Rozšírenie lodžií a balkónov novou metódou nevyžadujúcou mokré procesy

Rozšírenie lodžií a balkónov novou metódou nevyžadujúcou mokré procesy

Zverejnené 22.10. Je vaša lodžia malá? Rozšírte si bývanie smerom von. Jedinečné riešenie českej spoločnosti ALUMISTR umožňuje až o meter zväčšiť hĺbku lodžie bez mokrých procesov, teda jednoduchšie a rýchlejšie. Predsunutú oceľovú konštrukciu dopĺňa zasklenie, vďaka… ísť na článok

Trápia vás plesne okolo okien?

Trápia vás plesne okolo okien?

Zverejnené 21.10. Ak ste si na stenách či okolo vašich okien všimli zelené, sivé či čierne škvrny, máte problém, ktorý si vyžaduje vašu okamžitú pozornosť. Ide totiž o plesne. Tie môžu poškodiť nielen váš domov, ale najmä negatívne ovplyvniť vaše zdravie či zdravie… ísť na článok

reklama