GROHE RAPID SLX – PRIPRAVENÝ NA ZAJTRAJŠOK. UŽ DNES.
vyhľadávanie
Dnes je 22.10.

Dodatočné hliníkové opláštenie drevených eurookien sa u investorov osvedčuje. Ako prebieha montáž a kedy sa oplatí?

Zverejnené: 16. 8. 2024

Zhruba pred rokom sme popisovali zaujímavú službu v podobe realizácie dodatočného hliníkového opláštenia drevených okien, s ktorou prišiel dobre známy výrobca okien – spoločnosť TTK CZ. Opláštenie bolo od tej doby realizované na mnohých zákazkách, na ktorých si predstavíme ako prebieha montáž, ale aj dôvody, prečo sa pre neho investori rozhodli.

Dodatočné hliníkové opláštenie významne predĺži životnosť okien a dodá budove moderný vzhľad.

Dodatočné opláštenie, o ktorom je reč, je realizované pomocou systému hliníkových profilov rôznych rozmerov a úchytov, pričom pasuje na širokú škálu variantov rámov a krídiel drevených okien vyrábaných z viacvrstvových lepených drevených profilov, známych ako eurookná. Veľkou výhodou je, že vďaka hliníku odpadne nutnosť pravidelnej renovácie náteru na exteriérovej strane okien.

Hliník na exteriérovej strane ďalej účinne chráni pôvodné okenné rámy a krídla pred nepriaznivými poveternostnými vplyvmi, ako je dážď, sneh, krúpy a slnečné žiarenie. Zlepšená je tiež ochrana proti hmyzu, dôjde k celkovému vylepšeniu vzhľadu budovy a opláštenie modernizuje vzhľad starších okien smerom k aktuálnym dizajnovým trendom. V oblastiach, kde sú obmedzené úpravy vonkajšieho výzoru budovy požiadavky pamiatkarov, predstavuje dodatočné opláštenie tiež spôsob, ako zlepšiť izoláciu a ochranu okien bez porušenia predpisov. Viac v článku Hliníkové opláštenie posunie drevené okná na novú úroveň.

Ošúpaný náter nevadí, okná musia byť ale inak v poriadku

Pri rozhodovaní, či sa pustiť do modernizácie formou inštalácie dodatočného hliníkového opláštenia, je dôležité zohľadniť niekoľko faktorov. V prvom rade nesmú byť existujúce okná v zlom stave, tj s prasklinami, hnilobou alebo inými závažnými problémami. Pokiaľ by to tak bolo, je potrebné počítať najprv s ich renováciou a ak bude rozsiahleho charakteru, často vyjde lacnejšie (pozri nasledujúci odsek) kompletná výmena. Funkčné samozrejme musí byť aj kovanie, kľučky a ďalšie súčasti.

Stav krídla okna pred aplikáciou dodatočného hliníkového opláštenia. Drevo je v poriadku, ošúpaný náter nevadí.
Stav krídla okna pred aplikáciou dodatočného hliníkového opláštenia. Drevo je v poriadku, ošúpaný náter nevadí.

Z finančného hľadiska je realizácia dodatočného opláštenia samozrejme drahšia (asi 2–3×), než dôkladná oprava náteru z exteriéru (strhnutie starého laku, brúsenie, tmelenie, impregnácia, prebrúsenie, základný náter, vrchná farba). Z druhej strany, ak porovnáme cenu opláštenia s cenou nového okna, potom vyjde (materiál vrátane odbornej inštalácie) orientačne na cca 70 % ceny nového okna (bez montáže!).

V rámci aplikácie hliníkového opláštenia prebieha tiež renovácia náteru z exteriérovej strany.
V rámci aplikácie hliníkového opláštenia prebieha tiež renovácia náteru z exteriérovej strany.

Dôležité však je, že odpadajú náklady a čas spojený s demontážou, likvidáciou, montážou a murárskym zapravením nových okien. Z dlhodobého pohľadu majitelia ušetria počas životnosti okna množstvo nákladov na potrebné opravy laku (cca každých 5–10 rokov podľa poveternostných vplyvov) z vonkajšej strany krídiel a rámov, pretože investícia do opláštenia je jednorazová. Aplikácia výrobcom odporúčaného ošetrenia okien pomocou tzv. udržiavacej sady sa značne zjednoduší, prípadne aj alternatívne odpadne. Pri ošetrení 1–2× ročne vydrží lak značne dlhšie ako vyššie uvedených 5 až 10 rokov.

Krídlo okna po oprave náteru a naskrutkovaní úchytov pre kotvenie opláštenia.
Krídlo okna po oprave náteru a naskrutkovaní úchytov pre kotvenie opláštenia.

Montáž dodatočného opláštenia vykonáva priamo spoločnosť TTK, ktorá si v rámci zákazky tiež okná zameria a zhodnotí ich technický stav. Samotná realizácia zaberie zhruba rovnako času ako dôkladná renovácia starého náteru z exteriérovej strany. Podobný je aj postup, kedy sa najskôr aplikuje opláštenie na vymontované krídla a následne na rámy. Pred priskrutkovaním úchytov na ukotvenie hliníkových profilov remeselníci tiež opravia miesta s olúpaným náterom. Keďže bude náter „schovaný“ pod opláštením, postup je však jednoduchší.

Rezanie profilov do správnych dĺžok prebieha na mieste.
Rezanie profilov do správnych dĺžok prebieha na mieste.

Čo u investorov rozhoduje

Hliníkové opláštenie ponúkané firmou TTK CZ je určené výhradne pre drevené okná. Tie, pokiaľ sú už novšie konštrukcie (lepšie dvojsklo/trojsklo, kvalitné kovanie, stavebná hĺbka 8 a viac centimetrov), vydržia pri správnej starostlivosti aj sto rokov alebo dlhšie a pravdepodobne budú dlho vyhovovať aj po stránke tepelnotechnickej. Súčiniteľ prestupu tepla vyššie popísaného moderného okna dosahuje väčšinou úroveň menšiu ako 1 W/(m2K), maximálne 1,5, takže každé ďalšie vylepšenie bude už len o desatiny wattov na m2 a kelvin. Podobný kvalitatívny skok ako na prelome tisícročia už nemožno očakávať. Len pre predstavu, do roku 1994 platila požiadavka 2,9 W/(m2K) a od roku 2005 už len 1,7 W/(m2K)!

Momentka z inštalácie opláštenia na rám okna. Vpravo sú pre ilustráciu tiež osadené časti hliníkových profilov.
Momentka z inštalácie opláštenia na rám okna. Vpravo sú pre ilustráciu tiež osadené časti hliníkových profilov.

Na rozdiel od plastových okien (pri ktorých sa počíta s výmenou) sa pri ich drevených náprotivkoch s násobne dlhšou životnosťou oplatí investovať do technického vylepšenia, akým nepochybne inštalácia dodatočného hliníkového opláštenia je. Tejto skutočnosti si boli vedomí majitelia rodinného domu, odkiaľ pochádzajú priložené fotografie z montáže. Tí od ďalšej vrstvy očakávajú tiež zlepšené tepelnoizolačné vlastnosti rámu a to na úroveň drevohliníkových okien v pasívnom štandarde. V súvislosti s energiami tu ešte poznamenáme, že predmetné 14 rokov staré okná sú vybavené špičkovým zasklením s Ug hlboko pod 1 W/(m2K). Aj horšie zasklenie však nie je dôvod na výmenu inak funkčného dreveného okna. Zasklenie je možné vymeniť a to aj za širšie a ťažšie trojsklo. Na tento účel sa vyrábajú užšie zasklievacie lišty, prípadne je možné zbrúsiť tie existujúce.

Pri viacposchodových stavbách s mnohými oknami prináša opláštenie veľkú výhodu už len v tom, že odpadá nutnosť renovovať/udržovať náter na vonkajšej strane krídiel a rámov. Táto operácia sa totiž väčšinou nezaobíde bez nutnosti montáže lešenia, práce s plošinou a pod. Navyše trvá dlho, zložito sa plánuje (vyhnutie sa natieraniu na slnku, v prípade škôl ideálne realizovať cez letné prázdniny atď.) a aj keď je relatívne čistá, obmedzuje používanie priestorov.

Okno opláštené hliníkom pred inštaláciou vonkajšej rolety.
Okno opláštené hliníkom pred inštaláciou vonkajšej rolety.

Samostatnú kapitolu prestavujú SVJ prípadne budovy s viacerými vlastníkmi, kde pri opravách náterov musia spolupracovať či už jednotliví majitelia, tak aj nájomníci. Dodatočné hliníkové opláštenie sa oplatí prenajímateľom, ktorí sa nemusia spoliehať na to, že nájomcovia opravu náteru vykonajú. Ak je montáž dodatočného opláštenia realizovaná v rámci celkovej opravy alebo rekonštrukcie domu, potom je výhodou tiež jednotný vzhľad zvonku.

Záver

Okno je podstatná súčasť každého rodinného alebo bytového domu. Prináša do interiéru prirodzené denné svetlo, umožňuje kvalitnú výmenu vzduchu a realizuje kontakt s okolitým svetom, bez ktorého je život nemysliteľný. Hliníkové opláštenie okien a dokonca aj vonkajších dverí ponúkané spoločnosťou TTK CZ je navrhnuté a realizované tak, aby bola významne predĺžená životnosť či trvanlivosť výrobku, jeho tepelnoizolačná účinnosť a konečne aj vzhľad celej budovy.

Úplne na záver sa dodatočne namontované hliníkové profily doplnia tesnením. To pomôže ešte viac zlepšiť tepelnoizolačné vlastnosti.
Úplne na záver sa dodatočne namontované hliníkové profily doplnia tesnením. To pomôže ešte viac zlepšiť tepelnoizolačné vlastnosti.
Bytový dom na ktorom je časť okien pôvodných a časť okien s dodatočným hliníkovým opláštením.
Bytový dom na ktorom je časť okien pôvodných a časť okien s dodatočným hliníkovým opláštením.

Opláštenie od TTK CZ s.r.o.

Dobrou správou z pohľadu spotrebiteľov je fakt, že dodatočné hliníkové opláštenie sa dostáva priamo do ponúk výrobcov drevených okien [1]. Ako pri celom rade iných stavebných činností je aj pri tomto vylepšení potrebné dbať na správnu inštaláciu a voľbu kvalitných materiálov. Spoločnosť TTK CZ je z pozície popredného českého výrobcu drevených okien a vchodových dverí dostatočným garantom toho, že riešenie je dostatočne odskúšané a spoľahlivé.

TTK CZ pritom zaisťuje nielen samotnú montáž opláštenia, ale aj odborné zhodnotenie stavu existujúcich drevených okien a prípadné opravy. Ako profesionáli samozrejme na záver tiež upracú všetok neporiadok, ktorý vznikol pri montáži. Vzhľadom k tomu, že sa hliníkové profily inštalujú iba zvonku, nie je neporiadok vo vnútri nijako radikálny. Samotné profily si možno nechať inštalovať nielen na staršie okná značky TTK CZ, ale aj na väčšinu eurookien rôznych iných značiek. Viac na www.eurooknattk.cz.

Autor: RNDr. Jiří Hejhálek
Foto: Helena Hejhálková

Tématické odbory

reklama

Nové

Dvojdom budúcnosti: Udržateľnosť a inovácie s PREFA strechou

Dvojdom budúcnosti: Udržateľnosť a inovácie s PREFA strechou

Zverejnené 19.10. V malebnej dedine blízko Lyonu vznikol pod taktovkou architekta Youriho Favreho originálny projekt – dom pre dve rodiny, ktorý vyčnieva svojím nevšedným dizajnom aj udržateľnými princípmi. ísť na článok

Rozšírenie lodžií a balkónov novou metódou nevyžadujúcou mokré procesy

Rozšírenie lodžií a balkónov novou metódou nevyžadujúcou mokré procesy

Zverejnené 22.10. Je vaša lodžia malá? Rozšírte si bývanie smerom von. Jedinečné riešenie českej spoločnosti ALUMISTR umožňuje až o meter zväčšiť hĺbku lodžie bez mokrých procesov, teda jednoduchšie a rýchlejšie. Predsunutú oceľovú konštrukciu dopĺňa zasklenie, vďaka… ísť na článok

Trápia vás plesne okolo okien?

Trápia vás plesne okolo okien?

Zverejnené 21.10. Ak ste si na stenách či okolo vašich okien všimli zelené, sivé či čierne škvrny, máte problém, ktorý si vyžaduje vašu okamžitú pozornosť. Ide totiž o plesne. Tie môžu poškodiť nielen váš domov, ale najmä negatívne ovplyvniť vaše zdravie či zdravie… ísť na článok

reklama