vyhľadávanie
Dnes je 18.10.

Experimentálne bývanie v dome zo včelích plástov

Zverejnené: 16. 10. 2024

Nové formy bývania, nový zmysel pre priestor – svojim experimentálnym návrhom tzv. voštinovej konštrukcie pre bytové družstvo WOGENO München eG vytvára architekt Peter Haimerl protiklad k bežným obytným budovám v Mníchove (Nemecko). Voštinový dom sa skladá zo šesťuholníkových, horizontálne poskladaných tubusov v tvare včelích plástov, ktoré sú postavané do zhluku.

Pre stavbu sú typické okná v tvare včelích plástov.

Voštinový dom bytového družstva WOGENO München eG ponúka na bývanie zhruba 25 bytov a klastrových miestností. Koncepcia interiéru umožňuje priestorové zasadenie do celej skupiny miestností a možnosť rôznych kombinácií. Architekti tiež sami navrhli zodpovedajúci drevený nábytok. Okrem priznanej stierky a obkladov zvolili parketovú podlahu z brezového dreva. Vzhľadom k voštinovej štruktúre bola pri pokládke potrebná veľká presnosť. Rovnako spoľahlivo muselo fungovať aj lepidlo na parkety. Christina Zieglerová zo spoločnosti ParkettLust sa pre túto náročnú úlohu rozhodla pre šmykovo odolné a veľmi nízkoemisné lepidlo Uzin MK 250.

Celá stavba sa vo svojom okolí vymyká práve tvarom okien, ktoré pripomínajú včelie plásty
Celá stavba sa vo svojom okolí vymyká práve tvarom okien, ktoré pripomínajú včelie plásty

Konceptom stavebného družstva WOGENO bolo oživiť mestský priestor v obytnej zóne v areáli bývalého letiska Riem a poskytnúť rodinám alternatívne formy bývania a života. V súlade s touto koncepciou bola postavená budova v podobe veľkého včelieho hniezda – v pevnej konštrukcii v štandarde pasívneho domu. Navyše súčasťou je aj predajňa bicyklov a rôzne sociálne vybavenie.

Domom prechádza schodisko, ktoré prepája spoločné priestory a jednotlivé bytové jednotky.
Domom prechádza schodisko, ktoré prepája spoločné priestory a jednotlivé bytové jednotky.

Včelie plásty pre experimentálne formy bývania

Experimentálna forma s experimentálnym nádychom – to bolo prianie klienta. Výsledkom je nová forma bývania: na seba poskladané voštinové tubusy, takmer bez priamok. Architekt Peter Haimerl to vyjadril takto: „Roztrhli sme obvyklé štruktúry stien tvaru tzv. škatúľ, aby sme vytvorili nový pocit priestoru. Z obdĺžnika sa stáva včelí plást, nový obytný priestor so širším horizontom.“ Šesťuholníkové štruktúry sú v prírode veľmi rozšírené. Umožňujú kombinovať početné priestorové celky. „Vo včelom dome sa zhluky prepájajú a sieťujú,“ hovorí Haimerl. Steny sa stávajú spojovacími schodiskami. Aby to bolo možné dosiahnuť, boli strany šesťuholníka stlačené tak, aby spĺňali normu DIN pre schodisko. To umožňuje obyvateľom dostať sa do ďalšieho podlažia. Nie sú tu žiadne klasické schodiská. Iba takzvaný nebeský rebrík vedúci šikmo nahor budovou, spájajúci jednotlivé poschodia a končiaci v spoločných miestnostiach, ktoré sú prístupné všetkým. Podľa architektov je voštinový blok obzvlášť vhodný pre družstevné bývanie: Je otvorený a spoločenský, vytvára komunitu a otvára sa okoliu.

Skladba výrobkov UZIN na pokládku drevenej podlahy.
Skladba výrobkov UZIN na pokládku drevenej podlahy.

V centre pozornosti: šikmé podlahy namiesto stien

Šesťuholníkové voštinové moduly sú navrhnuté tak, aby optimalizovali využitie priestoru a zároveň vytvárali pôsobivý vizuálny dojem. „Miesto stien je tu iba podlaha, strop a šikmé podlahy,“ vysvetľuje architekt a vedúci projektu Ulrich Pape. Koncept podčiarkuje šedá obnažená stierka, obklady a sadrokartónové steny vo farbe betónu. Parketová podlaha z brezového dreva pôsobí útulne a prirodzene. Parketové pásy s rozmermi 1 200 × 135 × 13,5 mm boli položené v tzv. divokej väzbe, povrch je svetlý, pokojný a rovný. Ich príjemné pôsobenie pokračuje aj v rámci nábytku špeciálne navrhnutého tímom architektov: skrine a police z brezového dreva, sedenia v podobe tribúny a rozkladacie stoly. Mäkké „penové bubliny na sedenie“ kontrastujú s hranatosťou plástu. K dispozícii je určitá základná sada nábytku a každý obyvateľ si môže vybrať ďalšie položky z katalógu.

Aplikácia penetrácie na báze reaktívnej živice UZIN PE 414 BiTurbo zabezpečí nekĺzavý povrch vhodný pre následné lepenie parkiet.
Aplikácia penetrácie na báze reaktívnej živice UZIN PE 414 BiTurbo zabezpečí nekĺzavý povrch vhodný pre následné lepenie parkiet.

Brezové parkety dodávajú interiéru prírodný šmrnc

Balkóny v každom byte a okná od podlahy k stropu zaisťujú optimálne vnímanie priestoru. Pri pokládke parkiet však bolo obzvlášť náročné napojenie stien, dverí a okien na šikmej ploche. Architekt navyše nepočítal so žiadnymi lištami. Christina Ziegler zo spoločnosti ParkettLust GmbH o zvláštnostiach pokládky podlahy v dome s voštinovou konštrukciou hovorí: „Nie sú tu takmer žiadne rovné línie, takže sme museli pracovať veľmi presne a veľmi sa prispôsobovať. Všetko muselo byť dokonalé, najmä na okrajoch.“ Na podlahe bolo potrebné prijať skosené hrany, čo so sebou prinášalo potrebu mnohých rezov. „Každý rez musel byť presný, mali sme iba tri až štyri milimetre vôle,“ hovorí Christina Ziegler. Aj prechody na cementovú podlahu a dlažbu museli presne sedieť a poter bol výškovo posunutý, aby sa rôzne typy podláh zhodovali. To znamenalo nielen zručné remeslo s veľkou presnosťou, ale aj úplne spoľahlivé pokládkové materiály. Tvrdé lepidlo UZIN MK 250 pevné v šmyku bolo pre túto aplikáciu tým najlepším riešením. Veľmi vysoká prídržnosť zaisťuje potrebnú priľnavosť parketových dielcov. Navyše neobsahuje rozpúšťadlá, je veľmi nízkoemisný, bez zmäkčujúcich prísad, má ekologickú značku „Modrý anjel“ a vyhlásenie o ekologickom výrobku (EPD), takže je ideálnou voľbou pre súkromné obytné priestory.

Spoľahlivé parketové lepidlo s veľmi dobrou priľnavosťou a veľmi dobrou stabilitou hrebienku, aj to boli dôvody práve pre výber lepidla UZIN MK 250.
Spoľahlivé parketové lepidlo s veľmi dobrou priľnavosťou a veľmi dobrou stabilitou hrebienku, aj to boli dôvody práve pre výber lepidla UZIN MK 250.

Nízkoemisívna inštalácia – presná a bez soklových líšt

„Pred pokládkou sme zmerali vlhkosť poteru, aby sme sa uistili, že je možné aplikovať jednokomponentnú penetráciu na báze reaktívnej živice UZIN PE 414 BiTurbo,“ vysvetľuje Heimo Danneberg, aplikačný technik spoločnosti Uzin. „Ľahko sa nanáša, rýchlo schne a dosahuje nekĺzavý povrch podkladu. Tým sa optimalizuje lepiaci spoj na následné lepenie parkiet.“ Ďalej mohol tím ParkettLust začať s pokládkou pásov. Christina Ziegler je nadšená: „Lepidlo na parkety je úplne spoľahlivé, používam ho vždy, máme s ním tie najlepšie skúsenosti.“ Výhody lepidla UZIN MK 250 spočívajú v tom, že zostáva dlho otvorené, takže sa ľahko rozotiera; ďalej má lepidlo vysokú pevnosť v ťahu a výdrž. Po dvanástich hodinách už bolo možné po podlahe chodiť - ďalšia výhoda vďaka úzko koordinovanému harmonogramu s ostatnými remeslami. V ďalšom kroku tím aplikoval škárovací parketový tmel Pall-X Filler vystužený vláknami. Po krátkom čase schnutia bola podlaha odborne zbrúsená a nakoniec bola vykonaná povrchová úprava.

Pri pokládke parkiet však bolo obzvlášť náročné napojenie stien, okien a dverí na šikmej ploche.
Pri pokládke parkiet však bolo obzvlášť náročné napojenie stien, okien a dverí na šikmej ploche.

Vo včelom pláste ide všetko smerom nahor

„Pokládka parkiet v tvare včelieho plástu si vyžiadala našu plnú pozornosť,“ zhŕňa Christina Ziegler. „Mnoho vecí bolo skrátka inak, iný pocit z priestoru, iný výpočet plochy, iné plánovanie.“ Výsledok je taký, aký si priala: pokojný, rovný a veľmi prirodzený povrch, pričom nápady pre neobvyklý dizajn poskytol sám Peter Haimerl: „Pohybujeme sa v nových svetoch a tie sa musia odrážať aj v nových formách bývania. Už nemáme dôvod narážať do stien, môžeme sa pohybovať smerom nahor a napájať sa na ďalší včelí plást. Vďaka tomu máme pocit, že niekam patríme, namiesto toho, aby sme zažívali obmedzenia.“ Tvar včelieho plástu znamená spojenie, expanziu a beztiažový stav. Miestnosti je možné spojiť a vytvoriť tak spoločný domov, kuchyne a spoločenské miestnosti sú prístupné všetkým obyvateľom. Pre Haimerla sú to byty budúcnosti.

Čítajte tiež:

Autor: Tlačová správa Uzin
Foto: Uzin Utz Česká republika

Tématické odbory

reklama

Nové

Slnečné termické kolektory by ste si mali zaobstarať ešte tento rok. Nečakajte na zvýšenú DPH a vyčerpanie poukážok

Slnečné termické kolektory by ste si mali zaobstarať ešte tento rok. Nečakajte na zvýšenú DPH a vyčerpanie poukážok

Zverejnené 15.10. Ak chcete mať ešte tento rok teplú vodu takmer zadarmo, je najvyšší čas dať si nainštalovať solárnu zostavu na čele so slnečnými kolektormi. Nečakajte na budúci rok - príde zvýšená DPH, zvýšené mzdy za prácu a to všetko sa odrazí na cenách… ísť na článok

Fasády a zateplenie – mýty a legendy

Fasády a zateplenie – mýty a legendy

Aktualizované 14.10. V dnešnej uponáhľanej dobe sa u fasád domov kladie dôraz na cenu a rýchlosť zhotovenia a často sa zabúda na jej estetický výraz. Ide však o vizitku obyvateľov domu, práve na fasáde totiž najčastejšie spočíva oko náhodného okoloidúceho a podľa nej je… ísť na článok

Archetypálny objekt školy a družiny so šupinatou fasádou

Archetypálny objekt školy a družiny so šupinatou fasádou

Aktualizované 13.10. Objekt družiny v mestečku Otterswiller, neďaleko Štrasburgu vychádza zo súťažného návrhu ateliéru Urbane Kultur. Tvorbu štrasburského kolektívu, ktorý vedú architekti Dominique Cornaert a Philippe Dahan už od 90. rokov minulého storočia… ísť na článok

reklama