GROHE RAPID SLX – PRIPRAVENÝ NA ZAJTRAJŠOK. UŽ DNES.
vyhľadávanie
Dnes je 22.10.

Moderné bývanie s dušou vidieka. Ako sa do pôvodnej stavby podarilo vdýchnuť vzdušnosť a svetlo

Zverejnené: 1. 10. 2024

Rozľahlá záhrada, susedia ďaleko, zato les blízko. Znie to takmer ako utópia, ale manželský pár, ktorý kúpil starú vidiecku stavbu v južných Čechách, ju dokázal premeniť v realitu vďaka dizajnovému štúdiu Miramari z Prahy spoločne s arch. Františkom Brychtom. Napriek tomu, že bol v dezolátnom stave, skrýval netušený potenciál a výzvy pre štúdio Miramari design v čele s Monikou Blechovou.

Vidiecka stavba nachádzajúca sa na pokojnom mieste v malebnej obci prešla celkovou rekonštrukciou. Keď pôjdete okolo domu z ulice, uvidíte jeho starú tvár.

Stará vidiecka stavba na pokojnom mieste v malebnej dedine očarila manželský pár na prvý pohľad. Pekná záhrada poskytujúca dostatok súkromia a okolité lesy charakter miesta podčiarkujú a vnášajú do neho rozprávkový nádych. Našli pôvabné miesto, z ktorého môžu zamieriť všetkými smermi do okolitých lesov. Dom ponúkal aj dostatok súkromia, ktoré hľadali, avšak bolo ho treba kompletne zrekonštruovať.

„Keď sme prišli prvýkrát, cítila som z domu a jeho okolia veľký potenciál. Dom bol nadnesene povedané v ideálnom stave – a to v takom zlom, že sme nemuseli robiť žiadne veľké kompromisy. S majiteľmi sme sa dohodli, že zostane iba strecha a obvodové murivo. Také projekty robíme veľmi radi, pretože zachránime to staré, čiže pôvodnú stavbu - a nový dom pomyselne vložíme dovnútra. Kompletná novostavba totiž nikdy nebude mať také kúzlo ako zrekonštruovaný dom,“ hovorí dizajnérka Monika Blechová.

Vďaka špaletovým oknám zostal zachovaný štýlový vidiecky charakter domu.
Vďaka špaletovým oknám zostal zachovaný štýlový vidiecky charakter domu.

Zachovanie vidieckeho charakteru

Prianím majiteľov bolo vdýchnuť do pôvodnej stavby vzdušnosť, svetlo a interiér maximálne otvoriť smerom do záhrady. To všetko pod podmienkou, že vidiecky charakter domu zostane zachovaný. Keď pôjdete okolo domu z ulice, uvidíte jeho starú tvár – všetky otvory v hlavnom štíte vrátane malých okienok pod strechou boli zachované. Fasáda nesie klasickú bielu omietku a prirodzene zapadá do prostredia obce. Na hlavný štít nadväzuje vysoký múr so vstupnými bránami. Z pôvodnej stavby zostali len obvodové múry a strecha, ktorá jediná bola nová. Vďaka tomu mohli autori rekonštrukcie vytvoriť sviežu vnútornú dispozíciu tak, aby vyhovovala potrebám dnešného života.

Prianím majiteľov bolo vdýchnuť do pôvodnej stavby vzdušnosť a svetlo.
Prianím majiteľov bolo vdýchnuť do pôvodnej stavby vzdušnosť a svetlo.

Spojenie moderného a vidieckeho štýlu zaistili okná

Hneď ako prejdete za vstupný múr stavby, jej charakter sa mení. Veľkú úlohu v tomto zohrali špaletové okná. Práve im, hoci sú nové, zostal zachovaný štýlový vidiecky charakter a zároveň sa dom podarilo pôsobivo prepojiť s exteriérom. Všetky okná ponúkajú krásne a ničím nerušené výhľady. Veľké okno je posuvné a zachádza takpovediac do vrecka vo fasáde. Prepojenie záhrady a interiéru umožnili práve tieto veľké okenné otvory vsunuté do pôvodných stien. Veľkoformátové posuvné hliníkové presklenia sprístupňujú záhradu z obývacej izby, zároveň harmonicky dopĺňajú drevené špaletové okná uložené do pôvodných okenných otvorov. Zaujímavým prvkom sú nízke okenné parapety, ktoré fungujú ako pobytové okná alebo ako schod do záhrady.

Vek stavby pripomínajú drevené trámy prechádzajúce hlavným priestorom. Veľkoformátové posuvné hliníkové presklenie v pozadí sprístupňujú záhradu z obývacej izby.
Vek stavby pripomínajú drevené trámy prechádzajúce hlavným priestorom. Veľkoformátové posuvné hliníkové presklenie v pozadí sprístupňujú záhradu z obývacej izby.

Všetko premyslené s citom do najmenšieho detailu

Napriek tomu, že stavba bola v zlom technickom stave, architektom sa podarilo zakomponovať pôvodné prvky aj v interiéri, ktoré zvýraznili prepojenie histórie a moderného života. Vek domu pripomínajú drevené trámy prechádzajúce hlavným priestorom. Práve s hlavným priestorom domu si architekti obzvlášť vyhrali, všetko premysleli do posledného detailu, pričom najdôležitejšou podmienku bol komfort. „Keď sa pohybujete v priestore, malo by to pôsobiť tak, že do akéhokoľvek kúta sa pozriete, čaká vás tam nejaký pekný „obraz“, pohľad, zátišie, ktoré vás príjemne upúta. To všetko dokopy vytvára pocit harmónie a bezpečia,“ vysvetľuje Monika Blechová a pokračuje: „Pri zariaďovaní interiéru sa snažíme, aby nič nekričalo. Nepodliehame aktuálnym trendom, ale ctíme nadčasovosť.“ Tú podporuje aj nenápadná paleta zahŕňajúca tóny od béžovej a šedej po bielu a hnedú. Naopak sklenené a kovové prvky všetko ľahko ochladzujú a podčiarkujú modernú tvár domu.

Moderná kuchyňa je vyrobená na mieru podľa návrhu štúdia Miramari.
Moderná kuchyňa je vyrobená na mieru podľa návrhu štúdia Miramari.

Dom je rozdelený na dve protiľahlé krídla. V jednom je obývacia časť s kuchyňou, jedálňou a veľkým ostrovčekom, ktorý funguje ako pomyselné srdce domova. Moderná kuchyňa je vyrobená na mieru podľa návrhu štúdia Miramari, ostrovček je osadený plynovými horákmi. Vápenná výmaľba zaistila potrebnú patinu. Nechýba tu ani krb a blízko situované pohodlné sedenie - kreslo a pohovka. Zaujímavými a obľúbenými prvkami u majiteľov sú okrem iného sedací parapet pri veľkom okne obývacej izby alebo dlhá lavica pri krbe, ktorá na jednej strane slúži ako sedenie pri jedálenskom stole a na druhej strane utvára priestor pre televízor a uloženie dreva.

V druhom krídle sa nachádza spálňa so šatníkom a veľká kúpeľňa, ktorú oceňuje najmä pani domu. Poschodie domu ponúklo ďalšiu samostatnú izbu a otvorenú pracovňu. Podlahy domu sú ošetrené stierkami. Spálňa je zútulnená drevenou krytinou a horné poschodie celoplošným vlneným kobercom.

Dom je rozdelený na dve protiľahlé krídla. V jednom je obývacia časť s kuchyňou, jedálňou a veľkým ostrovčekom, ktorý funguje ako pomyselné srdce domova.
Dom je rozdelený na dve protiľahlé krídla. V jednom je obývacia časť s kuchyňou, jedálňou a veľkým ostrovčekom, ktorý funguje ako pomyselné srdce domova.

Osvetlenie vo všetkých tónoch podľa dennej doby

K projektu si Monika prizvala aj ďalších odborníkov. Napríklad Václava Ondráčka zo spoločnosti Vitaelight, ktorý sa staral o osvetlenie. V chalupe je možnosť nastaviť si svietidlá alebo si vybrať režim pre denné, popoludňajšie, ale aj večerné či nočné osvetlenie. Síce táto časť patrila k finančne náročnejším, ale hlavné bolo vyhovieť predstavám majiteľov. „Potrebovali sme vytvoriť ideálne podmienky na osvetlenie interiéru od skorého rána až po večerné tlmené LED osvetlenie pri podlahe. Pripravovali sme ho s pánom Ondráčkom zo spoločnosti Artemide Hynka Medřického. Osvetlenie verne imituje denné svetlo, nechýba ani teplejší odtieň popoludňajšieho osvetlenia alebo v celom dome inštalované večerné a nočné osvetlenie,“ vysvetľuje dizajnérka.

Okolie domu

Aj záhrada a posedenie zapadajú do celkového vidiecko-moderného konceptu. Mimo dom je umiestnená malá garsónka nadväzujúca na garáž. Na celkovom projekte záhrady spolupracovala inžinierka Jana Pyšková s architektom Jánom Záhorom. Pre stretávanie sa s rodinou a priateľmi je tu miesto vonku na terase pri dome a posedenie pod orechmi, ktoré pojme aj početnejšiu stretnutie.

Terasa je ladená do moderného štýlu a nechýba ani vodný prvok.
Terasa je ladená do moderného štýlu a nechýba ani vodný prvok.

Záverečné slová autorky projektu

„Toto bola pre nás ideálna zákazka. Mali sme úplne voľnú ruku a nezväzoval nás ani finančný rozpočet. Mohli sme realizovať všetko, čo sme navrhli. Rekonštrukcia podobného typu je veľmi zdĺhavá. Chce to veľkú dávku trpezlivosti a fantázie, aby človek neprepadal chvíľkovým depresiám z toho, že sa to nechce ‚vyhrabať'. Nakoniec to ale vždy dobre dopadne, rovnako ako tento projekt. Výsledok je pre nás radosť, ale – a to je najdôležitejšie – majitelia sú tu šťastní,“ uzatvára Monika Blechová.

Monika Blechová, dizajnérka štúdia Miramari design, pretvára so svojimi kolegyňami bytové aj nebytové priestory a poradí si aj s terasami a záhradami. Zákazky odovzdávajú v nevšednom kabáte, ktorý vyjadruje dušu klienta a je šitý na mieru jeho potrebám. Preferujú nadčasový a neopozeraný dizajn, celistvosť a precíznosť v každom detaily.

Čítajte tiež:

Autor: Mgr. Zuzana Fajfrová v spolupráci so štúdiom Miramari design
Foto: Fotografie: Tomáš Dittrich
reklama

Nové

Dvojdom budúcnosti: Udržateľnosť a inovácie s PREFA strechou

Dvojdom budúcnosti: Udržateľnosť a inovácie s PREFA strechou

Zverejnené 19.10. V malebnej dedine blízko Lyonu vznikol pod taktovkou architekta Youriho Favreho originálny projekt – dom pre dve rodiny, ktorý vyčnieva svojím nevšedným dizajnom aj udržateľnými princípmi. ísť na článok

Rozšírenie lodžií a balkónov novou metódou nevyžadujúcou mokré procesy

Rozšírenie lodžií a balkónov novou metódou nevyžadujúcou mokré procesy

Zverejnené 22.10. Je vaša lodžia malá? Rozšírte si bývanie smerom von. Jedinečné riešenie českej spoločnosti ALUMISTR umožňuje až o meter zväčšiť hĺbku lodžie bez mokrých procesov, teda jednoduchšie a rýchlejšie. Predsunutú oceľovú konštrukciu dopĺňa zasklenie, vďaka… ísť na článok

Trápia vás plesne okolo okien?

Trápia vás plesne okolo okien?

Zverejnené 21.10. Ak ste si na stenách či okolo vašich okien všimli zelené, sivé či čierne škvrny, máte problém, ktorý si vyžaduje vašu okamžitú pozornosť. Ide totiž o plesne. Tie môžu poškodiť nielen váš domov, ale najmä negatívne ovplyvniť vaše zdravie či zdravie… ísť na článok

reklama