vyhľadávanie
Dnes je 7.7.

Priečka z vápennopieskových tvárnic Silka ponúka akustický útlm a výbornú akumuláciu tepla

Zverejnené: 3. 7. 2024

Vápennopieskové tvárnice Silka sú vedľa Ytongu a tepelnoizolačných dosiek Multipor jednou zo značiek výrobkov spoločnosti Xella. Tvárnice a priečky Silka zodpovedajú mimoriadnym požiadavkám na statiku a zvukovú izoláciu a vynikajú aj svojou schopnosťou akumulovať teplo.

Vápenno-piesková tvárnica Silka vďaka svojim jedinečným zvukovo izolačným schopnostiam spĺňa vysoké akustické požiadavky na medzibytové steny alebo na konštrukcie oddeľujúce prevádzky s nadmerným hlukom. Vďaka bezkonkurenčnej únosnosti prenesú štíhle akustické steny a priečky zo Silky aj extrémne statické zaťaženie. Vďaka prakticky identickému surovinovému zloženiu sú steny a priečky z vápenno-pieskových tvárnic Silka dokonale kompatibilné s uceleným stavebným systémom Ytong..

Kde nachádzajú vápennopieskové tvárnice Silka svoje uplatnenie

Každý murovací materiál je vyvíjaný a používaný na stavbách pre iné vlastnosti. Pórobetón Ytong je ideálny na stavbu budov s takmer nulovou spotrebou energie (domy v energetickej triede A0) bez zateplenia, oproti tomu Silka je vďaka svojej pevnosti a mimoriadnej únosnosti vhodná pre vnútorné nosné steny a priečky, na ktoré je kladený veľký tlak. Tieto tvárnice sa výborne uplatnia pri akustických stenách a priečkach s vysokou vzduchovou nepriezvučnosťou Rw, napríklad medzi jednotlivými bytmi v bytových domoch či stenách, oddeľujúcich chránené miestnosti v rámci jedného bytu a rodinného domu. V neposlednom rade je Silka v kombinácii s doskami Multipor ideálna pre stavbu pasívnych rodinných a bytových domov, pretože tu vynikne jej ďalšia výborná vlastnosť a to akumulácia.

Zdravie a pohodlie je zaistené

Vápenno-pieskové tvárnice Silka navyše prispievajú k zdravej vnútornej klíme tým, že akumulujú teplo a vlhkosť: v lete je v miestnosti príjemne chladno av zime príjemne teplo. Je to materiál udržateľný a šetrný k životnému prostrediu.

Výborné správanie vápenno-pieskovej konštrukcie pri požiari spočíva už v základnej skladbe materiálu

Murovacie prvky Silka, ako materiál zložený zo zmesi kremičitého piesku, vápna a vody a vytvrdený v autokláve, neobsahujú organické látky a sú zaradené medzi materiály, pre ktoré je bez potreby skúšania stanovená reakcia na oheň najvyššia trieda A1 – nehorľavé.

Široké možnosti povrchových úprav

Vzhľadom na typ stavieb, na ktorých nachádzajú vápenno-pieskové tvárnice najväčšie uplatnenie, bude najčastejšou vnútornou povrchovou úpravou ručne či strojne nanášaná vápenno-cementová omietka. Pre steny a priečky z tvárnic Silka sú ideálne vnútorné systémové tepelnoizolačné omietky Ytong, ktoré boli vyvinuté špeciálne pre tvárnice Ytong a Silka. So Silkou sú plne kompatibilné, a navyše s nimi máte na výber dve možnosti povrchovej úpravy – buď vo forme omietky, alebo hladenej stierky.

Kvôli vysokej pevnosti sa nedajú vápenno-pieskové tvárnice Silka skracovať rovnakým spôsobom, ako pórobetónové murivo Ytong

Na úpravu rozmerov je nutné použiť diamantové kotúče v ručnom el. náradí, alebo kotúčovú, vodou chladenú pílu. Oproti Ytongu sa inak robia aj drážky a otvory pre rozvody energie a vody – drážky a zásuvky je lepšie vyfrézovať pomocou elektrického náradia, nie ručnou drážkovačkou, ako je to pri Ytongu.

Kotvenie bremien do vápenno-pieskového muriva

Je ľahké, a navyše na jeden kotviaci bod môžete zavesiť mnohokrát rovnako ťažké bremená, ako napr. v betóne. Pri vŕtaní používajte vrtáky a hmoždinky, ktoré sú vhodné do betónu.

Súvisiace články:

Veľkoformátové tvárnice v systéme Ytong
Nové veľkoformátové tvárnice Ytong, priečkový panel Ytong Jumbo a Silka Tempo

Autor: Kolektív autorov
Foto: Archív firmy Xella

Tagy

reklama

Nové

Slnko a fotovoltika ako základ energetickej nezávislosti

Slnko a fotovoltika ako základ energetickej nezávislosti

Aktualizované 5.7. S rýchlym rozširovaním obnoviteľných zdrojov energie stúpa aj pripravenosť koncových spotrebiteľov na výrobu vlastnej elektriny. Výkonné a správne navrhnuté fotovoltické zariadenie na rodinnom dome, ako aj na iných objektoch, umožní bezplatne,… ísť na článok

Teplá voda v bazéne môže byť s menšími nákladmi

Teplá voda v bazéne môže byť s menšími nákladmi

Zverejnené 4.7. Sezóna vonkajšieho kúpania je v plnom prúde. Tí čo majú nainštalované slnečné kolektory na ohrev bazénov sa tešia, že ušetria pri terajších cenách energií značné sumy. A keď energie zdražejú, ušetria ešte viac. Ostatní majú šancu zaobstarať si… ísť na článok

Priečka z vápennopieskových tvárnic Silka ponúka akustický útlm a výbornú akumuláciu tepla

Priečka z vápennopieskových tvárnic Silka ponúka akustický útlm a výbornú akumuláciu tepla

Zverejnené 3.7. Vápennopieskové tvárnice Silka sú vedľa Ytongu a tepelnoizolačných dosiek Multipor jednou zo značiek výrobkov spoločnosti Xella. Tvárnice a priečky Silka zodpovedajú mimoriadnym požiadavkám na statiku a zvukovú izoláciu a vynikajú aj svojou… ísť na článok

reklama