Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 20.9.

Projekt Cihlovka: merateľné úspory vďaka materiálom a službám Xella

Zverejnené: 2. 9. 2024

Veľkoformátová výstavba s tvárnicami Silka Tempo, podporné služby kompetenčného centra Xella a prínosy konceptu digitálneho plánovania Xella blue.sprint priniesli investorovi projektu Tehlovka v Hradci Králové úspory času, materiálu a pracovných krokov. Bonusom bol v porovnaní s pôvodne uvažovaným tehlovým murivom aj zisk úžitkovej plochy navyše.

Projekt Cihlovka je ukážkou citlivej prestavby starého výrobného areálu

Už prvá etapa bola navrhnutá ako energeticky úsporná stavba, druhá etapa mieri ešte vyššie a stala sa prvým pasívnym bytovým domom v Hradci Královom. Dôležitým motívom autorov bolo zachovanie charakteru miesta s industriálnou tradíciou. Novostavba 2. etapy projektu Cihlovka má šesť nadzemných podlaží a jedno podlažie podzemné, byty sa nachádzajú od prvého nadzemného podlažia, pričom časť prízemia je určená pre komerčné priestory. Riešenie poschodí je dispozične obdobné, iba ustúpené šieste nadzemné podlažie obsahuje atypické byty s priestrannými terasami. V projekte sú zastúpené všetky veľkostné kategórie bytov (1+kk až 4+kk).

Nosné steny nižších podlaží sú z monolitického železobetónu a z vápennopieskových tehál Silka

"Investorom projektu je spoločnosť NOHO, návrh vypracovali architekti zo štúdia Med Pavlík architekti s.r.o.. Celú stavbu realizovala ako generálny dodávateľ stavby spoločnosť STAKO spoločnosť s ručením obmedzeným z Hradca Králového. Spoločnosť Xella najskôr vytvorila BIM model stavby a po odsúhlasení cenovej ponuky vypracovala podrobné plány realizácie jednotlivých stien. Konštrukcie obvodových a nosných stien sú vymurované z veľkoformátových tvárnic Silka Tempo 180 a 240 mm. Pre investora bola hlavnou motiváciou finančná úspora a rast úžitkovej plochy, veľkú úlohu hrali aj akumulačné a akustické vlastnosti vápennopieskových tvárnic Silka. Doterajší priebeh je z pohľadu investora veľmi dobrý, s murovaním veľkoformátových tvárnic pomocou minižeriavov si poradili aj pracovníci stavebnej spoločnosti. Komplikáciou bola jedine výmena pracovníkov a potreba zaškoliť na prácu nový tím, ale aj to sme spoločne zvládli,“ hovorí Josef Čermák, manažér pre kľúčových zákazníkov zo spoločnosti Xella.

Merateľné úspory vďaka materiálom Xella a službe Xella blue.sprint

BIM model stavby, veľkoformátové tvárnice Silka Tempo a priečkovky Ytong Klasik spolu s presnými plánmi pokládky ušetrili investorovi pri porovnaní s tehlovými tvárnicami hrúbky 300 mm na obvodových a nosných stenách viac ako 1.000 pracovných hodín, tonu maltovín, takmer 25,5 m² úžitkovej plochy navyše. Investor tiež ocenil aj vysokú pevnosť a vzduchotesnosť stavby. BIM model sa aj na tomto projekte ukázal ako veľká výhoda: pre ponuku Xella slúžil ako jasný a presný podklad, pri výstavbe mala každá stena svoj pokladací plán a pracovníci vedeli, kam jednotlivé prvky muriva patria.

Služby kompetenčného centra Xella zefektívňujú prácu vo všetkých fázach projektu

Spoločnosť Xella ponúka digitálne plánovanie budov v rámci svojho konceptu Xella blue.sprint. Ako potvrdzuje aj projekt Cihlovka v Hradci Královom, vďaka tejto službe dochádza k výrazným úsporám času vo všetkých fázach projektu aj pri samotnej realizácii stavby. Odborní technickí poradcovia sú investorovi k dispozícii už v priebehu projektovania a to za podpory špecialistov z kompetenčného centra. Výsledkom je spracovanie stavby do BIM modelu, výpis materiálu a cenová kalkulácia. Po schválení dokumentácie Xella vypracuje podklady na realizáciu stavby z materiálov Ytong, Silka a Multipor a tým optimalizuje množstvo materiálu ešte pred samotnou výstavbou. Na základe získaných informácií potom prispôsobí výrobu aj dodávky materiálu, potrebného pre konkrétnu stavbu.

Koncept digitálneho plánovania Xella blue.sprint umožnil realizovať optimalizovaný a efektívny návrh budovy

Podobne ako u kráľovohradeckého projektu Cihlovka je spoločnosť Xella Investorom novostavieb schopná ušetriť budúce dodatočné náklady na stavbe a prinášať tak konkrétne finančné úspory v rozpočte. Jedným z najpreferovanejších výstupov je zoznam kolízií, ktoré je Xella schopná identifikovať v digitálnom dvojčati budovy. Tu sú hlavnou výhodou finančné úspory, ktoré je možné vidieť ešte pred začatím stavby. Architekti a projektanti oceňujú najmä úsporu času pri vytváraní projektov od štúdie po realizačnú dokumentáciu.

Významnou skupinou zákazníkov konceptu Xella blue.sprint sú aj stavebné firmy. Tie profitujú z podpory v oblasti tvorby výkresov realizácie stien. Benefitom je nielen úspora času a pracovníkov pri realizácii, ale aj presné výkazy materiálov. Navyše je tento výkaz optimalizovaný na dodávky celých paliet, aby bola eliminovaná odpadovosť stavebného materiálu. To zodpovedá jednému z hlavných cieľov spoločnosti Xella, ktorým je zníženie negatívneho vplyvu stavebníctva na životné prostredie.

Viac informácií o projekte nájde záujemca na www.cihlovka.cz, výhody objektov navrhnutých digitálnou službou Xella blue.sprint a realizovaných z veľkoformátových tvárnic Silka Tempo sú podrobne popísané na www.xella.sk.

Súvisiace články:

Veľkoformátové tvárnice v systéme Ytong
Nové veľkoformátové tvárnice Ytong, priečkový panel Ytong Jumbo a Silka Tempo

Autor: Tlačová správa
Foto: Archív firmy Xella

Tagy

Tématické odbory

reklama

Nové

Rezidencia Diorit ponúkne vďaka tvárniciam Silka perfektnú akustiku

Rezidencia Diorit ponúkne vďaka tvárniciam Silka perfektnú akustiku

Zverejnené 19.9. Bytový dom Diorit v Brne nesie názov stavebného kameňa, ktorý sa v lome, v ktorom táto stavba vzniká, ťažil po dlhé desaťročia. Práve v lome vyrástol unikátny projekt, navrhnutý architektmi zo štúdia DRNH. Na obvodovom múre a medzibytových stenách… ísť na článok

Radiátory EcoReviva Hybrid pre tepelné čerpadlá. Maximálny komfort aj zníženie nákladov na vykurovanie

Radiátory EcoReviva Hybrid pre tepelné čerpadlá. Maximálny komfort aj zníženie nákladov na vykurovanie

Zverejnené 17.9. Uvažujete o rekonštrukcii domu a chcete si do neho zaobstarať tepelné čerpadlo? Je to možné, ale nezabudnite ani na radiátory. Tie súčasné nemusia byť dostatočné, prejavia sa znížením sezónneho faktoru a nevyriešia chladenie. Existuje však aj… ísť na článok

Budova ako umelecké dielo: Bytový dom Fragment

Budova ako umelecké dielo: Bytový dom Fragment

Zverejnené 15.9. Fragment je architektonicky unikátny projekt prémiového nájomného bývania investičnej spoločnosti Trigema, zasadený do najoriginálnejšej pražskej štvrti Karlín. Neobvyklý tvar parcely, ktorá tesne susedí s Invalidovňou, rozľahlými Kaizlovými sadmi a… ísť na článok

reklama