Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 19.9.

Rezidencia Diorit ponúkne vďaka tvárniciam Silka perfektnú akustiku

Zverejnené: 19. 9. 2024

Bytový dom Diorit v Brne nesie názov stavebného kameňa, ktorý sa v lome, v ktorom táto stavba vzniká, ťažil po dlhé desaťročia. Práve v lome vyrástol unikátny projekt, navrhnutý architektmi zo štúdia DRNH. Na obvodovom múre a medzibytových stenách sú použité vápennopieskové tvárnice Silka, ktoré zabezpečujú výbornú akustiku nových bytov a komerčných jednotiek.

Rezidencia Diorit je unikátny projekt nachádzajúci sa v Brne, navrhnutý architektmi zo štúdia DRNH.

Rezidencia Diorit sa tento rok dokončuje a po kolaudácii ponúkne záujemcom 142 bytov, 4 komerčné jednotky a 178 parkovacích garážových miest. Menšie byty 1+kk sú ideálne ako štartovacie alebo investičné, byty s dispozíciami 2+kk až 4+kk s orientáciou na juh ponúknu novým majiteľom balkóny alebo terasy. Investorom je akciová spoločnosť Diorit a.s., ktorej jediným vlastníkom je PMP Investment Group s.r.o. Generálnym dodávateľom stavby je MORAVOSTAV Brno, a.s. stavebná spoločnosť a autorom projektu DRNH architektonická kancelária.

Základom hrubej stavby je monolitická konštrukcia, z vápennopieskových tvárnic Silka sú obvodové steny a medzibytové steny nového bytového domu.
Základom hrubej stavby je monolitická konštrukcia, z vápennopieskových tvárnic Silka sú obvodové steny a medzibytové steny nového bytového domu.

Ekologické poňatie stavby

Bytový dom nebude unikátny iba svojím vzhľadom (ten vychádza z tvaru bývalého lomu), ale novým majiteľom poskytne prestíž a vkusný luxus v podobe ekologického poňatia stavby. Bývanie v kontakte s prírodou zaisťuje nielen unikátne prostredie bývalého kameňolomu, ale aj nádherná uzavretá záhrada. Vykurovanie je riešené pomocou tepelných čerpadiel zem-voda, ktoré v letných mesiacoch zaistia chladenie vybraných bytov. Zelený ráz domu dokonale dotvorí vegetačná strecha. Okná budú technicky pripravené na inštaláciu predokenných žalúzií. Vysoký tepelný komfort a maximálnu prevádzkovú úspornosť garantuje PENB s najvyššou triedou A.

Priestor pre všetky technológie

Investor kládol po celú dobu dôraz na vkusnú a jedinečnú architektúru a najvyššiu kvalitu, cieľom bol energetický štítok A, dokonalá akustika a v neposlednom rade hrala veľkú rolu statika domu vrátane požiadaviek na priestor pre všetky technológie.

Unikátny vzhľad domu vychádza z tvaru bývalého lomu. Na obvodových stenách sú použité kombinácie tvárnic Silka hrúbky 200 mm a 250 mm.
Unikátny vzhľad domu vychádza z tvaru bývalého lomu. Na obvodových stenách sú použité kombinácie tvárnic Silka hrúbky 200 mm a 250 mm.

Základom hrubej stavby je monolitická konštrukcia. Z vápennopieskových tvárnic Silka sú obvodové steny a medzibytové steny nového bytového domu. Ing. Jan Zeman, manažér projektu a člen predstavenstva spoločnosti Diorit nemal s vápenopieskovými tvárnicami Silka do stavby bytového domu Diorit veľa skúseností, ale keď s myšlienkou použiť pri stavbe práve tieto tvárnice prišiel statik, nápad ho zaujal: „Na svojom rodinnom dome som na základe odporúčania použil vápennopieskové tvárnice Silka, ale iba ako akustickú predstenu k murivu z pórobetónu Ytong Lambda YQ. Dôvod bol prostý – môj dom je otočený k železničnej trati, akustika teda bola pre mňa zásadná a navyše tam už nebol priestor pre izolant s väčšou hrúbkou. Silka sa vtedy ukázala ako vhodné riešenie. Nápad statika použiť na našom bytovom dome Diorit práve Silku som pomerne rýchlo prijal, od prvého momentu bolo evidentné, že pre nás bude toto riešenie nákladovo výhodnejšie. Len som potreboval mať istotu, že to neskomplikuje harmonogram výstavby. Statik mi potrebnú istotu svojim odporúčaním dal, potom už len zostávalo určiť možný rozsah. Pre mňa bola zásadná akustika, finančné náklady a rýchlosť výstavby (zhruba v tomto poradí). Súčasne nesmieme zabúdať ani na komfort bývania a s tým spojený prenos telefónneho signálu, ktorý cez vápennopieskové tvárnice prechádza oveľa lepšie ako cez monolitickú konštrukciu. Na novom bytovom dome sa nám osvedčili aj oblúkové konštrukcie od spoločnosti Xella, z menších formátov sa dal dom pekne tvarovať do oblúkov. Zo zmeny z čisto železobetónovej konštrukcie na kombináciu železobetónu a Silky som mal aj obavy, najmä o to, ako sa generálny dodávateľ, prípadne stavbyvedúci pobije s koordináciou dodávky monolitov a murárov pracujúcich so Silkou. Predovšetkým, aby sa príliš nepreťahovali o žeriavy a aby na seba nadväzovalo murovanie a realizácia stropných konštrukcií. Moje obavy boli zbytočné, proces výstavby išiel skvele. Na základe týchto pozitívnych poznatkov pripravujeme niekoľko ďalších projektov a všetci projektanti majú u nich zadanie na kombináciu monolitickej konštrukcie s vápenopieskovými tvárnicami. Tiež sa teším, ako na niektorej budúcej stavbe vyskúšam aj veľkoformátové bloky Silka“.

Pavel Červík, manažér pre kľúčové projekty spoločnosti Xella, k tomu dodáva: „Áno, na bytových domoch obvykle odporúčame veľkoformátové tvárnice Silka, ale v prípade bytového domu Diorit sa vzhľadom na zaoblený tvar bytového domu efektívnym riešením ukázali klasické maloformátové tvárnice. Na obvodových stenách sú použité kombinácie tvárnic Silka hr. 200 mm a 250 mm. Na medzibytových stenách nového bytového domu sú použité tvárnice Silka hr. 200 mm so vzduchovou nepriezvučnosťou Rw = 54 dB, doplnené o akustickú predstenu zo sadrokartónových dosiek.“

Čítajte tiež:

Autor: Peter Šovčík
Foto: Archív firmy Xella

Tagy

Tématické odbory

reklama

Nové

Rezidencia Diorit ponúkne vďaka tvárniciam Silka perfektnú akustiku

Rezidencia Diorit ponúkne vďaka tvárniciam Silka perfektnú akustiku

Zverejnené 19.9. Bytový dom Diorit v Brne nesie názov stavebného kameňa, ktorý sa v lome, v ktorom táto stavba vzniká, ťažil po dlhé desaťročia. Práve v lome vyrástol unikátny projekt, navrhnutý architektmi zo štúdia DRNH. Na obvodovom múre a medzibytových stenách… ísť na článok

Radiátory EcoReviva Hybrid pre tepelné čerpadlá. Maximálny komfort aj zníženie nákladov na vykurovanie

Radiátory EcoReviva Hybrid pre tepelné čerpadlá. Maximálny komfort aj zníženie nákladov na vykurovanie

Zverejnené 17.9. Uvažujete o rekonštrukcii domu a chcete si do neho zaobstarať tepelné čerpadlo? Je to možné, ale nezabudnite ani na radiátory. Tie súčasné nemusia byť dostatočné, prejavia sa znížením sezónneho faktoru a nevyriešia chladenie. Existuje však aj… ísť na článok

Budova ako umelecké dielo: Bytový dom Fragment

Budova ako umelecké dielo: Bytový dom Fragment

Zverejnené 15.9. Fragment je architektonicky unikátny projekt prémiového nájomného bývania investičnej spoločnosti Trigema, zasadený do najoriginálnejšej pražskej štvrti Karlín. Neobvyklý tvar parcely, ktorá tesne susedí s Invalidovňou, rozľahlými Kaizlovými sadmi a… ísť na článok

reklama