Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 14.9.

Slnečné termické kolektory opäť fičia

Zverejnené: 23. 8. 2024

Slnečné termické kolektory sa oplatia takmer vždy. A s pomocou poukážok od Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry (SIEA) sa oplatia ešte viac. Od júla tohto roka SIEA opäť spustila vydávanie poukážok v rámci projektu Zelená domácnostiam, na podporu inštalácií zariadení využívajúcich obnoviteľné zdroje energie (OZE), ako sú kotly na biomasu, tepelné čerpadlá, slnečné kolektory, fotovoltické panely (FV) a veterné turbíny pre rodinné a bytové domy.

Alfréd Gottas, riaditeľ najväčšieho slovenského výrobcu slnečných kolektorov - THERMO|SOLARU Žiar, s.r.o. k tomu povedal: ,,Konečne sa opäť rozbehol záujem o inštalácie slnečných kolektorov. Spolu s tropickým letom sa o to postarali poukážky SIEA, ktorých preplácanie bolo vyše pol roka zastavené. Čakanie sa odrazilo na prepade inštalácií, predaja i výroby všetkých OZE, ktoré tým aj strácali reputáciu. Pocítil to i Thermosolar na negatívnom vývoji predaja – pol roka všetci čakali a málokto kupoval. K tomu pri fotovoltických systémoch prišlo aj vytriezvenie domácností z reálnej návratnosti inštalovaných technológií pri súčasnej cene elektriny pre fyzické osoby.“

Dodal, že firma okamžite po opätovnom začatí preplácania poukážok zaznamenala zvýšený záujem a to až o tretinu v počte telefonátov i návštev na svojej webovej stránke. Našťastie v prvom pol roku domáci výpadok čiastočne nahradil zvýšený predaj v západnej Európe, predovšetkým vo Francúzsku, kde sa obnoviteľným zdrojom tento rok obzvlášť darí.

,,V THERMO|SOLARE sme situáciu v zime čiastočne riešili personálnym leasingom - presunom pracovníkov do iných firiem. Nemohli sme si dovoliť ich stratiť. Pomáha aj to, že sa naša firma stala v roku 2022 členom rakúskej skupiny Hargassner. THERMO|SOLAR sa v súčasnosti nachádza v štádiu výrazného rozvoja prakticky všetkých svojich aktivít. Nielen v oblasti výroby slnečných kolektorov a komponentov k nim, ale aj v oblasti nových výrob pre skupinu Hargassner,“ okomentoval vývoj A.Gottas.

Pozor na nepodarky

Ochota obyvateľov inštalovať OZE je podmienená existenciou finančnej podpory od štátu. Neustále rastie podiel kvalitných výrobkov od renomovaných výrobcov v oblasti OZE, ale zároveň sa objavujú na trhu aj nepodarky. Európa je stále zavalená lacnými čínskymi fotovoltickými panelmi, čo tunajším výrobcom komplikuje situáciu a niekoľko veľkých výrobcov fotovoltiky oznámilo sťahovanie fabrík do oblastí mimo Európu.

,,Pri voľbe typu slnečných kolektorov dlhodobo varujeme pred lacnými ázijskými výrobkami a odporúčame obracať sa na renomované montážne firmy. Je potrebné si uvedomiť, že ide o investíciu na desiatky rokov, kde zohrávajú dôležitú úlohu aj servisné a záručné podmienky, preto si treba vybrať vhodného výrobcu a dodávateľa zariadenia. Neseriózni predajcovia často lákajú cez čísla, ktoré zodpovedajú niekedy aj 160% účinnosti výrobku. To znamená, že keby konkrétny slnečný kolektor bol vyrobený z dokonalých materiálov, ktoré ešte neexistujú, na dosiahnutie účinnosti uvádzanej v propagácii by boli potrebné dve slnká. Iní predajcovia zase síce uvádzajú pravdivé údaje o výkone, ale tie údaje sú platné pre krajiny, odkiaľ sú kolektory dovezené, napr. Austrália, Turecko, Grécko a pod.,“ konštatoval A.Gottas.

Vyberajte s rozumom

Z OZE majú v rodinnom dome svoj význam termické kolektory, kotly na biomasu, fotovoltické panely alebo aj tepelné čerpadlá. Dôležité však je, aby boli použité rozumným spôsobom. A práve prvé dve menované technológie sú veľmi výhodnou voľbou a kombináciou pri zabezpečení vykurovania a ohreve pitnej vody.

Kde termické kolektory vyslovene dominujú je jednoznačne ich životnosť, ktorá je násobne vyššia ako pri iných zariadeniach a dosahuje aj viac ako 40 rokov. Navyše solárny systém vyrobený z kvalitných materiálov je v podstate bezúdržbový a počas svojej prevádzky o ňom majiteľ ani nevie. Ďalšou výhodou je konštantný výkon počas celej životnosti zariadenia – na rozdiel od FV panelov, kde výkon s pribúdajúcimi rokmi postupne klesá. Je pravda, že slnečné kolektory vyrábajú síce iba teplo, ale z metra štvorcového inštalovanej plochy ho vyrobia štvornásobne viac ako spomínané fotovoltické panely.

Ušetrite na ohreve vody

,,Najvýhodnejšie je použiť solárne systémy na prípravu teplej vody. Tu reálne môžu pokryť až 70 % ročnej potreby. I keď v zimných mesiacoch sú vonkajšie teploty nízke, kolektory dokážu veľmi efektívne spracovať aj tých pár slnečných lúčov. Pri vonkajšej teplote pod 0°C počas slnečného dňa vieme na kolektoroch namerať aj 50°C. V prípade solárneho systému a slnečných kolektorov z ponuky THERMO|SOLARU môžu domácnosti dostať, podľa typu a počtu kolektorov, podporu vo forme poukážok až do výšky 2300 EUR. Jednorazová investícia do slnečných kolektorov okolo 5 000 eur (komplet aj s montážou) ušetrí približne 60 % z ceny energie na ohrev pitnej vody každý rok, a to počas najbližších 40 rokov. Pri využití finančnej podpory od štátu a získaní poukážky v max. výške 2 300 eur na slnečné kolektory tak celá inštalácia solárneho systému ukrojí z rodinného rozpočtu len približne 2 700 eur. Takýto systém je vhodný pre 4-5 člennú rodinu a bude jej slúžiť celé desaťročia,“ uzavrel A.Gottas.

Viac ako 80 krajín sveta

Výrobky z produkcie THERMO|SOLARu dnes fungujú vo vyše 80 krajinách sveta. Firma má 40-ročné skúsenosti s výrobou solárnych kolektorov, unikátnu, patentom chránenú konštrukciu absorbéra, poskytuje záruku na kolektory 12 rokov. Ako jeden z mála výrobcov na svete má na jednom mieste sústredené hlbokoťažné lisovanie kolektorových vaní, výrobu selektívnych konverzných vrstiev a finálnu montáž slnečných kolektorov. Ďalej vyrába všetky typy konštrukcií na upevnenie kolektorov a kompletizuje ucelené solárne systémy. Firma má krátke dodacie lehoty, flexibilnosť pri neštandardných požiadavkách, ľahkú dostupnosť výrobkov na celom území SR i ČR, široký sortiment výrobkov v skladoch najväčších zmluvných partnerov vo výhodných cenových reláciách.

Čítajte tiež:

Autor: Tlačová správa
Foto: archív firmy THERMO/SOLAR

Tématické odbory

reklama

Nové

Retro vzory 70. a 80. rokov, hippies štýl a ďalšie interiérové trendy na jeseň 2024!

Retro vzory 70. a 80. rokov, hippies štýl a ďalšie interiérové trendy na jeseň 2024!

Zverejnené 11.9. S pomaly končiacim letom sa blíži čas, kedy začíname túžiť po teplom a útulnom domove, kde si budeme môcť vychutnať pokojné chvíle s knihou alebo šálkou horúceho čaju. Ak chcete držať krok s trendmi, nemali by vám doma chýbať hrejivé farby, prírodné… ísť na článok

Reštaurácia na Zámku so značkou Merida

Reštaurácia na Zámku so značkou Merida

Zverejnené 10.9. Pri našom každoročnom putovaní so značkou Merida sme sa tento rok vybrali do malého českého mesta Chrast. Nájdete ho v Pardubickom kraji necelých dvanásť kilometrov juhovýchodne od Chrudimi. A napriek tomu, že je malým mestom, ktoré má len niečo… ísť na článok

Vínna pivnička s kaviarňou v pálavskej oblasti. Sklep 38

Vínna pivnička s kaviarňou v pálavskej oblasti. Sklep 38

Zverejnené 13.9. V tomto projekte sa jedná o skutočne výnimočnú dostavbu trojpodlažného objektu vínnej pivnice s kaviarňou a ubytovaním v obci Veľké Bílovice. Cieľom návrhu bolo nadviazať sa na tradíciu vínnych pivničiek v malých obciach pálavskej oblasti, využiť… ísť na článok

reklama