Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 18.9.

Slnečné termické kolektory sa stále oplatia

Zverejnené: 6. 8. 2024

V júli tohto roku Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA) spustila vydávanie poukážok v rámci projektu Zelená domácnostiam. Projekt je zameraný na podporu inštalácií zariadení využívajúcich obnoviteľné zdroje energie (OZE), ako sú kotly na biomasu, tepelné čerpadlá, slnečné kolektory, fotovoltické panely a veterné turbíny pre rodinné a bytové domy.

Foto: ThermoSolar

Tento krok uvítali jednak domácnosti, ktoré tak môžu ušetriť na energiách, a takisto spoločnosti, ktoré sa zaoberajú výrobou, predajom alebo montážou zariadení v tejto oblasti. Z našich skúseností ako výrobcu vieme, že ochota obyvateľov inštalovať OZE je podmienená existenciou finančnej podpory od štátu. Neustále rastie podiel kvalitných výrobkov od renomovaných výrobcov v oblasti OZE, ale zároveň sa objavujú na trhu aj nepodarky.

Pozor na (ne)kvalitu

Pri voľbe typu slnečných kolektorov dlhodobo varujeme pred lacnými ázijskými výrobkami a odporúčame obracať sa na renomované montážne firmy. Je potrebné si uvedomiť, že ide o investíciu na desiatky rokov, kde zohrávajú dôležitú úlohu aj servisné a záručné podmienky, preto si treba vybrať vhodného výrobcu a dodávateľa zariadenia.

Neseriózni predajcovia často lákajú cez čísla, ktoré zodpovedajú niekedy aj 160% účinnosti výrobku. To znamená, že keby konkrétny slnečný kolektor bol vyrobený z dokonalých materiálov, ktoré ešte neexistujú, na dosiahnutie účinnosti uvádzanej v propagácii by boli potrebné dve slnká. Iní predajcovia zase síce uvádzajú pravdivé údaje o výkone, ale tie údaje sú platné pre krajiny, odkiaľ sú kolektory dovezené, napr. Austrália, Turecko, Grécko a pod...

Foto: Thermosolar
Foto: Thermosolar

Vyberajte s rozumom

Z obnoviteľných zdrojov energie (OZE) majú v rodinnom dome svoj význam termické kolektory, kotly na biomasu, fotovoltické (FV) panely alebo aj tepelné čerpadlá. Dôležité však je, aby boli použité rozumným spôsobom. A práve prvé dve menované technológie sú veľmi výhodnou voľbou a kombináciou pri zabezpečení vykurovania a ohreve pitnej vody.

Kde termické kolektory vyslovene dominujú je jednoznačne ich životnosť, ktorá je násobne vyššia ako pri iných zariadeniach a dosahuje aj viac ako 40 rokov. Navyše solárny systém vyrobený z kvalitných materiálov je v podstate bezúdržbový a počas svojej prevádzky o ňom majiteľ ani nevie. Ďalšou výhodou je konštantný výkon počas celej životnosti zariadenia – na rozdiel od FV panelov, kde výkon s pribúdajúcimi rokmi postupne klesá. Je pravda, že slnečné kolektory vyrábajú síce iba teplo, ale z metra štvorcového inštalovanej plochy ho vyrobia štvornásobne viac ako spomínané fotovoltické panely.

Ušetrite na ohreve vody

Najvýhodnejšie je použiť solárne systémy na prípravu teplej vody. Tu reálne môžu pokryť až 60-70 % ročnej potreby. I keď v zimných mesiacoch sú vonkajšie teploty nízke, kolektory dokážu veľmi efektívne spracovať aj tých pár slnečných lúčov. Pri vonkajšej teplote pod 0°C počas slnečného dňa vieme na kolektoroch namerať aj 50°C.

Jednorazová investícia do slnečných kolektorov okolo 5 000 eur (komplet aj s montážou) ušetrí približne 60-70 % z ceny energie na ohrev pitnej vody každý rok, a to počas najbližších 40 rokov. Pri využití finančnej podpory od štátu a získaní poukážky v max. výške 2 300 eur na slnečné kolektory tak celá inštalácia solárneho systému ukrojí z rodinného rozpočtu len približne 2 700 eur. Takýto systém je vhodný pre 4-5 člennú rodinu a bude jej slúžiť celé desaťročia.

Zugspitze Alpy 2650m
Zugspitze Alpy 2650m

Viac ako 80 krajín sveta

Výrobky z produkcie THERMO/SOLARu dnes fungujú vo vyše 80 krajinách sveta. Existuje celý rad príkladov, kde naše kolektory pracujú v extrémnych podmienkach alebo na neštandardných spôsoboch využitia tepla. Ako príklady možno uviesť inštaláciu vákuových plochých kolektorov na najvyššom vrchu Nemecka - Zugspitze - vo výške 2 650 m nad morom v nemeckých Alpách alebo zariadenie na odsoľovanie morskej vody v Ománe.

Tradícia a široké portfólio

THERMO/SOLAR má 40-ročné skúsenosti s výrobou slnečných kolektorov, unikátnu, patentom chránenú konštrukciu absorbéra, ako jeden z mála výrobcov používa stále 4,0 mm hrubé kalené sklo a poskytuje záruku na kolektory 12 rokov, čo je najdlhšia záruka na európskom trhu. Okrem slnečných kolektorov ponúkame aj vysokokvalitné kotly na biomasu od materskej spoločnosti Hargassner. A práve tieto dve zariadenia sa veľmi dobre dopĺňajú – v zime zabezpečí v dome tepelnú pohodu kotol na biomasu a v lete zase zaobstará dostatok tepla pre ohrev pitnej vody solárny systém. V letnom období tak nie je potrebné zapínať kotol len kvôli ohrevu vody, a tým sa predlžuje aj jeho životnosť.

Čítajte tiež:

Autor: Tlačová správa
Foto: archív firmy THERMO/SOLAR

Tématické odbory

reklama

Nové

Radiátory EcoReviva Hybrid pre tepelné čerpadlá. Maximálny komfort aj zníženie nákladov na vykurovanie

Radiátory EcoReviva Hybrid pre tepelné čerpadlá. Maximálny komfort aj zníženie nákladov na vykurovanie

Zverejnené 17.9. Uvažujete o rekonštrukcii domu a chcete si do neho zaobstarať tepelné čerpadlo? Je to možné, ale nezabudnite ani na radiátory. Tie súčasné nemusia byť dostatočné, prejavia sa znížením sezónneho faktoru a nevyriešia chladenie. Existuje však aj… ísť na článok

Budova ako umelecké dielo: Bytový dom Fragment

Budova ako umelecké dielo: Bytový dom Fragment

Zverejnené 15.9. Fragment je architektonicky unikátny projekt prémiového nájomného bývania investičnej spoločnosti Trigema, zasadený do najoriginálnejšej pražskej štvrti Karlín. Neobvyklý tvar parcely, ktorá tesne susedí s Invalidovňou, rozľahlými Kaizlovými sadmi a… ísť na článok

Woven City: mesto ako zo sci-fi filmu na úpätí hory Fudži

Woven City: mesto ako zo sci-fi filmu na úpätí hory Fudži

Zverejnené 18.9. Predstavte si, že žijete v meste, ktoré vyzerá ako z filmu sci-fi – roboti vám nosia nákupy, autá jazdia samé a domy sa postarajú o vaše maximálne pohodlie. Práve také mesto budúcnosti stavia Toyota na úpätí hory Fudži v Japonsku. ísť na článok

reklama