vyhľadávanie
Dnes je 8.9.

V Holandsku vybudovali viac ako 300 autobusových zastávok so zelenými strechami.

Zverejnené: 14. 8. 2019

Hlavným dôvodom na vybudovanie zelených plôch na autobusových zastávkach je ubúdanie včiel v mestách. Môže za to hlavne minimum zelených plôch a všadeprítomný asfalt. Tým ale v mestách klesá počet užitočného hmyzu, najmä včiel. Na zlepšenie tejto situácie sa holandské mesto Utrecht rozhodli niečo spraviť - dalo vybudovať na viac než tristo autobusových zastávkach zelené plochy na strechách.

Foto: MarleenS, Shutterstock

Ako uvádza portál Independent, celkovo je takýchto zastávok presne 316. Výhod ale majú viacero. Okrem toho, že poskytujú potravu, ale aj domov včelám, tak zadržujú vlahu, čím mesto ochladzujú a zmierňujú prašnosť. Navyše by mohli aj ochladzovať priestor pod zastávkou.

Okrem toho aj samotné zastávky sú „eko“. V noci svietia energeticky úspornými LED svetlami a čakajúci na autobus môžu sedieť na lavičkách z bambusu. O „záhradku“ na streche sa starajú pracovníci jazdiaci na elektrických autách.

https://www.instagram.com/uitdragerij/?utm_source=ig_embed
https://www.instagram.com/uitdragerij/?utm_source=ig_embed

Zastávky sú jedným z viacerých opatrení, ktorými chce Utrecht zlepšiť kvalitu ovzdušia v meste. Cieľom je do roku 2028 mať úplne čistú verejnú dopravu. Tento rok chce mesto navyše dať do prevádzky 55 elektrických autobusov. Obyvatelia tiež môžu požiadať o finančnú podporu, ak by sa rozhodli vybudovať si na svojom dome „zelenú“ strechu, podobnú ako na autobusových zastávkach.

Zelené strechy navyše pomáhajú zachytávať jemný prach a ukladať dažďovú vodu. "Tieto strechy pokryté zeleňou sú dobré pre zdravie a navyše zvyšujú aj zaľudnenie mesta, ktoré sa lepšie vyrovnáva s klimatickými problémami," uvádza oficiálny web mesta. V budúcich niekoľkých rokoch úradníci tiež plánujú na všetky zastávky inštaláciu solárnych panelov.

Inštalácia jednej zastávky vyšla na 1 300 eur a ročná údržba vyjde na 300 eur.

Zdroj:
Zdroj:

Zdroje:

www.interez.sk
www.flowee.cz

Súvisiace články:

Zelených striech by malo byť viac
Dažďová voda - prečo by sme ju mali začať využívať a čo na jej uchovávanie zvoliť?
Bratislava podporí udržateľné hospodárenie so zrážkovou vodou

Autor: Ing. Kateřina Kočická
Foto: Shutterstock, kolektív autorov
reklama

Nové

5 dôvodov, prečo sa remeselníkom a vývojárom oplatí nakupovať okná cez e-shop

5 dôvodov, prečo sa remeselníkom a vývojárom oplatí nakupovať okná cez e-shop

Zverejnené 6.9. Ste remeselník alebo vývojár a obávate sa nedodržania termínov kvôli oneskoreným dodávkam? Okná alebo dvere sú jedným z tovarov, na ktoré sa v poslednom čase čaká celé mesiace. Ako sa s tým vysporiadať? Skúste spolupracovať s e-shopom namiesto… ísť na článok

Ako si doma udržať akustickú pohodu

Ako si doma udržať akustickú pohodu

Zverejnené 6.9. V uzatvorených priestoroch trávime väčšinu života, preto je dôležité vytvoriť si doma dobrú akustickú pohodu. Nadmerný hluk v interiéri nielenže zhoršuje a zvyšuje hladinu stresu, ale v dlhodobom meradle môže viesť k rozvoju chronických ochorení.… ísť na článok

Veľtrh FOR ARCH poradí s optimalizáciou nákladov a predstaví to najlepšie naprieč stavebnými odbormi

Veľtrh FOR ARCH poradí s optimalizáciou nákladov a predstaví to najlepšie naprieč stavebnými odbormi

Zverejnené 5.9. Medzinárodný stavebný veľtrh FOR ARCH tento rok oslavuje už 35 rokov svojej existencie a v septembri predstaví to najlepšie naprieč stavebnými odbormi. V termíne 17. až 21. septembra v PVA EXPO PRAHA ponúkne inšpiráciu a cenné tipy na stavbu,… ísť na článok

reklama