vyhľadávanie
Dnes je 8.9.

Vady a poruchy stavieb – rizikový faktor v stavebníctve

Zverejnené: 19. 8. 2009

Sanácia betónu a železobetónu je nepochybne odbor s dobrou perspektívou. Dôvodov pre toto tvrdenie je viac. Spomeňme si na dva dôvody, ktoré si začíname alebo neskôr budeme uvedomovať stále naliehavejšie.

Prvým aspektom je globálna hystéria týkajúca sa problematiky klimatických zmien. Komentovať spory o podiele ľudskej činnosti na registrovaných trendoch je zbytočné. Európska únia, ktorej sme členmi, však uchopila túto tému ako zásadnú a transformovala ju do byrokratických direktív.

Emisné povolenia

Výsledkom sú tzv. emisné povolenia. Súčasne pre následujúce obdobie Česká republika a hlavne české cementárstvo obdržalo výrazne menej emisných povolení než zodpovedá jeho súčasnej produkcii. Zároveň nie je možné prakticky žiadnym technicky dostupným opatrením pri výrobe cementu emisie výraznejšie znížiť.

V prípade cementu je „priťažujúca” aj okolnosť, že už pri rozklade vápenca dochádza k primárnemu uvoľňovaniu značného množstva oxidu uhličitého, ktorý je potom následne sekundárne dopĺňaný oxidom uhličitým, ktorý vzniká pri spaľovacom procese.

Pokiaľ táto stratégia zostane zachovaná, stane sa cement, hlavne cement portlandský, výrazne drahším materiálom než zodpovedá súčasnej úrovni. A to je jeden z dôvodov, prečo železobetónové konštrukcie skôr opravovať a predlžovať ich životnosť, nie riešiť situáciu automaticky znesením starej konštrukcie náhradou na konštrukciu novú.

Sanácia betónu a železobetónu

Druhým aspektom, ktorý bude viesť k záujmu po sanácii betónu a železobetónu aj stavieb všeobecne, je klesajúca dostupnosť kvalifikovaných pracovníkov prakticky všetkých profesií v českom a slovenskom stavebníctve.

Nechcem poukazovať na zánik množstva učebných odborov, alebo na personálne slabé obsadenie učňovského školstva. Kvalita personálu na všetkých úrovniach bude teda pre stavebné firmy do budúcnosti významným určujúcim faktorom, a to nielen z hľadiska kapacitného, ale predovšetkým s ohľadom na výrazne stúpajúce riziko vád, ktoré s tým priamo súvisia.

Zatiaľčo budúcemu zdražovaniu cementu sa nemožno vyhnúť žiadnou firemnou stratégiou, v prípade zníženia rizika vád a porúch je situácia priaznivejšia. Nie je nič jednoduchšieho než poučiť sa z cudzích chýb a nepodarkov a minimalizovať tak riziko, že rovnakých chýb sa dopustím sám.

Kvalifikačné kurzy

Vo vyššie uvedenom kontexte preto SSBK (Združenie pre sanácie betónových konštrukcií) v spolupráci s Kloknerovým ústavom ČVUT v Prahe organizuje už viac ako 15 rokov kvalifikačné kurzy zamerané na sanácie betónu a železobetónu a na problematiku vád a porúch stavieb. Za dobu konania kurzov absolvovalo tento vzdelávací program niekoľko tisíc inžinierov a technikov, ale aj stavebných robotníkov.

Kurzy sprostredkúvajú unikátne poznatky o konkrétnej skúsenosti odborníkov ako z vysokých škôl, tak zo stavebnej praxe. Obsah prednášok je jednotlivými autormi priebežne dopĺňaný. Kurzy sa tak stávajú unikátnym zdrojom informácií v oblastiach, ku ktorým neexistuje štandardná odborná literatúra. Kurzy sú súčasne akreditované Českou komorou autorizovaných inžinierov a technikov a všetci úspešní absolventi obdržia osvedčenie o ich absolvovaní, ktoré je ceneným kvalifikačným dokladom.

Autor: Doc. Ing. Jiří Dohnálek, CSc.
Foto:

Tématické odbory

reklama

Nové

5 dôvodov, prečo sa remeselníkom a vývojárom oplatí nakupovať okná cez e-shop

5 dôvodov, prečo sa remeselníkom a vývojárom oplatí nakupovať okná cez e-shop

Zverejnené 6.9. Ste remeselník alebo vývojár a obávate sa nedodržania termínov kvôli oneskoreným dodávkam? Okná alebo dvere sú jedným z tovarov, na ktoré sa v poslednom čase čaká celé mesiace. Ako sa s tým vysporiadať? Skúste spolupracovať s e-shopom namiesto… ísť na článok

Ako si doma udržať akustickú pohodu

Ako si doma udržať akustickú pohodu

Zverejnené 6.9. V uzatvorených priestoroch trávime väčšinu života, preto je dôležité vytvoriť si doma dobrú akustickú pohodu. Nadmerný hluk v interiéri nielenže zhoršuje a zvyšuje hladinu stresu, ale v dlhodobom meradle môže viesť k rozvoju chronických ochorení.… ísť na článok

Veľtrh FOR ARCH poradí s optimalizáciou nákladov a predstaví to najlepšie naprieč stavebnými odbormi

Veľtrh FOR ARCH poradí s optimalizáciou nákladov a predstaví to najlepšie naprieč stavebnými odbormi

Zverejnené 5.9. Medzinárodný stavebný veľtrh FOR ARCH tento rok oslavuje už 35 rokov svojej existencie a v septembri predstaví to najlepšie naprieč stavebnými odbormi. V termíne 17. až 21. septembra v PVA EXPO PRAHA ponúkne inšpiráciu a cenné tipy na stavbu,… ísť na článok

reklama