vyhľadávanie
Dnes je 18.10.

Wunderbaude - poetická chalupa pod Snežkou

Zverejnené: 17. 10. 2024

Pavol sa na miesto dožilej nemeckej chalupy, rozhodol navrátiť bytie v podobe novej poctivo postavenej chalupy, v remeselnom prevedení, so súčasným vzhľadom, s rešpektom ku krajine a komfortom, ktorý je odrazom nášho storočia.

Horské pramene – mliečnu dráhu odráža – na nahých telách (Masaoka Šiki)

Od driny pri kosení dreva až po transcendentné zážitky pri pohľade na barokové výjavy oblakov nad Sněžkou, alebo hypnotizujúce plamene v otvorenom krbe - srdci domova. Ak môžu niektoré miesta pôsobiť ako zázračné, tak toto je jedno z nich - snahou bolo postaviť nemenej zázračnú búdu - zachovať kus Zeme pre ďalšie generácie, pretože ako hovorí staré indiánske príslovie "Zem nededíme od našich predkov, ale požičiavame si ju od našich detí".

Foto: AlArchitects
Foto: AlArchitects

JAR – Hmla pod stráňou sa pozvoľna rozplýva, postupné topenie ľadu prezrádza prenikavé zurčenie potôčika, ranné lúče slnka prehrievajú skrehnutú zem a bledule na lúke sa derú všetkou silou na povrch. Líška s úlovkom v papuli prebehla srienistú lúku, pokračovala pozdĺž presahu strechy cez verandu, aby našla úkryt v závetrí drevníka nad chalupou. „Tu to milujem", šuštiaci ťah ceruzky, pozvoľna preruší tóny piana, jemná melódia - Mountain (Ludovico Einaudi). Dvere von zo spálne klaply, tieň na zvyšnom snehu vykreslil postavu lezúcu po rebríku do tône - voda má celý rok C.

Foto: AlArchitects
Foto: AlArchitects

LETO – Okolo búdy pobehuje s jasotom húf ratolesťou, fialový jazyk od čučoriedok – vietor vo vlasoch, psy sa lenivo povaľujú na priedomí. Na platni vývar, v rúre sa leskne chrumkavá kôrka pečeného kolena. V chalupe je dnes veľká stretnutie a početná rodina majiteľa. S pingpongovou loptičkou sa na plácku pohráva vánok, v tôni sa chladí pivo. Oslavujeme príchod leta, niekoľkoročné výročie dokončenia stavby. Deň sa kráti, zlatistá žiara svetiel v odrazoch okien – večer, slnko zapadá a obrys Studničnej hory pomaly tmavne, ochladilo sa, mliečna dráha žiari. Ktosi z hostí zasadol pri piane - Metamorphosis (Philip Glass).

Foto: AlArchitects
Foto: AlArchitects

JESEŇ – Krajina sa zahalila do zemitých farieb, ranná hmla – nekonečne biela tma. Studnička pôsobí značne teplejšie - radosť. Bedle, hríby, líšky, holubinky, lysohlávky, kremenáče, choroše... - bohatá jesenná nádielka - košík cez pažu, ruky vo vreckách, para pri ústach - pestrá paleta premeny krajiny. Ostrý vietor – striebristo šindľová strecha s rannou námrazou. Jesenná nálada, rozrobiť oheň zašiť sa za kachle - zahriať sa keď prší, sadnúť za klávesy - Autumn (Geroge Winston).

Foto: AlArchitects
Foto: AlArchitects

ZIMA - Lopata snehu, pohyb v rytme padajúcich vločiek, pár otočiek, cesta k drevníku je voľná. Stopy laní okolo každým dňom pribúdajú – na kŕmidlo sa zlietava veľké množstvo vtákov. Zásoby dreva do jari – zimný vstup je hojne používaný. Dni sa krátia. Otvor vysekaný v ľade tône prezrádza, že v dome sa žije. Interiér prevonia purpura, blíži sa koniec roka – melanchólia – Andata (Ryuichi Sakamoto).

Foto: AlArchitects
Foto: AlArchitects

Autor: A1Architects | David Maštálka, Lenka Křemenová, Zuzana Sagitariová
Adresa: Velká Úpa, Pec pod Sněžkou, Česká republika
Projekt: 2019
Realizácia: 2020-22
Úžitková plocha: 280 m2

Zdroj: https://www.archiweb.cz/b/wunderbaude

Súvisiace články:

Autor: A1Architects | David Maštálka, Lenka Křemenová, Zuzana Sagitariová
Foto: AlArchitects - David Maštálka

Tématické odbory

reklama

Nové

Slnečné termické kolektory by ste si mali zaobstarať ešte tento rok. Nečakajte na zvýšenú DPH a vyčerpanie poukážok

Slnečné termické kolektory by ste si mali zaobstarať ešte tento rok. Nečakajte na zvýšenú DPH a vyčerpanie poukážok

Zverejnené 15.10. Ak chcete mať ešte tento rok teplú vodu takmer zadarmo, je najvyšší čas dať si nainštalovať solárnu zostavu na čele so slnečnými kolektormi. Nečakajte na budúci rok - príde zvýšená DPH, zvýšené mzdy za prácu a to všetko sa odrazí na cenách… ísť na článok

Fasády a zateplenie – mýty a legendy

Fasády a zateplenie – mýty a legendy

Aktualizované 14.10. V dnešnej uponáhľanej dobe sa u fasád domov kladie dôraz na cenu a rýchlosť zhotovenia a často sa zabúda na jej estetický výraz. Ide však o vizitku obyvateľov domu, práve na fasáde totiž najčastejšie spočíva oko náhodného okoloidúceho a podľa nej je… ísť na článok

Archetypálny objekt školy a družiny so šupinatou fasádou

Archetypálny objekt školy a družiny so šupinatou fasádou

Aktualizované 13.10. Objekt družiny v mestečku Otterswiller, neďaleko Štrasburgu vychádza zo súťažného návrhu ateliéru Urbane Kultur. Tvorbu štrasburského kolektívu, ktorý vedú architekti Dominique Cornaert a Philippe Dahan už od 90. rokov minulého storočia… ísť na článok

reklama